•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 23/10/2014
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

16/02/2008 - 19:52

Vegyesfelvágott 1.


Vegyesfelvágott 1. - Biatlon
dpa

A záró versenyszámokat rendezik a hétvégén a 42. biatlon-világbajnokságon. Kissé felborítva a megszokott rendet, váltó és tömegrajtos számokat bonyolítanak le az utolsó napokon.

Az egyéni számok után egy nap szabadságot kaptak az indulók, hogy kipihenjék magukat a hajrára. A pénteki tingli-tanglit követően a férfiak álltak először rajthoz, amikor a váltóban mérték össze erejüket.

Először a világbajnokság történetében 1966-ban rendeztek váltóversenyt, Garmisch-Partenkirchenben. Vagyis Östersundban a huszonötödik alkalommal tartották meg ezt a számot. Igazán nagy küzdelmet nem hozott a 4 X 7. 5 kilométeres táv. Még az elején ellőtte magát a németek első embere, Michael Rösch, és ezzel ők teljesen kiestek a győzelemért folyó csatából. Az már más kérdés, hogy Andreas Birnbacher is futott egy büntetőkört a gyenge teljesítménye miatt. Ennek köszönhetően a harmadik helyen végeztek a németek. Azonban az éllovasoknak ilyen gondjuk nem volt: Oroszország és Norvégia a papírformának megfelelően szerepelt.

Az oroszok szinte az első pillanattól az élen voltak, egyetlen megingásukat Nyikoláj Kruglovnak köszönhették, aki később lassú futását a jó lövészetével kompenzálta. A norvégoknál hiába volt hibátlan, hiába futott öt másodperccel jobban Björndalen (a futógép szerepét éppen tőle átvevő) Csudovnál, képtelen volt a norvégokat az oroszok elé hozni. A világbajnoki címet tehát Oroszország kaparintotta meg, az Iván Cserezov, Nyikoláj Kruglov, Dimitrij Jarosenko és Maxim Csudov felállásban.

Ezzel a futammal együtt a Világkupa szakági-címe is eldőlt. A norvégok gyógyírként annak örülhettek, hogy a szakágiban ők voltak a legjobbak. Miután az értékelésben a legjobb négy eredmény számít, így ebben az idényben három győzelmet és egy második helyet könyvelhettek el a norvégok. E tekintetben Oroszország a második, és Németország lett a harmadik.

A hölgyek nem a váltóval kezdték a hétvégét, hanem az utolsó egyéni számmal, a tömegrajtossal. A futam kezdete előtt Anna Carin Olofsson bejelentette, hogy nem áll rajthoz többet a terhessége miatt. A svéd klasszis harmincöt éves, tehát gyanítható, hogy többet nem is szoríthat neki a közönség. Wolfgang Pischler, a svédek szövetségi kapitánya azonban nem aggódik a jövő miatt. Helena Jonsson már bizonyított, és mellé minden bizonnyal Jenny Jonssont hozza fel a juniorok közül.

A hölgyek nyolcadik alkalommal vágtak neki a 12. 5 kilométeres távnak a világbajnokság történetében. Magdalena Neuner gyors rajtot vett, és az első két lövészet után egy percre növelte előnyét az üldözőkkel szemben. Ő jól kezdett, de a nagyobb nevek közül Henkel, Glagow és Bailly tragikusan. A két német háromszor, a francia kétszer rontott (Henkel végül hét, Bailly pedig nyolc büntetőkörrel zárta a versenyt). Glagow viszont összekapta magát, és ettől kezdve hibátlan volt.

De visszakanyarodva Neunerhez. A hibátlan fekvő sorozatai után, az állókban kétszer-kétszer rontott. Ezzel felhúzta magára Tora Bergert, Jekatyerina Júrjevát és Vita Szemerenkót. Az utóbbi két hölgy azonban nem vállalta az őrült rohanást Neuner ellen, ám Berger igen. Rendesen meghajtotta a mezőny legjobb futóját, aki ugyan három másodperccel nyert, de ritkán látott kimerültséggel vágódott le a földre a befutó után.

 

 

További cikkek:

Ma már nem fújt a szél

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Northug börtönbe vonul - Biatlon

Biatlon - Northug börtönbe vonul

Az olimpiai bajnok norvég sífutó 50 napos elzárást, valamint 185 ezer koronás (7 millió forint) büntetést kapott.

Mono :( - Biatlon

Biatlon - Mono :(

Egy betegség sohasem jön jókor, pláne nem akkor, ha éppen a nyári alapozás időszakát húzza keresztbe.

Hó, eső, napsütés tök mindegy - Biatlon

Biatlon - Hó, eső, napsütés tök mindegy

Lényegtelen milyen az időjárás, a biatlon minden körülmények között működőképes sportág, s nem mellesleg, széles körben rajongott

Téli fesztivál nyáron - Biatlon

Biatlon - Téli fesztivál nyáron

Rendszerint augusztus első hétvégéjén rendezik meg a Blink Sífesztivált Norvégia csodás tájain.

Rossz tréfa - 11 millió forintért - Biatlon

Biatlon - Rossz tréfa - 11 millió forintért

A tavalyival ellentétben ezúttal kevesen nevettek a norvég biatlonos, Emil Hegle Svendsen feszültség levezető mókáján.

Nehéz eltalálni - Biatlon

Biatlon - Nehéz eltalálni

Az olimpiai aranyérmek sorsát megtippelő sorozatunk legújabb részeként a biatlon 11 első helyét osztjuk ki.

Az első gombóc az orosz torkokon - Biatlon

Biatlon - Az első gombóc az orosz torkokon

Nem is kellett megvárni a szocsi olimpia február hetedikei megnyitóját, máris van egy újabb kínos dopping-ügyük az oroszoknak.

Boldogok is, meg nem is - Biatlon

Biatlon - Boldogok is, meg nem is

A németek harminc éve nem maradtak dobogó nélkül Oberhofban a biatlon világkupában, egészen a múlt hétig. Ruhpoldingban a váltókkal sikerült javítaniuk

Biatlon - Fókuszban Martin Fourcade

Fókuszban Martin Fourcade

Biatlon - Fourcade hajrája aranyat ért

Fourcade hajrája aranyat ért Szocsiban