•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 28/04/2015
 

Home Atlétika

 

Atlétika

17/08/2009 - 18:14

Pars Krisztián napja lehet


Pars Krisztián napja lehet - Atlétika
Eurosport

Hétfőn este hat versenyszámban avatnak világbajnokot a berlini atlétikai világbajnokságon, számunkra a férfi kalapácsvetők lesznek a főszereplők.

Hétfőn a berlini atlétikai világbajnokság harmadik napján nem lesz délelőtti program, így csak este hatkor kezdődnek a küzdelmek. Magyar atléta eddig kilenc alkalommal nyert érmet világbajnokságokon, négy ezüst- és öt bronzérem után ma este a kalapácsvető Pars Krisztián lehet a sportág történetének első magyar világbajnoka.

Férfi kalapácsvetés:

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség honlapján található hivatalos beharangozóban is Pars Krisztián nevét említik először a férfi kalapácsvetés esélyesei között. Nem is nagyon tehetnek másképp, hiszen a magyar dobó 18 verseny óta veretlen, vezeti a világranglistát (81,43m – Veszprém), ráadásul a világ idei tíz legjobb időeredményéből nyolc az ő nevéhez fűződik. Krisztián ráadásul extra motivációval állhat majd oda a ma este 18.05-kor kezdődő döntőben a dobókörbe, hiszen idén januárban hunyt el edzője, Németh Pál, akinek régi álmát valósíthatja meg a világbajnoki cím megszerzésével. A szombati selejtezőben az olimpiai ezüstérmes (ugye megkapja már végre az érmet is Tyihonék kizárása után?) magyar dobóatléta elsőre ugyan még hibázott, de a második dobásával (78,68) túldobta a selejtező szintet és mint később kiderült a legjobb eredménnyel jutott fináléba.

Pars legfőbb vetélytársa az olimpiai bajnok szlovén Primoz Kozmus lehet, aki idén sérülései miatt nem dobott nagyokat, de egy hosszabb hazai edzőtábor után augusztus elején, a szlovén bajnokságon dobott 80,34-el jelezte, hogy ugyanúgy kell vele számolni, mint tavaly Pekingben. A selejtező (augusztus 15) és a döntő napja (augusztus 17) is egybeesik az olimpiai időpontokkal, Kozmusnak ez már egyszer szerencsét hozott és ebben bízhat most Berlinben is. A selejtezőben csak az ötödik legjobb eredmény (78,55) volt az övé, de ez nem jelent semmit, mert Pekingben is csak harmadik volt a selejtezőben, a döntőre viszont két és fél métert javulva 82,02-es dobással győzött.

Figyelnünk kell még a 2000-es olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziólkowskira is, aki a második legjobb dobással jutott fináléba. Itt lesz a döntő mezőnyben az 1988-as kalapácsvető olimpiai bajnok Szergej Litvinov fia, az immár német színekben versenyző ifj. Szergej Litvinov, viszont hiányzik a mezőnyből a hátsérülése miatt a vb előtt néhány nappal visszalépő athéni olimpiai bajnok japán Koji Murofushi. A fehérorosz Jurij Shayunov idén dobott már 80,72-t is, ráadásul Universide-t és U23-as Európa-bajnokságot is nyert, Krisztián egyik legveszélyesebb ellenfele lehetett volna, de a selejtezőben csak 26. lett, így kiesett. Említést kell tenni az orosz Alekszej Zagornijről is, aki idén az egyetlen volt Parson kívül, aki kétszer is 80 méter fölé került. Igaz, ő viszont csak az utolsó, tizenkettedik helyen (75,38-al) került be a döntőbe.

Két éve Oszakában a vb-n heten is 80 méter felett dobtak, minden idők egyik legerősebb fináléjában Pars az ötödik lett (80,93). A magyar sportoló szerint most 81 méter feletti dobás kell legalább a győzelemhez, amit mindenképpen szeretne meg is dobni a hat sorozatból álló döntőben.

 

Női 100 méteres síkfutás:

Ha a vasárnap slágere a férfi 100 méter volt, akkor ugyanez érvényes a hétfői napra is, csak ezúttal a hölgyek kapcsán. A vasárnapi előfutamok során minden nagy esélyes továbbjutott, ráadásul a legjobbak egy tizeden belüli különbséggel nyerték futamaikat, így nehéz lenne jósolni a valós esélyeket illetően. A női mezőnyben nincs is olyan toronymagas favorit, mint a férfiaknál Usain Bolt volt. Idén ráadásul hét különböző sprinter is futott 11 másodperc alatt, így tényleg sokesélyes a versenyszám. Az egyetlen komolyabb hiányzó a tavaly Pekingben holtversenyben ezüstérmes jamaikai Sherone Simpson, aki nem is indult a vb-n.

Simpson távollétében azonban akadnak jamaikai esélyesek bőven, itt van mindjárt a szombati előfutamok legjobb idejét (10,92) produkáló, szintén olimpiai ezüstérmes Kerron Stewart, aki nagyszerű formában versenyez idén. Stewart csak kétszer kapott ki 2009-ben, versenyben van még a Golden League sorozat 1 millió dolláros fődíjáért, idén pedig olyan időt (10,75 – Róma) futott, amire kilenc éve nem volt képes senki ezen a távon. Az olimpiai bajnok Shelly-Ann Fraser idén 10,88-at is futott, de ami fontosabb, ezzel az eredménnyel győzte le Stewartot a jamaikai bajnokságon, így a pszichés előny nála lehet honfitársával szemben. A harmadik jamaikai esélyes a címvédő Veronica Campbell-Brown, aki idén 10,96-ot is futott már, de tavaszi sérülése miatt talán nem tudott 100%-osan felkészülni.

A jamaikai trióra természetesen az amerikai sprinterek lehetnek a legveszélyesebbek, a 29 éves korában élete csúcsformájában szereplő Carmelita Jeter idén már nyolc alkalommal futott 11 másodpercen belül, Londonban ráadásul 10,92-vel győzött. A 2005-ös világbajnok Lauryn Williams idén ugyan nincsen csúcsformában, de két éve is ezüstérmes lett végül Oszakában, így elmondható róla, hogy a nagy versenyekre képes felszívni magát. Nehéz megtippelni, hogy mire lehet képes a harmadik amerikai, Muna Lee, aki az amerikai bajnokságon (erős hátszéllel) 10,78-at is futott már idén. Döntőbe várható a két veterán bahamai sprinter, a 33 éves Debbie Ferguson–Mckenzie és a 37 éves Chandra Sturrup is, bármelyikük éremszerzése azonban meglepetés lenne. A női 100 elődöntőit hétfőn kora este, a döntőt pedig fél tízkor rendezik Berlinben.

 

Női rúdugrás:

Talán az egyik legsimábbnak tűnő versenyszám a hétfői programban. Ha női rúdugrás, akkor Jelena Iszinbajeva és világrekord. Így ment ez éveken keresztül, egészen a 2004-es athéni olimpia óta, amikortól kezdve minden nagy versenyt a még mindig csak 27 éves orosz atlétanő nyert meg. A kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok Iszinbajeva 2009-ben nem közelítette meg az elmúlt évek formáját eddig, de 485 cm-es idei legjobbja egyben a világ legjobb idei eredménye is, ráadásul a korábban Berlinben teljesített 483-as ugrásánál sem tudott senki jobbat még ebben az évben. Egyik legfőbb riválisa lehetett volna az amerikai Jennifer Stuczynski, aki harmadik az idei világranglistán (481 cm), ráadásul veretlenül készült a megmérettetésre, de Achilles-ín sérülése miatt a vb-előtt négy nappal lemondta a berlini szereplést.

Az amerikai ugró távollétében a brazil Fabiana Murer-re hárulhat fontos szerep, aki idén 482 cm-es régiócsúcsot ugrott Rio de Janeiróban, igaz az európai versenyeken általában visszafogottabban szerepel. Iszinbajeva néhány héttel ezelőttig veretlennek mondhatta magát még idén, de hatalmas meglepetésre a londoni versenyen vereséget szenvedett a lengyel Anna Rogowskától, aki ráadásul 480 cm-es idénycsúcsot ért el a világbajnokság felvezetőjének szánt lengyel bajnokságon. Éremszerezésre esélyes lehet a másik lengyel, Monika Pyrek is, aki korábban már kétszer is volt vb-dobogós (2001-3., 2005-2.) A hazai közönség reményei szerint az idén 470-et tudó Silke Spiegelburg folytathatja az eddigi jó német szereplést az ügyességi számokban (egy ezüst- és egy bronz eddig a berlini mérlege a németeknek súlylökésben)

Említést kell tenni egy olyan versenyzőről is, aki nem lesz ott a döntőben: az 1999-es és 2001-es esztendők világbajnoka, a 38 éves Stacy Dragila ugyanis a selejtezőben elvérzett (440-en), így élete utolsó szezonjában már nem került be a vb-döntőbe, de alighanem megnézi majd az utódok harcát az egyeduralkodó Iszinbajeva ellen.

 

Női hármasugrás:

A női hármasugróknál szombaton délelőtt rendezték a selejtezőt. A 14,45-ös selejtező szintet elsőre hajszálpontosan megugrotta a kétszeres világbajnok orosz Tatjana Lebegyeva. Elsőre belépett ugyan, de a második sorozatban már 14,53-at ugrott a világbajnoki címvédő Yargelis Savigne, aki szintén ott lesz a ma esti fináléban. A legjobb eredmény a kínai Xie Limei nevéhez fűződik, aki 14,62-vel idei legjobbját érte el a selejtezőben. A selejtező legnagyobb meglepetése volt, hogy kiesett az orosz Nadezsda Alekhina, aki néhány hete az orosz bajnokságon hatalmas meglepetésre 15 méter 14 centimétert ugrott, most azonban két belépett ugrása után másfél méterrel (13,60) gyengébb teljesítménnyel zárt csupán. A selejtezőben (valószínűleg sérülése miatt) nem indult a szám kétszeres olimpiai bajnoka, a kameruni Francoise Mbango Etone, így nélküle zajlik majd a hétfői döntő.

A finálé fő esélyese a kubai Savinge, aki idei tizenkét versenyén még veretlen, a tíz idei legjobb eredmény közül pedig kilenc az ő nevéhez fűződik. Tavaly Pekingben csak ötödik lett az olimpián (pedig 15,05-öt ugrott), az akkori csalódást most címvédéssel szeretné feledtetni. Amennyiben ez sikerül neki, akkor Lebegyeva után ő lehetne a második, aki ezt megteszi ebben a versenyszámban. A 2001-ben és 2003-ban is világbajnok orosz lehet az egyik fő vetélytársa, aki ugyan idén csak három versenyen indult el, de híresen jól koncentrál. Mutatta ezt az is, hogy a most 33 éves ugró tavaly az olimpián és a két évvel ezelőtti világbajnokságon is második lett. A selejtezőt megnyerő kínai Xie Limei az olimpián tizenkettedik volt, egyéni legjobbja 14,90, de egy szoros versenyben különösebb nyomás nélkül ugorva akár meg is lepheti nagy riválisait.

 

Női 3000 méteres akadályfutás:

A világbajnoki programban most harmadszor szereplő női 3000 méteres akadályfutásban három selejtezőt rendeztek szombaton. A legjobb időeredmény az olimpiai bajnok és egyben a szám világcsúcstartójának is számító orosz Gulnara Galkina nevéhez fűződik, aki egyedüliként futott 9 perc 20 másodpercen belül. A szám magyar indulójának, Tóth Líviának nem sikerült bejutni a döntőbe, a magyar futó elmaradt egyéni legjobbjától, emellett pedig egy kisebb bukásban is érintett volt. A selejtezőben meglepetésre kiesett a vb-címvédő orosz Jekaterina Volkova is, aki eddig az egyetlen futó volt, aki le tudta győzni Galkinát ebben a versenyszámban.

Galkina nagyjából hasonló esélyese a számnak, mint Iszinbajeva női rúdugrásban, azzal a kivétellel, hogy bár ő is olimpiai bajnok, a világbajnoki cím még hiányzik a sikerei közül. A világon elsőként és azóta is egyedüliként kilenc percen belül futó orosz hölgyet nehéz lesz megelőzni, előfutambeli futását is látva inkább a dobogó másik két fokáért zajlik majd alighanem a küzdelem. Az orosz futónő egyik legfőbb riválisa a spanyol Marta Dominguez lehet, aki korábban ötezer méteren volt kétszeres is szabadtéri vb-második. A spanyol csak 2008-ban állt át erre a versenyszámra, így talán rutintalanságának köszönhette, hogy futam közben jó pozícióból esett el az olimpián. Egy évvel tapasztaltabban viszont simán dobogós lehet Berlinben. Dominguez idén új spanyol rekordot futott ezen a távon (9:09,39), ami a világ idei legjobb időeredménye is egyben. Érdemes lesz figyelni a másik orosz futónőre, Julia Zarudnevára is, aki idén már 40 másodpercet javított egyéni legjobbján, így akár kilenc perc tíz másodperc alatti időre is képes lehet a fináléban, ami érmet jelenthet ebben a viszonylag még újnak számító világbajnoki versenyszámban.

 

Férfi 10000 méter:

Úgy tűnik a hétfői versenynap a toronymagas esélyesekről szó, hiszen a férfi 10000 méter favoritja egyértelműen az etióp Kenenisa Bekele, aki még sohasem szenvedett vereséget ezen a távon. A 27 éves világcsúcstartó etióp sorozata 2004 óta tart, azóta két olimpiát és három világbajnokságot is besöpört a 25 körös távon. Egy kivétellel mindannyiszor a honfitárs Sileshi Sihine állt mellette a dobogón a nagy világversenyeken, az „örök második” etióp ugyanakkor most sérülése miatt nem lesz itt a mezőnyben, helyét az 5000-en amúgy is induló Imane Merga veszi át.

Bekele győzelmén kívül minden más hatalmas meglepetés lenne, még akkor is, ha ott van a mezőnyben három kenyai is, többek között az olimpiai bronzérmes Micah Kono és a tavaly Pekingben negyedik helyen végző Moses Masai. Nem feledkezhetünk meg az eritreai Zersenay Tadese-ről sem, aki az athéni olimpián szerzett bronzérme óta nem állt dobogón nagy versenyen, de oszakai negyedik és pekingi ötödik helyezése mutatja, hogy bérelt helye van az éremesélyesek között.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Atlétika

Desisa nyerte a Boston Maratont - Atlétika

Atlétika - Desisa nyerte a Boston Maratont

Etióp és kenyai győzelem született a Boston Maratonon

Bolt kosarazik!  VIDEÓ - Atlétika

Atlétika - Bolt kosarazik! VIDEÓ

Bolt megérkezett Rióba a jövő évi olimpia helyszínére, ahol találkozott jónéhány rajongóval

Márton Anita Európa-bajnok súlylökésben - Atlétika

Atlétika - Márton Anita Európa-bajnok súlylökésben

30 év után magyar EB arany.

Ötösugrás - Atlétika

Atlétika - Ötösugrás

Friss hírek, érdekességek az atlétika világából az eredményeken túl

ÖTÖSUGRÁS - Atlétika

Atlétika - ÖTÖSUGRÁS

Friss hírek, érdekességek az atlétika világából az eredményeken túl

Ötösugrás - Atlétika

Atlétika - Ötösugrás

Friss hírek, érdekességek az atlétika világából az eredményeken túl

Ötösugrás - Atlétika

Atlétika - Ötösugrás

Friss hírek, érdekességek az atlétika világából az eredményeken túl

Ötösugrás - Atlétika

Atlétika - Ötösugrás

Friss hírek, érdekességek az atlétika világából az eredményeken túl

Atlétika 2014. évi összefoglaló - Atlétika

Atlétika - Atlétika 2014. évi összefoglaló

Összefoglaló a 2014-es évről: Lavillenie túlszárnyalja Bubkát

Ötösugrás - Atlétika

Atlétika - Ötösugrás

Hírek az atlétika világából