•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 26/04/2015
 

Home

 

Biatlon

07/03/2008 - 18:35

Chantik és a manysik


Chantik és a manysik - Biatlon
Eurosport

Talán kevesen tudják, hogy milyen régi kötődése van a magyaroknak a most sorra kerülő Biatlon Világkupa versenyhelyszínnek.

Khanty-Mansyisk Nyugat-Szibériában található és az ezredforduló óta rendeznek itt Világkupa viadalokat. Kötődésünk nem sportkeletű a környékkel, hanem sokkal inkább a nyelvrokonságban kell keresni az összefonódást.

Chantik és a manysik - Biatlon

A népszerű Belga rapzenekar is megénekelte már a chantikat és a manysikat a Ló rider című számukban. Miszerint vándorolnak a magyarok, és a rapper teljesen jogos felháborodásának ad hangot: „Arra az egyre azért még válaszoljatok: a chantikat meg a manysikat miért hagytátok ott?” Nem biztos, hogy a szöveg rímel, de a kérdés helyén való.

Ugyanis a Nyugat-Szibériában, az Ob, Irtis és Jenyiszej vidékén lakó obi-ugorok a manysik és a chantik, közismertebb nevükön: a vogulok és osztjákok. A vogul és osztják népek nemcsak azért nevezetesek, mert a medveénekek dalosaiként tartják számon őket, hanem azért is, mert a kutatók szerint: a magyaroknak a földkerekség minden népei közül ők a legközelebbi rokonai. Érvelésük így szól: nyelvük rendszere, grammatikája, sok száz szava, ragja, képzője, mese- és regeviláguk, dallamaiknak fölépítése hasonló a miénkhez. Ezt Kálmán Béla manysi nyelvkönyve, és a lefordított mesegyűjtemények igazolták.

Ennek ellenére szembetűnő, hogy két évszázaddal ezelőtt, az arra járt kutatók, utazók közül senki sem kereste fel őket. Talán attól ijedtek meg, hogy a rettenetes hidegben, hóban-fagyban, rénszarvas- és kutyaszánon vagy épp gyalogszerrel, tehát számtalan viszontagságnak kitéve, képtelenek az útjukat sikerrel végrehajtani. De aztán néhány lelkes kutató az Akadémia ösztöndíjával felbecsülhetetlen értékű anyagot hozott haza a nyelvészeknek. A korábban erdős, folyós, mocsaras terület, ma már ultramodern. Repülőtér, jó utak és telefonhálózat, tehát minden, ami kell, megtalálható erre felé is.

Sőt a manysik nyelve állítólag nem veszett el az évszázadok során. Saját iskoláikban, saját nyelvükön tanulhatnak, és a soraikból kiemelkedett szakemberek a szétszórt dialektusokból sok évi munkával kidolgozták irodalmi nyelvüket. Valamint ezen felül megteremtették egységes írásrendszerüket, első ábécéskönyveiket. Az évezredeken át kezdetleges eszközökkel dolgozó halászok, vadászok gyermekei betörtek az egyetemekre. Közülük emelkedett ki az a hölgy, aki harminc-negyven évvel ezelőtt megszerkesztette az első orosz-manysi szótárat.

Chantik és a manysik - Biatlon

A körzet fővárosa Hanti-Manszijksz. Gyárak, üzemek épültek az évtizedek során, valamint kórház, kultúrház és minden egyéb. Az egyébbe tartozik az a sífutó és sílövő pálya is, amelyre a héten látogattak el Björndalenék. Amennyiben a nyelvészeknek, tudósoknak igazuk van (már miért ne lenne), akkor elképzelhető, hogy a női mezőnyben versenyző, és Hanti-Manszijkszban élő Szvetlana Szlepcova ilyen-olyan formában, de a magyarok rokona.

Kicsi a világ…

 

 

 

 

További cikkek:

Szibéria

Eurosport - Vörös Csaba

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Úgy tűnik Mäkäräinen folytatja - Biatlon

Biatlon - Úgy tűnik Mäkäräinen folytatja

Bár hivatalos bejelentés nem történt az ügyben, a jelek arra utalnak, hogy a kétszeres világkupa-győztes finn, mégsem fejezi be a pályafutását.

Ikon fordít hátat a németeknek - Biatlon

Biatlon - Ikon fordít hátat a németeknek

Bombameglepetéssel szolgált a biatlon idény után néhány nappal Ricco Groβ, a németek négyszeres olimpiai bajnok legendája.

Mäkäräinen két hetet kért - Biatlon

Biatlon - Mäkäräinen két hetet kért

Állítása szerint, még nem gondolkodott azon, folytassa-e a pályafutását vagy befejezze.

Hantiban dől el minden - Biatlon

Biatlon - Hantiban dől el minden

Végéhez érkezett a biatlon-világkupa, az utolsó helyszín Hanti-Manszijszk lesz, ahol kiderül, kik szerzik meg idén a legértékesebb kristálygömböket

4 egyéni szám, 4 győztes - Biatlon

Biatlon - 4 egyéni szám, 4 győztes

Testvériesen megosztoztak a nemzetek a biatlon-világbajnokság férfi aranyérmein.

Elaludt a papírforma - Biatlon

Biatlon - Elaludt a papírforma

A kontiolahtii biatlon-világbajnokság összefoglalójában először a hölgyekkel foglalkozunk.

Túl a csúcson - Biatlon

Biatlon - Túl a csúcson

Martin Fourcade a biatlon-világbajnokságon nem egyszerűen a mezőnyt győzte le tegnap az egyéni indításosban, hanem önmagát is.

„Meg tudom csinálni” - Biatlon

Biatlon - „Meg tudom csinálni”

Jekatyerina Jurlova 30 évesen a semmiből nyerte meg tegnap az egyéni indításost.

Új bajnokot avatnak - Biatlon

Biatlon - Új bajnokot avatnak

A jelenlegi női mezőnyből még senki sem nyert 15 kilométeres egyéni világbajnoki címet.

Dorin nem indul 15 km-en - Biatlon

Biatlon - Dorin nem indul 15 km-en

Győzelmei után kihagyja az egyéni számot Marie Dorin Habert a biatlon-világbajnokságon, és az is lehet, hogy a váltót sem vállalja.