•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 19/04/2015
 

Home

 

Gyorsasági Motor

02/09/2008 - 12:20

Megvan a nyolcadik


Megvan a nyolcadik - Gyorsasági Motor
Imago

Talmácsi Gábor úgy nyerte meg a San Marino Nagydíjat Misanóban, mint tavaly a német versenyt a Sachsenringen. Nagy fölénnyel, ellentmondást nem tűrően

Eurosport 2008-09-02

 

Megvan a nyolcadik - Gyorsasági Motor

Ez a pálya megint szerencsét hozott neki. 2007-ben a nagy vetélytársak közül Simone Corsi és Hector Faubel egymást ütötték ki, Talma pedig, kihasználva a lehetőséget bejött a második helyen és visszavette a vezetést a pontversenyben. A világbajnoki címért folytatott harcban nagyon fontos pillanatban volt jókor, jó helyen.

Hogy a mostani győzelmének milyen hatása lesz a végkifejletre, még nem lehet tudni. Mike di Meglio bukott, Corsi és Stefan Bradl mögötte értek célba, így Talma újra harmadik a pontversenyben. 39 ponttal lemaradva a franciától és 11-el az olasztól.

Megvan a nyolcadik - Gyorsasági Motor

Sikerült olyan vázgeometriai beállítást találnunk, amellyel a következő futamokon ugyanilyen gyorsak leszünk ”- mondta Talmácsi. Ez nem hangzik rosszul, hiszen most a nyomába sem értek a többiek. Akkora fölényben volt, hogy még egy rossz váltás is belefért, a második legjobb Bradley Smith is csak kis időre tudta átvenni tőle a vezetést. Amint összeszedte magát, Talma elsöpört mellette és simán megnyerte a futamot. Ez volt a pályafutása nyolcadik győzelme. Talán az egyik legfontosabb, hiszen újra reményt adott. Nem biztos, hogy a címvédésre, hiszen ahhoz a hátralévő öt futamon csoda kellene, hanem inkább a dobogós helyezésre. Az év eleji vergődés után már az is nagy szó lenne.

A 250 köbcentiméteres géposztály öldöklő küzdelmet hozott. Ifj. Tóth Imre számára meg fájdalmat, nem régen operált keze nem bírt a megterhelést, így fel kellett adnia a küzdelmet. Csapattársa, Hector Barbera viszont végig harcolta a futamot, és szó szerint minden buliban benne volt. Marco Simoncellivel vívott párbaja a motorsport legszebb, és legkeményebb jelenetei közé tartozik. A nagy csetepatéból végül Barbera jött ki jobban. A spanyol a harmadik, a nagy izgalomban elcsúszó olasz pedig a hatodik helyen végzett.

Megvan a nyolcadik - Gyorsasági Motor

A teljes történethez azonban hozzátartozik még egy 's más. Például Mattia Pasini szenzációs előretörése, aki meglehetősen hátulról indulva, kis időre még a vezetést is átvette. Ekkor azonban jött Barbera, aki az egyik jobb kanyarban belső íven megtámadta az olaszt. Picit hozzá is ért az olaszhoz, aki emiatt egy pillanattal később a bukótérben landolt. Pasini dühösen rázta az öklét, legszívesebben bepancsolt volna egyet Barberának. A spanyol a verseny után elmondta, sajnálja az esetet, de ő volt a belső íven, s különben is, Simoncelli sokkal keményebben tette ki őt a jó ívről a verseny folyamán. Úgyhogy sorry, de ez a motorsport.

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ez is. Ebbe a vonulatba tartozik Aojama Hirosi és Mika Kallio afférja is. Kallio hátulról nekiment a csapattársának, az ütközés miatt mindketten elestek, és fel kellett adniuk a versenyt. A KTM boxában aztán mindketten a másikat hibáztatták a történtek miatt, azokban a pillanatokban nem voltak túl nagy barátságban egymással.

De van egy másik oldala is versenyzésnek. Erre láttunk példát Alvaro Bautistánál, aki úgy tört fel a futamon, mint a talajvíz, és legyőzve a végig gyönyörűen motorozó japán Takahashit, meg az egymással kakaskodó Barberát és Simoncellit, megnyerte a futamot.

Megvan a nyolcadik - Gyorsasági Motor

A MotoGP-ben Valentino Rossi csinált csodát. Kétszer is, mert nem sokkal a szokásos rossz rajtja után majdnem leesett a kitörni készülő Yamaháról, majd a végén, hiszen megnyerte a versenyt, és ezzel beállított egy sokáig utolérhetetlennek tartott csúcsot. A nagy kategóriás vb futamgyőzelmek számát tekintve befogta Giacomo Agostinit, aki 68 elsőségével egyedül állt az örökranglista élén. Agostini rekordja 32 évig élt, ha Rossi nyer még néhányat, lehet, hogy az ő csúcsa még tovább érvényes lesz.

S nem mellesleg, elsőségével Rossi szállította az olaszok 700-ik vb futamgyőzelmét is. Ha valaki, ő valóban méltó volt rá, hogy ezt megtegye.

Rossi győzelméhez az is kellett, hogy Casey Stoner megint hibázzon. Az ausztrál, aki ezen a hétvégén kiújuló kézsérülésével is bajlódott, az edzéseken rendre elporolta Rossit. És a futamon is kiépített vele szemben 3 mp előnyt, de ugyanúgy, mint Brnóban, hirtelen elcsúszott, s ezzel máris vége volt a versenyének.

Rossi viszont nem rontott, így nyert. Most már 75 ponttal vezet Stoner előtt, így a hátralévő futamokon már nem is kell különösebben megszakadnia az újabb győzelmekért. Ha ott van az élcsoportban, az is elég lehet a világbajnokság megnyeréséhez.

A motorsportban azonban senki, így ő sem mehet biztosra. Éppen ezért arra számíthatunk, hogy a következő versenyeken is keményen összecsapnak majd Stonerrel.

Ezzel mi mindenképpen jól járunk. S ha még Talmácsi is képes varázsolni néhányat… Jó móka lehet ez még.

 

 

További cikkek:

A MotoGP Magyarországon

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Gyorsasági Motor

Rossi: ez volt a 109. - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Rossi: ez volt a 109.

Valentino Rossi győzelmével kezdődött Katarban a 2015-ös MotoGP idény, így a kilencszeres világbajnok öt év után először vezeti a pontversenyt.

Gyorsasági Motor - Simoncelli balesete

Marco Simoncelli életét vesztette a malajziai futamon

Csillogás és Árnyék - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Csillogás és árnyék

Mostanában ritkán foglalkozunk a gyorsasági motorkerékpáros világbajnokság eseményeivel, de ezúttal sajnos muszáj.

Ez történt 2009-ben - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Ez történt 2009-ben

Talmácsi keringője

Rossi kilencedszer  - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Rossi kilencedszer

Van ember, aki meglepődik ezen? Persze, hogy nincs, mindenki tudta – sejtette –, hogy idén is világbajnok lesz a Doktor.

Nagy kategória - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Talmácsi és a nagy kategória

„Ha most vissza kéne ülnöm a 125-ös vagy 250-es motorra, inkább abbahagynám a versenyzést!”- mondta Talmácsi Gábor a mai sajtótájékoztatón.

 - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Talmácsi Gábor a MotoGP-ben

 - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Németh Balázs kap lehetőséget

A 21 esztendős Németh Balázs kap lehetőséget Jorge Aspar Martinez-től a Balatonring Team motorján Mugellóban.

Hogyan tovább? - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - Hogyan tovább?

Talmácsi Gábor és Jorge Aspar Martinez útja hivatalosan is szétvált.

A másik oldal véleménye - Gyorsasági Motor

Gyorsasági Motor - A másik oldal véleménye

Jorge Aspar Martinez Le Mans-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatót pénteken, délután 5 órakor.