•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 25/11/2014
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

01/12/2011 - 19:17 - Updated 02/12/2011 - 12:44

Mindenki fogadkozik


Mindenki fogadkozik - Biatlon
Reuters

A hagyományoknak megfelelően a svédországi Östersundban kezdődött a Biatlon-világkupa

Némi szerencsének köszönhető, hogy erre a helyszínre került az évad első IBU-kupa fordulója is – ami nem összekeverendő a Világkupával. Eredetileg Idrét jelölték ki versenypályájának, ám a kevésbé ismert városka hó hiány miatt kénytelen volt lemondani a rendezés jogát, így került a képbe Östersund. A szervezők örömmel mondtak igent a felkérésre, már csak azért is, mert a frissen esett 15 centiméter hóréteg megnyugtatta őket abban, hogy nem lesz gondjuk a Világkupa-futammal sem.

Népes mezőny érkezett, hogy első nekifutásra összemérje az erejét. Mind a férfiaknál, mind a nőknél kijelenthető, hogy az erősorrend aligha változik, továbbra is a jól ismert nemzetek fognak a győzelemért küzdeni, ám a személyek kiléte nem egyértelmű.

Mindenki fogadkozik - Biatlon

A hölgyeknél meglepetést várnak például az ukrán ikerpár Semerenkóéktól, valamint az orosz Szvetlána Szlepcovától. Ugyanakkor a nyári felkészülés alapján a németek nem titkolják, hogy Miriam Gössner jó esélyekkel pályázik arra, hogy a legjobbak közé verekedje magát. Szükségük van az utánpótlásra, mivel Andrea Henkel 34 éves, és az aduászuk, Magdalena Neuner lehet, hogy a hazai világbajnokság után szögre akasztja a puskáját.

Mellettük számolnunk kell természetesen az északi különítménnyel is. A finn, norvég, svéd hármasból, a Világkupa címvédő Kaisa Mäkäräinen, Tora Berger, Helena Ekholm triumvirátust feltétlenül meg kell említeni. A nyitányon Ekholm kétségkívül számíthat a közönség szimpátiájára, már csak azért is, mert szülővárosa megpályázta a 2017-es világbajnokság rendezési jogát, ami még nagyobb lökést adhat a teljesítményének. S halkan érdemes megjegyezni, hogy a svédek általában jól kezdik az évadot.

Az erősorrend tekintetében a férfiaknál is hasonló a képlet. Ismerjük a nemzetek erejét, igazából csak az a kérdés, hogy a norvég, francia, német, orosz négyesből melyik versenyző tud kiugró teljesítményt nyújtani.

Mindenki fogadkozik - Biatlon

Tarjei Boe címvédőként, és szemtelenül fiatalként néz farkasszemet az ellenfelekkel, különösen a honfitársaival. A sportág legendája, Ole Einar Björndalen, bár közelebb van a negyvenhez, mint a harminchoz, de állítólag sosem volt olyan motivált, mint most. Emil Hegle Svendsent valószínűleg hajtja a visszavágás tudata, miután tavaly lecsúszott a címvédésről.

Amit tudni lehet, hogy a norvégoknak nemigen sikerült a nyitány, hiszen a 20 kilométeres egyéni versenyben húsz közé sem kerültek, szemben legnagyobb riválisukkal, a francia Martin Fourcade-dal, aki fölényes győzelmet aratott.

A hölgyeknél, a 15 kilométeres egyénit Darja Domracseva nyerte, aki ott folytatta az eredményeit, ahol tavaly abbahagyta. Két perc időbüntetése ellenére több mint egy perccel előzte meg a második helyezetett.

Folytatás a sprint számokkal, és az üldözés versennyel péntektől vasárnapig.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Történelem következhet - Biatlon

Biatlon - Történelem következhet

Maguk az érintettek is úgy gondolják, soha többé nem jön vissza a tavalyi Svendsen, Martin Fourcade párharc

Hírmorzsák - Biatlon

Biatlon - Hírmorzsák

Vasárnap kezdődik a 2014/2015-ös biatlon-világkupa idény. Az első rajtig naponta megnézzük mi történt nyáron a mezőnnyel.

Megjött az esze - Biatlon

Biatlon - Megjött az esze

Szombaton a sífutó Petter Northug dilemmáját vázoltuk fel cikkünkben, amely vasárnap reggelre a várakozásoknak megfelelően szépen kisimult.

Northug börtönbe vonul - Biatlon

Biatlon - Northug börtönbe vonul

Az olimpiai bajnok norvég sífutó 50 napos elzárást, valamint 185 ezer koronás (7 millió forint) büntetést kapott.

Mono :( - Biatlon

Biatlon - Mono :(

Egy betegség sohasem jön jókor, pláne nem akkor, ha éppen a nyári alapozás időszakát húzza keresztbe.

Hó, eső, napsütés tök mindegy - Biatlon

Biatlon - Hó, eső, napsütés tök mindegy

Lényegtelen milyen az időjárás, a biatlon minden körülmények között működőképes sportág, s nem mellesleg, széles körben rajongott

Téli fesztivál nyáron - Biatlon

Biatlon - Téli fesztivál nyáron

Rendszerint augusztus első hétvégéjén rendezik meg a Blink Sífesztivált Norvégia csodás tájain.

Rossz tréfa - 11 millió forintért - Biatlon

Biatlon - Rossz tréfa - 11 millió forintért

A tavalyival ellentétben ezúttal kevesen nevettek a norvég biatlonos, Emil Hegle Svendsen feszültség levezető mókáján.

Nehéz eltalálni - Biatlon

Biatlon - Nehéz eltalálni

Az olimpiai aranyérmek sorsát megtippelő sorozatunk legújabb részeként a biatlon 11 első helyét osztjuk ki.

Az első gombóc az orosz torkokon - Biatlon

Biatlon - Az első gombóc az orosz torkokon

Nem is kellett megvárni a szocsi olimpia február hetedikei megnyitóját, máris van egy újabb kínos dopping-ügyük az oroszoknak.