•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 29/01/2015
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

07/03/2008 - 18:35

Chantik és a manysik


Chantik és a manysik - Biatlon
Eurosport

Talán kevesen tudják, hogy milyen régi kötődése van a magyaroknak a most sorra kerülő Biatlon Világkupa versenyhelyszínnek.

Khanty-Mansyisk Nyugat-Szibériában található és az ezredforduló óta rendeznek itt Világkupa viadalokat. Kötődésünk nem sportkeletű a környékkel, hanem sokkal inkább a nyelvrokonságban kell keresni az összefonódást.

Chantik és a manysik - Biatlon

A népszerű Belga rapzenekar is megénekelte már a chantikat és a manysikat a Ló rider című számukban. Miszerint vándorolnak a magyarok, és a rapper teljesen jogos felháborodásának ad hangot: „Arra az egyre azért még válaszoljatok: a chantikat meg a manysikat miért hagytátok ott?” Nem biztos, hogy a szöveg rímel, de a kérdés helyén való.

Ugyanis a Nyugat-Szibériában, az Ob, Irtis és Jenyiszej vidékén lakó obi-ugorok a manysik és a chantik, közismertebb nevükön: a vogulok és osztjákok. A vogul és osztják népek nemcsak azért nevezetesek, mert a medveénekek dalosaiként tartják számon őket, hanem azért is, mert a kutatók szerint: a magyaroknak a földkerekség minden népei közül ők a legközelebbi rokonai. Érvelésük így szól: nyelvük rendszere, grammatikája, sok száz szava, ragja, képzője, mese- és regeviláguk, dallamaiknak fölépítése hasonló a miénkhez. Ezt Kálmán Béla manysi nyelvkönyve, és a lefordított mesegyűjtemények igazolták.

Ennek ellenére szembetűnő, hogy két évszázaddal ezelőtt, az arra járt kutatók, utazók közül senki sem kereste fel őket. Talán attól ijedtek meg, hogy a rettenetes hidegben, hóban-fagyban, rénszarvas- és kutyaszánon vagy épp gyalogszerrel, tehát számtalan viszontagságnak kitéve, képtelenek az útjukat sikerrel végrehajtani. De aztán néhány lelkes kutató az Akadémia ösztöndíjával felbecsülhetetlen értékű anyagot hozott haza a nyelvészeknek. A korábban erdős, folyós, mocsaras terület, ma már ultramodern. Repülőtér, jó utak és telefonhálózat, tehát minden, ami kell, megtalálható erre felé is.

Sőt a manysik nyelve állítólag nem veszett el az évszázadok során. Saját iskoláikban, saját nyelvükön tanulhatnak, és a soraikból kiemelkedett szakemberek a szétszórt dialektusokból sok évi munkával kidolgozták irodalmi nyelvüket. Valamint ezen felül megteremtették egységes írásrendszerüket, első ábécéskönyveiket. Az évezredeken át kezdetleges eszközökkel dolgozó halászok, vadászok gyermekei betörtek az egyetemekre. Közülük emelkedett ki az a hölgy, aki harminc-negyven évvel ezelőtt megszerkesztette az első orosz-manysi szótárat.

Chantik és a manysik - Biatlon

A körzet fővárosa Hanti-Manszijksz. Gyárak, üzemek épültek az évtizedek során, valamint kórház, kultúrház és minden egyéb. Az egyébbe tartozik az a sífutó és sílövő pálya is, amelyre a héten látogattak el Björndalenék. Amennyiben a nyelvészeknek, tudósoknak igazuk van (már miért ne lenne), akkor elképzelhető, hogy a női mezőnyben versenyző, és Hanti-Manszijkszban élő Szvetlana Szlepcova ilyen-olyan formában, de a magyarok rokona.

Kicsi a világ…

 

 

 

 

További cikkek:

Szibéria

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Isten éltesse a biatlon királyát! - Biatlon

Biatlon - Isten éltesse a biatlon királyát!

41 éves lett Ole Einar Björndalen, a sportág koronázatlan királya.

Néhány hír - Biatlon

Biatlon - Néhány hír

Két hétig szünetet tart a biatlon-világkupa, de persze a hírdömping egy másodpercre sem állt le.

Nagy nemzetek diadala - Biatlon

Biatlon - Nagy nemzetek diadala

Váltókkal búcsúztatta a biatlon-világkupát Antholz, és a történelmi hűség kedvéért norvég és német sikerek születtek.

Mesterhármas itt, mesterhármas ott - Biatlon

Biatlon - Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Éllovasok hátrányban - Biatlon

Biatlon - Éllovasok hátrányban

Martin Fourcade és Kaisa Mäkäräinen is vesztett előnyéből az antholzi sprintek után.

Hó és napsütés - Biatlon

Biatlon - Hó és napsütés

Minden adva van egy remek világkupa-fordulóhoz Antholz-Anterselvában.

Antholz következik - Biatlon

Biatlon - Antholz következik

Hírdömping volt az ötödik és a hatodik biatlon-világkupa forduló között.

Németország ébredezik - Biatlon

Biatlon - Németország ébredezik

Még akkor is körülbelül kétmillió euróból gazdálkodik a német biatlon-válogatott egy évben, ha az eredmények nemigen jönnek.

Célfotó - Biatlon

Biatlon - Célfotó

Minden sportoló álma, hogy hazájában szoros küzdelemben arasson diadalt. Azonban Simon Schempp egy kissé túlzásba vitte a dolgot.

Még egy név - Biatlon

Biatlon - Még egy név

Lettország sem maradhatott ki a jóból, Edgars Piksons is belekeveredett a biatlonosok doppingbotrányába.