Eurosport

TV Műsor

 
 
Atlétika

Elkezdődött...

Elkezdődött... - AtlétikaScanpix

Elkezdődött… Nem csak a hétvége (hálás szemeimet ezért az égre emelve mormolok egy köszönömöt), hanem az Egyesült Államok atlétikai bajnoksága is, amely egyben válogató a londoni Olimpiára. Saját kontinensünkön pedig lassan mindenki pakol és útra kel Helsinkibe, ahol az Európa bajnokság kezdődik.

 

A kalapácsvetéssel kezdték a hosszú etapot majd az esővel tarkított első nap következett, ami nyilván nem kedvezett az eredményeknek. Sok számban azonban még csak a selejtezőknél tartanak, így mire kell, talán javulnak a körülmények. Alapvetően az első három helyezett vívja ki a jogot az indulásra, de természetesen csak akkor, ha teljesítette a kiírt nevezési szintet. Ha ez nincs meg, akkor nem utazik: a döntés nagyon egyszerű és tiszta (ahogy az lenni szokott és ritkán is térnek el tőle legyen szó bármilyen nagy sztárról): bár a hivatalos nevezési határidő még jóval odébb van, csak az kerül az Olimpiai csapatba, aki legkésőbb most, ezen a versenyen teljesíti a kiküldetéshez szükséges eredményt.

Elkezdődött... - Atlétika Az eddigi eredmények meglelhetők ITT

Amíg kis hazánkban is nekiállnak ma délután a Honvéd-Iharos pályán a 10 próbának és az Olimpiai szintnek legjobbjaink, odaát már az első napon is túl vannak. Ashton Eaton vezet 4728 ponttal, ami a negyedik legjobb eredmény az első nap után (Dan O’Brien nevéhez fűződik az a másik három). Mögötte Brian Clay halad 4252 ponttal és ma kiderül, ki repül majd a Játékokra.

Eközben Európában is zajlanak az események. Tisztul a kép Helsinki és az Európa bajnokság körül is, ami nem meglepő, hiszen szerdán kezdődik a nagy csata. Fura év ez, hiszen először van kontinensviadal egy évben az Olimpiával és ez okoz némi zavart. Sokan nem vállalják a két nagy versenyt és nyilván inkább a Játékokra koncentrálnak lehetőséget adva így a többieknek. Akárhogy is, nagy versenyekre számítok és izgalmas küzdelmekre.

Ha már versenyekről van szó, akkor a felnőttek mellett kezdjünk pislogni a fiatalok felé is, hiszen július közepén Barcelona ad majd otthont a junior világbajnokságnak, ahol a magyar csapat is részt vesz, remélhetőleg minél több kiváló eredménnyel. Hasonlóan a felnőtt EB-hez, erről a versenyről is sokat közvetít majd az Eurosport. Egész héten át naponta több órán át izgulhatunk fiataljainkért csakúgy, mint ma az Ikarus pályán ahol a korosztályos Budapest bajnokságot rendezik meg a számukra.

Hozzászólok

 - Eurosport