•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 26/04/2015
 

Home

 

Biatlon

16/02/2008 - 19:52

Vegyesfelvágott 1.


Vegyesfelvágott 1. - Biatlon
dpa

A záró versenyszámokat rendezik a hétvégén a 42. biatlon-világbajnokságon. Kissé felborítva a megszokott rendet, váltó és tömegrajtos számokat bonyolítanak le az utolsó napokon.

Az egyéni számok után egy nap szabadságot kaptak az indulók, hogy kipihenjék magukat a hajrára. A pénteki tingli-tanglit követően a férfiak álltak először rajthoz, amikor a váltóban mérték össze erejüket.

Először a világbajnokság történetében 1966-ban rendeztek váltóversenyt, Garmisch-Partenkirchenben. Vagyis Östersundban a huszonötödik alkalommal tartották meg ezt a számot. Igazán nagy küzdelmet nem hozott a 4 X 7. 5 kilométeres táv. Még az elején ellőtte magát a németek első embere, Michael Rösch, és ezzel ők teljesen kiestek a győzelemért folyó csatából. Az már más kérdés, hogy Andreas Birnbacher is futott egy büntetőkört a gyenge teljesítménye miatt. Ennek köszönhetően a harmadik helyen végeztek a németek. Azonban az éllovasoknak ilyen gondjuk nem volt: Oroszország és Norvégia a papírformának megfelelően szerepelt.

Az oroszok szinte az első pillanattól az élen voltak, egyetlen megingásukat Nyikoláj Kruglovnak köszönhették, aki később lassú futását a jó lövészetével kompenzálta. A norvégoknál hiába volt hibátlan, hiába futott öt másodperccel jobban Björndalen (a futógép szerepét éppen tőle átvevő) Csudovnál, képtelen volt a norvégokat az oroszok elé hozni. A világbajnoki címet tehát Oroszország kaparintotta meg, az Iván Cserezov, Nyikoláj Kruglov, Dimitrij Jarosenko és Maxim Csudov felállásban.

Ezzel a futammal együtt a Világkupa szakági-címe is eldőlt. A norvégok gyógyírként annak örülhettek, hogy a szakágiban ők voltak a legjobbak. Miután az értékelésben a legjobb négy eredmény számít, így ebben az idényben három győzelmet és egy második helyet könyvelhettek el a norvégok. E tekintetben Oroszország a második, és Németország lett a harmadik.

A hölgyek nem a váltóval kezdték a hétvégét, hanem az utolsó egyéni számmal, a tömegrajtossal. A futam kezdete előtt Anna Carin Olofsson bejelentette, hogy nem áll rajthoz többet a terhessége miatt. A svéd klasszis harmincöt éves, tehát gyanítható, hogy többet nem is szoríthat neki a közönség. Wolfgang Pischler, a svédek szövetségi kapitánya azonban nem aggódik a jövő miatt. Helena Jonsson már bizonyított, és mellé minden bizonnyal Jenny Jonssont hozza fel a juniorok közül.

A hölgyek nyolcadik alkalommal vágtak neki a 12. 5 kilométeres távnak a világbajnokság történetében. Magdalena Neuner gyors rajtot vett, és az első két lövészet után egy percre növelte előnyét az üldözőkkel szemben. Ő jól kezdett, de a nagyobb nevek közül Henkel, Glagow és Bailly tragikusan. A két német háromszor, a francia kétszer rontott (Henkel végül hét, Bailly pedig nyolc büntetőkörrel zárta a versenyt). Glagow viszont összekapta magát, és ettől kezdve hibátlan volt.

De visszakanyarodva Neunerhez. A hibátlan fekvő sorozatai után, az állókban kétszer-kétszer rontott. Ezzel felhúzta magára Tora Bergert, Jekatyerina Júrjevát és Vita Szemerenkót. Az utóbbi két hölgy azonban nem vállalta az őrült rohanást Neuner ellen, ám Berger igen. Rendesen meghajtotta a mezőny legjobb futóját, aki ugyan három másodperccel nyert, de ritkán látott kimerültséggel vágódott le a földre a befutó után.

 

 

További cikkek:

Ma már nem fújt a szél

Eurosport - Vörös Csaba

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Úgy tűnik Mäkäräinen folytatja - Biatlon

Biatlon - Úgy tűnik Mäkäräinen folytatja

Bár hivatalos bejelentés nem történt az ügyben, a jelek arra utalnak, hogy a kétszeres világkupa-győztes finn, mégsem fejezi be a pályafutását.

Ikon fordít hátat a németeknek - Biatlon

Biatlon - Ikon fordít hátat a németeknek

Bombameglepetéssel szolgált a biatlon idény után néhány nappal Ricco Groβ, a németek négyszeres olimpiai bajnok legendája.

Mäkäräinen két hetet kért - Biatlon

Biatlon - Mäkäräinen két hetet kért

Állítása szerint, még nem gondolkodott azon, folytassa-e a pályafutását vagy befejezze.

Hantiban dől el minden - Biatlon

Biatlon - Hantiban dől el minden

Végéhez érkezett a biatlon-világkupa, az utolsó helyszín Hanti-Manszijszk lesz, ahol kiderül, kik szerzik meg idén a legértékesebb kristálygömböket

4 egyéni szám, 4 győztes - Biatlon

Biatlon - 4 egyéni szám, 4 győztes

Testvériesen megosztoztak a nemzetek a biatlon-világbajnokság férfi aranyérmein.

Elaludt a papírforma - Biatlon

Biatlon - Elaludt a papírforma

A kontiolahtii biatlon-világbajnokság összefoglalójában először a hölgyekkel foglalkozunk.

Túl a csúcson - Biatlon

Biatlon - Túl a csúcson

Martin Fourcade a biatlon-világbajnokságon nem egyszerűen a mezőnyt győzte le tegnap az egyéni indításosban, hanem önmagát is.

„Meg tudom csinálni” - Biatlon

Biatlon - „Meg tudom csinálni”

Jekatyerina Jurlova 30 évesen a semmiből nyerte meg tegnap az egyéni indításost.

Új bajnokot avatnak - Biatlon

Biatlon - Új bajnokot avatnak

A jelenlegi női mezőnyből még senki sem nyert 15 kilométeres egyéni világbajnoki címet.

Dorin nem indul 15 km-en - Biatlon

Biatlon - Dorin nem indul 15 km-en

Győzelmei után kihagyja az egyéni számot Marie Dorin Habert a biatlon-világbajnokságon, és az is lehet, hogy a váltót sem vállalja.