•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 21/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

14/02/2008 - 19:53

Ma már nem fújt a szél


Ma már nem fújt a szél - Biatlon
Imago

Az egész azzal kezdődött, hogy el se kezdődött. Vis major történt – mondanák a biztosító társaságok. Szerencsére különösebb kár nem keletkezett a világ egyik legmodernebb, legszebb sílövő pályáján, amikor szerdán óránkénti száz kilométeres sebességgel érk

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

Egy-két fagerenda, állvány, poszter és zászló megrongálódott, de ennél több – szerencsére – nem történt. Ki tudja? Lehet, hogy a világbajnokságot meglátogató XVI. Károly Gusztáv király idézte elő a szélvihart (na jó, ez csak vicc-féleség akart lenni), midőn meglátogatta a rendezőket és a résztvevőket. Svédország 74. királya izgatottan várta a találkozást a világbajnoksággal, amely találkozás végül elmaradt. Egyébként XVI. Károly Gusztáv a svéd légierő tábornoka, és maga is repült már másfél órát a nálunk is jól ismert, Gripen vadászgéppel – egy pilóta segítségével (viszont ez már nem vicc). Én még életemben nem találkoztam királlyal személyesen, ezért a mendemondák miatt, emlékezetemben a király a következőképp néz ki: hosszú fürtös haja van, daliás kiállása, korona a fején, pózok itt és ott, hosszú palástot visel és szinte érinthetetlen. Ehelyett megjelent egy öregúr, aki bolyhos kabátot, John Lennon sapkát és egyszerű szemüvegkeretet viselt. Ő volt tehát a király. Igaz nem úgy nézett ki, mint ahogy egy királytól elvárja az ember (a divat az uralkodó családokat is utolérte), de legalább nyitott, szimpatikus és emberi volt (a felvételek alapján). Ami elég nagy szó, hiszen mégiscsak egy imperátorról van szó (imperátor: latin eredetű szó, jelentése: uralkodó).

Szóval a királyi látogatás balul sikerült, és a délután fél egyre tervezett királyi céllövölde is elmaradt. Valamint a női 15 kilométeres egyéni szám is. A szervezők bölcsen úgy döntöttek, hogy szerda délután öt óra helyett inkább átteszik csütörtök kora délutánra a versenyszámot.

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

Az időjárás ugyan nem volt a legtökéletesebb, de azért versenyre alkalmas viszonyok uralkodtak a pályán. A rajt időpontját délután kettőre tették, ami azt jelentette, hogy a hölgyeknél elmaradt a villanyfényes viadal.

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

Szint érthetetlen módon Kati Wilhelm elsőként rajtolt, s talán ezért, vagy valami másért, hihetetlenül gyenge versenyt produkált. Hat lövőhibájával még a harmincba sem fért be. Egyúttal ugyanennyi hibája volt Andrea Henkelnek is, aki minden egyéni számot megnyert eddig Östersundban, és most csak a huszonkettedik helyen végzett. De hogy ne csak a németekről szóljon a híradás. Sandrine Baillynak és Kaisa Mekereinennek is ilyen tragikusan sikerült a lövészete. Távol maradt a rajttól Anna Carin Olofsson és Magdalena Neuner, így tehát két ásznak nem szurkolhatott a teltházas publikum.

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

Henkel gyenge teljesítményét látva, nyilvánvaló volt, hogy új egyéni győztes lesz a hölgyeknél ezen a VB-n. Henkel után nem sokkal egyre tisztább lett a kép: vagy Jekatyerina Júrjeva, vagy Martina Glagow viheti haza az aranyérmet. Glagow még az elején kapott egy perc büntetést, de ezt követően hibátlanul versenyzett. Júrjeva viszont egyszer sem rontott. Ahogy az egy profitól elvárható, amikor rosszra fordultak a körülmények az egyik állóban, akkor inkább megállt, várt tíz-tizenöt másodpercet, hogy elálljon a szél, és csak ez után folytatta a sorozatát. Teljesen megérdemelten nyert, és szerezte meg élete első egyéni világbajnoki címét, Martina Glagow és Okszana Vosztyenkó előtt.

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

A férfiaknál is új világbajnokot avattak. Emil Hegle Svendsen egy hibával száguldott végig a pályán, és a bukdácsoló ellenfeleit maga mögé utasítva nyert. Ole Einar Björndalen az első két sorozatában rontott egyszer-egyszer, így a második helyre kényszerült, megelőzve a rontás nélkül záró Makszim Makszimovot.

Hiába nyert Svendsen, mégis Björndalenről kell írni. Ezzel az eredményével még nem érte utol Frank Luckot az örökranglistán. A világbajnokságok történetében Luck tizenegy arannyal büszkélkedhet, Björndalen viszont „csak” tízzel. Azonban a norvég korábbi legfőbb ellenfelének, Raphael Poireenak vallotta be a verseny előtt, hogy 2010-ig nem áll szándékában, hogy befejezze versenyzői pályafutását.

Szóval 2010-ig a mezőnyben lesz. Hát akkor nem is kell aggódnia… addig biztos, hogy minden rekordot megdönt.

 

 

További cikkek:

Szigorú ítélet, és verseny

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Pokljuka készen áll - Biatlon

Biatlon - Pokljuka készen áll

Máris dicséret illeti a szlovén szervezőket a biatlon-világkupa 3. fordulójának megrendezéséért, pedig még nem is történt semmi.

Ébredező németek, Björndalen pihen - Biatlon

Biatlon - Ébredező németek, Björndalen pihen

Az elmúlt héten bár arany-, ezüst- és bronzérem is kijutott a németeknek, de még nem mernek ünnepelni, Ole Einar Björndalen meg jobbnak látja, ha megváltoztatja

Néhány mondatban - Biatlon

Biatlon - Néhány mondatban

A biatlon-világkupa mezőnye elindult Pokljuka felé, s míg ők utaznak, megnézzük mik a legfrissebb hírek velük kapcsolatban.

Hochfilzen letudva - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen letudva

A hétvégi program váltó és üldözéses volt a biatlon-világkupa második fordulóján Ausztriában.

Hochfilzen rajtot vett - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen rajtot vett

Pénteki mérleg: Kaisa Mäkäräinen duplázott, Johannes Boe először nyert idén.

Mi lesz veled tél? - Biatlon

Biatlon - Mi lesz veled tél?

A múlt héten szembesülhettünk a szomorú ténnyel, hogy még Svédországban is nagyítóval kell keresni a tél nyomait.

Eddig nem rossz - Biatlon

Biatlon - Eddig nem rossz

Összegezve az östersundi biatlon-világkupa nyitófordulót, eddig valóban nem rossz az idény.

Egyéni - Biatlon

Biatlon - Egyéni

A szokásoknak megfelelően a leghosszabb versenyszámmal kezdődött a biatlon-világkupa. Érvényesült a papírforma, de volt világraszóló baki is.

Célfotó - Biatlon

Biatlon - Célfotó

Félrevezető lehet a cím, mert azt hihetnénk a győzelem sorsáról döntött célfotó – valójában „csak” a második helyről.

Osztozkodás - Biatlon

Biatlon - Osztozkodás

Szokatlan dömping lett a biatlon nagy nemzeteinél a Világkupa helyekért.