•  
  • Belépés | Regisztráció
Szerda 04/03/2015
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

25/02/2008 - 11:48

Biatlon Európa-bajnokság 2.


Biatlon EB - Biatlon
Imago

Itt a tavasz. Kicsit korán jött, jó néhány téli sporteseményt riogatva ezzel.

A csehországi Nove-Mestóban rendezett Biatlon-Eb azért nem maradt el, de némileg kiábrándító volt a latyakos műhavon poroszkáló versenyzőket látni. A pálya mentén minden barna és zöld volt, egyesek pulóverben sétálgattak és nézelődtek. Akadt olyan versenyző, aki feltűrte a meleg síruhájának az ujját. A hőmérséklet bőven fagypont fölé szökött, olykor tizenöt fokig is emelkedett. Ez nem éppen télies időjárásra vall.

Az egyéni- és a sprintszámok után, az üldözőverseny és a váltó maradt a hétvégére.

Biatlon EB - Biatlon

Ugyan a fenti időjárás-jelentésre rácáfoltak a szombat reggeli körülmények; erős szél, és olykor eső is áztatta a pályát. A férfiak rajthoz álltak, és a nem egyszerű viszonyoknak köszönhetően, rengeteg lövőhibával zárták a futamot. Előfordult, hogy kisebb tumultus is kialakult a büntetőkörben. Érthető, hiszen a győztes Szergej Konovalov például háromszor rontott, a második Artem Goussev (a sprint Európa-bajnoka) ötször. És ők voltak a legjobbak! Egyébként teljes orosz siker született, mert a bronzérmet Makszim Makszimov szerezte.

Ami a hibákat illeti. Nos, a hölgyek sem panaszkodhattak. Hogy mást ne mondjak: az élről induló (nem rossz nevű) Okszana Yakovleva hétszer nézte el a korongokat. Így esélye sem volt az újabb aranyra. Őt megelőzve honfitársa, Nina Karasevics ért célba elsőként, nem kevesebb, mint öt büntetőkörrel a lábában. Viszont ez a mezőny kissé foghíjas volt. A szabályok szerint hatvanan indulhatnak ebben a számban, ám a rajtnál csak negyvenkét induló árválkodott. A nagyobb nevek közül visszalépett Darja Domracheva, Tófalvi Éva, Olga Nazarova, Dana Plotogea, Yana Romanova… nem folytatom.

Biatlon EB - Biatlon

A záró napon következtek a váltószámok. A férfiaknál az egyik alakulat feladta a küzdelmet, ami végül is érthető. Az utolsó lövészetükre a macedónok már nem is álltak be, hiszen tizenegy büntetőkörük, és kimondhatatlan időhátrányuk volt. Azonban az élmezőny szereplésére nem lehetett panasz. Az oroszok és a norvégok remek küzdelemben döntötték el a győzelem sorsát. A norvégok erre a futamra Lars Bergerrel erősítettek, aki korábban sífutóként is megállta a helyét, de ezen a viadalon az erősítés helyett lehúzta a norvégokat. Ugyanis az álló után két büntetőkört futott, ami rengeteg időkiesést jelentett. Az oroszok szerényen, elsurrantak a norvégok mellett és győztek. Valószínű, ha a cseheknél Ondrej Moravec nem megy büntetőkörre, akkor a hazaiak is megelőzték volna a norvégokat, de talán még az oroszokat is.

Biatlon EB - Biatlon

Végül pedig a hölgyek következtek. Ebben a számban az ukránok semmit sem bíztak a véletlenre. Az 'aranycsapat'-tal indultak. Igaz ebben van némi képzavar, mert a váltójuk a VB-n ´csak' második lett, de ez világszenzációnak számított. Szóval ugyanazt a négyest indították az Európa-bajnokságon, mint a világbajnokságon. Meg is lett az eredménye: Yakovleva, a két Semerenko és Okszana Chvosztyenkó elmondhatja magáról, hogy egy héten belül szerzett egy VB ezüstöt és egy Eb aranyat.

 

 

További cikkek:

Biatlon Európa-bajnokság 1.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Jubilál a vegyes váltó - Biatlon

Biatlon - Jubilál a vegyes váltó

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre a biatlon-világbajnokságon a nők és férfiak közös küzdelme.

Jóslatok és magyarázatok - Biatlon

Biatlon - Jóslatok és magyarázatok

A biatlon-világbajnokság kezdetéig még hátra van pár nap, s mint általában, ebben az időszakban a lehetséges eredményekről találgat mindenki.

Küszöbön a vb - Biatlon

Biatlon - Küszöbön a vb

Mára mindenki megérkezett Kontiolahtiba, a biatlon-világbajnokság helyszínére.

Döbbenet - Biatlon

Biatlon - Döbbenet

Sokkolta a biatlonvilágot Alina Yakimkina halála, aki a hétvégén egy orosz bajnoki futamon esett össze.

Feltörekvő helyszínek - Biatlon

Biatlon - Feltörekvő helyszínek

Vannak városok, amelyekre eddig csak legyintettünk, nem hittük, hogy egyszer jelentős szerepet játszhatnak sportéletünkben

Erről lecsúsztak a férfiak - Biatlon

Biatlon - Erről lecsúsztak a férfiak

Dorothea Wierer ajánlatot kapott a legnevesebb férfi magazintól, hogy megmutassa bájait a nagyvilágnak.

Édes otthon - Biatlon

Biatlon - Édes otthon

A hazai világbajnokságon venne revansot Kaisa Mäkäräinen az elvesztett sárga trikóért.

Szünet a világbajnokságig - Biatlon

Biatlon - Szünet a világbajnokságig

Kéthetes pihenőre vonul a biatlon-világkupa; folytatás legközelebb Kontiolahtiban lesz, a vb-n

Versenyfutás a versenyekért - Biatlon

Biatlon - Versenyfutás a versenyekért

Egyre több helyszín szeretne bekapcsolódni a biatlon vérkeringésébe, ami elképzelhető, hogy a tradicionális pályák kiszorulását okozza.

Mi várható Norvégiában? - Biatlon

Biatlon - Mi várható Norvégiában?

Rengeteg információ látott napvilágot a holmenkolleni biatlon-világkupa forduló előtt. Nem csoda, utána már a világbajnokság következik.