•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 27/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

07/03/2008 - 18:35

Chantik és a manysik


Chantik és a manysik - Biatlon
Eurosport

Talán kevesen tudják, hogy milyen régi kötődése van a magyaroknak a most sorra kerülő Biatlon Világkupa versenyhelyszínnek.

Khanty-Mansyisk Nyugat-Szibériában található és az ezredforduló óta rendeznek itt Világkupa viadalokat. Kötődésünk nem sportkeletű a környékkel, hanem sokkal inkább a nyelvrokonságban kell keresni az összefonódást.

Chantik és a manysik - Biatlon

A népszerű Belga rapzenekar is megénekelte már a chantikat és a manysikat a Ló rider című számukban. Miszerint vándorolnak a magyarok, és a rapper teljesen jogos felháborodásának ad hangot: „Arra az egyre azért még válaszoljatok: a chantikat meg a manysikat miért hagytátok ott?” Nem biztos, hogy a szöveg rímel, de a kérdés helyén való.

Ugyanis a Nyugat-Szibériában, az Ob, Irtis és Jenyiszej vidékén lakó obi-ugorok a manysik és a chantik, közismertebb nevükön: a vogulok és osztjákok. A vogul és osztják népek nemcsak azért nevezetesek, mert a medveénekek dalosaiként tartják számon őket, hanem azért is, mert a kutatók szerint: a magyaroknak a földkerekség minden népei közül ők a legközelebbi rokonai. Érvelésük így szól: nyelvük rendszere, grammatikája, sok száz szava, ragja, képzője, mese- és regeviláguk, dallamaiknak fölépítése hasonló a miénkhez. Ezt Kálmán Béla manysi nyelvkönyve, és a lefordított mesegyűjtemények igazolták.

Ennek ellenére szembetűnő, hogy két évszázaddal ezelőtt, az arra járt kutatók, utazók közül senki sem kereste fel őket. Talán attól ijedtek meg, hogy a rettenetes hidegben, hóban-fagyban, rénszarvas- és kutyaszánon vagy épp gyalogszerrel, tehát számtalan viszontagságnak kitéve, képtelenek az útjukat sikerrel végrehajtani. De aztán néhány lelkes kutató az Akadémia ösztöndíjával felbecsülhetetlen értékű anyagot hozott haza a nyelvészeknek. A korábban erdős, folyós, mocsaras terület, ma már ultramodern. Repülőtér, jó utak és telefonhálózat, tehát minden, ami kell, megtalálható erre felé is.

Sőt a manysik nyelve állítólag nem veszett el az évszázadok során. Saját iskoláikban, saját nyelvükön tanulhatnak, és a soraikból kiemelkedett szakemberek a szétszórt dialektusokból sok évi munkával kidolgozták irodalmi nyelvüket. Valamint ezen felül megteremtették egységes írásrendszerüket, első ábécéskönyveiket. Az évezredeken át kezdetleges eszközökkel dolgozó halászok, vadászok gyermekei betörtek az egyetemekre. Közülük emelkedett ki az a hölgy, aki harminc-negyven évvel ezelőtt megszerkesztette az első orosz-manysi szótárat.

Chantik és a manysik - Biatlon

A körzet fővárosa Hanti-Manszijksz. Gyárak, üzemek épültek az évtizedek során, valamint kórház, kultúrház és minden egyéb. Az egyébbe tartozik az a sífutó és sílövő pálya is, amelyre a héten látogattak el Björndalenék. Amennyiben a nyelvészeknek, tudósoknak igazuk van (már miért ne lenne), akkor elképzelhető, hogy a női mezőnyben versenyző, és Hanti-Manszijkszban élő Szvetlana Szlepcova ilyen-olyan formában, de a magyarok rokona.

Kicsi a világ…

 

 

 

 

További cikkek:

Szibéria

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Karácsonyi morzsák - Biatlon

Biatlon - Karácsonyi morzsák

A biatlonosok is ünnepelnek, de azért az élet nem áll meg, főleg mert szombaton lesz a Veltins Arénában az év utolsó versenye.

Sárga lap - Biatlon

Biatlon - Sárga lap

Zavarba ejtette még a Nemzetközi Biatlon-szövetség (IBU) prominenseit is Anton Sipulin a hétvégén tanúsított magatartásával.

Fent és lent - Biatlon

Biatlon - Fent és lent

Törvényszerű, amikor az év vége előtt a legnagyobbak kiengednek, egy kicsit lankad a figyelmük.

Karácsonyi morzsák - Biatlon

Biatlon - Karácsonyi morzsák

A biatlonosok is ünnepelnek, de azért az élet nem áll meg, főleg mert szombaton lesz a Veltins Arénában az év utolsó versenye.

Pokljuka készen áll - Biatlon

Biatlon - Pokljuka készen áll

Máris dicséret illeti a szlovén szervezőket a biatlon-világkupa 3. fordulójának megrendezéséért, pedig még nem is történt semmi.

Ébredező németek, Björndalen pihen - Biatlon

Biatlon - Ébredező németek, Björndalen pihen

Az elmúlt héten bár arany-, ezüst- és bronzérem is kijutott a németeknek, de még nem mernek ünnepelni, Ole Einar Björndalen meg jobbnak látja, ha megváltoztatja

Néhány mondatban - Biatlon

Biatlon - Néhány mondatban

A biatlon-világkupa mezőnye elindult Pokljuka felé, s míg ők utaznak, megnézzük mik a legfrissebb hírek velük kapcsolatban.

Hochfilzen letudva - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen letudva

A hétvégi program váltó és üldözéses volt a biatlon-világkupa második fordulóján Ausztriában.

Hochfilzen rajtot vett - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen rajtot vett

Pénteki mérleg: Kaisa Mäkäräinen duplázott, Johannes Boe először nyert idén.

Mi lesz veled tél? - Biatlon

Biatlon - Mi lesz veled tél?

A múlt héten szembesülhettünk a szomorú ténnyel, hogy még Svédországban is nagyítóval kell keresni a tél nyomait.