•  
  • Belépés | Regisztráció
Szerda 04/03/2015
Eurosport
 

Home

 

Biatlon

05/03/2012 - 23:42 - Updated 06/03/2012 - 12:12

Csúcson a Neuner-mánia


A helyszínen érezhető csak igazán, hogy mennyire népszerű Németországban Magdalena Neuner.

Aki ez alatt a másfél hét alatt nem tud jelentős hasznot húzni a biatlon sportból Ruhpoldingban, az ne menjen el kereskedőnek. Az alig hatezer állandó lakossal rendelkező bajor kisvárost ugyanis valósággal megszállták a vb idejére a sport-turisták, akik visznek mindent, mint a cukrot, amin a sportággal kapcsolatos felirat szerepel. Ha jogilag megtehetnék, gyanítom, hogy mindenre Magdalena Neuner nevét tennék fel a kereskedők, de így sem panaszkodhatnak, mert egy sima „biatlon” vagy „Ruhpolding 2012” feliratú tárgy is örök ereklye a több tízezer szurkolónak, így jól fogynak a csecse-becsék. A polcok persze így sem üresek, hiszen a helyiek számára nem okozott meglepetést a szurkolói áradat, így alaposan bespájzoltak mindenből. Már elővételben 230.000 belépőt eladtak ugyanis a vb tizenegy napjára, így hetekkel korábban biztos volt a kasszasiker, lehetett nyugodtan készletezni.

Csúcson a Neuner-mánia - Biatlon

A német biatlon-boom viszont alighanem a csúcsára ért ezzel a világbajnoksággal, amely még véget sem ért, de már több helyi és regionális újság is a sportág németországi hanyatlását jósolja. A pályafutását mindössze 25 évesen befejező Magdalena Neuner visszavonulásával ugyanis hatalmas űr keletkezik majd a sportágban, hasonló, mint amelyet a magyarországi profi boksz megélt Kovács „Kokó” István karrierje végén. Ha a párhuzam nem is állja meg teljesen a helyét, de a lényeget tán érzékelteti. Neuner esete azért is más, mert ő jó előre szólt, hogy felhagy a sportolással. Tavaly decemberei bejelentése után így volt idő magasabb fokozatba kapcsolni a német síszövetség marketingeseinek, hogy a létező legtöbb bőrt lehúzhassák a közönség kedvencnek számító Lenáról.

Az úton-útfélen felbukkanó Neuner szinte már a csapból is folyik Ruhpoldingban (a szurkolók külön dalokat költöttek neki, a korábban népszerű Makarena című dalt is átírták Magdalena-ra, amely nagy hangerővel dübörög minden verseny előtt), de személyisége, örök mosolya és profizmusa miatt még a semleges újságírónak sem tűnik elviselhetetlennek a Neuner-mánia. Annál is inkább, mert a világbajnokság felénél tényleg ő tartja azt a bizonyos esernyőt a rendezvény felett, nélküle finoman szólva is gyenge lenne eddig a hazai éremtermés. Az eddig véget ért öt számból „csak” egyet nyertek a házigazdák és három érmük mindegyikéhez Neunernek is köze van. Nincs kétségem afelől, hogy az immáron tizenegyszeres világbajnok nyer még érmet Ruhpoldingban, így búcsúja tényleg méltó lesz hozzá. Még maga Ole Einar Björndalen is az egekig magasztalta Neunert, aki nagyon fog hiányozni a sportágnak. És nem csak a németeknek.

Csúcson a Neuner-mánia - Biatlon

Most áldhatja amúgy az eszét a német szövetség, amely (tán sejtettek valamit?) még tavaly nyáron 2015-ig meghosszabbította szerződését a német piac két meghatározó televíziós társaságával, az ARD-vel és a ZDF-el, így a Neuner utáni időszak egyelőre legalább nem fenyeget totális pénzügyi krízissel. A kiemelkedő eredmények várható elmaradása azonban könnyen meredek lejtőre állíthatja a sílövészetet. Nagy meglepetés persze ekkor sem éri majd a németeket, hiszen átéltek ők már hasonlót másfél évtizede a teniszezőknél (Boris Becker és Steffi Graf tündöklése után), valamint a 2000-es évek elején is, amikor Sven Hannawald és Martin Schmitt járatták csúcsra a síugrást. Most viszont még néhány napig a biatlon (és Magdalena Neuner) a sztár, mi pedig örüljünk annak, hogy egy kivételes, tán soha meg nem ismétlődő karrier utolsó időszakát élőben láthatjuk.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Jubilál a vegyes váltó - Biatlon

Biatlon - Jubilál a vegyes váltó

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre a biatlon-világbajnokságon a nők és férfiak közös küzdelme.

Jóslatok és magyarázatok - Biatlon

Biatlon - Jóslatok és magyarázatok

A biatlon-világbajnokság kezdetéig még hátra van pár nap, s mint általában, ebben az időszakban a lehetséges eredményekről találgat mindenki.

Küszöbön a vb - Biatlon

Biatlon - Küszöbön a vb

Mára mindenki megérkezett Kontiolahtiba, a biatlon-világbajnokság helyszínére.

Döbbenet - Biatlon

Biatlon - Döbbenet

Sokkolta a biatlonvilágot Alina Yakimkina halála, aki a hétvégén egy orosz bajnoki futamon esett össze.

Feltörekvő helyszínek - Biatlon

Biatlon - Feltörekvő helyszínek

Vannak városok, amelyekre eddig csak legyintettünk, nem hittük, hogy egyszer jelentős szerepet játszhatnak sportéletünkben

Erről lecsúsztak a férfiak - Biatlon

Biatlon - Erről lecsúsztak a férfiak

Dorothea Wierer ajánlatot kapott a legnevesebb férfi magazintól, hogy megmutassa bájait a nagyvilágnak.

Édes otthon - Biatlon

Biatlon - Édes otthon

A hazai világbajnokságon venne revansot Kaisa Mäkäräinen az elvesztett sárga trikóért.

Szünet a világbajnokságig - Biatlon

Biatlon - Szünet a világbajnokságig

Kéthetes pihenőre vonul a biatlon-világkupa; folytatás legközelebb Kontiolahtiban lesz, a vb-n

Versenyfutás a versenyekért - Biatlon

Biatlon - Versenyfutás a versenyekért

Egyre több helyszín szeretne bekapcsolódni a biatlon vérkeringésébe, ami elképzelhető, hogy a tradicionális pályák kiszorulását okozza.

Mi várható Norvégiában? - Biatlon

Biatlon - Mi várható Norvégiában?

Rengeteg információ látott napvilágot a holmenkolleni biatlon-világkupa forduló előtt. Nem csoda, utána már a világbajnokság következik.