•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 25/04/2015
 

Home

 

Mûkorcsolya

31/03/2009 - 18:27

Világbajnokok olimpia előtt


Világbajnokok - Mûkorcsolya
From Official Website

Jövőre téli olimpia van, ennek fényében az idei műkorcsolya és jégtánc világbajnokság egy kicsit talán érdekesebb volt, mint a korábbi három

Jövőre téli olimpia van, ennek fényében az idei műkorcsolya és jégtánc világbajnokság egy kicsit talán érdekesebb volt, mint a korábbi három, abból a szempontból, hogy nagyrészt itt dőlt el (egészen pontosan Los Angelesben), hogy jövőre melyik nemzet hány résztvevővel nevezhet majd az ötkarikás játékokra.

Nem lehet azt állítani, hogy a pontozók egyetlen országot favorizáltak volna, igazságosan jutott egy-egy arany a németeknek (Aljona Savchenko-Robin Szolkowy páros), amerikaiaknak (Evan Lysacek, férfi egyéni), oroszoknak (Oksana Domnina-Maxim Shabalin, jégtánc) és a koreaiaknak (Yu-Na Kim, női egyéni).

Világbajnokok - Mûkorcsolya

Ez így jól hangzik, két arany az öreg kontinensnek, kettő a többieknek. Európa szemszögéből jól hangzik, de a „többiek” az túl sok erős korcsolya nemzetet érint ahhoz, hogy mindenki elégedett legyen. Nem jutott például arany a kínaiaknak, a japánoknak vagy a kanadaiaknak. Hogy miért nem, arra jó néhány elmélet létezhet, az egyik pl. az, hogy a kínaiak a 2010-es nagy dobásra készülnek és nem játszották ki a kártyáikat a párosoknál, a japán lányok megnyerték az előző két vb-t, és Yu-Na Kim nagyon meggyőző volt az idén, a kanadai jégtáncosok meg hogy örülnek majd a hazai aranynak egy év múlva! Ez utóbbinál érdemes talán kissé elidőzni. Ami adásban nem hangzott el, de internetes fórumokon igen: idén két orosz edzői csapat szövetkezett egymással (értsd: én segítek a te táncosaidnak a hozzám közel álló pontozókkal, te segíts nekem ugyanígy), aminek igen gyümölcsöző eredménye lett, az első ötben három olyan jégtáncospár végzett, akik velük készülnek, a győztesek, a másodikak és az ötödikek. A harmadik és negyedik pár mutatta be a legmagasabb kiinduló pontszámú, azaz legnehezebb kűrt, hibátlanul… Meg is kapták rá a magas pontszámot igen becsületesen, de sajnos a második, pontosan nem körülhatárolt, azaz erősen szubjektív pontszámuk alacsonyabbra sikerült, mint a győzteseké… Így a műkorcsolya és jégtáncban sokáig egyeduralkodó Oroszország is nyert egy aranyat, igaz, némi hátszéllel.

Rendkívül magas színvonalú, erős világbajnokság volt az idei, ami a versengést illeti. Minden számban volt 2-3 olyan pár vagy egyéni korcsolyázó, aki nyerhetett, de volt olyan, ahol 4-5 is, ez pedig az elmúlt években ritkaságszámba ment, általában a legtöbbször előre lehetett sejteni, ki lesz a bajnok, ha nem esik hasra háromszor.

Világbajnokok - Mûkorcsolya

Így bármennyire is arról szólnak a hírek és árulkodnak a nézettségi statisztikák, hogy műkorcsolya iránt csökken az érdeklődés, aminek okát az új pontozási rendszer érthetetlenségében látják, mely sokak szerint megöli a kreativitást és matematikává silányítja a művészetet, maga a „Verseny” sokkal izgalmasabb, sokkal jobb, mint 2006 előtt volt.

Ami még említésre méltó: 10 évvel ezelőtt a helsinki világbajnokságon Európa 4 aranyat nyert a megnyerhető 4-ből (mindent az oroszok vittek), és további 4 egyéb érmet, összesen 8-at. Amerikának (kontinensként értendő) jutott 3 érem, Ázsiának 1.

Az idei vb-n Európának jutott összesen 4 érem, Amerikának 5, Ázsiának 3.

Lassan leszakadunk, mi „európaiak”.

 

 

 

További cikkek:

Világbajnokság Los Angelesben

Eurosport - Kőrösi Mariann

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Mûkorcsolya

Ami már viccnek is rossz - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Ami már viccnek is rossz

Egyre bizarrabb fordulatokat vesz Carolina Kostner ügye.

#IOSTOCONCAROLINA #ISTANDWITHCAROLINA - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - #IOSTOCONCAROLINA #ISTANDWITHCAROLINA

Bűnös, nem bűnös: ítélet született az olasz műkorcsolyázó dopping ügyében

20 év: Köszönjük, Dai! - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - 20 év: Köszönjük, Dai!

Az első volt, sok mindenben.

Úgy táncol, ahogy a nép fütyül? - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Úgy táncol, ahogy a nép fütyül?

Az új szezonra készülő program kapcsán több zenét és koreográfia elemet is kipróbált már Lipnyickaja és edzője, de nem jutottak dűlőre

Szerdán kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Szerdán kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság

Szerdán rajtol és január 19-ig tart Budapesten a SYMA rendezvénycsarnokban a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság.

Kanada után irány Kína - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Kanada után irány Kína

Javában zajlik a műkorcsolyázók grand prix szezonja, már a második állomáson is túl vannak a versenyzők a hat állomásból álló sorozatban

Zajlik a műkorcsolya és jégtánc VB Kanadában - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Zajlik a műkorcsolya és jégtánc VB Kanadában

Az első versenynapot már le is tudták az érintettek, hiszen tegnap a párosok és a férfiak rövid programjai voltak műsoron.

4 Kontinens Bajnokság  - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - 4 Kontinens Bajnokság

Lezajlott az első nap Osakában, a 4 Kontinens Bajnokság rövid programjai után picit tisztult a kép.

Európa-bajnokság - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Európa-bajnokság

2008 után 2013-ban is Zágrábban rendezik a kontinens viadalt a műkorcsolyázók és jégtáncosok részére.

Műkorcsolya Grand Prix sorozat az Eurosporton   - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Műkorcsolya Grand Prix sorozat az Eurosporton

Október végén már javában siklanak a legjobbak a jégen és ez novemberben sem lesz másképp