•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 25/04/2015
 

Home

 

Északi Összetett

25/02/2011 - 23:04 - Updated 28/02/2011 - 12:03

Oslo 2011 – északi összetett előzetes


Oslo 2011 – északi összete - Északi Összetett
Imago

Szombaton utolsóként az északi összetettezők is megkezdik szereplésüket az Oslóban zajló északi-sí világbajnokságon

Az oslói világbajnokságon szereplő három sportág közül talán az északi összetett az, ahol a legkevésbé változott a vb-mezőny a két évvel ezelőttihez képes. Liberecben 2009-ben a sportág történetében először osztottak négy aranyérmet, ez a szám pedig azóta sem változott meg. Igaz az akkor először (és mint kiderült utoljára) programban szereplő tömegrajtos verseny helyén most már egy második csapatverseny került be a menetrendbe.

Oslo 2011 – északi összete - Északi Összetett

Két évvel ezelőtt a parádés formában szereplő amerikaiak uralták a sportágat, hiszen Todd Lodwick két, míg Bill Demong pedig egy versenyszámot nyert meg és a csapatverseny is csak azért nem lett az amerikaiaké, mert Demong – máig megmosolyogtató módon - nem találta a rajtszámát ugrás előtt, így a toronymagas favorit csapatot kizárták. Bár a vancouveri olimpián az amerikaiak ismét éremesőt rendeztek, ezt most aligha várja tőlük is bárki. A sorozatos sérülések által sújtott, de még mindig a megszokott nevekből (Demond, Lodwick és a 2003-as sprint világbajnok Johnny Spillane) álló amerikaiak ebben az évadban kevés versenyen indultak és nem is alkottak maradandót. Ettől függetlenül persze most is jók lehetnek, de messze nem ők a legnagyobb éremesélyesek.

Az esélylatolgatásnál viszonylag könnyű helyzetben vagyunk, hiszen csak rá kell pillantanunk az összetett Világkupa aktuális élmezőnyére és máris választ kapunk arra a kérdése, hogy kik lehetnek a favoritok. Az utóbbi két évben roppant stabilan versenyző, Vancouverben olimpiát, tavaly összetett Világkupát nyerő Jason Lamy Chappuis neve kívánkozik a sor elejére. A francia versenyző idén is halmozta a sikereket, már négy Világkupa versenyt is megnyert, így két versennyel a szezon vége előtt (180 pontos előnyét figyelembe véve) szinte biztosnak tűnik, hogy megvédi VK-elsőségét. Lamy elsősorban az őt messze a mezőny fölé emelő síugró tudásában (és formájában) bízhat, amely Oslóban is sokat érhet. Sífutásban nem olyan jó, mint a menők, de egy perc körüli előny megőrzésére bárkivel szemben képes lehet.

Oslo 2011 – északi összete - Északi Összetett

Legfőbb vetélytársai az osztrák veteránok lehetnek: a Seefelden ugrás közben kisebb sérülést összeszedő, de előtte Ramsauban két VK-versenyt is nyerő Mario Stecher vagy az élete utolsó világbajnokságára készülő Felix Gottwald is odaérhet a dobogóra. A házigazdák is két éremesélyessel várják a küzdelmeket, Mikko Kokslien idén robbant be igazán az élmezőnybe, lillehammeri sikerével pedig bizonyította, hogy ha jól ugrik, sífutásban bárkit legyőzhet. Ugyanez hatványozottan érvényes Magnus Moan-ra, aki gyenge szezonkezdés után Seefelden már versenyt nyert, ő biztos, hogy a hazai világversenyre hegyezte ki formáját. A németek (Eric Frenzel, Tino Edelmann, Björn Kircheisen, Johannes Rydzek) közül bárki szerezhet egyéni érmet, az osztrákok közül a Chaux-Neuve-ben versenyt nyerő David Kreiner, vagy a rendkívül jó sífutónak számító Lukas Klapfer is odaérhet a pódiumra.

A csapatverseny esélyeiről nehéz nyilatkozni, hiszen idén mindössze egy ilyen futamot rendeztek (azt is foghíjas mezőnnyel). Az elmúlt évek tapasztalata alapján viszont azt mondhatjuk, hogy a pontszámítás miatt a síugró résznek nincsen akkora jelentősége, így a papírforma (és a mezőny sífutó tudása) mindkét csapatversenyben osztrák-norvég csatát ígér. Persze ki merné kijelenteni, hogy a német, a finn, a francia vagy éppen az amerikai váltó esélytelen lenne a dobogóra, nem is beszélve azokról a japánokról, akik két éve világszenzációt okozva nyerték meg a csapatversenyt Liberecben.

 

Az Eurosport ÉLŐ északi összetett közvetítései az oslói világbajnokságról:

február 26. szombat 09.45-11.00 normálsánc – egyéni verseny síugrás
február 26. szombat 12.45-13.45 normálsánc – egyéni verseny 10 km sífutás
február 28. hétfő 11.15-12.30 normálsánc – csapatverseny síugrás
február 28. hétfő 14.45-16.00 normálsánc – csapatverseny 4x5 km sífutás
március 2. szerda 10.30-11.45 nagysánc – egyéni verseny síugrás
március 2. szerda 15.30-16.30 nagysánc – egyéni verseny 10 km sífutás
március 4. péntek 11.30-12.45 nagysánc – csapatverseny síugrás
március 4. péntek 15.45-16.30 nagysánc – csapatverseny 4x5 km sífutás

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Északi Összetett

Ha váltó, akkor Norvégia - Északi Összetett

Északi Összetett - Ha váltó, akkor Norvégia

Azért nem volt ennyire egyértelmű az északi sí-világbajnokság férfi váltójának végkimenetele; a hazaiak egy hajszállal maradtak le a diadalról.

28 év szünet után arany - Északi Összetett

Északi Összetett - 28 év szünet után arany

Németország kvartettje nyerte az északi összetett csapatversenyt az északisí-világbajnokságon

Összetett német siker - Északi Összetett

Északi Összetett - Összetett német siker

Az északi összetett 2013-14-es világkupa szezonja kettős német sikert hozott.

Ki lesz a legösszetettebb?! - Északi Összetett

Északi Összetett - Ki lesz a legösszetettebb?!

A téli olimpiát felvezető sorozatunkban a főszerep ezúttal az északi összetetté.

Szezonzárás Oslóban - Északi Összetett

Északi Összetett - Szezonzárás Oslóban

Gyakorlatilag kijelenthető, hogy Eric Frenzel az idei összetett világkupa győztese az északi összetettesek között.

Val di Fiemme a franciáké! - Északi Összetett

Északi Összetett - Val di Fiemme a franciáké!

Az északi sí világbajnokság északi összetett versenyei során négy számból háromszor a franciák örülhettek, a csapat sprintet is ők nyerték.

Lamy másodszor… Lamy harmadszor?! - Északi Összetett

Északi Összetett - Lamy másodszor… Lamy harmadszor?!

Jason Lamy Chappuis két számból kettőt nyert meg eddig a Val di Fiemme-i északi sí világbajnokság északi összetett versenyei során, egyet magának, egyet pedig a

Német, osztrák vagy norvég győzelem? - Északi Összetett

Északi Összetett - Német, osztrák vagy norvég győzelem?

Vasárnap rendezik az északi összetett csapatversenyt az északi sívilágbajnokságon.

Frenzel másodszor… Lamy harmadik! - Északi Összetett

Északi Összetett - Frenzel másodszor… Lamy harmadik!

Egyelőre nem sikerült a triplázás Val di Fiemmében Jason Lamy Chappuis-nak, Eric Frenzel nyerte a világbajnoki címet az északi összetett nagy sáncos versenyében

Lamy feletti futás - Északi Összetett

Északi Összetett - Lamy feletti futás

Jason Lamy Chappuis egy közepes ugrás után jobban futott, mint az egész szezonban bármikor, és megszerezte az első északi összetett aranyérmet az idei Val di Fi