•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 27/04/2015
 

Home

 

Biatlon

25/02/2008 - 11:48

Biatlon Európa-bajnokság 2.


Biatlon EB - Biatlon
Imago

Itt a tavasz. Kicsit korán jött, jó néhány téli sporteseményt riogatva ezzel.

A csehországi Nove-Mestóban rendezett Biatlon-Eb azért nem maradt el, de némileg kiábrándító volt a latyakos műhavon poroszkáló versenyzőket látni. A pálya mentén minden barna és zöld volt, egyesek pulóverben sétálgattak és nézelődtek. Akadt olyan versenyző, aki feltűrte a meleg síruhájának az ujját. A hőmérséklet bőven fagypont fölé szökött, olykor tizenöt fokig is emelkedett. Ez nem éppen télies időjárásra vall.

Az egyéni- és a sprintszámok után, az üldözőverseny és a váltó maradt a hétvégére.

Biatlon EB - Biatlon

Ugyan a fenti időjárás-jelentésre rácáfoltak a szombat reggeli körülmények; erős szél, és olykor eső is áztatta a pályát. A férfiak rajthoz álltak, és a nem egyszerű viszonyoknak köszönhetően, rengeteg lövőhibával zárták a futamot. Előfordult, hogy kisebb tumultus is kialakult a büntetőkörben. Érthető, hiszen a győztes Szergej Konovalov például háromszor rontott, a második Artem Goussev (a sprint Európa-bajnoka) ötször. És ők voltak a legjobbak! Egyébként teljes orosz siker született, mert a bronzérmet Makszim Makszimov szerezte.

Ami a hibákat illeti. Nos, a hölgyek sem panaszkodhattak. Hogy mást ne mondjak: az élről induló (nem rossz nevű) Okszana Yakovleva hétszer nézte el a korongokat. Így esélye sem volt az újabb aranyra. Őt megelőzve honfitársa, Nina Karasevics ért célba elsőként, nem kevesebb, mint öt büntetőkörrel a lábában. Viszont ez a mezőny kissé foghíjas volt. A szabályok szerint hatvanan indulhatnak ebben a számban, ám a rajtnál csak negyvenkét induló árválkodott. A nagyobb nevek közül visszalépett Darja Domracheva, Tófalvi Éva, Olga Nazarova, Dana Plotogea, Yana Romanova… nem folytatom.

Biatlon EB - Biatlon

A záró napon következtek a váltószámok. A férfiaknál az egyik alakulat feladta a küzdelmet, ami végül is érthető. Az utolsó lövészetükre a macedónok már nem is álltak be, hiszen tizenegy büntetőkörük, és kimondhatatlan időhátrányuk volt. Azonban az élmezőny szereplésére nem lehetett panasz. Az oroszok és a norvégok remek küzdelemben döntötték el a győzelem sorsát. A norvégok erre a futamra Lars Bergerrel erősítettek, aki korábban sífutóként is megállta a helyét, de ezen a viadalon az erősítés helyett lehúzta a norvégokat. Ugyanis az álló után két büntetőkört futott, ami rengeteg időkiesést jelentett. Az oroszok szerényen, elsurrantak a norvégok mellett és győztek. Valószínű, ha a cseheknél Ondrej Moravec nem megy büntetőkörre, akkor a hazaiak is megelőzték volna a norvégokat, de talán még az oroszokat is.

Biatlon EB - Biatlon

Végül pedig a hölgyek következtek. Ebben a számban az ukránok semmit sem bíztak a véletlenre. Az 'aranycsapat'-tal indultak. Igaz ebben van némi képzavar, mert a váltójuk a VB-n ´csak' második lett, de ez világszenzációnak számított. Szóval ugyanazt a négyest indították az Európa-bajnokságon, mint a világbajnokságon. Meg is lett az eredménye: Yakovleva, a két Semerenko és Okszana Chvosztyenkó elmondhatja magáról, hogy egy héten belül szerzett egy VB ezüstöt és egy Eb aranyat.

 

 

További cikkek:

Biatlon Európa-bajnokság 1.

Eurosport - Vörös Csaba

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Úgy tűnik Mäkäräinen folytatja - Biatlon

Biatlon - Úgy tűnik Mäkäräinen folytatja

Bár hivatalos bejelentés nem történt az ügyben, a jelek arra utalnak, hogy a kétszeres világkupa-győztes finn, mégsem fejezi be a pályafutását.

Ikon fordít hátat a németeknek - Biatlon

Biatlon - Ikon fordít hátat a németeknek

Bombameglepetéssel szolgált a biatlon idény után néhány nappal Ricco Groβ, a németek négyszeres olimpiai bajnok legendája.

Mäkäräinen két hetet kért - Biatlon

Biatlon - Mäkäräinen két hetet kért

Állítása szerint, még nem gondolkodott azon, folytassa-e a pályafutását vagy befejezze.

Hantiban dől el minden - Biatlon

Biatlon - Hantiban dől el minden

Végéhez érkezett a biatlon-világkupa, az utolsó helyszín Hanti-Manszijszk lesz, ahol kiderül, kik szerzik meg idén a legértékesebb kristálygömböket

4 egyéni szám, 4 győztes - Biatlon

Biatlon - 4 egyéni szám, 4 győztes

Testvériesen megosztoztak a nemzetek a biatlon-világbajnokság férfi aranyérmein.

Elaludt a papírforma - Biatlon

Biatlon - Elaludt a papírforma

A kontiolahtii biatlon-világbajnokság összefoglalójában először a hölgyekkel foglalkozunk.

Túl a csúcson - Biatlon

Biatlon - Túl a csúcson

Martin Fourcade a biatlon-világbajnokságon nem egyszerűen a mezőnyt győzte le tegnap az egyéni indításosban, hanem önmagát is.

„Meg tudom csinálni” - Biatlon

Biatlon - „Meg tudom csinálni”

Jekatyerina Jurlova 30 évesen a semmiből nyerte meg tegnap az egyéni indításost.

Új bajnokot avatnak - Biatlon

Biatlon - Új bajnokot avatnak

A jelenlegi női mezőnyből még senki sem nyert 15 kilométeres egyéni világbajnoki címet.

Dorin nem indul 15 km-en - Biatlon

Biatlon - Dorin nem indul 15 km-en

Győzelmei után kihagyja az egyéni számot Marie Dorin Habert a biatlon-világbajnokságon, és az is lehet, hogy a váltót sem vállalja.