•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 21/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

25/02/2008 - 11:48

Biatlon Európa-bajnokság 2.


Biatlon EB - Biatlon
Imago

Itt a tavasz. Kicsit korán jött, jó néhány téli sporteseményt riogatva ezzel.

A csehországi Nove-Mestóban rendezett Biatlon-Eb azért nem maradt el, de némileg kiábrándító volt a latyakos műhavon poroszkáló versenyzőket látni. A pálya mentén minden barna és zöld volt, egyesek pulóverben sétálgattak és nézelődtek. Akadt olyan versenyző, aki feltűrte a meleg síruhájának az ujját. A hőmérséklet bőven fagypont fölé szökött, olykor tizenöt fokig is emelkedett. Ez nem éppen télies időjárásra vall.

Az egyéni- és a sprintszámok után, az üldözőverseny és a váltó maradt a hétvégére.

Biatlon EB - Biatlon

Ugyan a fenti időjárás-jelentésre rácáfoltak a szombat reggeli körülmények; erős szél, és olykor eső is áztatta a pályát. A férfiak rajthoz álltak, és a nem egyszerű viszonyoknak köszönhetően, rengeteg lövőhibával zárták a futamot. Előfordult, hogy kisebb tumultus is kialakult a büntetőkörben. Érthető, hiszen a győztes Szergej Konovalov például háromszor rontott, a második Artem Goussev (a sprint Európa-bajnoka) ötször. És ők voltak a legjobbak! Egyébként teljes orosz siker született, mert a bronzérmet Makszim Makszimov szerezte.

Ami a hibákat illeti. Nos, a hölgyek sem panaszkodhattak. Hogy mást ne mondjak: az élről induló (nem rossz nevű) Okszana Yakovleva hétszer nézte el a korongokat. Így esélye sem volt az újabb aranyra. Őt megelőzve honfitársa, Nina Karasevics ért célba elsőként, nem kevesebb, mint öt büntetőkörrel a lábában. Viszont ez a mezőny kissé foghíjas volt. A szabályok szerint hatvanan indulhatnak ebben a számban, ám a rajtnál csak negyvenkét induló árválkodott. A nagyobb nevek közül visszalépett Darja Domracheva, Tófalvi Éva, Olga Nazarova, Dana Plotogea, Yana Romanova… nem folytatom.

Biatlon EB - Biatlon

A záró napon következtek a váltószámok. A férfiaknál az egyik alakulat feladta a küzdelmet, ami végül is érthető. Az utolsó lövészetükre a macedónok már nem is álltak be, hiszen tizenegy büntetőkörük, és kimondhatatlan időhátrányuk volt. Azonban az élmezőny szereplésére nem lehetett panasz. Az oroszok és a norvégok remek küzdelemben döntötték el a győzelem sorsát. A norvégok erre a futamra Lars Bergerrel erősítettek, aki korábban sífutóként is megállta a helyét, de ezen a viadalon az erősítés helyett lehúzta a norvégokat. Ugyanis az álló után két büntetőkört futott, ami rengeteg időkiesést jelentett. Az oroszok szerényen, elsurrantak a norvégok mellett és győztek. Valószínű, ha a cseheknél Ondrej Moravec nem megy büntetőkörre, akkor a hazaiak is megelőzték volna a norvégokat, de talán még az oroszokat is.

Biatlon EB - Biatlon

Végül pedig a hölgyek következtek. Ebben a számban az ukránok semmit sem bíztak a véletlenre. Az 'aranycsapat'-tal indultak. Igaz ebben van némi képzavar, mert a váltójuk a VB-n ´csak' második lett, de ez világszenzációnak számított. Szóval ugyanazt a négyest indították az Európa-bajnokságon, mint a világbajnokságon. Meg is lett az eredménye: Yakovleva, a két Semerenko és Okszana Chvosztyenkó elmondhatja magáról, hogy egy héten belül szerzett egy VB ezüstöt és egy Eb aranyat.

 

 

További cikkek:

Biatlon Európa-bajnokság 1.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Pokljuka készen áll - Biatlon

Biatlon - Pokljuka készen áll

Máris dicséret illeti a szlovén szervezőket a biatlon-világkupa 3. fordulójának megrendezéséért, pedig még nem is történt semmi.

Ébredező németek, Björndalen pihen - Biatlon

Biatlon - Ébredező németek, Björndalen pihen

Az elmúlt héten bár arany-, ezüst- és bronzérem is kijutott a németeknek, de még nem mernek ünnepelni, Ole Einar Björndalen meg jobbnak látja, ha megváltoztatja

Néhány mondatban - Biatlon

Biatlon - Néhány mondatban

A biatlon-világkupa mezőnye elindult Pokljuka felé, s míg ők utaznak, megnézzük mik a legfrissebb hírek velük kapcsolatban.

Hochfilzen letudva - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen letudva

A hétvégi program váltó és üldözéses volt a biatlon-világkupa második fordulóján Ausztriában.

Hochfilzen rajtot vett - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen rajtot vett

Pénteki mérleg: Kaisa Mäkäräinen duplázott, Johannes Boe először nyert idén.

Mi lesz veled tél? - Biatlon

Biatlon - Mi lesz veled tél?

A múlt héten szembesülhettünk a szomorú ténnyel, hogy még Svédországban is nagyítóval kell keresni a tél nyomait.

Eddig nem rossz - Biatlon

Biatlon - Eddig nem rossz

Összegezve az östersundi biatlon-világkupa nyitófordulót, eddig valóban nem rossz az idény.

Egyéni - Biatlon

Biatlon - Egyéni

A szokásoknak megfelelően a leghosszabb versenyszámmal kezdődött a biatlon-világkupa. Érvényesült a papírforma, de volt világraszóló baki is.

Célfotó - Biatlon

Biatlon - Célfotó

Félrevezető lehet a cím, mert azt hihetnénk a győzelem sorsáról döntött célfotó – valójában „csak” a második helyről.

Osztozkodás - Biatlon

Biatlon - Osztozkodás

Szokatlan dömping lett a biatlon nagy nemzeteinél a Világkupa helyekért.