•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 21/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

01/12/2011 - 19:17 - Updated 02/12/2011 - 12:44

Mindenki fogadkozik


Mindenki fogadkozik - Biatlon
Reuters

A hagyományoknak megfelelően a svédországi Östersundban kezdődött a Biatlon-világkupa

Némi szerencsének köszönhető, hogy erre a helyszínre került az évad első IBU-kupa fordulója is – ami nem összekeverendő a Világkupával. Eredetileg Idrét jelölték ki versenypályájának, ám a kevésbé ismert városka hó hiány miatt kénytelen volt lemondani a rendezés jogát, így került a képbe Östersund. A szervezők örömmel mondtak igent a felkérésre, már csak azért is, mert a frissen esett 15 centiméter hóréteg megnyugtatta őket abban, hogy nem lesz gondjuk a Világkupa-futammal sem.

Népes mezőny érkezett, hogy első nekifutásra összemérje az erejét. Mind a férfiaknál, mind a nőknél kijelenthető, hogy az erősorrend aligha változik, továbbra is a jól ismert nemzetek fognak a győzelemért küzdeni, ám a személyek kiléte nem egyértelmű.

Mindenki fogadkozik - Biatlon

A hölgyeknél meglepetést várnak például az ukrán ikerpár Semerenkóéktól, valamint az orosz Szvetlána Szlepcovától. Ugyanakkor a nyári felkészülés alapján a németek nem titkolják, hogy Miriam Gössner jó esélyekkel pályázik arra, hogy a legjobbak közé verekedje magát. Szükségük van az utánpótlásra, mivel Andrea Henkel 34 éves, és az aduászuk, Magdalena Neuner lehet, hogy a hazai világbajnokság után szögre akasztja a puskáját.

Mellettük számolnunk kell természetesen az északi különítménnyel is. A finn, norvég, svéd hármasból, a Világkupa címvédő Kaisa Mäkäräinen, Tora Berger, Helena Ekholm triumvirátust feltétlenül meg kell említeni. A nyitányon Ekholm kétségkívül számíthat a közönség szimpátiájára, már csak azért is, mert szülővárosa megpályázta a 2017-es világbajnokság rendezési jogát, ami még nagyobb lökést adhat a teljesítményének. S halkan érdemes megjegyezni, hogy a svédek általában jól kezdik az évadot.

Az erősorrend tekintetében a férfiaknál is hasonló a képlet. Ismerjük a nemzetek erejét, igazából csak az a kérdés, hogy a norvég, francia, német, orosz négyesből melyik versenyző tud kiugró teljesítményt nyújtani.

Mindenki fogadkozik - Biatlon

Tarjei Boe címvédőként, és szemtelenül fiatalként néz farkasszemet az ellenfelekkel, különösen a honfitársaival. A sportág legendája, Ole Einar Björndalen, bár közelebb van a negyvenhez, mint a harminchoz, de állítólag sosem volt olyan motivált, mint most. Emil Hegle Svendsent valószínűleg hajtja a visszavágás tudata, miután tavaly lecsúszott a címvédésről.

Amit tudni lehet, hogy a norvégoknak nemigen sikerült a nyitány, hiszen a 20 kilométeres egyéni versenyben húsz közé sem kerültek, szemben legnagyobb riválisukkal, a francia Martin Fourcade-dal, aki fölényes győzelmet aratott.

A hölgyeknél, a 15 kilométeres egyénit Darja Domracseva nyerte, aki ott folytatta az eredményeit, ahol tavaly abbahagyta. Két perc időbüntetése ellenére több mint egy perccel előzte meg a második helyezetett.

Folytatás a sprint számokkal, és az üldözés versennyel péntektől vasárnapig.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Pokljuka készen áll - Biatlon

Biatlon - Pokljuka készen áll

Máris dicséret illeti a szlovén szervezőket a biatlon-világkupa 3. fordulójának megrendezéséért, pedig még nem is történt semmi.

Ébredező németek, Björndalen pihen - Biatlon

Biatlon - Ébredező németek, Björndalen pihen

Az elmúlt héten bár arany-, ezüst- és bronzérem is kijutott a németeknek, de még nem mernek ünnepelni, Ole Einar Björndalen meg jobbnak látja, ha megváltoztatja

Néhány mondatban - Biatlon

Biatlon - Néhány mondatban

A biatlon-világkupa mezőnye elindult Pokljuka felé, s míg ők utaznak, megnézzük mik a legfrissebb hírek velük kapcsolatban.

Hochfilzen letudva - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen letudva

A hétvégi program váltó és üldözéses volt a biatlon-világkupa második fordulóján Ausztriában.

Hochfilzen rajtot vett - Biatlon

Biatlon - Hochfilzen rajtot vett

Pénteki mérleg: Kaisa Mäkäräinen duplázott, Johannes Boe először nyert idén.

Mi lesz veled tél? - Biatlon

Biatlon - Mi lesz veled tél?

A múlt héten szembesülhettünk a szomorú ténnyel, hogy még Svédországban is nagyítóval kell keresni a tél nyomait.

Eddig nem rossz - Biatlon

Biatlon - Eddig nem rossz

Összegezve az östersundi biatlon-világkupa nyitófordulót, eddig valóban nem rossz az idény.

Egyéni - Biatlon

Biatlon - Egyéni

A szokásoknak megfelelően a leghosszabb versenyszámmal kezdődött a biatlon-világkupa. Érvényesült a papírforma, de volt világraszóló baki is.

Célfotó - Biatlon

Biatlon - Célfotó

Félrevezető lehet a cím, mert azt hihetnénk a győzelem sorsáról döntött célfotó – valójában „csak” a második helyről.

Osztozkodás - Biatlon

Biatlon - Osztozkodás

Szokatlan dömping lett a biatlon nagy nemzeteinél a Világkupa helyekért.