•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 05/03/2015
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

16/02/2008 - 19:52

Vegyesfelvágott 1.


Vegyesfelvágott 1. - Biatlon
dpa

A záró versenyszámokat rendezik a hétvégén a 42. biatlon-világbajnokságon. Kissé felborítva a megszokott rendet, váltó és tömegrajtos számokat bonyolítanak le az utolsó napokon.

Az egyéni számok után egy nap szabadságot kaptak az indulók, hogy kipihenjék magukat a hajrára. A pénteki tingli-tanglit követően a férfiak álltak először rajthoz, amikor a váltóban mérték össze erejüket.

Először a világbajnokság történetében 1966-ban rendeztek váltóversenyt, Garmisch-Partenkirchenben. Vagyis Östersundban a huszonötödik alkalommal tartották meg ezt a számot. Igazán nagy küzdelmet nem hozott a 4 X 7. 5 kilométeres táv. Még az elején ellőtte magát a németek első embere, Michael Rösch, és ezzel ők teljesen kiestek a győzelemért folyó csatából. Az már más kérdés, hogy Andreas Birnbacher is futott egy büntetőkört a gyenge teljesítménye miatt. Ennek köszönhetően a harmadik helyen végeztek a németek. Azonban az éllovasoknak ilyen gondjuk nem volt: Oroszország és Norvégia a papírformának megfelelően szerepelt.

Az oroszok szinte az első pillanattól az élen voltak, egyetlen megingásukat Nyikoláj Kruglovnak köszönhették, aki később lassú futását a jó lövészetével kompenzálta. A norvégoknál hiába volt hibátlan, hiába futott öt másodperccel jobban Björndalen (a futógép szerepét éppen tőle átvevő) Csudovnál, képtelen volt a norvégokat az oroszok elé hozni. A világbajnoki címet tehát Oroszország kaparintotta meg, az Iván Cserezov, Nyikoláj Kruglov, Dimitrij Jarosenko és Maxim Csudov felállásban.

Ezzel a futammal együtt a Világkupa szakági-címe is eldőlt. A norvégok gyógyírként annak örülhettek, hogy a szakágiban ők voltak a legjobbak. Miután az értékelésben a legjobb négy eredmény számít, így ebben az idényben három győzelmet és egy második helyet könyvelhettek el a norvégok. E tekintetben Oroszország a második, és Németország lett a harmadik.

A hölgyek nem a váltóval kezdték a hétvégét, hanem az utolsó egyéni számmal, a tömegrajtossal. A futam kezdete előtt Anna Carin Olofsson bejelentette, hogy nem áll rajthoz többet a terhessége miatt. A svéd klasszis harmincöt éves, tehát gyanítható, hogy többet nem is szoríthat neki a közönség. Wolfgang Pischler, a svédek szövetségi kapitánya azonban nem aggódik a jövő miatt. Helena Jonsson már bizonyított, és mellé minden bizonnyal Jenny Jonssont hozza fel a juniorok közül.

A hölgyek nyolcadik alkalommal vágtak neki a 12. 5 kilométeres távnak a világbajnokság történetében. Magdalena Neuner gyors rajtot vett, és az első két lövészet után egy percre növelte előnyét az üldözőkkel szemben. Ő jól kezdett, de a nagyobb nevek közül Henkel, Glagow és Bailly tragikusan. A két német háromszor, a francia kétszer rontott (Henkel végül hét, Bailly pedig nyolc büntetőkörrel zárta a versenyt). Glagow viszont összekapta magát, és ettől kezdve hibátlan volt.

De visszakanyarodva Neunerhez. A hibátlan fekvő sorozatai után, az állókban kétszer-kétszer rontott. Ezzel felhúzta magára Tora Bergert, Jekatyerina Júrjevát és Vita Szemerenkót. Az utóbbi két hölgy azonban nem vállalta az őrült rohanást Neuner ellen, ám Berger igen. Rendesen meghajtotta a mezőny legjobb futóját, aki ugyan három másodperccel nyert, de ritkán látott kimerültséggel vágódott le a földre a befutó után.

 

 

További cikkek:

Ma már nem fújt a szél

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Izgalom - Biatlon

Biatlon - Izgalom

Eksztázisban Kontiolahti, hiszen ma kezdetét veszi a biatlon-világbajnokság és meg kell birkózni egy Finnországban szokatlan téli jelenséggel; a meleggel

Jubilál a vegyes váltó - Biatlon

Biatlon - Jubilál a vegyes váltó

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre a biatlon-világbajnokságon a nők és férfiak közös küzdelme.

Jóslatok és magyarázatok - Biatlon

Biatlon - Jóslatok és magyarázatok

A biatlon-világbajnokság kezdetéig még hátra van pár nap, s mint általában, ebben az időszakban a lehetséges eredményekről találgat mindenki.

Küszöbön a vb - Biatlon

Biatlon - Küszöbön a vb

Mára mindenki megérkezett Kontiolahtiba, a biatlon-világbajnokság helyszínére.

Döbbenet - Biatlon

Biatlon - Döbbenet

Sokkolta a biatlonvilágot Alina Yakimkina halála, aki a hétvégén egy orosz bajnoki futamon esett össze.

Feltörekvő helyszínek - Biatlon

Biatlon - Feltörekvő helyszínek

Vannak városok, amelyekre eddig csak legyintettünk, nem hittük, hogy egyszer jelentős szerepet játszhatnak sportéletünkben

Erről lecsúsztak a férfiak - Biatlon

Biatlon - Erről lecsúsztak a férfiak

Dorothea Wierer ajánlatot kapott a legnevesebb férfi magazintól, hogy megmutassa bájait a nagyvilágnak.

Édes otthon - Biatlon

Biatlon - Édes otthon

A hazai világbajnokságon venne revansot Kaisa Mäkäräinen az elvesztett sárga trikóért.

Szünet a világbajnokságig - Biatlon

Biatlon - Szünet a világbajnokságig

Kéthetes pihenőre vonul a biatlon-világkupa; folytatás legközelebb Kontiolahtiban lesz, a vb-n

Versenyfutás a versenyekért - Biatlon

Biatlon - Versenyfutás a versenyekért

Egyre több helyszín szeretne bekapcsolódni a biatlon vérkeringésébe, ami elképzelhető, hogy a tradicionális pályák kiszorulását okozza.