•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 30/01/2015
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

01/12/2011 - 19:17 - Updated 02/12/2011 - 12:44

Mindenki fogadkozik


Mindenki fogadkozik - Biatlon
Reuters

A hagyományoknak megfelelően a svédországi Östersundban kezdődött a Biatlon-világkupa

Némi szerencsének köszönhető, hogy erre a helyszínre került az évad első IBU-kupa fordulója is – ami nem összekeverendő a Világkupával. Eredetileg Idrét jelölték ki versenypályájának, ám a kevésbé ismert városka hó hiány miatt kénytelen volt lemondani a rendezés jogát, így került a képbe Östersund. A szervezők örömmel mondtak igent a felkérésre, már csak azért is, mert a frissen esett 15 centiméter hóréteg megnyugtatta őket abban, hogy nem lesz gondjuk a Világkupa-futammal sem.

Népes mezőny érkezett, hogy első nekifutásra összemérje az erejét. Mind a férfiaknál, mind a nőknél kijelenthető, hogy az erősorrend aligha változik, továbbra is a jól ismert nemzetek fognak a győzelemért küzdeni, ám a személyek kiléte nem egyértelmű.

Mindenki fogadkozik - Biatlon

A hölgyeknél meglepetést várnak például az ukrán ikerpár Semerenkóéktól, valamint az orosz Szvetlána Szlepcovától. Ugyanakkor a nyári felkészülés alapján a németek nem titkolják, hogy Miriam Gössner jó esélyekkel pályázik arra, hogy a legjobbak közé verekedje magát. Szükségük van az utánpótlásra, mivel Andrea Henkel 34 éves, és az aduászuk, Magdalena Neuner lehet, hogy a hazai világbajnokság után szögre akasztja a puskáját.

Mellettük számolnunk kell természetesen az északi különítménnyel is. A finn, norvég, svéd hármasból, a Világkupa címvédő Kaisa Mäkäräinen, Tora Berger, Helena Ekholm triumvirátust feltétlenül meg kell említeni. A nyitányon Ekholm kétségkívül számíthat a közönség szimpátiájára, már csak azért is, mert szülővárosa megpályázta a 2017-es világbajnokság rendezési jogát, ami még nagyobb lökést adhat a teljesítményének. S halkan érdemes megjegyezni, hogy a svédek általában jól kezdik az évadot.

Az erősorrend tekintetében a férfiaknál is hasonló a képlet. Ismerjük a nemzetek erejét, igazából csak az a kérdés, hogy a norvég, francia, német, orosz négyesből melyik versenyző tud kiugró teljesítményt nyújtani.

Mindenki fogadkozik - Biatlon

Tarjei Boe címvédőként, és szemtelenül fiatalként néz farkasszemet az ellenfelekkel, különösen a honfitársaival. A sportág legendája, Ole Einar Björndalen, bár közelebb van a negyvenhez, mint a harminchoz, de állítólag sosem volt olyan motivált, mint most. Emil Hegle Svendsent valószínűleg hajtja a visszavágás tudata, miután tavaly lecsúszott a címvédésről.

Amit tudni lehet, hogy a norvégoknak nemigen sikerült a nyitány, hiszen a 20 kilométeres egyéni versenyben húsz közé sem kerültek, szemben legnagyobb riválisukkal, a francia Martin Fourcade-dal, aki fölényes győzelmet aratott.

A hölgyeknél, a 15 kilométeres egyénit Darja Domracseva nyerte, aki ott folytatta az eredményeit, ahol tavaly abbahagyta. Két perc időbüntetése ellenére több mint egy perccel előzte meg a második helyezetett.

Folytatás a sprint számokkal, és az üldözés versennyel péntektől vasárnapig.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Isten éltesse a biatlon királyát! - Biatlon

Biatlon - Isten éltesse a biatlon királyát!

41 éves lett Ole Einar Björndalen, a sportág koronázatlan királya.

Néhány hír - Biatlon

Biatlon - Néhány hír

Két hétig szünetet tart a biatlon-világkupa, de persze a hírdömping egy másodpercre sem állt le.

Nagy nemzetek diadala - Biatlon

Biatlon - Nagy nemzetek diadala

Váltókkal búcsúztatta a biatlon-világkupát Antholz, és a történelmi hűség kedvéért norvég és német sikerek születtek.

Mesterhármas itt, mesterhármas ott - Biatlon

Biatlon - Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Mesterhármas itt, mesterhármas ott

Éllovasok hátrányban - Biatlon

Biatlon - Éllovasok hátrányban

Martin Fourcade és Kaisa Mäkäräinen is vesztett előnyéből az antholzi sprintek után.

Hó és napsütés - Biatlon

Biatlon - Hó és napsütés

Minden adva van egy remek világkupa-fordulóhoz Antholz-Anterselvában.

Antholz következik - Biatlon

Biatlon - Antholz következik

Hírdömping volt az ötödik és a hatodik biatlon-világkupa forduló között.

Németország ébredezik - Biatlon

Biatlon - Németország ébredezik

Még akkor is körülbelül kétmillió euróból gazdálkodik a német biatlon-válogatott egy évben, ha az eredmények nemigen jönnek.

Célfotó - Biatlon

Biatlon - Célfotó

Minden sportoló álma, hogy hazájában szoros küzdelemben arasson diadalt. Azonban Simon Schempp egy kissé túlzásba vitte a dolgot.

Még egy név - Biatlon

Biatlon - Még egy név

Lettország sem maradhatott ki a jóból, Edgars Piksons is belekeveredett a biatlonosok doppingbotrányába.