•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 19/04/2015
 

Home

 

Északi Összetett

12/03/2012 - 16:55 - Updated 12/03/2012 - 17:03

Megint Lamy nyerte a világkupát


Megint Lamy nyert - Északi Összetett
AFP

Véget ért az északi összetett világkupa idény, mely ismét Jason Lamy Chappuis győzelmét hozta

Immár harmadszor hódította el a világkupát az Egyesült Államokban született (édesanyja amerikai, ezért az angolszász keresztnév), 25 éves francia versenyző, ráadásul három egymás utáni évben hajtotta végre ezt a bravúrt. A szezonzáró oslói hétvége előtt utcahossznyi volt az előnye, 164 ponttal vezetett az idén berobbanó Watabe Akito előtt. A pénteki versenyen azonban nagyon rosszul szerepelt a francia, hiszen csak a 23. helyen zárt. A japán ezzel szemben győzött, és máris 72 pontra olvadt a hátránya. A szombati utolsó versenyen így is legalább a második hely kellett Watabénak, de igazából csak a győzelemmel lehetett volna reális esélye a szinte csodaszámba menő előzésre. Nem tudott azonban győzni, csak a hetedik lett, így teljesen mindegy volt, hogy ellenlábasa hol érkezik be a célba.

Így is hatalmas bravúr Watabe idei szereplése. Ebben a szezonban nyert először világkupa versenyt, februárban, Val di Fiemmében. Mindjárt nyert mellé még hármat, és nagyon magabiztosan verte (177 ponttal) az összetett verseny harmadik helyén záró Mikko Kokslient. Hannu Manninen öt évvel ezelőtti elsősége óta nem volt ilyen szoros az északi összetett világkupa. Akkor a finnek ásza 69 ponttal előzte meg Lamy-t, és azóta mindig legalább 100 pont volt a győztes előnye a második helyezettel szemben.

Megint Lamy nyert - Északi Összetett

No de Lamy-ra visszatérve: vancouveri olimpiai aranya, és tavalyi, Oslóban szerzett világbajnoki címe mellé megvan a harmadik világkupa sikere is. Öt versenyt nyert idén (Watabe négyet, Kokslien és Pittin hármat-hármat), és legfeljebb azt bánhatja, hogy hazai pályán, Chaux-Neuve-ben nem állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára (mindháromszor Pittin nyert).

Az 1983 óta tartó világkupa történetében előfordult már hasonló siker. Előbb Kenji Ogiwara lett háromszoros bajnok (1993-95), aztán Hannu Manninen hódította el négyszer (2004-2007) az összetett elsőséget. Nem elhanyagolandó különbség, hogy míg például a 2006/2007-es szezonban 13, addig idén 23 egyéni versenyen kellett helyt állni. Lamy az öt győzelem mellé hát második helyet is fel tudott sorakoztatni, és csak négy alkalommal végzett a tizedik pozíciónál hátrébb. Nála többször csak Watabe volt idén top 10-es, neki hússzor jött ez össze.

Lamy-nak voltak gyengébb időszakai az idei évben. Nem véletlenül mondta az utolsó verseny után, hogy ez volt a legnehezebb világkupa győzelme. Tavaly ugyanis 242 ponttal előzte meg Kokslient, tavalyelőtt pedig 276 pontot vert Felix Gottwaldra. Lamy önmagához képest gyenge eredményekkel (16., 9., 4.) kezdett idén, de a negyedik versenytől kezdve jött két második hely, majd zsinórban három győzelem. Ezekkel az eredményekkel az élre állt, és ott is maradt végig, annak ellenére, hogy a szezon végén már nem ment neki igazán jól sem az ugrás, sem a futás.

Jövőre bizony nem lesz könnyű dolga a címvédéssel. Ha Watabe úgy folytatja, ahogy idén, elsősorban a szezon második felében versenyzett, akkor nagyon nehéz lesz őt legyőzni. Pittin is nagyon komoly vetélytárs lehet, főleg ha egy kicsit fejlődik a síugrásban. Kokslien is bizonyosan komoly ellenfél lesz, sőt, az egyik fő esélyes a tavalyi összetett második és idei harmadik helye után. Oda kell még figyelni az amerikai Fletcher fivérekre, különösen Bryan-re, aki megnyerte a szezonzárót. Lehet, hogy ő már a jövő évi, Val di Fiemmében rendezendő világbajnokságban gondolkodik. Az amerikaiaknak ugyanis inkább az egy-egy versenyen való jó szereplés fekszik, legalábbis ilyen alapokat fektetett le az utóbbi években Todd Lodwick (kétszeres világbajnok), Bill Demong (olimpiai és világbajnok), és Johnny Spillane (kétszeres egyéni olimpiai ezüstérmes Vancouverben, valamint világbajnok).

Megint Lamy nyert - Északi Összetett

A hagyományosan erős északi összetettes osztrákok és németek is szereztek néhány győzelmet idén. Az osztrákok becsületét Bernhard Gruber mentette meg, aki megnyerte az egyik libereci versenyt, és az összetett negyedik helyén végzett. A németek közül hárman is a legjobb tíz között végeztek. Tino Edelmann és Eric Frenzel nyert egy-egy versenyt, de végül az idén győzni nem tudó Björn Kircheisen zárt a legrangosabb pozícióban, az ötödik helyen. Egy fiatal német versenyző, Fabian Riessle két bronzéremmel vétette észre magát a szezon közepén, de gyenge eredményekkel fejezte be az évet, és végül csak a 14. lett. A nyári Grand Prix győztese, Johannes Rydzek nem brillírozott. A tavalyi világkupában nyert már egy versenyt, és az összetett hatodik helyén végzett, idén azonban csak egy bronzéremig jutott, és 13. lett az összetettben.

Találkozunk jövő télen is az északi összetettes mezőnnyel, várhatóan egy izgalmas sorozat keretében.

 

 

Eurosport - Buzás Gábor

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Északi Összetett

Ha váltó, akkor Norvégia - Északi Összetett

Északi Összetett - Ha váltó, akkor Norvégia

Azért nem volt ennyire egyértelmű az északi sí-világbajnokság férfi váltójának végkimenetele; a hazaiak egy hajszállal maradtak le a diadalról.

28 év szünet után arany - Északi Összetett

Északi Összetett - 28 év szünet után arany

Németország kvartettje nyerte az északi összetett csapatversenyt az északisí-világbajnokságon

Összetett német siker - Északi Összetett

Északi Összetett - Összetett német siker

Az északi összetett 2013-14-es világkupa szezonja kettős német sikert hozott.

Ki lesz a legösszetettebb?! - Északi Összetett

Északi Összetett - Ki lesz a legösszetettebb?!

A téli olimpiát felvezető sorozatunkban a főszerep ezúttal az északi összetetté.

Szezonzárás Oslóban - Északi Összetett

Északi Összetett - Szezonzárás Oslóban

Gyakorlatilag kijelenthető, hogy Eric Frenzel az idei összetett világkupa győztese az északi összetettesek között.

Val di Fiemme a franciáké! - Északi Összetett

Északi Összetett - Val di Fiemme a franciáké!

Az északi sí világbajnokság északi összetett versenyei során négy számból háromszor a franciák örülhettek, a csapat sprintet is ők nyerték.

Lamy másodszor… Lamy harmadszor?! - Északi Összetett

Északi Összetett - Lamy másodszor… Lamy harmadszor?!

Jason Lamy Chappuis két számból kettőt nyert meg eddig a Val di Fiemme-i északi sí világbajnokság északi összetett versenyei során, egyet magának, egyet pedig a

Német, osztrák vagy norvég győzelem? - Északi Összetett

Északi Összetett - Német, osztrák vagy norvég győzelem?

Vasárnap rendezik az északi összetett csapatversenyt az északi sívilágbajnokságon.

Frenzel másodszor… Lamy harmadik! - Északi Összetett

Északi Összetett - Frenzel másodszor… Lamy harmadik!

Egyelőre nem sikerült a triplázás Val di Fiemmében Jason Lamy Chappuis-nak, Eric Frenzel nyerte a világbajnoki címet az északi összetett nagy sáncos versenyében

Lamy feletti futás - Északi Összetett

Északi Összetett - Lamy feletti futás

Jason Lamy Chappuis egy közepes ugrás után jobban futott, mint az egész szezonban bármikor, és megszerezte az első északi összetett aranyérmet az idei Val di Fi