•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 24/04/2015
 

Home

 

Mûkorcsolya

24/03/2008 - 22:31

Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokság - Göteborg


Műkorcsolya és Jégtánc vb - Mûkorcsolya
dpa

A párosok állhattak először a dobogóra, a legtetejére Aliona Savchenko és Robin Szolkowy, akik az Európa-bajnoki címűk megvédése után most is taroltak.

Meglepetésekkel és rég várt győzelmekkel ért véget az idei műkorcsolya és jégtánc szezon a göteborgi világbajnoksággal. A négy számban két európai, egy ázsiai és egy tengerentúli győzelem született, szóval szépen eloszlottak az érmek.

Műkorcsolya és Jégtánc vb - Mûkorcsolya

A párosok állhattak először a dobogóra, a legtetejére Aliona Savchenko és Robin Szolkowy, akik az Európa-bajnoki címűk megvédése után most is taroltak. Úgy előzték meg a kűrben Zhangékat, hogy összesítésben öt ponttal meg is verték őket, pedig Savchenko a rövid, Szolkowy pedig a szabad program alatt esett el egy-egy szóló ugrásban. Az olimpiai ezüstérmeseknek pedig a szenzációs kezdés után be kellett érniük egy újabb második hellyel. A kanadai Jessica Dube és Bryce Davison páros merész volt, amikor az első négy között szeretett volna végezni, de azt talán még álmaikban sem gondolták volna, hogy megelőzik az orosz Kawaguchi Smirnov párost, de még a világbajnok kínai Quinq Pang Jian Tong kettőst is és végül még a dobogóra is felállnak.

Műkorcsolya és Jégtánc vb - Mûkorcsolya

Rendhagyó módon a hölgyek következtek az éremosztásban, bár ők szoktak lenni az utolsók. A svédek viszont úgy gondolták, hogy mivel a férfi mezőnyben van a legjobb versenyzőjük, inkább azt hagyják a végére. Az, hogy mennyire jól gondolták, utolsó nap be is bizonyosodott, amikor telt ház előtt korcsolyázhattak kedvenceik. Bár a jegyárusítással különben sem voltak gondjaik, mert hatalmas siker volt Göteborgban a világbajnokság a többi napon is. A nőknél volt a legerősebb magyar versenyzőnk, Sebestyén Júlia személyében, aki a kontinens viadalon elért negyedik helyével joggal bízott a szép helyezésben, ám sajnos pont az ugráskombinációját rontotta el a rövid programban, így csak a tizenkilencedik helyről várhatta a folytatást. A kűrben viszont nagyot javított, és nyolc helyett jött fel, így végül ő lett az ötödik legjobb európai a versenyen. Mao Asadanak úgy sikerült győznie, hogy bár egyik programja sem lett a legjobb, összesítésben verhetetlen volt. A rövid program után vezető Carolina Kostnernek ezúttal be kellett érnie az ezüstéremmel, míg a sérülésekkel küszködő dél-koreai Yu-Na Kim azzal, hogy megnyerte a kűrt, feljött a bronzérmes helyre.

Műkorcsolya és Jégtánc vb - Mûkorcsolya

A táncosok mezőnyében nem volt szerencséje a Barta Krisztina Tóth Ádám kettősnek, mert pont lemaradtak a huszonnegyedik helyről, így már nem mutathatták be a kűrjüket. Oksana Domnina és Maxim Shabalin hiányában viszont kétség sem férhetett Isabelle Delobel és Olivier Schönfelder győzelméhez. A francia páros végig magabiztosan versenyzett, és rontás nélkül állhattak fel a dobogó legtetejére. A kanadai Tessa Virtue és Scott Moir pályafutása viszont csak most kezdődött, életük második világbajnokságáról már is ezüstéremmel mehettek haza. Az oroszok egyetlen érmét Jana Khokhlova és Sergei Novitski szerezte meg, de majdnem ők is lemaradtak a dobogóról. Csupán huszonhat századdal végzett mögöttük a győzelemre is esélyes amerikai Belbin Agosto duó, akik viszont nagyot rontottak a kötelezőben.

Műkorcsolya és Jégtánc vb - Mûkorcsolya

Vitathatatlanul a férfiaknál volt a legtöbb izgalom. A rövid program után hat korcsolyázó közül még bárki megnyerhette volna a versenyt, de végül annak a kanadai Jeffrey Buttlenek sikerült, akit senki sem emlegetett a világbajnokság előtt az esélyesek között. Buttlenek kötélből voltak az idegei, mert a rövidben úgy kellett utolsóként a jégre lépnie, hogy előtte senki nem hibázott nagyot, a kűrben pedig úgy, hogy előtte sokan estek, és ha jól fut világbajnok lesz. Olyannyira elviselte a terhet, hogy egyéni csúcsot ért el és majd tizennégy pont előnnyel zárt. A címvédő Brian Joubert állt a legrosszabb helyen, csupán hatodik volt, de annyira jól futotta a szabad programját, hogy feljött a második helyre. Aki látta, biztosan nem felejti el, ő maga is azt nyilatkozta, hogy élete egyik legemlékezetesebb kűrje volt a göteborgi. A bronzérem az amerikai Johnny Weir nyakában kötött ki, aki rontás nélkül tudta teljesíteni a kűrjét, igaz nem kockáztatott nagyot. A legnagyobb esélyesként számon tartott japán Daisuke Takashi kevesebb, mint két ponttal, de végül lemaradt az érmekről. A korábbi kétszeres világbajnok Stephane Lambiel majd az összes ugrását elrontotta, így végül ötödik lett. A verseny legnagyobb vesztese pedig az újdonsült Európa-bajnok Tomas Verner lett, aki a negyedik helyről a tizenötödikre csúszott vissza.

Összességében egy nagyon magas színvonalú világbajnokság volt, hatalmas és lelkes közönséggel, nagy csatákkal és megérdemelt győzelmekkel. Most egy kis szünet következik, de ősszel újra előkerülnek majd a korcsolyacipők és jövőre ismét élvezhetik majd a műkorcsolya és jégtánc világversenyeket az Eurosport műsorán!

 

 

További cikkek:

Szép volt, Juli!

Eurosport - Mészáros Panna

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Mûkorcsolya

Ami már viccnek is rossz - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Ami már viccnek is rossz

Egyre bizarrabb fordulatokat vesz Carolina Kostner ügye.

#IOSTOCONCAROLINA #ISTANDWITHCAROLINA - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - #IOSTOCONCAROLINA #ISTANDWITHCAROLINA

Bűnös, nem bűnös: ítélet született az olasz műkorcsolyázó dopping ügyében

20 év: Köszönjük, Dai! - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - 20 év: Köszönjük, Dai!

Az első volt, sok mindenben.

Úgy táncol, ahogy a nép fütyül? - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Úgy táncol, ahogy a nép fütyül?

Az új szezonra készülő program kapcsán több zenét és koreográfia elemet is kipróbált már Lipnyickaja és edzője, de nem jutottak dűlőre

Szerdán kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Szerdán kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság

Szerdán rajtol és január 19-ig tart Budapesten a SYMA rendezvénycsarnokban a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság.

Kanada után irány Kína - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Kanada után irány Kína

Javában zajlik a műkorcsolyázók grand prix szezonja, már a második állomáson is túl vannak a versenyzők a hat állomásból álló sorozatban

Zajlik a műkorcsolya és jégtánc VB Kanadában - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Zajlik a műkorcsolya és jégtánc VB Kanadában

Az első versenynapot már le is tudták az érintettek, hiszen tegnap a párosok és a férfiak rövid programjai voltak műsoron.

4 Kontinens Bajnokság  - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - 4 Kontinens Bajnokság

Lezajlott az első nap Osakában, a 4 Kontinens Bajnokság rövid programjai után picit tisztult a kép.

Európa-bajnokság - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Európa-bajnokság

2008 után 2013-ban is Zágrábban rendezik a kontinens viadalt a műkorcsolyázók és jégtáncosok részére.

Műkorcsolya Grand Prix sorozat az Eurosporton   - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Műkorcsolya Grand Prix sorozat az Eurosporton

Október végén már javában siklanak a legjobbak a jégen és ez novemberben sem lesz másképp