•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 15/04/2014
Eurosport
 

Home

 

Gyorsasági Motor

13/09/2007 - 17:51

Irány Portugália


Irány Portugália - Gyorsasági Motor
EFE

Ha már itt tartunk, turistaként sem utolsó élmény bejárni Portugáliát. Lisszabon, vagy a közelében lévő Estoril, Cascais, Cabo da Roca, mind felejthetetlen élményt nyújtanak. De ha nem turista, hanem motoros szempontból vizsgáljuk az ügyet, szintén érdeke

Irány Portugália - Gyorsasági Motor

A gyorsasági motorkerékpáros világbajnokság 125 köbcentiméteres géposztályában például, óriási harcot jósolhatunk. Talmácsi Gábor10 ponttal vezeti a pontversenyt Hector Faubel előtt. Nyilvánvaló, hogy kettejük párharca az egész VB legizgalmasabb eseményei közé tartozik. A múlt heti valenciai tesztelésen Talmácsi gyorsabb volt Faubelnél és Sergio Gadeánál is, de ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Gábor még mindig a régi, Aprilia RSW motort fogja használni, amelyet természetesen sokat fejlesztettek az elmúlt időkben is. Az új Aprilia RSA géppel pedig, Pasini, Faubel és Gadea próbálnak majd győzni, és ez már éppen elég ahhoz, hogy ne legyen biztos tippünk. Ha csak az nem, hogy kemény ellenfél lehet a KTM is, így tehát még bonyolultabb a helyzet.

Irány Portugália - Gyorsasági Motor

Azaz, pontosan ugyanolyan, mint az egész 2007-es esztendőben. Nincs más dolgunk, mint szurkolni Talmácsinak, hogy a számos vetélytárs ellenében is megőrizze, vagy növelje előnyét a világbajnokságon. Ezen a hétvégén egyébként sok minden tisztázódhat a jövőjével kapcsolatban is. Az Aspar Martinez csapatnál szívesen látnák őt 2008-ban is, csak ugye nem mindegy, hogy milyen technikai feltételekkel indulhatna a magyar versenyző. Ha ebben sikerül egyezségre jutni, akár már Estorilban nyélbe üthetik a szerződést. Ha nem, Gábornak vannak egyéb lehetőségei is. Egy bizonyos, sok idő már nincs, hamarosan pont kerül az ügy végére.

Irány Portugália - Gyorsasági Motor

A 250 köbcentiméteres géposztályban ezen a futamon is Jorge Lorenzónak áll a zászló. Annak ellenére is, hogy a mallorcai fiatalember Estorilban még sosem szerepelt igazán jól. Azonban masszív, több mint 50 pont előny birtokában nyugodtan versenyezhet, a motorja pedig idén mindig versenyképes volt. Várhatóan most sem lesz rossz, így Alex de Angelisnek és Andrea Doviziosónak föltehetően most is nagyon nehéz dolga lesz ellene. Rajtuk kívül ott lehet a legjobbak között a Tóth Team versenyzője, Hector Barbera is, valamint a finn Mika Kallio, aki bejelentette, hogy jövőre is a KTM színeiben versenyez majd. Kallio nagy reményeket fűz a 2008-as esztendőhöz, elmondása szerint mindegy, hogy milyen mozgások lesznek ebben a géposztályban, biztos benne, hogy a világbajnoki címért küzdhet. Majd meglátjuk. Egyelőre azonban az estorili, technikailag nagyon nehéz pályán kellene jól motoroznia, amire egyébként jó esélye is van.

Irány Portugália - Gyorsasági Motor

A MotoGP-ben mindenki azt számolgatja, vajon Casey Stoner már most megnyeri-e a világbajnokságot, vagy erre még várnunk kell egy kicsit. Ha ugyanis Stoner győz, és Valentino Rossi nem kerül be a legjobb hatba –ami a Yamaha mostani formáját tekintve bizony elképzelhető – akkor Stoner máris világbajnok. Jól jellemzi az erőviszonyokat, hogy a számára roppant balszerencsés misanói verseny után Rossi kijelentte, mostantól már a második hely megtartása a célja, és a következő évi felkészülés. Matematikailag ugyan még mindig lehet világbajnok, de ebben már ő sem hisz igazán. Utoljára 33 évvel ezelőtt Phil Read nyert az MV Agusta nyergében királykategóriás VB címet európai motorral – most a Ducatié és Stoneré lehet ez a dicsőség. Persze itt sem mehetünk biztosra, de ebben éppen ez a jó. A Suzukisok most már egyértelműen győzelemre törnek, és a Yamahások és a Hondások is reménykednek, mert a misanói verseny utáni tesztelésen a Michelin állítólag sokat lépett előre. Ha végre a francia gumigyár felzárkózik a Bridgestone-hoz, Portugáliában megkeseríthetik Stoner életét.

Várjuk hát a csatát. Az estorili pálya nagyon érdekes, két hosszú egyenes mellett számos lassú, technikás kanyar nehezíti a versenyzők dolgát. Bizonytalan tényező lehet az időjárás is, noha itt általában meleg van, a közeli Atlanti-óceán tartogathat meglepetéseket.

 

Moto GP Estoril: 2007. szeptember 16. 12:00h - Eurosport

 

További cikkek:

Talmácsi tesztje

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Simoncelli balesete

Marco Simoncelli életét vesztette a malajziai futamon

Csillogás és Árnyék - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Csillogás és árnyék

Mostanában ritkán foglalkozunk a gyorsasági motorkerékpáros világbajnokság eseményeivel, de ezúttal sajnos muszáj.

Ez történt 2009-ben - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Ez történt 2009-ben

Talmácsi keringője

Rossi kilencedszer  - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Rossi kilencedszer

Van ember, aki meglepődik ezen? Persze, hogy nincs, mindenki tudta – sejtette –, hogy idén is világbajnok lesz a Doktor.

Nagy kategória - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Talmácsi és a nagy kategória

„Ha most vissza kéne ülnöm a 125-ös vagy 250-es motorra, inkább abbahagynám a versenyzést!”- mondta Talmácsi Gábor a mai sajtótájékoztatón.

 - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Talmácsi Gábor a MotoGP-ben

 - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Németh Balázs kap lehetőséget

A 21 esztendős Németh Balázs kap lehetőséget Jorge Aspar Martinez-től a Balatonring Team motorján Mugellóban.

Hogyan tovább? - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Hogyan tovább?

Talmácsi Gábor és Jorge Aspar Martinez útja hivatalosan is szétvált.

A másik oldal véleménye - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - A másik oldal véleménye

Jorge Aspar Martinez Le Mans-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatót pénteken, délután 5 órakor.

Áll a bál - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Áll a bál

Az egész motoros világ Talmácsi Gáborral foglalkozik.