•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 25/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

12/01/2009 - 21:18

Hétvégi biatlon


Hétvégi biatlon - Biatlon
Eurosport

Sprint és tömegrajtos számokat rendeztek hétvégén a biatlon-világkupában.

EUROSPORT 2009-01-12

 

Oberhof rekordot döntött. Feltűnő látványt nyújtottak a nézők a pálya mentén, gyakorlatilag kordont képeztek, s lelkes ujjongásuknak köszönhetően fantasztikus hangulatot teremtettek a „Biatlon Mekkájában”. Vasárnap 25 000 rajongó látogatta a helyszínt, az egész hetet tekintve pedig 98 000. Ilyen nézőszámot talán csak a Formula-1 és a MotoGP képes produkálni.

Hétvégi biatlon - Biatlon

Először a sprintben kellett összemérnie az erejét a mezőnynek. A hölgyeknél valójában semmi különös nem történt, hiszen az oroszok (egyik) csillaga, Jekatyerina Júrjeva nyert. Sokáig hihette Andrea Henkel, hogy ő lesz a végső befutó, hiszen hatodikként vágott neki a távnak, s idő előtt a lehető legmagasabbra tette a többieknek a lécet. Júrjeva csak a hatvanhetedik volt a sorban. Az előtte indulók folyamatosan elhibázták a futamukat, sőt egy pillanatra úgy tűnt, hogy az orosz klasszis is hasonló sorsra jut. A fekvő lövészete után büntetőkört futott, ám eszeveszett rohanást produkálva a végén, lehajrázta a szintén kitűnő futó Henkelt.

Hétvégi biatlon - Biatlon

Felbuzdulva a nők sikerén, az orosz férfiak is úgy érezték: muszáj nyerniük. Azok után, hogy Iván Cserezov vérében magas volt a hematokrit szint, rájuk fért egy sikeres szereplés. Maxim Csudov igyekezett megvédeni az oroszok becsületét, és ez sikerült is a hibátlan lövészete miatt. Mögötte Michael Roesch és Tomasz Sikora ért célba.

Vasárnap került sor ebben az idényben először a tömegrajtos versenyszámokra. A méltán népszerű tömegrajtost nagyon várta már a mezőny, hiszen itt a legjobb harminc versenyző mérheti össze az erejét. A hölgyek szépen elrajtoltak, követték is egymást az első két és fél kilométeren, csakhogy Andreja Mali, Olga Zaitseva és Yingchao Kong lécei összeakadtak, s mire nagy nehezen kibogozták őket, a többiek már messze jártak. Egy ilyen futamnak a jellegzetessége, hogy képtelenség végeredményt hirdetni az utolsó sorozatig, olykor még azután is. Most is lövészetről lövészetre változott a sorrend. Kati Wilhelm mielőtt utoljára meglátogatta volna a lőteret, még a nyolcadik volt, de az élmezőny hibáinak köszönhetően egyszer csak az élen találta magát. A korábban doppingolás miatt eltiltott Olga Piljeva, ma már Medvedceva néven riogatja a többieket, és a két éves kényszerpihenő után felállható a dobogó második fokára. Harmadik Heléna Jonsson lett, akinek az utolsó körben fejvesztve kellett menekülni a címvédő Magdaléna Neuner elől.

Egy valami nem változott a férfiaknál: Ole Einar Björndalen továbbra sem találja önmagát. Felkészülését számtalan betegség akadályozta az ötszörös Világkupa-győztesnek, s ennek érzékelhetően megvan a hatása. Valahogy felvánszorgott a dobogóra, de a svéd Carl Johan Bergmannal már nem bírt. És nem bírt az osztrákok hősével, Christoph Sumann-nal sem. Azzal is meglepetést okoztak a sógorok, hogy két váltót nyertek eddig az idényben, hát még azzal, hogy Sumann egyéni számot nyert. Nem is akármelyiket: a tömegrajtost. A legnagyobb presztízsűt.

Pihenésre nincsen idő. Csomagolás, és rohanás Ruhpoldingba, röviden ez vár a Világkupa résztvevőire, hiszen a héten újabb három számban kell megmérkőzniük, immár Németország déli részén.

 

 

További cikkek:

Ott folytatták, ahol abbahagyták

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Sárga lap - Biatlon

Biatlon - Sárga lap

Zavarba ejtette még a Nemzetközi Biatlon-szövetség (IBU) prominenseit is Anton Sipulin a hétvégén tanúsított magatartásával.

Fent és lent - Biatlon

Biatlon - Fent és lent

Törvényszerű, amikor az év vége előtt a legnagyobbak kiengednek, egy kicsit lankad a figyelmük.

Pokljuka készen áll - Biatlon

Biatlon - Pokljuka készen áll

Máris dicséret illeti a szlovén szervezőket a biatlon-világkupa 3. fordulójának megrendezéséért, pedig még nem is történt semmi.

Ébredező németek, Björndalen pihen - Biatlon

Biatlon - Ébredező németek, Björndalen pihen

Az elmúlt héten bár arany-, ezüst- és bronzérem is kijutott a németeknek, de még nem mernek ünnepelni, Ole Einar Björndalen meg jobbnak látja, ha megváltoztatja

Néhány mondatban - Biatlon

Biatlon - Néhány mondatban

A biatlon-világkupa mezőnye elindult Pokljuka felé, s míg ők utaznak, megnézzük mik a legfrissebb hírek velük kapcsolatban.

Hochfilzen letudva - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen letudva

A hétvégi program váltó és üldözéses volt a biatlon-világkupa második fordulóján Ausztriában.

Hochfilzen rajtot vett - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen rajtot vett

Pénteki mérleg: Kaisa Mäkäräinen duplázott, Johannes Boe először nyert idén.

Mi lesz veled tél? - Biatlon

Biatlon - Mi lesz veled tél?

A múlt héten szembesülhettünk a szomorú ténnyel, hogy még Svédországban is nagyítóval kell keresni a tél nyomait.

Eddig nem rossz - Biatlon

Biatlon - Eddig nem rossz

Összegezve az östersundi biatlon-világkupa nyitófordulót, eddig valóban nem rossz az idény.

Egyéni - Biatlon

Biatlon - Egyéni

A szokásoknak megfelelően a leghosszabb versenyszámmal kezdődött a biatlon-világkupa. Érvényesült a papírforma, de volt világraszóló baki is.