Eurosport

TV Műsor

 
 
Olimpiai Játékok

Kambodzsában gyártják az olimpiai ajándéktárgyakat

Made in Kambodzsa - Olimpiai Játékokdpa

Vizsgálatot kezdeményezett a londoni olimpia szervezőbizottsága, mivel brit riporterek kiderítették, hogy a játékok ajándéktárgyait készítő cég nem az általuk elvárt sztenderdeknek megfelelően dolgoztat Kambodzsában.

 

Élénk vita alakult ki Nagy-Britanniában annak kapcsán, hogy hol és milyen körülmények között készítik el a londoni olimpia ajándéktárgyait. Sajtóforrások ugyanis kinyomozták, hogy a ruhákat gyártó Adidas cég Kambodzsában állítja elő a sportkedvelők tízezrei által megvásárolt csecsebecséket. Ez még önmagában nem is lenne gond, viszont a hírek szerint embertelen körülmények között, éhbérért dolgoztatják a helyieket, akiknek nincs más választásuk. Brit oknyomozó riporterek ugyanis kiderítették, hogy heti 10 fontos alapbérért (kb. 3.700 forint) dolgoznak a munkások az óriáscégnek.

Made in Kambodzsa - Olimpiai Játékok A 2012-es nyári olimpia egyik legnagyobb szponzorának számító Adidas 100 millió fontot fektetett be annak érdekében, hogy a Stella McCartney által tervezett brit sportolói formaruhák mellett az ajándéktárgyak elkészítésében is szerepet vállalhasson. A kambodzsai főváros, Phnom Penh külvárosában található elhagyott gyárban a helyi munkások olykor napi tíz órás műszakokban, heti hat munkanappal készítik a termékeket. A mindössze öt dolláros egészségbiztosítást kapó munkások növelhetik ugyan bevételeiket, de nem jelentősen és azt is csak akkor, ha bevállalják a 10 órás műszakokat.

Az Adidas pénteki közleményében jelezte, hogy szerintük a munkások havi szinten 130 dollárt (31.200 forint) keresnek és az „olimpiai hajrára hivatkozva” éppen most készülnek megemelni a fizetésüket. A sportruházati cég kategorikusan cáfolja viszont, hogy a londoni szervezőbizottság által meghatározott minőségi szint alatt dolgoztatna Kambodzsában és felhívja a figyelmet arra, hogy a dél-kelet ázsiai országban meglehetősen alacsony a minimálbér (66 dollár), igaz egy átlagos család megélhetéséhez havi szinten minimum 240 amerikai dollárra lenne szükség. „Nem tudtam megélni a rizstermesztésből, így kénytelen voltam bevállalni a munkát. Most legalább havonta haza tudok küldeni a gyermekeimnek hatvan dollárt, én pedig szerény körülmények között 40 dollárból élek a munka mellett" - nyilatkozta a Daily Telegraph című újság riporterének egy kétgyermekes kambodzsai anyuka.

Tovább

 - Eurosport