•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 03/03/2015
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

01/12/2011 - 19:17 - Updated 02/12/2011 - 12:44

Mindenki fogadkozik


Mindenki fogadkozik - Biatlon
Reuters

A hagyományoknak megfelelően a svédországi Östersundban kezdődött a Biatlon-világkupa

Némi szerencsének köszönhető, hogy erre a helyszínre került az évad első IBU-kupa fordulója is – ami nem összekeverendő a Világkupával. Eredetileg Idrét jelölték ki versenypályájának, ám a kevésbé ismert városka hó hiány miatt kénytelen volt lemondani a rendezés jogát, így került a képbe Östersund. A szervezők örömmel mondtak igent a felkérésre, már csak azért is, mert a frissen esett 15 centiméter hóréteg megnyugtatta őket abban, hogy nem lesz gondjuk a Világkupa-futammal sem.

Népes mezőny érkezett, hogy első nekifutásra összemérje az erejét. Mind a férfiaknál, mind a nőknél kijelenthető, hogy az erősorrend aligha változik, továbbra is a jól ismert nemzetek fognak a győzelemért küzdeni, ám a személyek kiléte nem egyértelmű.

Mindenki fogadkozik - Biatlon

A hölgyeknél meglepetést várnak például az ukrán ikerpár Semerenkóéktól, valamint az orosz Szvetlána Szlepcovától. Ugyanakkor a nyári felkészülés alapján a németek nem titkolják, hogy Miriam Gössner jó esélyekkel pályázik arra, hogy a legjobbak közé verekedje magát. Szükségük van az utánpótlásra, mivel Andrea Henkel 34 éves, és az aduászuk, Magdalena Neuner lehet, hogy a hazai világbajnokság után szögre akasztja a puskáját.

Mellettük számolnunk kell természetesen az északi különítménnyel is. A finn, norvég, svéd hármasból, a Világkupa címvédő Kaisa Mäkäräinen, Tora Berger, Helena Ekholm triumvirátust feltétlenül meg kell említeni. A nyitányon Ekholm kétségkívül számíthat a közönség szimpátiájára, már csak azért is, mert szülővárosa megpályázta a 2017-es világbajnokság rendezési jogát, ami még nagyobb lökést adhat a teljesítményének. S halkan érdemes megjegyezni, hogy a svédek általában jól kezdik az évadot.

Az erősorrend tekintetében a férfiaknál is hasonló a képlet. Ismerjük a nemzetek erejét, igazából csak az a kérdés, hogy a norvég, francia, német, orosz négyesből melyik versenyző tud kiugró teljesítményt nyújtani.

Mindenki fogadkozik - Biatlon

Tarjei Boe címvédőként, és szemtelenül fiatalként néz farkasszemet az ellenfelekkel, különösen a honfitársaival. A sportág legendája, Ole Einar Björndalen, bár közelebb van a negyvenhez, mint a harminchoz, de állítólag sosem volt olyan motivált, mint most. Emil Hegle Svendsent valószínűleg hajtja a visszavágás tudata, miután tavaly lecsúszott a címvédésről.

Amit tudni lehet, hogy a norvégoknak nemigen sikerült a nyitány, hiszen a 20 kilométeres egyéni versenyben húsz közé sem kerültek, szemben legnagyobb riválisukkal, a francia Martin Fourcade-dal, aki fölényes győzelmet aratott.

A hölgyeknél, a 15 kilométeres egyénit Darja Domracseva nyerte, aki ott folytatta az eredményeit, ahol tavaly abbahagyta. Két perc időbüntetése ellenére több mint egy perccel előzte meg a második helyezetett.

Folytatás a sprint számokkal, és az üldözés versennyel péntektől vasárnapig.

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Jóslatok és magyarázatok - Biatlon

Biatlon - Jóslatok és magyarázatok

A biatlon-világbajnokság kezdetéig még hátra van pár nap, s mint általában, ebben az időszakban a lehetséges eredményekről találgat mindenki.

Küszöbön a vb - Biatlon

Biatlon - Küszöbön a vb

Mára mindenki megérkezett Kontiolahtiba, a biatlon-világbajnokság helyszínére.

Döbbenet - Biatlon

Biatlon - Döbbenet

Sokkolta a biatlonvilágot Alina Yakimkina halála, aki a hétvégén egy orosz bajnoki futamon esett össze.

Feltörekvő helyszínek - Biatlon

Biatlon - Feltörekvő helyszínek

Vannak városok, amelyekre eddig csak legyintettünk, nem hittük, hogy egyszer jelentős szerepet játszhatnak sportéletünkben

Erről lecsúsztak a férfiak - Biatlon

Biatlon - Erről lecsúsztak a férfiak

Dorothea Wierer ajánlatot kapott a legnevesebb férfi magazintól, hogy megmutassa bájait a nagyvilágnak.

Édes otthon - Biatlon

Biatlon - Édes otthon

A hazai világbajnokságon venne revansot Kaisa Mäkäräinen az elvesztett sárga trikóért.

Szünet a világbajnokságig - Biatlon

Biatlon - Szünet a világbajnokságig

Kéthetes pihenőre vonul a biatlon-világkupa; folytatás legközelebb Kontiolahtiban lesz, a vb-n

Versenyfutás a versenyekért - Biatlon

Biatlon - Versenyfutás a versenyekért

Egyre több helyszín szeretne bekapcsolódni a biatlon vérkeringésébe, ami elképzelhető, hogy a tradicionális pályák kiszorulását okozza.

Mi várható Norvégiában? - Biatlon

Biatlon - Mi várható Norvégiában?

Rengeteg információ látott napvilágot a holmenkolleni biatlon-világkupa forduló előtt. Nem csoda, utána már a világbajnokság következik.

Újragondolva - Biatlon

Biatlon - Újragondolva

Megszégyenítve a klasszikus versenyhelyszíneket, csodálatos körülményeket és hangulatot varázsoltak a csehországi Nove Mestóba.