•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 20/04/2015
 

Home

 

Északi Összetett

19/02/2009 - 18:59

Saarinen az első világbajnok


Saarinen az első - Északi Összetett
Allsport

Csütörtökön már világbajnokot avattak az északi sí-világbajnokság második napján. Az első győztes a finn Aino Kaisa Saarienen, aki a 10 m-es klasszikus stílusú távon győzött Liberecben.

Eurosport 2009-02-19

 

Saarinen az első - Északi Összetett

A csehországi Liberecben zajló északi sí-világbajnokságon csütörtökön már érmekért versenyeztek a sífutók. A világbajnokság első éremosztó számában, a nők 10km-es klasszikus stílusú versenyében összesen 75-en álltak rajthoz. A szerdai selejtezőből a három magyar versenyző (Viczián Vera, Simon Ágnes, Marosffy Orsolya) nem jutottak be a versenybe, így magyar induló nélkül zajlott ez a versenyszám. A rajtnál minden nagy esélyes ott volt, csak néhány, inkább a szabad stílust kedvelő futónő (a svéd Charlotte Kalla és a két német, Evi Sachenbacher-Stehle és Claudia Nystad) hiányzott a mezőnyből. Nem lehetett ott a mezőnyben a svéd Britta Norgren sem, akinek a versenyt megelőző vérvizsgálat során magasabb volt a hemoglobin értéke, mint a megengedett, így az ilyenkor szokásos eljárást követve a versenyző egészsége érdekében öt napig nem versenyezhet. Norgren sem a 10 km-es klasszikus stílusú versenyben, sem pedig a szombati üldözéses futamon nem lehet ott.

Az előzetes esélyeket nézve a klasszikus stílusban nagyon erős finnek (Virpi Kuitunen és Aino Kaisa Saarinen) valamint a legutóbbi két 10 km-es klasszikus stílusú Világkupa versenyt megnyerő lengyel Justyna Kowalczyk számítottak favoritnak. Sokan a sprinter Petra Majdic, a norvég Marit Björgen és Kristin Steira vagy az ukrán Valentina Sevcsenko dobogós helyezését sem tartották volna meglepetésnek.

Saarinen az első - Északi Összetett

A hóesésben kezdődő futamon a mezőny valamennyi esélyese magas rajtszámmal indulhatott, így a mezőny közepén rajtoló svéd Anna Olsson volt az, aki minden ellenőrző ponton átvehette a vezetést. Az már a táv elején látszott, hogy ezúttal sem Majdic, sem pedig Björgen nem lesz versenyben az érmekért és nagyjából 3 km után biztossá vált, hogy a Saarinen-Kowalczyk duó valamint meglepetésre az olasz Marianna Longa fognak harcolni az érmes helyezésekért. Ők hárman folyamatosan cserélődtek a vezető helyen, de féltávnál Saarinen-Kowalczyk-Longa volt a sorrend. A táv második 5 km-es körét aztán a finn Aino Kaisa Saarinen bírta a legjobban, aki végül 4,2 másodperccel előzte meg Longát és 11,5-el a végére elfáradó Kowalczykot. A másik finn, az összetett Világkupa címvédője, Virpi Kuituenn lett végül a negyedik, míg az ukrán Sevcsenko zárt ötödikként.

Saarinen az első - Északi Összetett

Saarinen a legutóbbi 2007-es sapporoi világbajnokságon csapatban már volt egyszer aranyérmes, ezúttal azonban pályafutása első egyéni világbajnoki győzelmét aratta, így jogosan tört ki sírásban, amikor áthaladt a célvonalon. Saarinen egyébként a 10 km-es versenyszámban az 1989-es győztes Marija-Liisa-Kirvesniemi után mindössze a második finn világbajnok lett. A második helyen végző Marianna Longa is karrierje legnagyobb sikerét érte el, hiszen azok után, hogy néhány hete életében először nyert (az oroszországi Rybinskben) Világkupa versenyt, ezúttal vb-ezüst lett a jutalma. A lengyel Kowalczyk a torinói olimpián elért bronzérme után pedig ezúttal egy újabb harmadik helyet szerzett nagy világversenyen. A libereci világbajnokság sífutó versenyprogramja pénteken (február 20.) a férfiak 15 km-es klasszikus stílusú versenyével folytatódik, a futamot 13.00-tól az Eurosport élőben közvetíti.

Ami az északi összetettezőket illeti, náluk a csütörtöki napra a tömegrajtos versenyt tervezték a programba. A délutáni 10 km-es sífutó résszel nem is volt gond, ez rendben lement, az amerikai Todd Lodwick győzelmével. Meglepetés volt, hogy az idén sífutásban domináns Magnus Moan ezúttal nem emelkedett ki a mezőnyből, sőt, csupán a 18. helyen zárta a futást. Az estére tervezett két sorozat ugrást végül nem lehetett megrendezni, a nagy szél és a zuhogó hóesés miatt a szervezők alig 24 ugró után úgy döntöttek, hogy beszüntetik a harcot az elemekkel. A pótlásra vonatkozóan a csütörtök esti döntés az, hogy pénteken avatnak majd csak világbajnokot az összetettezőknél – persze ha az időjárás is engedi.

Ami a világbajnokság pénteki programját illeti, a sífutók és az összetettezők mellett a síugrók is megkezdik a harcot az érmekért, elsőként a hölgyeknél avatnak majd világbajnokot. A női síugrók próbasorozatát 9.30-tól a versenyt pedig 10.30-tól közvetítjük élőben. Este pedig a férfi síugrók selejtezője következik a libereci sáncon, az Eurosporton pedig 17.00-kor kezdjük az erről szóló közvetítésünket.

 

 

További cikkek:

Új alapokon az északi összetett

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Északi Összetett

Ha váltó, akkor Norvégia - Északi Összetett

Északi Összetett - Ha váltó, akkor Norvégia

Azért nem volt ennyire egyértelmű az északi sí-világbajnokság férfi váltójának végkimenetele; a hazaiak egy hajszállal maradtak le a diadalról.

28 év szünet után arany - Északi Összetett

Északi Összetett - 28 év szünet után arany

Németország kvartettje nyerte az északi összetett csapatversenyt az északisí-világbajnokságon

Összetett német siker - Északi Összetett

Északi Összetett - Összetett német siker

Az északi összetett 2013-14-es világkupa szezonja kettős német sikert hozott.

Ki lesz a legösszetettebb?! - Északi Összetett

Északi Összetett - Ki lesz a legösszetettebb?!

A téli olimpiát felvezető sorozatunkban a főszerep ezúttal az északi összetetté.

Szezonzárás Oslóban - Északi Összetett

Északi Összetett - Szezonzárás Oslóban

Gyakorlatilag kijelenthető, hogy Eric Frenzel az idei összetett világkupa győztese az északi összetettesek között.

Val di Fiemme a franciáké! - Északi Összetett

Északi Összetett - Val di Fiemme a franciáké!

Az északi sí világbajnokság északi összetett versenyei során négy számból háromszor a franciák örülhettek, a csapat sprintet is ők nyerték.

Lamy másodszor… Lamy harmadszor?! - Északi Összetett

Északi Összetett - Lamy másodszor… Lamy harmadszor?!

Jason Lamy Chappuis két számból kettőt nyert meg eddig a Val di Fiemme-i északi sí világbajnokság északi összetett versenyei során, egyet magának, egyet pedig a

Német, osztrák vagy norvég győzelem? - Északi Összetett

Északi Összetett - Német, osztrák vagy norvég győzelem?

Vasárnap rendezik az északi összetett csapatversenyt az északi sívilágbajnokságon.

Frenzel másodszor… Lamy harmadik! - Északi Összetett

Északi Összetett - Frenzel másodszor… Lamy harmadik!

Egyelőre nem sikerült a triplázás Val di Fiemmében Jason Lamy Chappuis-nak, Eric Frenzel nyerte a világbajnoki címet az északi összetett nagy sáncos versenyében

Lamy feletti futás - Északi Összetett

Északi Összetett - Lamy feletti futás

Jason Lamy Chappuis egy közepes ugrás után jobban futott, mint az egész szezonban bármikor, és megszerezte az első északi összetett aranyérmet az idei Val di Fi