•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 30/01/2015
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

25/02/2008 - 11:48

Biatlon Európa-bajnokság 2.


Biatlon EB - Biatlon
Imago

Itt a tavasz. Kicsit korán jött, jó néhány téli sporteseményt riogatva ezzel.

A csehországi Nove-Mestóban rendezett Biatlon-Eb azért nem maradt el, de némileg kiábrándító volt a latyakos műhavon poroszkáló versenyzőket látni. A pálya mentén minden barna és zöld volt, egyesek pulóverben sétálgattak és nézelődtek. Akadt olyan versenyző, aki feltűrte a meleg síruhájának az ujját. A hőmérséklet bőven fagypont fölé szökött, olykor tizenöt fokig is emelkedett. Ez nem éppen télies időjárásra vall.

Az egyéni- és a sprintszámok után, az üldözőverseny és a váltó maradt a hétvégére.

Biatlon EB - Biatlon

Ugyan a fenti időjárás-jelentésre rácáfoltak a szombat reggeli körülmények; erős szél, és olykor eső is áztatta a pályát. A férfiak rajthoz álltak, és a nem egyszerű viszonyoknak köszönhetően, rengeteg lövőhibával zárták a futamot. Előfordult, hogy kisebb tumultus is kialakult a büntetőkörben. Érthető, hiszen a győztes Szergej Konovalov például háromszor rontott, a második Artem Goussev (a sprint Európa-bajnoka) ötször. És ők voltak a legjobbak! Egyébként teljes orosz siker született, mert a bronzérmet Makszim Makszimov szerezte.

Ami a hibákat illeti. Nos, a hölgyek sem panaszkodhattak. Hogy mást ne mondjak: az élről induló (nem rossz nevű) Okszana Yakovleva hétszer nézte el a korongokat. Így esélye sem volt az újabb aranyra. Őt megelőzve honfitársa, Nina Karasevics ért célba elsőként, nem kevesebb, mint öt büntetőkörrel a lábában. Viszont ez a mezőny kissé foghíjas volt. A szabályok szerint hatvanan indulhatnak ebben a számban, ám a rajtnál csak negyvenkét induló árválkodott. A nagyobb nevek közül visszalépett Darja Domracheva, Tófalvi Éva, Olga Nazarova, Dana Plotogea, Yana Romanova… nem folytatom.

Biatlon EB - Biatlon

A záró napon következtek a váltószámok. A férfiaknál az egyik alakulat feladta a küzdelmet, ami végül is érthető. Az utolsó lövészetükre a macedónok már nem is álltak be, hiszen tizenegy büntetőkörük, és kimondhatatlan időhátrányuk volt. Azonban az élmezőny szereplésére nem lehetett panasz. Az oroszok és a norvégok remek küzdelemben döntötték el a győzelem sorsát. A norvégok erre a futamra Lars Bergerrel erősítettek, aki korábban sífutóként is megállta a helyét, de ezen a viadalon az erősítés helyett lehúzta a norvégokat. Ugyanis az álló után két büntetőkört futott, ami rengeteg időkiesést jelentett. Az oroszok szerényen, elsurrantak a norvégok mellett és győztek. Valószínű, ha a cseheknél Ondrej Moravec nem megy büntetőkörre, akkor a hazaiak is megelőzték volna a norvégokat, de talán még az oroszokat is.

Biatlon EB - Biatlon

Végül pedig a hölgyek következtek. Ebben a számban az ukránok semmit sem bíztak a véletlenre. Az 'aranycsapat'-tal indultak. Igaz ebben van némi képzavar, mert a váltójuk a VB-n ´csak' második lett, de ez világszenzációnak számított. Szóval ugyanazt a négyest indították az Európa-bajnokságon, mint a világbajnokságon. Meg is lett az eredménye: Yakovleva, a két Semerenko és Okszana Chvosztyenkó elmondhatja magáról, hogy egy héten belül szerzett egy VB ezüstöt és egy Eb aranyat.

 

 

További cikkek:

Biatlon Európa-bajnokság 1.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Isten éltesse a biatlon királyát! - Biatlon

Biatlon - Isten éltesse a biatlon királyát!

41 éves lett Ole Einar Björndalen, a sportág koronázatlan királya.

Néhány hír - Biatlon

Biatlon - Néhány hír

Két hétig szünetet tart a biatlon-világkupa, de persze a hírdömping egy másodpercre sem állt le.

Nagy nemzetek diadala - Biatlon

Biatlon - Nagy nemzetek diadala

Váltókkal búcsúztatta a biatlon-világkupát Antholz, és a történelmi hűség kedvéért norvég és német sikerek születtek.

Mesterhármas itt, mesterhármas ott - Biatlon

Biatlon - Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Éllovasok hátrányban - Biatlon

Biatlon - Éllovasok hátrányban

Martin Fourcade és Kaisa Mäkäräinen is vesztett előnyéből az antholzi sprintek után.

Hó és napsütés - Biatlon

Biatlon - Hó és napsütés

Minden adva van egy remek világkupa-fordulóhoz Antholz-Anterselvában.

Antholz következik - Biatlon

Biatlon - Antholz következik

Hírdömping volt az ötödik és a hatodik biatlon-világkupa forduló között.

Németország ébredezik - Biatlon

Biatlon - Németország ébredezik

Még akkor is körülbelül kétmillió euróból gazdálkodik a német biatlon-válogatott egy évben, ha az eredmények nemigen jönnek.

Célfotó - Biatlon

Biatlon - Célfotó

Minden sportoló álma, hogy hazájában szoros küzdelemben arasson diadalt. Azonban Simon Schempp egy kissé túlzásba vitte a dolgot.

Még egy név - Biatlon

Biatlon - Még egy név

Lettország sem maradhatott ki a jóból, Edgars Piksons is belekeveredett a biatlonosok doppingbotrányába.