•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 18/04/2015
 

Home

 

Biatlon

12/01/2009 - 21:18

Hétvégi biatlon


Hétvégi biatlon - Biatlon
Eurosport

Sprint és tömegrajtos számokat rendeztek hétvégén a biatlon-világkupában.

EUROSPORT 2009-01-12

 

Oberhof rekordot döntött. Feltűnő látványt nyújtottak a nézők a pálya mentén, gyakorlatilag kordont képeztek, s lelkes ujjongásuknak köszönhetően fantasztikus hangulatot teremtettek a „Biatlon Mekkájában”. Vasárnap 25 000 rajongó látogatta a helyszínt, az egész hetet tekintve pedig 98 000. Ilyen nézőszámot talán csak a Formula-1 és a MotoGP képes produkálni.

Hétvégi biatlon - Biatlon

Először a sprintben kellett összemérnie az erejét a mezőnynek. A hölgyeknél valójában semmi különös nem történt, hiszen az oroszok (egyik) csillaga, Jekatyerina Júrjeva nyert. Sokáig hihette Andrea Henkel, hogy ő lesz a végső befutó, hiszen hatodikként vágott neki a távnak, s idő előtt a lehető legmagasabbra tette a többieknek a lécet. Júrjeva csak a hatvanhetedik volt a sorban. Az előtte indulók folyamatosan elhibázták a futamukat, sőt egy pillanatra úgy tűnt, hogy az orosz klasszis is hasonló sorsra jut. A fekvő lövészete után büntetőkört futott, ám eszeveszett rohanást produkálva a végén, lehajrázta a szintén kitűnő futó Henkelt.

Hétvégi biatlon - Biatlon

Felbuzdulva a nők sikerén, az orosz férfiak is úgy érezték: muszáj nyerniük. Azok után, hogy Iván Cserezov vérében magas volt a hematokrit szint, rájuk fért egy sikeres szereplés. Maxim Csudov igyekezett megvédeni az oroszok becsületét, és ez sikerült is a hibátlan lövészete miatt. Mögötte Michael Roesch és Tomasz Sikora ért célba.

Vasárnap került sor ebben az idényben először a tömegrajtos versenyszámokra. A méltán népszerű tömegrajtost nagyon várta már a mezőny, hiszen itt a legjobb harminc versenyző mérheti össze az erejét. A hölgyek szépen elrajtoltak, követték is egymást az első két és fél kilométeren, csakhogy Andreja Mali, Olga Zaitseva és Yingchao Kong lécei összeakadtak, s mire nagy nehezen kibogozták őket, a többiek már messze jártak. Egy ilyen futamnak a jellegzetessége, hogy képtelenség végeredményt hirdetni az utolsó sorozatig, olykor még azután is. Most is lövészetről lövészetre változott a sorrend. Kati Wilhelm mielőtt utoljára meglátogatta volna a lőteret, még a nyolcadik volt, de az élmezőny hibáinak köszönhetően egyszer csak az élen találta magát. A korábban doppingolás miatt eltiltott Olga Piljeva, ma már Medvedceva néven riogatja a többieket, és a két éves kényszerpihenő után felállható a dobogó második fokára. Harmadik Heléna Jonsson lett, akinek az utolsó körben fejvesztve kellett menekülni a címvédő Magdaléna Neuner elől.

Egy valami nem változott a férfiaknál: Ole Einar Björndalen továbbra sem találja önmagát. Felkészülését számtalan betegség akadályozta az ötszörös Világkupa-győztesnek, s ennek érzékelhetően megvan a hatása. Valahogy felvánszorgott a dobogóra, de a svéd Carl Johan Bergmannal már nem bírt. És nem bírt az osztrákok hősével, Christoph Sumann-nal sem. Azzal is meglepetést okoztak a sógorok, hogy két váltót nyertek eddig az idényben, hát még azzal, hogy Sumann egyéni számot nyert. Nem is akármelyiket: a tömegrajtost. A legnagyobb presztízsűt.

Pihenésre nincsen idő. Csomagolás, és rohanás Ruhpoldingba, röviden ez vár a Világkupa résztvevőire, hiszen a héten újabb három számban kell megmérkőzniük, immár Németország déli részén.

 

 

További cikkek:

Ott folytatták, ahol abbahagyták

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Ikon fordít hátat a németeknek - Biatlon

Biatlon - Ikon fordít hátat a németeknek

Bombameglepetéssel szolgált a biatlon idény után néhány nappal Ricco Groβ, a németek négyszeres olimpiai bajnok legendája.

Mäkäräinen két hetet kért - Biatlon

Biatlon - Mäkäräinen két hetet kért

Állítása szerint, még nem gondolkodott azon, folytassa-e a pályafutását vagy befejezze.

Hantiban dől el minden - Biatlon

Biatlon - Hantiban dől el minden

Végéhez érkezett a biatlon-világkupa, az utolsó helyszín Hanti-Manszijszk lesz, ahol kiderül, kik szerzik meg idén a legértékesebb kristálygömböket

4 egyéni szám, 4 győztes - Biatlon

Biatlon - 4 egyéni szám, 4 győztes

Testvériesen megosztoztak a nemzetek a biatlon-világbajnokság férfi aranyérmein.

Elaludt a papírforma - Biatlon

Biatlon - Elaludt a papírforma

A kontiolahtii biatlon-világbajnokság összefoglalójában először a hölgyekkel foglalkozunk.

Túl a csúcson - Biatlon

Biatlon - Túl a csúcson

Martin Fourcade a biatlon-világbajnokságon nem egyszerűen a mezőnyt győzte le tegnap az egyéni indításosban, hanem önmagát is.

„Meg tudom csinálni” - Biatlon

Biatlon - „Meg tudom csinálni”

Jekatyerina Jurlova 30 évesen a semmiből nyerte meg tegnap az egyéni indításost.

Új bajnokot avatnak - Biatlon

Biatlon - Új bajnokot avatnak

A jelenlegi női mezőnyből még senki sem nyert 15 kilométeres egyéni világbajnoki címet.

Dorin nem indul 15 km-en - Biatlon

Biatlon - Dorin nem indul 15 km-en

Győzelmei után kihagyja az egyéni számot Marie Dorin Habert a biatlon-világbajnokságon, és az is lehet, hogy a váltót sem vállalja.

Biológiai csoda - Biatlon

Biatlon - Biológiai csoda

Marie Dorin Habert szeptemberben életet adott kislányának, januárban már indult a világkupán, hétvégén pedig kétszeres világbajnok lett. Mi ez, ha nem csoda?