•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 19/04/2015
 

Home

 

Jégkorong

21/02/2006 - 19:15

Népbetegség


A finnek végre úgy játszanak, ahogyan tényleg tudnak.

Népbetegség - Jégkorong

A finnek végre úgy játszanak, ahogyan tényleg tudnak.

Ma végre sikerült beszélnem Ottó barátommal, aki Finnországban lakik, pontosabban Espoo-ban - ami a harmadik legnagyobb város - és majdnem összenőtt Helsinkivel, ami pedig a legnagyobb, de ez a történetet tekintve nem különösebben fontos.

Ottó nagyon készségesen elmesélte, mi minden történt velük az utóbbi időben, majd úgy tíz perc után elnézést kért, de nem igazán emlékszik, miről is beszélgetünk, bocsássak meg, de ugye tudom, a finn csapat végre úgy játszik komoly tornán (olimpia), ahogyan edzőmeccsen szokott – eszméletlenül jól. Meg kell értsem, ő már félig finn, és kötelessége szociálisan is beilleszkedni, nem csak úgy fizikailag, ami maga után vonja, hogy az északi ország lakosságának kilencvehét százalékát érintő népbetegség tünetei is jelentkeznek rajta. „Hokiláz“ - mondja. Én kérdezem „Volt-e orvosnál?“ „Minek, az orvos is beteg!“ - válaszolja.

Tavaly novemberben volt szerencsém két hetet eltölteni északi rokonainknál (amúgy egy árva szót nem érteni a finnből, aki kitalálta ezt a rokon nyelv-történetet, javaslom, menjen ki minden ismeretség és nyelvtudás nélkül néhány évre, biztosan revidiálja nézeteit), és betétprogramként elmentünk Európa talán legcsodálatosabb jéghoki komplexumába, a Hartwall Arena-ba, ahol egy szerény négy-nemzet torna döntőjét izgulhattam végig – Finn-Svéd meccs (ez kábé olyan, mint egy Argentína-Uruguay fociban, vérfürdő), az elődöntő egy szintén említésre sem méltó cseh-orosz volt, szóval 12 000 néző előtt-között tapasztalhattam meg, mi is ez a fent említett betegség.

Lehet, hogy én vagyok szociálisan túl vérzékeny, de öt perc alatt felismerni véltem magamon a tüneteket, úgymint: hidegrázás, hirtelen indulathullámok, a sárga-két színkombináció iránti viszolygás (ennek történelmi múltja van, érthető, a magyar az egyetlen, aki simán szurkol az őt évszázadokon át leigázó törököknek a foci VB-n, a skandinávok nem felejtenek ilyen hamar, és a finneknek nem esik jól, amikor arra emlékeztetik őket, hogy Svédország tartományaként voltak kénytelenek leélni történelmük jelentős részét).

De félre a tréfával! A hoki a finneknél nem vicc. És most nagyon megy a csapatnak, nem is sikerült Ottóból több értelmes szót kihúznom, beletörődtem a megváltoztathatatlanba – majd az olimpia után beszélünk.

Egyvalami azonban biztos. A finnek végre úgy játszanak, ahogyan tényleg tudnak. Eddig nagyon ritkán jött ki nekik a lépés, a komoly versenyek végjátékában rendre kikaptak (néha a svédektől is, erre azonban nem nagyon emlékeznek, hiába emlegettem mindenféle almanachot, funkcionálisan hirtelen süketté váltak). És most itt az esély, megmutatni, mire is képesek. Lévén, félig már én is finn vagyok (magyar-finn barátság, stb.), és a múltkor a svéd-kazah meccs során furcsa bizsergés futott végig a hátamon, amikor a háromkoronások belőtték az első gólt. Kötelességemnek érzem kinyilvánítani, mennyire szüksége van a sportszeretők világának arra, hogy ez a szimpatikus kocsmai verekedőkből álló gárda végre az őt megillető helyre kerüljön – minimum a négy közé, inkább a döntőbe, talán a dobogó tetejére. És ha közben esetleg a svédekkel összekerülnének.... jajj, megint kimondtam!

Eurosport - Topor Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Jégkorong

Csak négyévente - Jégkorong

Jégkorong - Csak négyévente

Mint a focivébé. A jégkorong igazi focivébéjét olimpiának hívják!

Tizenötből tizenötször… - Jégkorong

Jégkorong - Tizenötből tizenötször…

..a két nagyhatalom, azaz Kanada és az Egyesült Államok találkozott egymással a női hokivébé döntőjében.

U20-as jégkorong-vb - Jégkorong

Jégkorong - U20-as jégkorong-vb

Meglepetésre Svédország győzött

U20-as világbajnokság  - Jégkorong

Jégkorong - U20-as világbajnokság

A nagy esélyes Kanada három győzelemmel kezdett

Spengler-kupa  - Jégkorong

Jégkorong - Spengler-kupa

A kanadai válogatott legyőzésével elődöntős a Wolfsburg

Jégkorong - Finn edző hazatér a trófeával

Jégkorong: Finn edző Pasi Nurminen hazatér a trófeával

Jégen a hónap csapata  - Jégkorong

Jégkorong - Jégen a hónap csapata

Az Eurosport szerkesztőségének szavazása alapján április hónap legjobb csapata a magyar jégkorong válogatott lett.

“Ez még csak a kezdet”!  - Jégkorong

Jégkorong - “Ez még csak a kezdet”!

Oroszország és Kanada is győzelemmel mutatkozott be a jégkorongtornán

 - Jégkorong

Jégkorong - Hason csúszva–fel a csúcsra

Láttak már pingvint hasra esni? Tanítani való, ahogy kihasználja pillanatnyilag nehéznek tűnő helyzetét.

Az élsport veszélyei - Jégkorong

Jégkorong - Az élsport veszélyei

Újabb szomorú napra virradt a sportvilág. 34 éves korában színfarktusban meghalt ifj. Ocskay Gábor, kilencszeres magyar bajnok jégkorongozó.