•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 25/01/2015
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

25/01/2010 - 12:49

Irány az olimpia


Irány az olimpia  - Biatlon
dpa

Vancouverig nem lesz több Biatlon-világkupa forduló.

Antholz-Anterselva volt az utolsó helyszín. Az eddigi eredményekből, nyilatkozatokból kell lemérni, hogy ki milyen formában vág neki az olimpiának.

Ami a hölgyeket illeti, a németek előzetes elmélkedései eddig beváltak. Ők nem titkolták, hogy a formaidőzítést az olimpiára teszik, nem különösebben foglalkoznak a Világkupával. Ha most ránézünk az állásra, akkor jól látható, hogy folyamatosan fejlődött Andrea Henkel, Magdalena Neuner (aki hátsérüléssel is küszködött) és Simone Hauswald.

Irány az olimpia - Biatlon

Az oroszoknál már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Szvetlána Szlepcova és Olga Medveceva teljesítménye, mintha romlott volna az utóbbi időben, Olga Zájceváé viszont sokat javult. A norvég csapaton is nehéz eligazodni. Tora Berger formája hihetetlenül visszaesett, Ann Kristin Flatlandé ellenben meglepően sokat javult. Sandrine Bailly pályafutása harmadik olimpiájára készül, s a franciának hosszú idő után sikerült újra felállnia a dobogóra Világkupa futamon. Mint mondta, természetesen szeretne érmes lenni a játékokon, hiszen, ha nem ez járna a fejében, akkor nem is edzene.

Helena Jonsson és Anna Carin Olofsson kihagyta az olimpia előtti utolsó fordulót. Jonsson ennek ellenére még mindig vezeti a Világkupát, Olofsson ellenben a második helyről visszacsúszott az ötödikre. A két svéd ásszal mindenképpen számolni kell Vancouverben, hiszen a kihagyott forduló inkább előnyt jelenthet nekik, mint hátrányt, s az eddig mutatott teljesítményük meggyőző volt.

A férfiaknál felborult a rend. Az olimpia előtt Simon Fourcade vette át a vezetést, úgy hogy eddig csak egyszer állt dobogón. Volt már sárgatrikós Tim Burke, Emil Svendsen és Jevgenyij Usztjugov is. Versenyről versenyre változik minden. Az erőviszonyokat nehéz felmérni, hiszen nagyon sokan maradnak távol egy-egy futamtól. Björndalen például hat versenyt hagyott ki, Michael Greis hármat, Svendsen szintén hatot, s most csak a nagyobb neveket említettem.

Irány az olimpia - Biatlon

Ennek köszönhetően a Világkupa első tíz helyezettje nagyon érdekesen hat. Van köztük francia, orosz, norvég, amerikai, osztrák és német versenyző. Olyan érzése van az embernek, hogy másodlagossá vált a Világkupa, ami – mondjuk – az olimpia évében nem is meglepő. Itt is elmondható, hogy az oroszok esélyei nem igazán kiemelkedők a játékok előtt. Legalábbis az egyéni számokban, a váltóban viszont ők a favoritok. A németek aligha szerepelnek olyan fényesen, mint négy évvel ezelőtt, miután egyre több az új arc, és nemzet. Torinóban valószínűleg csak mosolyogtak volna az emberek, ha azt mondja valaki: amerikai éremre jó esély van Vancouverben. Márpedig erre tényleg nagyon jó az esély. Az osztrákok is egységbe kovácsolódtak, a franciák fiatal emberei talán időben nőttek fel a feladathoz.

Az olimpia február 13-án rajtol a női sprinttel. A szokásoknak megfelelően az Eurosport minden eseményről élőben számol be.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Mesterhármas itt, mesterhármas ott - Biatlon

Biatlon - Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Éllovasok hátrányban - Biatlon

Biatlon - Éllovasok hátrányban

Martin Fourcade és Kaisa Mäkäräinen is vesztett előnyéből az antholzi sprintek után.

Hó és napsütés - Biatlon

Biatlon - Hó és napsütés

Minden adva van egy remek világkupa-fordulóhoz Antholz-Anterselvában.

Antholz következik - Biatlon

Biatlon - Antholz következik

Hírdömping volt az ötödik és a hatodik biatlon-világkupa forduló között.

Németország ébredezik - Biatlon

Biatlon - Németország ébredezik

Még akkor is körülbelül kétmillió euróból gazdálkodik a német biatlon-válogatott egy évben, ha az eredmények nemigen jönnek.

Célfotó - Biatlon

Biatlon - Célfotó

Minden sportoló álma, hogy hazájában szoros küzdelemben arasson diadalt. Azonban Simon Schempp egy kissé túlzásba vitte a dolgot.

Még egy név - Biatlon

Biatlon - Még egy név

Lettország sem maradhatott ki a jóból, Edgars Piksons is belekeveredett a biatlonosok doppingbotrányába.

Megrázta a dopping a biatlon világot - Biatlon

Biatlon - Megrázta a dopping a biatlon világot

Ketten akadtak fenn a legújabb ellenőrzésen, a 22 éves orosz Alexander Loginov, és a 31 éves ukrán Szergej Szednyev.

Már itt is az első doppingügy  - Biatlon

Biatlon - Már itt is az első doppingügy

Amolyan bemelegítés jelleggel, a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) egy visszavonult ukrán versenyzőt vádolt meg doppingolással.

Féljen, akinek kell - Biatlon

Biatlon - Féljen, akinek kell

Anders Besseberg, a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) elnöke szerint, minden idők legnagyobb dopping botránya lóg a levegőben.