•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 29/01/2015
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

14/02/2008 - 19:53

Ma már nem fújt a szél


Ma már nem fújt a szél - Biatlon
Imago

Az egész azzal kezdődött, hogy el se kezdődött. Vis major történt – mondanák a biztosító társaságok. Szerencsére különösebb kár nem keletkezett a világ egyik legmodernebb, legszebb sílövő pályáján, amikor szerdán óránkénti száz kilométeres sebességgel érk

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

Egy-két fagerenda, állvány, poszter és zászló megrongálódott, de ennél több – szerencsére – nem történt. Ki tudja? Lehet, hogy a világbajnokságot meglátogató XVI. Károly Gusztáv király idézte elő a szélvihart (na jó, ez csak vicc-féleség akart lenni), midőn meglátogatta a rendezőket és a résztvevőket. Svédország 74. királya izgatottan várta a találkozást a világbajnoksággal, amely találkozás végül elmaradt. Egyébként XVI. Károly Gusztáv a svéd légierő tábornoka, és maga is repült már másfél órát a nálunk is jól ismert, Gripen vadászgéppel – egy pilóta segítségével (viszont ez már nem vicc). Én még életemben nem találkoztam királlyal személyesen, ezért a mendemondák miatt, emlékezetemben a király a következőképp néz ki: hosszú fürtös haja van, daliás kiállása, korona a fején, pózok itt és ott, hosszú palástot visel és szinte érinthetetlen. Ehelyett megjelent egy öregúr, aki bolyhos kabátot, John Lennon sapkát és egyszerű szemüvegkeretet viselt. Ő volt tehát a király. Igaz nem úgy nézett ki, mint ahogy egy királytól elvárja az ember (a divat az uralkodó családokat is utolérte), de legalább nyitott, szimpatikus és emberi volt (a felvételek alapján). Ami elég nagy szó, hiszen mégiscsak egy imperátorról van szó (imperátor: latin eredetű szó, jelentése: uralkodó).

Szóval a királyi látogatás balul sikerült, és a délután fél egyre tervezett királyi céllövölde is elmaradt. Valamint a női 15 kilométeres egyéni szám is. A szervezők bölcsen úgy döntöttek, hogy szerda délután öt óra helyett inkább átteszik csütörtök kora délutánra a versenyszámot.

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

Az időjárás ugyan nem volt a legtökéletesebb, de azért versenyre alkalmas viszonyok uralkodtak a pályán. A rajt időpontját délután kettőre tették, ami azt jelentette, hogy a hölgyeknél elmaradt a villanyfényes viadal.

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

Szint érthetetlen módon Kati Wilhelm elsőként rajtolt, s talán ezért, vagy valami másért, hihetetlenül gyenge versenyt produkált. Hat lövőhibájával még a harmincba sem fért be. Egyúttal ugyanennyi hibája volt Andrea Henkelnek is, aki minden egyéni számot megnyert eddig Östersundban, és most csak a huszonkettedik helyen végzett. De hogy ne csak a németekről szóljon a híradás. Sandrine Baillynak és Kaisa Mekereinennek is ilyen tragikusan sikerült a lövészete. Távol maradt a rajttól Anna Carin Olofsson és Magdalena Neuner, így tehát két ásznak nem szurkolhatott a teltházas publikum.

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

Henkel gyenge teljesítményét látva, nyilvánvaló volt, hogy új egyéni győztes lesz a hölgyeknél ezen a VB-n. Henkel után nem sokkal egyre tisztább lett a kép: vagy Jekatyerina Júrjeva, vagy Martina Glagow viheti haza az aranyérmet. Glagow még az elején kapott egy perc büntetést, de ezt követően hibátlanul versenyzett. Júrjeva viszont egyszer sem rontott. Ahogy az egy profitól elvárható, amikor rosszra fordultak a körülmények az egyik állóban, akkor inkább megállt, várt tíz-tizenöt másodpercet, hogy elálljon a szél, és csak ez után folytatta a sorozatát. Teljesen megérdemelten nyert, és szerezte meg élete első egyéni világbajnoki címét, Martina Glagow és Okszana Vosztyenkó előtt.

Ma már nem fújt a szél - Biatlon

A férfiaknál is új világbajnokot avattak. Emil Hegle Svendsen egy hibával száguldott végig a pályán, és a bukdácsoló ellenfeleit maga mögé utasítva nyert. Ole Einar Björndalen az első két sorozatában rontott egyszer-egyszer, így a második helyre kényszerült, megelőzve a rontás nélkül záró Makszim Makszimovot.

Hiába nyert Svendsen, mégis Björndalenről kell írni. Ezzel az eredményével még nem érte utol Frank Luckot az örökranglistán. A világbajnokságok történetében Luck tizenegy arannyal büszkélkedhet, Björndalen viszont „csak” tízzel. Azonban a norvég korábbi legfőbb ellenfelének, Raphael Poireenak vallotta be a verseny előtt, hogy 2010-ig nem áll szándékában, hogy befejezze versenyzői pályafutását.

Szóval 2010-ig a mezőnyben lesz. Hát akkor nem is kell aggódnia… addig biztos, hogy minden rekordot megdönt.

 

 

További cikkek:

Szigorú ítélet, és verseny

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Isten éltesse a biatlon királyát! - Biatlon

Biatlon - Isten éltesse a biatlon királyát!

41 éves lett Ole Einar Björndalen, a sportág koronázatlan királya.

Néhány hír - Biatlon

Biatlon - Néhány hír

Két hétig szünetet tart a biatlon-világkupa, de persze a hírdömping egy másodpercre sem állt le.

Nagy nemzetek diadala - Biatlon

Biatlon - Nagy nemzetek diadala

Váltókkal búcsúztatta a biatlon-világkupát Antholz, és a történelmi hűség kedvéért norvég és német sikerek születtek.

Mesterhármas itt, mesterhármas ott - Biatlon

Biatlon - Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Éllovasok hátrányban - Biatlon

Biatlon - Éllovasok hátrányban

Martin Fourcade és Kaisa Mäkäräinen is vesztett előnyéből az antholzi sprintek után.

Hó és napsütés - Biatlon

Biatlon - Hó és napsütés

Minden adva van egy remek világkupa-fordulóhoz Antholz-Anterselvában.

Antholz következik - Biatlon

Biatlon - Antholz következik

Hírdömping volt az ötödik és a hatodik biatlon-világkupa forduló között.

Németország ébredezik - Biatlon

Biatlon - Németország ébredezik

Még akkor is körülbelül kétmillió euróból gazdálkodik a német biatlon-válogatott egy évben, ha az eredmények nemigen jönnek.

Célfotó - Biatlon

Biatlon - Célfotó

Minden sportoló álma, hogy hazájában szoros küzdelemben arasson diadalt. Azonban Simon Schempp egy kissé túlzásba vitte a dolgot.

Még egy név - Biatlon

Biatlon - Még egy név

Lettország sem maradhatott ki a jóból, Edgars Piksons is belekeveredett a biatlonosok doppingbotrányába.