•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 20/10/2014
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

25/02/2008 - 11:48

Biatlon Európa-bajnokság 2.


Biatlon EB - Biatlon
Imago

Itt a tavasz. Kicsit korán jött, jó néhány téli sporteseményt riogatva ezzel.

A csehországi Nove-Mestóban rendezett Biatlon-Eb azért nem maradt el, de némileg kiábrándító volt a latyakos műhavon poroszkáló versenyzőket látni. A pálya mentén minden barna és zöld volt, egyesek pulóverben sétálgattak és nézelődtek. Akadt olyan versenyző, aki feltűrte a meleg síruhájának az ujját. A hőmérséklet bőven fagypont fölé szökött, olykor tizenöt fokig is emelkedett. Ez nem éppen télies időjárásra vall.

Az egyéni- és a sprintszámok után, az üldözőverseny és a váltó maradt a hétvégére.

Biatlon EB - Biatlon

Ugyan a fenti időjárás-jelentésre rácáfoltak a szombat reggeli körülmények; erős szél, és olykor eső is áztatta a pályát. A férfiak rajthoz álltak, és a nem egyszerű viszonyoknak köszönhetően, rengeteg lövőhibával zárták a futamot. Előfordult, hogy kisebb tumultus is kialakult a büntetőkörben. Érthető, hiszen a győztes Szergej Konovalov például háromszor rontott, a második Artem Goussev (a sprint Európa-bajnoka) ötször. És ők voltak a legjobbak! Egyébként teljes orosz siker született, mert a bronzérmet Makszim Makszimov szerezte.

Ami a hibákat illeti. Nos, a hölgyek sem panaszkodhattak. Hogy mást ne mondjak: az élről induló (nem rossz nevű) Okszana Yakovleva hétszer nézte el a korongokat. Így esélye sem volt az újabb aranyra. Őt megelőzve honfitársa, Nina Karasevics ért célba elsőként, nem kevesebb, mint öt büntetőkörrel a lábában. Viszont ez a mezőny kissé foghíjas volt. A szabályok szerint hatvanan indulhatnak ebben a számban, ám a rajtnál csak negyvenkét induló árválkodott. A nagyobb nevek közül visszalépett Darja Domracheva, Tófalvi Éva, Olga Nazarova, Dana Plotogea, Yana Romanova… nem folytatom.

Biatlon EB - Biatlon

A záró napon következtek a váltószámok. A férfiaknál az egyik alakulat feladta a küzdelmet, ami végül is érthető. Az utolsó lövészetükre a macedónok már nem is álltak be, hiszen tizenegy büntetőkörük, és kimondhatatlan időhátrányuk volt. Azonban az élmezőny szereplésére nem lehetett panasz. Az oroszok és a norvégok remek küzdelemben döntötték el a győzelem sorsát. A norvégok erre a futamra Lars Bergerrel erősítettek, aki korábban sífutóként is megállta a helyét, de ezen a viadalon az erősítés helyett lehúzta a norvégokat. Ugyanis az álló után két büntetőkört futott, ami rengeteg időkiesést jelentett. Az oroszok szerényen, elsurrantak a norvégok mellett és győztek. Valószínű, ha a cseheknél Ondrej Moravec nem megy büntetőkörre, akkor a hazaiak is megelőzték volna a norvégokat, de talán még az oroszokat is.

Biatlon EB - Biatlon

Végül pedig a hölgyek következtek. Ebben a számban az ukránok semmit sem bíztak a véletlenre. Az 'aranycsapat'-tal indultak. Igaz ebben van némi képzavar, mert a váltójuk a VB-n ´csak' második lett, de ez világszenzációnak számított. Szóval ugyanazt a négyest indították az Európa-bajnokságon, mint a világbajnokságon. Meg is lett az eredménye: Yakovleva, a két Semerenko és Okszana Chvosztyenkó elmondhatja magáról, hogy egy héten belül szerzett egy VB ezüstöt és egy Eb aranyat.

 

 

További cikkek:

Biatlon Európa-bajnokság 1.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Northug börtönbe vonul - Biatlon

Biatlon - Northug börtönbe vonul

Az olimpiai bajnok norvég sífutó 50 napos elzárást, valamint 185 ezer koronás (7 millió forint) büntetést kapott.

Mono :( - Biatlon

Biatlon - Mono :(

Egy betegség sohasem jön jókor, pláne nem akkor, ha éppen a nyári alapozás időszakát húzza keresztbe.

Hó, eső, napsütés tök mindegy - Biatlon

Biatlon - Hó, eső, napsütés tök mindegy

Lényegtelen milyen az időjárás, a biatlon minden körülmények között működőképes sportág, s nem mellesleg, széles körben rajongott

Téli fesztivál nyáron - Biatlon

Biatlon - Téli fesztivál nyáron

Rendszerint augusztus első hétvégéjén rendezik meg a Blink Sífesztivált Norvégia csodás tájain.

Rossz tréfa - 11 millió forintért - Biatlon

Biatlon - Rossz tréfa - 11 millió forintért

A tavalyival ellentétben ezúttal kevesen nevettek a norvég biatlonos, Emil Hegle Svendsen feszültség levezető mókáján.

Nehéz eltalálni - Biatlon

Biatlon - Nehéz eltalálni

Az olimpiai aranyérmek sorsát megtippelő sorozatunk legújabb részeként a biatlon 11 első helyét osztjuk ki.

Az első gombóc az orosz torkokon - Biatlon

Biatlon - Az első gombóc az orosz torkokon

Nem is kellett megvárni a szocsi olimpia február hetedikei megnyitóját, máris van egy újabb kínos dopping-ügyük az oroszoknak.

Boldogok is, meg nem is - Biatlon

Biatlon - Boldogok is, meg nem is

A németek harminc éve nem maradtak dobogó nélkül Oberhofban a biatlon világkupában, egészen a múlt hétig. Ruhpoldingban a váltókkal sikerült javítaniuk

Biatlon - Fókuszban Martin Fourcade

Fókuszban Martin Fourcade

Biatlon - Fourcade hajrája aranyat ért

Fourcade hajrája aranyat ért Szocsiban