•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 18/04/2015
 

Home

 

Mûkorcsolya

22/03/2006 - 22:00

Világbajnokság a maradéknak


Műkori VB - Mûkorcsolya
From Official Website

Amint olimpia évébe lépünk, a műkorcsolyázóknál leértékelődik egy világbajnokság, ami egyrészről érthető, mert az ötkarikás játékokhoz egyetlen verseny sem mérhető, másrészt viszont miért kell összemérni? Miért ér kevesebbet bizonyos páros évszámok világb

Miért nem mennek el általában az olimpiai bajnokok a vb-re, miért nincs ott az idén Calgaryban Totmianina és Marinin, Plushenko, Navka és Kostomarov vagy Arakawa, az egyetlen nem orosz torinoi győztes?

A magyarázat nagyon egyszerű: aki az olimpiára készül, az ott kiad magából mindent, egyszerűen fejben, lélekben nem képes még egyszer nekivágni a feladatnak, kidurran és üres lesz. Ilyenkor jön a "maradék".

Világ-és kontinensbajnokok sora, Grand Prix győztesek és helyezettek, a sportág nagy egyéniségei. És jönnek a találgatások, mert ilyenkor törvényszerűen többesélyes lesz hirtelen egy verseny, és nem utolsósorban kezdetét veszi a következő olimpiai ciklus. Speciális verseny tehát az olimpiát követő vb: nem valaminek a vége, hanem a kezdete.

Ki lesz az, aki uralja majd az egyes számokat, egyáltalán lesz-e egyeduralkodó a következő négy évben, látjuk-e már a következő olimpiai bajnokot?

A párosoknál ellenfele tud-e lenni bárki is a kínaiaknak, a férfi versenyben lesz-e Plushenkohoz hasonló zseni, az oroszok dominálta jégtáncban kerülnek-e dobogóra oroszok, vagy jönnek az amerikaiak, kanadaiak? A nőknél a nagyobbrészt Sluckaja és Kwan uralta éra után lesz-e még ilyen párharc?

Műkori VB - Mûkorcsolya

A választ nem adhatja meg az idei világbajnokság, de irányzatok körvonalazódhatnak. Ilyen irányzat az, hogy a japánok gőzerővel készülnek és nyomulnak. Miután megnyerték első olimpiai aranyukat műkorcsolyában (Torinoban Arakawa nyerte az egyetlen japán aranyat), most a férfiaknál a 18 éves Nobunari Oda lehet a legnagyobb szenzáció, aki úgy nyert &bdquoNégy kontinens" versenyt, hogy majd' egy percet hagyott ki a programból, de még így is jobban ment, mint a többiek. Az amerikaiak, Lysacek, Weir kiszámíthatatlanok, de a képességeik alapján mindent elérhetnek, a kanadaiak kiszámíthatóbbak, Buttle világ-és olimpiai dobogón is állt már, Sandhu is odafelé tart. A tengeren innen egy világ és egy Európa-bajnok, Stephane Lambiel és Brian Joubert akar a következő évek meghatározója lenni. Ezek az évek rég nem látott izgalmas versenyeket hoznak majd, egy biztosnak látszik: az orosz hegemóniának lőttek.

A párosoknál kínai uralom várható, amibe talán egyszer-egyszer beleszólhatnak elsősorban az európaiak, de azt a technikai tudást, amivel a kínaiak rendelkeznek, szinte lehetetlen felülmúlni.

Műkori VB - Mûkorcsolya

Sokesélyes viszont a női mezőny: bár az elmúlt évek meghatározó alakjai közül várhatóan csak Cohen versenyez még négy évet, a nyomában neki is ott vannak a japánok, akik tripla Axellel és négyfordulatos ugrásokkal kísérleteznek, és egy-egy orosz, olasz vagy grúz lány is felbukkanhat. Itt talán az a kérdés, hogy igazi nagy egyéniségei lesznek-e a női korcsolyázásnak a következő négy évben.

Végezetül a jégtáncosok világbajnoksága is kezdete lesz valaminek: az elmúlt évek orosz hegemóniája után itt vannak a kimagasló tehetségű amerikaiak, a technikás bolgárok, a mindig újító franciák, és a junior világbajnok oroszok.

Az olimpiát követő világbajnokság mindig a legkiszámíthatatlanabb, a legizgalmasabb.

Igazi VERSENY.

Eurosport - Horváth Mariann.

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Mûkorcsolya

Ami már viccnek is rossz - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Ami már viccnek is rossz

Egyre bizarrabb fordulatokat vesz Carolina Kostner ügye.

#IOSTOCONCAROLINA #ISTANDWITHCAROLINA - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - #IOSTOCONCAROLINA #ISTANDWITHCAROLINA

Bűnös, nem bűnös: ítélet született az olasz műkorcsolyázó dopping ügyében

20 év: Köszönjük, Dai! - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - 20 év: Köszönjük, Dai!

Az első volt, sok mindenben.

Úgy táncol, ahogy a nép fütyül? - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Úgy táncol, ahogy a nép fütyül?

Az új szezonra készülő program kapcsán több zenét és koreográfia elemet is kipróbált már Lipnyickaja és edzője, de nem jutottak dűlőre

Szerdán kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Szerdán kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság

Szerdán rajtol és január 19-ig tart Budapesten a SYMA rendezvénycsarnokban a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság.

Kanada után irány Kína - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Kanada után irány Kína

Javában zajlik a műkorcsolyázók grand prix szezonja, már a második állomáson is túl vannak a versenyzők a hat állomásból álló sorozatban

Zajlik a műkorcsolya és jégtánc VB Kanadában - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Zajlik a műkorcsolya és jégtánc VB Kanadában

Az első versenynapot már le is tudták az érintettek, hiszen tegnap a párosok és a férfiak rövid programjai voltak műsoron.

4 Kontinens Bajnokság  - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - 4 Kontinens Bajnokság

Lezajlott az első nap Osakában, a 4 Kontinens Bajnokság rövid programjai után picit tisztult a kép.

Európa-bajnokság - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Európa-bajnokság

2008 után 2013-ban is Zágrábban rendezik a kontinens viadalt a műkorcsolyázók és jégtáncosok részére.

Műkorcsolya Grand Prix sorozat az Eurosporton   - Mûkorcsolya

Mûkorcsolya - Műkorcsolya Grand Prix sorozat az Eurosporton

Október végén már javában siklanak a legjobbak a jégen és ez novemberben sem lesz másképp