Eurosport

TV Műsor

 
 
Atlétika

Atlétikai EB - férfiak

Atlétikai EB - férfiak - AtlétikaFrom Official Website

Keddtől vasárnapig Barcelonában rendezik meg a szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságot, amelyet az Eurosporton élőben követhetnek figyelemmel.

 

Bár az Eurosporton idén a megszokottnál kevesebb atlétikát láthattak a kedves nézők, ezen a héten ez a helyzet megváltozik, hiszen két kiemelt esemény is csak nálunk lesz látható Magyarországon. A Nairobiban zajló Afrika bajnokság igazi kuriózumnak számít, amelyet az Eurosport2-n közvetítünk szerdától vasárnapig. A Barcelonában sorra kerülő 20. szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság viszont a megszokott nagy nyári világversenynek számít, amelyet a tavalyi vb-hez hasonlóan idén is a helyszínen tartózkodó kommentátoraink közvetítenek majd.

Atlétikai EB - férfiak - Atlétika Az előzetes nevezések alapján idén rekordszámú részvétel lesz Barcelonában, hiszen első alkalommal az EB-k történetében mind az ötven EAA tagország jelezte részvételét, a spanyol kikötővárosban ennek köszönhetően összesen 1370 atléta (köztük 23 magyar) küzdhet majd az érmekért. Az események helyszíne az 1992-es olimpia központi stadionja, a legendás Montjuic hegyen található létesítmény lesz. Emellett pedig a maratoni illetve a gyalogló számoknak Barcelona belvárosa szolgál majd kulisszául hat napon keresztül. Az eseményt felvezető cikksorozatunk első részében a férfi számok lehetséges sztárjaival foglalkozunk.

Természetesen a magyar esélyesekkel kell kezdenünk és elsősorban ezúttal is a nehézatlétáknál kell keresni a dobogó várományos magyarokat. A kalapácsvető Pars Krisztián ugyan idén még nem dobta túl a nyolcvan métert, de mivel ez ebben az esztendőben csak két embernek (a szlovák Libor Charfreitag-nak és a fehérorosz Pavel Krivitsky-nek) sikerült, így a magyar versenyző 79,64-es legjobb eredménye így is reális esélyt jelent az éremre. A napokban a junior világbajnokságról is szép eredményeket szállítottak a magyar kalapácsvetők (Hudi Ákos-2. hely, Szabó Dávid-5. hely), jó lenne ezt a sorozatot a felnőttek Európa-bajnokságán is folytatni.

Atlétikai EB - férfiak - Atlétika A diszkoszvető Kővágó Zoltán szintén az idei európai ranglista harmadik helyén található, hiszen csupán az olimpiai bajnok Gerd Kanter (71,45 - Kaliforniában), valamint az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes lengyel Piotr Malachowksi (69,83 – új lengyel csúcs) dobott nála messzebbre. A négy éve motorbalesete miatt a göteborgi EB-ről lemaradó magyar versenyző hosszú idő után ismét stabilan dob, így nem csak az idei legjobbja (a Shanghai-ban dobott 69,69) okán mondhatjuk azt, hogy esélye van az éremszerzésre. Na persze ha azt is hozzátesszük, hogy a világbajnok Robert Harting és a kétszeres olimpiai bajnok Virgilijus Alekna is ott lesz a mezőnyben, akkor már nem tűnik ennyire egyszerűnek Kővágó dolga.

Atlétikai EB - férfiak - Atlétika Kellemes meglepetést szerzett a magyar atlétika híveinek az utóbbi időszakban az Ikarus gátfutója, Kiss Dániel, aki június közepén új országos csúccsal (13,32) nyerte meg a budapesti csapat Európa-bajnokság küzdelmeit. A magyar futó azóta (igaz hátszéllel) futott 13,20-at is Moszkvában, de sajnos éppen ezen a versenyen ütötte be a lábfejét, ami miatt a monte carlói Diamond League versenyen nem is tudott elindulni. Ellenfélből persze neki sem lesz hiány, igaz bíztatóan hangzik, hogy idén Európából csak hárman (a cseh Petr Svoboda, a lengyel Artur Noga és az angol Andy Turner) futottak nála jobb időeredményt.

Kiemelt figyelem övezi majd Barcelonában is a férfiak 100 méteres síkfutását, ahol az „első 10 másodperc alatt futó fehér ember” titulust a közelmúltban megszerző francia Christophe Lemaitre lehet a nagy sztár. Az alig húsz esztendős csodafutó már tavaly is közel állt a mágikus határ áttöréséhez, de akkor még talán rutintalan volt (jól mutatja ezt a berlini vb negyeddöntőjében történt kizárása is). Idén viszont már ő érkezik mind 100, mind pedig 200 méteren a legjobb európai idővel Barcelonába, így akár a duplázás sem kizárt számára. A legrövidebb sprint számban nem lesz könnyű dolga, hiszen ellenfele az a brit Dwain Chambers lesz, aki legyőzte őt a bergeni csapat Eb-n, ráadásul aki szintén áttört idén egy (számára inkább lélektani) határt, hiszen hét év elteltével, immáron 32 éves korában ismét bekerült tíz másodperc alá (9,99).

Atlétikai EB - férfiak - Atlétika A férfi ügyességi számok közül a legnagyobb sztárparádé talán a hármasugróknál lesz, ahol a francia Teddy Tamgho az egyik nagy esélyes. A 21 éves sportoló neve akkor került be igazán a köztudatba, amikor idén júniusban New Yorkban 17.98-at ugrott. Ezzel (a világrekorder Jonathan Edwards és az amerikai Kenny Harrison után) ő lett minden idők harmadik legjobb hármasugrója és mivel azóta is stabilon ugrott 17,50 környékén, így nehéz elképzelni, hogy ne legyen ott Barcelonában is az érmesek között. Egy nehézséggel persze ő sem számolt, az Eb előtti hetekben ugyanis boka- és combsérülések is akadályozták a felkészülését, így kérdés, milyen állapotban lesz a verseny napjára. Legfőbb ellenfele a franciának természetesen a világbajnok Phillips Idowu lehet, aki a tavalyi berlini győzelem óta nem sokat hallatott magáról. Az idei évben már 17.48-at is teljesítő versenyzőt keveset láttuk, de a nagy versenyeken rendre jól szereplő brit így is dobogóra állhat majd. Nagy talány a svédek olimpiai bajnoka, Christian Olsson, aki az utóbbi években számtalan sérülésen ment keresztül, de a június 20.-án Budapesten ugrott 17,29-ével még így is az európai rangsor harmadik helyén található. A kérdés csak az, hogy a Puskás Ferenc Stadionban összeszedett újabb saroksérülés mennyire hátráltatta a formába hozás időszakában.

Atlétikai EB - férfiak - Atlétika A barcelonai férfi mezőny egyik nagy hiányzója a csehek klasszis tízpróbázója, Roman Sebrle lesz, aki a legutóbbi két EB-t megnyerte, most viszont combsérülése miatt nem tudta vállalni az indulást. Lesz viszont egy nagy visszatérője is az Európa-bajnokságnak, a szintén kétszeres Európa-bajnok (1998-Budapest, 2006-Göteborg) maratoni futó, Stefano Baldini személyében. A 39 esztendős olasz atléta olimpiát is nyert Athénban, majd a pekingi játékokon elért 12. helyezése után visszavonult, így most nagy kérdés, hogy milyen formában tér vissza a katalán fővárosban.

Bár a mezőnyben sztárok sokaságával találkozhatunk, mégis figyelemre méltó szereplő lehet az ír Jason Smyth. A tervek szerint 100-on és 200-on is induló sprinter lesz ugyanis az EB-k történetének az első parasportolója. A nyolc éves korától az ún. Stargardt szindrómában szenvedő - így a normál ember látásának csupán 10%-ával rendelkező - futó idén futott már 10,32-t és 21,09-et is a két rövidebbik távon. Ha a kétszeres paralimpiai bajnok atléta döntőt nem is feltétlenül futhat majd az EB-n, élete nagy célját még így is elérheti, hiszen két év múlva Londonban az olimpián és a paralimpián is szeretne elindulni.

 - Eurosport