•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 25/04/2015
 

Home

 

Biatlon

05/03/2012 - 23:42 - Updated 06/03/2012 - 12:12

Csúcson a Neuner-mánia


A helyszínen érezhető csak igazán, hogy mennyire népszerű Németországban Magdalena Neuner.

Aki ez alatt a másfél hét alatt nem tud jelentős hasznot húzni a biatlon sportból Ruhpoldingban, az ne menjen el kereskedőnek. Az alig hatezer állandó lakossal rendelkező bajor kisvárost ugyanis valósággal megszállták a vb idejére a sport-turisták, akik visznek mindent, mint a cukrot, amin a sportággal kapcsolatos felirat szerepel. Ha jogilag megtehetnék, gyanítom, hogy mindenre Magdalena Neuner nevét tennék fel a kereskedők, de így sem panaszkodhatnak, mert egy sima „biatlon” vagy „Ruhpolding 2012” feliratú tárgy is örök ereklye a több tízezer szurkolónak, így jól fogynak a csecse-becsék. A polcok persze így sem üresek, hiszen a helyiek számára nem okozott meglepetést a szurkolói áradat, így alaposan bespájzoltak mindenből. Már elővételben 230.000 belépőt eladtak ugyanis a vb tizenegy napjára, így hetekkel korábban biztos volt a kasszasiker, lehetett nyugodtan készletezni.

Csúcson a Neuner-mánia - Biatlon

A német biatlon-boom viszont alighanem a csúcsára ért ezzel a világbajnoksággal, amely még véget sem ért, de már több helyi és regionális újság is a sportág németországi hanyatlását jósolja. A pályafutását mindössze 25 évesen befejező Magdalena Neuner visszavonulásával ugyanis hatalmas űr keletkezik majd a sportágban, hasonló, mint amelyet a magyarországi profi boksz megélt Kovács „Kokó” István karrierje végén. Ha a párhuzam nem is állja meg teljesen a helyét, de a lényeget tán érzékelteti. Neuner esete azért is más, mert ő jó előre szólt, hogy felhagy a sportolással. Tavaly decemberei bejelentése után így volt idő magasabb fokozatba kapcsolni a német síszövetség marketingeseinek, hogy a létező legtöbb bőrt lehúzhassák a közönség kedvencnek számító Lenáról.

Az úton-útfélen felbukkanó Neuner szinte már a csapból is folyik Ruhpoldingban (a szurkolók külön dalokat költöttek neki, a korábban népszerű Makarena című dalt is átírták Magdalena-ra, amely nagy hangerővel dübörög minden verseny előtt), de személyisége, örök mosolya és profizmusa miatt még a semleges újságírónak sem tűnik elviselhetetlennek a Neuner-mánia. Annál is inkább, mert a világbajnokság felénél tényleg ő tartja azt a bizonyos esernyőt a rendezvény felett, nélküle finoman szólva is gyenge lenne eddig a hazai éremtermés. Az eddig véget ért öt számból „csak” egyet nyertek a házigazdák és három érmük mindegyikéhez Neunernek is köze van. Nincs kétségem afelől, hogy az immáron tizenegyszeres világbajnok nyer még érmet Ruhpoldingban, így búcsúja tényleg méltó lesz hozzá. Még maga Ole Einar Björndalen is az egekig magasztalta Neunert, aki nagyon fog hiányozni a sportágnak. És nem csak a németeknek.

Csúcson a Neuner-mánia - Biatlon

Most áldhatja amúgy az eszét a német szövetség, amely (tán sejtettek valamit?) még tavaly nyáron 2015-ig meghosszabbította szerződését a német piac két meghatározó televíziós társaságával, az ARD-vel és a ZDF-el, így a Neuner utáni időszak egyelőre legalább nem fenyeget totális pénzügyi krízissel. A kiemelkedő eredmények várható elmaradása azonban könnyen meredek lejtőre állíthatja a sílövészetet. Nagy meglepetés persze ekkor sem éri majd a németeket, hiszen átéltek ők már hasonlót másfél évtizede a teniszezőknél (Boris Becker és Steffi Graf tündöklése után), valamint a 2000-es évek elején is, amikor Sven Hannawald és Martin Schmitt járatták csúcsra a síugrást. Most viszont még néhány napig a biatlon (és Magdalena Neuner) a sztár, mi pedig örüljünk annak, hogy egy kivételes, tán soha meg nem ismétlődő karrier utolsó időszakát élőben láthatjuk.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Biatlon

Úgy tűnik Mäkäräinen folytatja - Biatlon

Biatlon - Úgy tűnik Mäkäräinen folytatja

Bár hivatalos bejelentés nem történt az ügyben, a jelek arra utalnak, hogy a kétszeres világkupa-győztes finn, mégsem fejezi be a pályafutását.

Ikon fordít hátat a németeknek - Biatlon

Biatlon - Ikon fordít hátat a németeknek

Bombameglepetéssel szolgált a biatlon idény után néhány nappal Ricco Groβ, a németek négyszeres olimpiai bajnok legendája.

Mäkäräinen két hetet kért - Biatlon

Biatlon - Mäkäräinen két hetet kért

Állítása szerint, még nem gondolkodott azon, folytassa-e a pályafutását vagy befejezze.

Hantiban dől el minden - Biatlon

Biatlon - Hantiban dől el minden

Végéhez érkezett a biatlon-világkupa, az utolsó helyszín Hanti-Manszijszk lesz, ahol kiderül, kik szerzik meg idén a legértékesebb kristálygömböket

4 egyéni szám, 4 győztes - Biatlon

Biatlon - 4 egyéni szám, 4 győztes

Testvériesen megosztoztak a nemzetek a biatlon-világbajnokság férfi aranyérmein.

Elaludt a papírforma - Biatlon

Biatlon - Elaludt a papírforma

A kontiolahtii biatlon-világbajnokság összefoglalójában először a hölgyekkel foglalkozunk.

Túl a csúcson - Biatlon

Biatlon - Túl a csúcson

Martin Fourcade a biatlon-világbajnokságon nem egyszerűen a mezőnyt győzte le tegnap az egyéni indításosban, hanem önmagát is.

„Meg tudom csinálni” - Biatlon

Biatlon - „Meg tudom csinálni”

Jekatyerina Jurlova 30 évesen a semmiből nyerte meg tegnap az egyéni indításost.

Új bajnokot avatnak - Biatlon

Biatlon - Új bajnokot avatnak

A jelenlegi női mezőnyből még senki sem nyert 15 kilométeres egyéni világbajnoki címet.

Dorin nem indul 15 km-en - Biatlon

Biatlon - Dorin nem indul 15 km-en

Győzelmei után kihagyja az egyéni számot Marie Dorin Habert a biatlon-világbajnokságon, és az is lehet, hogy a váltót sem vállalja.