Eurosport

TV Műsor

 
 
Eurosport

Sallai Mátyás

Sallai Mátyás - EurosportEurosport

Önéletrajz

 

A zuglói Fogarasi parkban egy beton pingpongasztal árválkodott, a tavasz közeledtével ellepték a közelben lakók és a szeles napokat kivéve komoly forgócsatákat vívtak szinte az első hó megérkezéséig.

"Anyu! Nekem mikor lesz végre egy pingpongütőm?" - fordult a kis Matyi édesanyjához.

Bár ekkor még csak 1970-et írtunk a 9. életévét taposó gyereknek nem volt újdonság a sport: szülei mindketten aktívan tekéztek, a hétvégeken nem sok választása volt, vagy anyával és a Zuglói Danuvia női csapatával, vagy apával és a Bp. Postás férfi csapatával tartott. Nem kerülhette el a végzetét, kerülőutakon bár de néhány éven belül ő is a tekepályán találta magát. A golyókat azonban valahogy meg is kellett mozdítani, így erősítésképpen valamint a vasfegyelemre való szoktatás céljából 72-75 ig a KSI Volper Laci bácsi által trenírozott asztalitenisz szakosztálya, majd a Bp. Postás ifi focicsapata következett.

Azután 1976-tól 1993-ig kis megszakításokkal a Fradi tekecsapatát erősítette, ennek ellenére a csapat ezidőtájt élte történetének egyik fénykorát: egymást érték a csapatbajnoki sikerek, Csányi Béla pedig csokorban szállította a világbajnoki címeket.

Élete párját is a tekepályáról választotta, amikor 1983-ban edzője lányát vette feleségül.

1984-ben és 88-ban született fiai újabb lökést adtak pályájának, bár a lökés irányán az ismerősök és sporttársak azóta is vitatkoznak.

A rendszerváltással szinte egyidőben a tenyérbe mászó tekegolyókat is a jóval nagyobb bowlinggolyókra cserélte, 1993-től pedig versenyszerűen is űzni kezdte az addig csak „levezetésnek” szánt sportágat. 1997 már a Navigátor Bowling Clubban és a Naphegy téren az Eurosport stúdiójában találta, ahová egy 7 éves SportTv kitérő után 2007-ben tért vissza.

A legfontosabb impulzus azonban mégis a csapattal fél éven keresztül odaadóan dolgozó olasz edző, Flavio Cibra irányából érkezett, aki a tudásra éhes 10 tagú csapatből azóta is eredményesen dolgozó és a magyar bowling jövőjét döntően meghatározó játékosokat nevelt.

Az ezredfordulótól pedig, ahogyan az idő múlt a játék mellett az addig felgyülemlett tapasztalatok és ismeretek átadására és egyre több időt fordított.

Eleinte Flavionak és az amerikai ex-profi Dick Ritgernek szervezett magyarországi workshopot, majd maga is vezetett tanfolyamokat. Dolgozott az ifjúsági- és felnőtt válogatottak mellett és rendszeresen részt vállal a szövetség elnökségének munkájában is.

De ahogy egyik példaképe, a PBA veterán Pete Weber 26 év profi pályafutás után vélekedett: „Hopefully, my greatest accomplishment is yet to come”.

 

Vagyis a java még csak ezután következik!!!!

 

 - Eurosport