•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 21/04/2015
 

Home

 

Mûkorcsolya

12/02/2010 - 11:35

Műkorcsolya az olimpián


Műkorcsolya az olimpián - Mûkorcsolya
Eurosport

A műkorcsolya versenyeit február 15-én itthoni idő szerint hajnali egykor kezdik meg a versenyzők a Pacific Coliseumban, amely Vancouver Hastings Park városrészében található.

A csarnok 1968-ban épült, hogy a vancouveri Csendes-óceáni Nemzeti Kiállítás egyik helyszíne legyen és 16281 néző befogadására képes. Manapság a Vancouver Giants jégkorongcsapat otthona és emellett koncerteket is tartanak benne.

Műkorcsolya az olimpián - Mûkorcsolya

A verseny a párosokkal kezdődik, ahol a legnagyobb esélyes a szinte veteránnak számító (a kettős férfi tagja 1973-as, párja 1978-as születésű) akik torinói bronz érmük után még megnyerték a 2007-es VB-t és 4 Kontinens Bajnokságot, idén viszont csak az Olimpia miatt visszatérő kínai páros: Xue Shen és Hongbo Zhao. Legnagyobb ellenfeleik - bár az Európa bajnokságon nem tudták zsinórban negyedszer megvédeni címüket- a német Aliona Savchenko és Robin Szolkowy, akiknél az indulás is kétséges volt egy ideig, a lány diagnosztizálatlan, de makacs betegsége miatt. A harmadik páros, aki felboríthatja ezt a sorrendet, a végre orosz állampolgárrá vált Yoku Kawaguti-Alexander Smirnov, akik épp Tallinnban értek fel a dobogó tetejére.

A következő etap a férfiaké lesz: kedden illetve csütörtökön az derül ki, mire lesz elég a 2006-os bajnok idei tudása, hiszen itt is 2 „nagy öreg” húzott újra korcsolyát az 5 karika kedvéért: a legutóbbi bajnok, Evgeni Plushenko címvédésre készül, amire talán az EB alapján neki van a legnagyobb esélye. A másik visszatérő, Stephane Lambiel lehet nagy ellenfele, illetve kérdés, kinek szavaznak több pontot a bírók, ha összekerülnek az amerikai Lysacekkel vagy Abbott-el, vagy akár a japán Takahashi is odaérhet, emellett titkos befutó sokaknál Brian Joubert vagy a kanadai Patrik Chan.

Műkorcsolya az olimpián - Mûkorcsolya

Utánuk következnek a jégtáncosok, akik között végre magyar indulóért is szurkolhatunk Hoffmann Nóra és Maxim Zavozin személyében, bár a dobogót a tengeren túliak osztják szét maguk között. Ebben az évben remek teljesítményt nyújtottak az életük első, ráadásul otthon rendezett Olimpiájukra készülő Tessa Virtue-Scorr Moir kettős illetve az amerikaiak, Meryl Davies-Charlie White. Mellettük az Európa bajnokok, Oksana Domnina-Maksim Shabalin is a dobogóért száll majd harcba. A magyaroknak remek teljesítmény lenne, ha minél közelebb kerülnének a legjobb 10-hez. Belül kerülniük kimondott bravúrnak számítana, bár a jégen semmi sem lehetetlen és a tavalyi elátkozott évük után talán a 2010 végre szerencsés lesz.

A végén lépnek jégre a hölgyek, akik között ismét lesz hazai résztvevő, a magyar Olimpiai csapat zászlóvivője s egyben 4. olimpiájára készülő Sebestyén Júlia személyében. Európa bajnoknőnknek ez az utolsó szezonja, s bár az idei kontinens bajnokságon ismét nem tudása szerint pontozták, az Olimpián reméljük végre nem a sport diplomácia lesz a lényeg, hanem a tudás és ami a jégen történik. Az érmek elosztásánál itt is nehéz dolguk lesz a bíróknak, bár az valószínű, hogy a távol keletről látjuk majd a legszebb és legjobb programokat: a koreai Yu-Na Kim küzd majd a japánokkal: Mao Asadával és Miki Andoval. Azonban lesz hazai versenyző is: Joannie Rochette. A fiatal hölgy ráadásul Torinóban 5.volt, a tavalyi VB-n a 2. legjobb és mivel a korcsolya pontozásos sportág, ennek még hasznát veheti. Európából esetleg Carolina Kostner vagy esetleg Laura Lepistot pontozhatják jól, talán velük találkozhatunk a dobogó környékén.

Műkorcsolya az olimpián - Mûkorcsolya

Mindenesetre mindenhol izgalmas versenyeket várhatunk és bár szinte kizárólag hajnalban lesznek a versenyek jó pár kávéval felszerelkezve óriási élmény lehet végig izgulni az egészet. Ha ez mégsem kivitelezhető, az Eurosport a nap folyamán sűrűn ismétli az éppen aktuális versenyeket, szóval nem könnyű lemaradni a főbb történésekről. Ha tehetik, tartsanak velünk élőben vagy az ismétléseket nézve és szurkoljunk együtt a magyar indulóknak!

 

Eurosport - Ajkler Zita

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Mûkorcsolya

Ami már viccnek is rossz - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Ami már viccnek is rossz

Egyre bizarrabb fordulatokat vesz Carolina Kostner ügye.

#IOSTOCONCAROLINA #ISTANDWITHCAROLINA - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - #IOSTOCONCAROLINA #ISTANDWITHCAROLINA

Bűnös, nem bűnös: ítélet született az olasz műkorcsolyázó dopping ügyében

20 év: Köszönjük, Dai! - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - 20 év: Köszönjük, Dai!

Az első volt, sok mindenben.

Úgy táncol, ahogy a nép fütyül? - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Úgy táncol, ahogy a nép fütyül?

Az új szezonra készülő program kapcsán több zenét és koreográfia elemet is kipróbált már Lipnyickaja és edzője, de nem jutottak dűlőre

Szerdán kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Szerdán kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság

Szerdán rajtol és január 19-ig tart Budapesten a SYMA rendezvénycsarnokban a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság.

Kanada után irány Kína - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Kanada után irány Kína

Javában zajlik a műkorcsolyázók grand prix szezonja, már a második állomáson is túl vannak a versenyzők a hat állomásból álló sorozatban

Zajlik a műkorcsolya és jégtánc VB Kanadában - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Zajlik a műkorcsolya és jégtánc VB Kanadában

Az első versenynapot már le is tudták az érintettek, hiszen tegnap a párosok és a férfiak rövid programjai voltak műsoron.

4 Kontinens Bajnokság  - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - 4 Kontinens Bajnokság

Lezajlott az első nap Osakában, a 4 Kontinens Bajnokság rövid programjai után picit tisztult a kép.

Európa-bajnokság - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Európa-bajnokság

2008 után 2013-ban is Zágrábban rendezik a kontinens viadalt a műkorcsolyázók és jégtáncosok részére.

Műkorcsolya Grand Prix sorozat az Eurosporton   - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Műkorcsolya Grand Prix sorozat az Eurosporton

Október végén már javában siklanak a legjobbak a jégen és ez novemberben sem lesz másképp