•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 24/10/2014
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

17/02/2010 - 15:49

Kezd helyre állni a rend


Kezd helyre állni a rend  - Biatlon
dpa

A nagy nemzetek közül egyedül Norvégiának nem sikerült eddig aranyérmet szereznie a biatlon küzdelmek során.

Kezd helyre állni a rend - Biatlon

No meg persze az oroszoknak. Hiába született Oroszországban, hiába versenyez orosz színekben a bátyja, Anasztázia Kuzmina Szlovákiának szerezte az olimpiai aranyérmet sprintben. Aztán az ezüstöt az üldözésesben. Kuzmina ezzel végérvényesen bizonyította klasszisát, és azt, hogy rátermett versenyző, nem véletlenül keveredett a legjobbak közé. Nem úgy Marie Dorin, aki a bronzérem után nem került a dobogósok közé. De honfitársa Marie Brunet hibátlan teljesítménnyel váltotta őt a pódiumon, újabb érmet szerezve a franciáknak.

Előfordul ugyanis, hogy valakinek kijön a lépés, utána pedig sokáig nem tud mit kezdeni a jó eredménnyel. Ilyen volt például Björn Ferry is, de erről majd később. A szlovák színekben versenyző hölgy a 10 kilométeres üldözéses után azt mondta, hogy verhetetlen volt Magdalena Neuner. Végig érezte, hogy nincs esélye ellene, hiszen nagyon erős volt, az ő lábai viszont fáradtak. Valóban csak valami égbe kiáltó hiba foszthatta volna meg Neuner-t a győzelemtől.

A 23. születésnapját a napokban betöltő fiatal német csillag egy pillanatra sem engedett ki, végig diktálta az iramot. S miután Kuzmina a második lövészet után leszakadt mögötte, már nem is engedte ki kezéből a győzelmet. “Nyugodt voltam az utolsó lövészet előtt” – mesélte a verseny után. “De amikor az utolsó korongokhoz értem azt mondtam magamnak, ha megcsinálod olimpiai bajnok vagy. Hiba volt, mert rögtön rontottam. De nem idegeskedtem, mert tudtam, hogy a pályán erős vagyok. Mindig is az volt az álmom, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek, s most már az vagyok!”

Kezd helyre állni a rend - Biatlon

Neuner pályafutásáról tőle tudtunk meg többet. "Viszonylag korán kezdtem el sportolni, hatévesen síeltem, s kilencévesen próbáltam ki először a biatlont. Mikor betöltöttem a 16. életévemet már profi sportoló voltam. A biatlon azért érdekelt, mert legálisan lőhettem, amit nem sok korombeli lány, sőt még fiú sem mondhatott el magáról. Egyfajta érdeklődés volt részemről, gondoltam beleszimatolok, aztán megtetszett, s ott ragadtam. De úgy tűnik, megfertőztem a családot, mert öcsém, Christoph, illetve húgom, Anna is a biatlonnal próbálkozik. A bátyám, Paul pedig mindig sportolt, ugyan csak hobbi szinten."

Leginkább Helena Jonsson-tól vagy a torinói győztes Anna Carin Olofsson-tól várták az aranyat a svédek Vancouver-ben, s nem attól, aki végül megszerezte nekik. Björn Ferry a nyolcadik helyről kezdte a férfiak üldözéses futamát, közel egy perces hátránnyal. Ferry a rajtnál még azzal volt elfoglalva, hogy a hazai Leguellec előbb rajtolt, és megpróbálta az indítóbírókkal ezt megértetni. Később kiderült, hogy nem csak a kanadai indult korábban. Több versenyzőnek is gondja akadt a rajtprocedúrával, így büntetést kapott a hölgyeknél Olofsson (24 mp), Valj Semerenko és Simone Hauswald (7 mp), míg a férfiaknál Leguellec (30 mp) és Jeremy Teela (22 mp).

Kezd helyre állni a rend - Biatlon

Ferry őrült tempóban haladt, mígnem az álló lövészetekre beérte az élen haladó Vincent Jay-t. “Láttam őt, és éreztem, hogy fáradt” – mondta. “Az utolsó körben teljes erővel haladtam, mindenáron meg akartam nyerni az olimpiát.” Björn Ferry váltóban már volt világbajnok, de egyéni számban még sosem ért el ehhez hasonló komoly eredményt. “Hatéves korom óta minden nap edzem. Egyesek már 19 évesen komoly eredményeket érnek el, de én nem, mert ez az első egyéni érmem világversenyről és én 31 vagyok. Mindig azt kérdezték tőlem, hogy lesz valamikor érmed, mire én csak azt feleltem, hogy ez a célom. Ha hiszel magadban, amikor megkapod a lehetőséget, akkor sikerülni fog, én hittem magamban, ez az én napom volt!”

A veterán Christoph Sumann lett a második és a sprint győztese, Jay a harmadik. Sumann érdekes adalékkal szolgált a verseny után az események elemzésekor. Együtt futott az ötszörös olimpiai bajnok Ole Einar Björndalen-nel az utolsó lövészet előtt. Björndalen addig nem rontott, viszont a végén kétszer is. “Én álltam mellette és hallottam, hogy sír” – mondta Sumann.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Northug börtönbe vonul - Biatlon

Biatlon - Northug börtönbe vonul

Az olimpiai bajnok norvég sífutó 50 napos elzárást, valamint 185 ezer koronás (7 millió forint) büntetést kapott.

Mono :( - Biatlon

Biatlon - Mono :(

Egy betegség sohasem jön jókor, pláne nem akkor, ha éppen a nyári alapozás időszakát húzza keresztbe.

Hó, eső, napsütés tök mindegy - Biatlon

Biatlon - Hó, eső, napsütés tök mindegy

Lényegtelen milyen az időjárás, a biatlon minden körülmények között működőképes sportág, s nem mellesleg, széles körben rajongott

Téli fesztivál nyáron - Biatlon

Biatlon - Téli fesztivál nyáron

Rendszerint augusztus első hétvégéjén rendezik meg a Blink Sífesztivált Norvégia csodás tájain.

Rossz tréfa - 11 millió forintért - Biatlon

Biatlon - Rossz tréfa - 11 millió forintért

A tavalyival ellentétben ezúttal kevesen nevettek a norvég biatlonos, Emil Hegle Svendsen feszültség levezető mókáján.

Nehéz eltalálni - Biatlon

Biatlon - Nehéz eltalálni

Az olimpiai aranyérmek sorsát megtippelő sorozatunk legújabb részeként a biatlon 11 első helyét osztjuk ki.

Az első gombóc az orosz torkokon - Biatlon

Biatlon - Az első gombóc az orosz torkokon

Nem is kellett megvárni a szocsi olimpia február hetedikei megnyitóját, máris van egy újabb kínos dopping-ügyük az oroszoknak.

Boldogok is, meg nem is - Biatlon

Biatlon - Boldogok is, meg nem is

A németek harminc éve nem maradtak dobogó nélkül Oberhofban a biatlon világkupában, egészen a múlt hétig. Ruhpoldingban a váltókkal sikerült javítaniuk

Biatlon - Fókuszban Martin Fourcade

Fókuszban Martin Fourcade

Biatlon - Fourcade hajrája aranyat ért

Fourcade hajrája aranyat ért Szocsiban