•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 28/04/2015
 

Home

 

Északi Összetett

16/02/2007 - 13:04

Északi sí-világbajnokság


Északi sí - vb - Északi Összetett
dpa

Sapporóban február 22. és március 4. között rendezik meg az északi sí- világbajnokságot. Beharangozónk első részében az északi összetett várható esélyeseivel foglalkozunk.

Északi sí - vb - Északi Összetett

A legutóbbi világbajnokság (Oberstdorf 2005) a hazai csapatról szólt, legalábbis ami az északi összetett versenyszámokat illeti, hiszen Ronny Ackermann nyerte meg mindkét egyéni számot, ráadásul a csapattal is csak kicsivel szorultak a norvégok mögé a dobog második fokára. Ilyen jellegű dominanciára ezúttal nem számíthatunk a rendező japánok részéről, hiszen messze van már a Kenji Ogiwara-féle sikergenerációjuk, a maiak közül pedig talán egyedül Daito Takahashi lehet képes meglepetésre, igaz nála már az első ötbe kerülés is annak számítana.

Északi sí - vb - Északi Összetett

Akikre viszont figyelni kell, azok továbbra is azt az öt nemzetet (német, osztrák, finn, norvég, francia) képviselik, melyek továbbra is az északi összetett sportág élvonalát alkotják. Az esélyesek közül elsőként a sportág koronázatlan klasszisát a finn Hannu Manninent kell kiemelnünk, aki a tavalyi elrontott olimpiai esztendő után ezúttal másként építette fel évadbeli formáját. Emlékezhetünk rá, hogy a 2005/06-os sorozatban az olimpiáig bezárólag majd minden Világ Kupa versenyt megnyert, Torinóban, a legfontosabb versenyen viszont már erőtlennek tűnt. Idén viszont elsősorban az idény elején volt visszafogott, december 30-án aztán megnyerte első versenyét a VK sorozatban és azóta ellenállhatatlannak tűnik. Ha az ugrásai csak közepesre is sikerülnek, nincs az a versenyző, aki sífutásban képes lesz vele tartani a lépést. A sprintben még megfoghatják őt, de az egyéni Gundersen toronymagas favoritjának számít. A finnek között vannak még dobogóesélyesek, Jaako Tallus vagy Anssi Koivuranta például, de ők Manninennel ellentétben inkább a síugró tudásukban bízhatnak A finneknél tehát a ezúttal a csapat is erős lesz a vb-n, joggal pályáznak a csapatverseny egyik dobogós helyére is.

Északi sí - vb - Északi Összetett

Abban a csapatversenyben, ahol egyértelműen az osztrákok számítanak esélyesnek. Az olimpián még meglepetésre győztek a sógorok, azóta azonban már Felix Gottwald mellé felnőttek a többiek is (pl. Mario Stecher, Michael Gruber vagy Bernhard Gruber), ők pedig ha egyénileg nem is nyújtanak kiemelkedőt, de csapatban megbízhatóan jó teljesítményre képesek. Gottwald egyébként különösen örült Christoph Bieler idei sikereinek (29 évesen nyert először VK-versenyt, ráadásul mindjárt hármat is Bieler), hiszen ezzel levette a terhet a kétszeres olimpiai bajnok válláról, aki hosszú évek óta az osztrák válogatott egyedüli sikerfelelőse volt. Nem Gottwald tehát már az egyedüli esélyes az érmekre, de minden valószínűség szerint ezúttal is ő lehet a legjobb egyéniben, annál is inkább, mert ez lesz utolsó világversenye és természetesen szeretne szépen búcsúzni szeretett sportágától. A szezon végén visszavonuló osztrák ugyanis az éremkollekciójából még hiányzó egyéni világbajnoki címmel szeretné lezárni pályafutását és a világbajnokságot követően pedig már elsősorban Salzburg város 2014-es olimpiai pályázatának sikeréért szeretne fáradozni.

Az osztrákok dolgát persze alaposan megnehezíthetik majd a norvégok is, akiknél a két alapember Magnus Moan és Petter Tande ezúttal is meghatározó csapattagnak számít. A csapat világbajnoki címük megvédésére ezúttal talán kevesebb az esélyük, főleg azért, mert Tande ebben az évadban eddig visszafogottan versenyzett, ráadásul a 2005-ös csapatból hiányzik az időközben visszavonult Kristian Hammer is. Magnus Moan ugyan nyert idén két VK-versenyt, vele az egyéniben számolni is kell, de a norvég váltó csapat érme azért mindenképpen meglepetés lenne.

Északi sí - vb - Északi Összetett

Nagyobb eséllyel pályáznak a dobogóra a németek, akik ha sikerül a csapatkijelölés körüli belső-botrányt jól kezelni (Thorsten Schmitt és Jens Gaiser a kimaradás miatt vonult vissza, ráadásul előbbi vastagon kiborította a bilit Hermann Weinbuch kapitány döntését követően), akkor újra sikeres vb-t zárhatnak. Egyéniben már nem lehetnek ennyire optimisták, hiszen bár számtalan dobogós helyezésük akadt az idei évadban, győznie csak Björn Kircheisennek sikerült a világbajnokság előtti utolsó, zakopanei versenyen. Ackermann duplázása ezúttal – az idei formákat nézve- esélytelennek tűnik, bár a háromszoros egyéni világbajnoktól kitelik, hogy a japán városban is, sorozatban harmadik vb-jén is szerez aranyérmet. Két éve a szenzációs oberstdorfi világverseny után (2 arany + 1 ezüst a mérlege) az év sportolójának választották Németországban Ackermannt, idén az egy egyéni érem is hasonló bravúrnak minősülne tőle. Sokan már leírták Ackermannt, de nekem valami azt súgja, a harminc éves klasszis ezúttal is dobogós lesz majd, ráadásul nem csak csapatban, hanem egyéniben is.

Ne feledkezzünk meg végül a franciákról sem, akik az utóbbi egy-két évben ismét a legjobbak közé kerültek, Jason Lamy révén pedig már két Világ Kupa sikert is elkönyvelhettek a közelmúltban. Idén először Maxime Lahuerte is dobogós volt, ráadásul Nicolas Bal és Francois Braud révén két &bdquojó-közepes" ugrójuk van, akik ha elkapják a fonalat, csapatban akár éremre is cserélhetik az oberstdorfi világbajnokság –némileg csalódást keltő- hetedik helyét.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, íme a konkrétumok, az alábbi érmeseket tippelem a világbajnokságra. Vitatkozni persze lehet, várjuk az Önök tippjeit is a www.eurosport.hu oldal fórum rovatában.

 

Tippjeim a világbajnokságra:

 

Csapatverseny:

1. Ausztria 2. Finnország 3. Németország

 

Egyéni - Sprint:

1. Gottwald 2. Manninen 3. Ackermann

 

Egyéni - Gundersen:

1. Manninen 2. Moan 3. Haseney

 

 

A 2005-ös oberstdorfi világbajnokság eredményei:

 

Sprint:

 

1. Ronny Ackermann GER 20:15,6

2. Magnus Moan NOR + 11,1

3. Kristian Hammer NOR + 37,7

4. Björn Kircheisen GER + 43,0

5. Michael Gruber AUT + 49,0

6. Anssi Koivuranta FIN + 57,8

7. Georg Hettich GER + 1:05,5

8. Hannu Manninen FIN + 1:11,6

 

Csapatverseny:

 

1. Norvégia (Petter Tande, Håvard Klemetsen, Magnus Moan, Kristian Hammer) 49:45,5

2. Németország (Sebastian Haseney, Georg Hettich, Björn Kircheisen, Ronny Ackermann) + 7,1

3. Ausztria (Michael Gruber, Christoph Bieler, David Kreiner, Felix Gottwald) + 7,4

4. Finnország (Antti Kuisma, Jaakko Tallus, Jouni Kaitainen, Hannu Manninen) + 1:09,4

5. Egyesült Államok (Bill Demong, Carl Van Loan, Todd Lodwick, Johnny Spillane) + 1:29,4

6. Svájc (Andreas Hurschler, Ronny Heer, Jan Schmid, Ivan Rieder) + 2:44,0

7. Franciaország (Nicolas Bal, Jason Lamy Chapuis, Ludovic Roux, Kevin Arnould) + 3:12,9

8. Csehország (Pavel Churavy, Tomas Slavik, Ales Vodsedalek, Ladislav Rygl) + 3:56,5

 

 

Egyéni Gundersen:

 

1. Ronny Ackermann GER 38:56,2

2. Björn Kircheisen GER + 1,4

3. Felix Gottwald AUT + 3,2

4. Magnus Moan NOR + 4,0

5. Antti Kuisma FIN + 4,0

6. Michael Gruber AUT + 17,7

7. Petter Tande NOR + 47,9

8. Jaakko Tallus FIN + 48,4

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Északi Összetett

Ha váltó, akkor Norvégia - Északi Összetett

Északi Összetett - Ha váltó, akkor Norvégia

Azért nem volt ennyire egyértelmű az északi sí-világbajnokság férfi váltójának végkimenetele; a hazaiak egy hajszállal maradtak le a diadalról.

28 év szünet után arany - Északi Összetett

Északi Összetett - 28 év szünet után arany

Németország kvartettje nyerte az északi összetett csapatversenyt az északisí-világbajnokságon

Összetett német siker - Északi Összetett

Északi Összetett - Összetett német siker

Az északi összetett 2013-14-es világkupa szezonja kettős német sikert hozott.

Ki lesz a legösszetettebb?! - Északi Összetett

Északi Összetett - Ki lesz a legösszetettebb?!

A téli olimpiát felvezető sorozatunkban a főszerep ezúttal az északi összetetté.

Szezonzárás Oslóban - Északi Összetett

Északi Összetett - Szezonzárás Oslóban

Gyakorlatilag kijelenthető, hogy Eric Frenzel az idei összetett világkupa győztese az északi összetettesek között.

Val di Fiemme a franciáké! - Északi Összetett

Északi Összetett - Val di Fiemme a franciáké!

Az északi sí világbajnokság északi összetett versenyei során négy számból háromszor a franciák örülhettek, a csapat sprintet is ők nyerték.

Lamy másodszor… Lamy harmadszor?! - Északi Összetett

Északi Összetett - Lamy másodszor… Lamy harmadszor?!

Jason Lamy Chappuis két számból kettőt nyert meg eddig a Val di Fiemme-i északi sí világbajnokság északi összetett versenyei során, egyet magának, egyet pedig a

Német, osztrák vagy norvég győzelem? - Északi Összetett

Északi Összetett - Német, osztrák vagy norvég győzelem?

Vasárnap rendezik az északi összetett csapatversenyt az északi sívilágbajnokságon.

Frenzel másodszor… Lamy harmadik! - Északi Összetett

Északi Összetett - Frenzel másodszor… Lamy harmadik!

Egyelőre nem sikerült a triplázás Val di Fiemmében Jason Lamy Chappuis-nak, Eric Frenzel nyerte a világbajnoki címet az északi összetett nagy sáncos versenyében

Lamy feletti futás - Északi Összetett

Északi Összetett - Lamy feletti futás

Jason Lamy Chappuis egy közepes ugrás után jobban futott, mint az egész szezonban bármikor, és megszerezte az első északi összetett aranyérmet az idei Val di Fi