•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 27/04/2015
 

Home

 

Olimpiai Játékok

10/05/2012 - 11:52 - Updated 10/09/2012 - 14:37

OLIMPIAI BLOG


OLIMPIAI BLOG - Olimpiai Játékok
Eurosport

Ünnepélyes keretek között ért véget Londonban a XIV. paralimpia, amelynek 11 napja során csaknem 4200, fogyatékkal élő sportoló mérte össze erejét.

Ünnepélyes keretek között ért véget Londonban a XIV. paralimpia, amelynek 11 napja során csaknem 4200, fogyatékkal élő sportoló mérte össze erejét. A metropolisz keleti részén található Olimpiai Stadionban rendezett több mint két és fél órás záró ünnepségen - melynek fő attrakciója a Coldplay együttes élő koncertje volt - a világ minden részéről 1336 önkéntes (köztük 120 gyermek) szerepelt, akik előzőleg csaknem három hétig próbálták a jeleneteket. A játékok során összesen 70 ezer önkéntes teljesített szolgálatot a helyszíneken.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Hat nap alatt hét érem - jobb a magyar mérleg, mint Pekingben

OLIMPIAI BLOG - Olimpiai Játékok

A magyar csapat már hat nap alatt több érmet szerzett a londoni paralimpián, mint négy évvel ezelőtt a pekingi játékokon. Úgy tűnik, hogy London nem csak az olimpián, de a paralimpián is lényegesen jobb szereplést hozhat a magyar sportolók számára, mint a 2008-as pekingi olimpia. A kínai fővárosban rendezett paralimpián Sors Tamás volt az egyetlen aranyérmesünk, ezen kívül pedig öt bronzéremmel térhetett haza a magyar küldöttség. A lenyűgöző londoni mérleg ezzel szemben azonban már most két-két arany-, illetve ezüstérem, valamint három bronzérem.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Túl sok a reklám a paralimpiai közvetítésekben – a brit TV-nek ugyanakkor kell az ebből befolyó plusz bevétel.

Bár a paralimpia versenyeinek sportszakmai „tálalása” megfelelően zajlik a brit televízióban, az első napok tapasztalata alapján a játékokról közvetítő Channel4 túl sok reklámot sugároz az élő adások alatt, ami sokak számára már túllépi az elfogadhatóság küszöbét. A Sunday Telegraph című brit lap ugyanakkor arról számolt be, hogy a közvetítések így is veszteséget termelnek a csatornának. Martin Baker, a Channel 4 kereskedelmi igazgatója viszont elárulta, hogy a paralimpia közvetítései és a hozzá kapcsolódó pozitív légkör így is nagy eredmény számukra, függetlenül attól, hogy a közvetítések pénzügyi mérlege milyen lesz.

Tovább

 

 

 

 

 

Nagy meglepetés - legyőzték Pistoriust 200 méteren

OLIMPIAI BLOG - Olimpiai Játékok

Első számában, a kétszáz méteres síkfutásban nem tudta megvédeni címét a dél-afrikai futó, Oscar Pistorius a londoni paralimpián.Hiába futott a szombati elődöntőben 21,30-as új világcsúcsot, mégsem Oscar Pistoriusnak hívják a londoni paralimpia férfi 200 méteres síkfutásának bajnokát. A négyszeres paralimpiai bajnok futó ugyanis a vasárnap esti döntőben gyengébb időt futott (21,52), amelyet a nála hét századdal gyorsabb Alan Fonteles Cardoso Oliveira nyert meg. A brazil futó nem sokkal a célvonal előtt érte utol és előzte meg a kiválóan kezdő Pistoriust.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Oscar Pistorius világcsúccsal kezdett 200-on

Rögtön az első paralimpiai futásánál világcsúcsot ért el a dél-afrikai Oscar Pistorius, aki a 200 méteres síkfutásban ért el új rekordot. Bár előzetesen félt attól, hogy az olimpiai szereplés miatt a rövidebbik távokon nem lesz csúcsformában, mégis parádésan mutatkozott be a paralimpián Oscar Pistorius. A dél-afrikai futó a szombati versenynapon a 200 méteres síkfutás előfutamában szerepelt, ahol 21,30-as idejével új világcsúcsot felállítva tudott futamgyőztesként továbblépni.

Tovább

 

 

 

 

 

Ma is van három úszó döntősünk, Pálos Péter már a négy között

Három magyar úszó jutott be a döntőbe a londoni paralimpia második napján, Pálos Péter asztaliteniszező pedig már elődöntős. Az úszóversenyek pénteki előfutamai során 100 m háton Sors Tamás az 5., Tóth Tamás a 8. helyen jutott be a döntőbe. A két magyar sportoló egymás mellett úszott, a selejtező után elmondták, röviden beszéltek egymással a rajt előtt, és bíztatták, bátorították egymást. Ott lesz az esti fináléban Engelhardt Katalin is, miután 200 m vegyesen a 8. időt úszta. Ugyanebben a számban Zámbó Diána a 10. helyen végzett, Kézdi Rékát kizárták. Csuri Ferenc 400 m gyorson 12. lett, és nem jutott be a döntőbe. Szintén lemaradt a fináléról Ráczkó Gitta, aki 50 m pillangón a 14. eredményt érte el.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Pistorius 10 kilót fogyott az olimpia miatt - ez most a címvédésébe kerülhet

OLIMPIAI BLOG - Olimpiai Játékok

A kettős nyári terhelés miatt most kevesebb esélye van a paralimpiai triplázásra a dél-afrikai Oscar Pistoriusnak. Igazán monstre programot vállalt be az idei nyárra a világ legismertebb parasportolója, Oscar Pistorius. A dél-afrikai atléta ugyanis hosszas küzdelem árán kiharcolta a londoni nyári olimpián történő szereplés lehetőségét, majd néhány héttel később a paralimpián is rajthoz áll. Paradox módon azonban éppen előbbi szereplés vezethet oda, hogy nem sikerül a szerdán este kezdődő paralimpián megvédenie mindhárom Pekingben megszerzett bajnoki címét. "Ha az első három közé kerülök, akkor már elégedett leszek" - nyilatkozta a napokban például a klasszikus 100 méteres táv esélyei kapcsán Pistorius.

Tovább

 

 

 

 

Szekeres Pál teljesítményét másolná az atlantai diszkoszvető bajnok

OLIMPIAI BLOG - Olimpiai Játékok

Az 1996-os atlantai olimpia női diszkoszvető bajnoka, a német Ilke Wyludda Londonban már a paralimpián szeretne érmet szerezni. A szerda este megnyitásra kerülő londoni paralimpián ugyan több ezer sportoló áll rajthoz, közülük azonban vélhetően csak kevesek ismertek igazán a sportszerető közvélemény előtt. A dél-afrikai amputált lábú futóról, Oscar Pistoriusról - főleg londoni olimpiai indulása után - valószínűleg sokan hallottak már és talán ugyanez mondható el egy másik neves atlétáról, Ilke Wyluddáról is. A 43 éves német sportoló ugyanis 1996-ban Atlantában olimpiai bajnok volt a női diszkoszvetésben, most Londonban viszont a parasportolók között indul majd ugyanebben a számban, valamint súlylökésben is. Wyludda tragédiájáról és lábának amputációjáról már korábban írtunk, ami végül sportolói karrierjének újraindításához vezetett.

Tovább

 

 

 

Az olimpia sztárjai

Kozák Danutától Michael Phelpsig - ők voltak az olimpia legnagyobb sztárjai. Vasárnap éjjel egy órakor kialudt Londonban az olimpiai láng, ezzel pedig véget értek a XXX. nyári olimpiai játékok. A sportot szeretők aligha felejtik el az elmúlt 16 nap történéseit, mi most ezzel az összeállítással is szeretnénk segíteni az emlékek elraktározását.

Tovább

 

 

 

 

A matuzsálem nem vallott szégyent Londonban

A díjlovaglás selejtezőjének első napja után búcsúzott a versenyektől a londoni olimpia legidősebb versenyzője, a 71 esztendős Hiroshi Hoketsu. A 15 éves Whisperen lovagló japán versenyző a 17. legmagasabb pontszámot szerezte meg, így számára idő előtt ért véget az olimpia. A veterán lovast nem fogadta ugyan kitörő lelkesedés a lovasversenyek helyszínén, a Greenwich parkban, de ez nem a közönség szimpátiájának hiányát, pusztán szakértelmét jelezte. A nagy hangzavar ugyanis könnyen megzavarhatta volna a pályára lépő lovat, amit nyilván senki nem akart a mezőny legtapasztaltabb lovasának.

Tovább

 

 

 

 

Coubertin is örülne: erről szól az olimpia - fotó

OLIMPIAI BLOG - Olimpiai Játékok

Irgalmatlan nagy harc zajlik minden sportágban a londoni olimpián. Ezt mindenki láthatja, aki nézi a televíziós közvetítéseket, netán olyan szerencsés, hogy a helyszínen szurkolhat a játékok 16 napja alatt. De, szerencsére vannak a fogcsikorgató, öldöklő küzdelmek mellett olyan jelenetek is, amelyek az igazi olimpiai szellemet emelik ki. Ilyenre láthattunk példát vasárnap a férfi 400 méteres síkfutás elődöntői után az Olimpiai stadion rekordtánján. A versenyszám egyik nagy esélyese, a grenadai Kirani James és a mindkét lábán amputált Oscar Pistorius ugyanis futamuk után békésen beszélgetve rajtszámot cserélt egymással.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Az olimpia legboldogabb önkéntese - videó

Az olimpiákon a sportbeli sikerek mellett az utóbbi években már az önkéntesek hada is hozzátartozik. Az olimpiákon a sportbeli sikerek mellett az utóbbi években már az önkéntesek hada is hozzátartozik, akik a sportolók, szurkolók konfortérzetéhez, szórakozásához szintén nagyban járulhatnak hozzá. Bármilyen probléma is adódjék a játékok alatt, a több tízezer segítő szándékú ember bármely szituációban segíthet. Olykor persze az önkéntesek sem a legszórakoztatóbb feladatokat kapják (nem viheti minden segítő Usain Bolt kosarát az atlétikai stadionban), olykor a tömegek terelése, a várakozás perceinek feldobása is a "munkaköri" feladatok közé tartozhat.

Tovább

 

 

 

 

 

Hova tűnt a lányokról a bikini?

A női strandröplabda tornát alighanem a férfiak "kedvéért" hozták be az olimpiai programba. Hogy Londonban mégsem volt telt ház az első napon a lelátón? Talán az esti kezdési időpontoknak, a hűvös brit időjárásnak, ezen keresztül pedig a bikinis lányok elmaradásának is köszönhető...

Tovább

 

 

 

 

A magyar csapat számokban

OLIMPIAI BLOG - Olimpiai Játékok

1-1 sportoló indul három sportágban: országúti kerékpár, triatlon és súlyemelés..2 csapatsportágban, kézilabdában és a vízilabdában indulnak magyarok. 3 csapattal: férfi és női vízilabda, férfi kézilabda.. 12 címvédő található a csapatban. 14 olimpiai bajnok utazik Londonba.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Meglesz-e műugrásban a kínai söprés?

Nyolcból nyolc. Ez a terve a kínai műugró válogatott tagjainak a londoni olimpián. Nem ördögtől való vállalkozás ez, tekintetbe véve, hogy a hatalmas ázsiai ország messze a legjobb ebben a sportágban, ráadásul kimeríthetetlen emberanyagával rendre a világ többi része fölé is nő. Legutóbb ugyan Pekingben az ausztrál toronyugró Matthew Mitcham „belerondított képbe”, de a másik hét számban kivétel nélkül kínai siker született a 2008-as olimpián. A tavalyi sanghaji világbajnokságon (ahol az olimpiával ellentétben az egy méteres versenyekben is osztanak érmeket) viszont már mind a tíz versenyszám aranyérmét elvitték a kínaiak. Londonban így tényleg az lehet a kérdés, hogy a világ többi része meg tudja-e akadályozni a söprést. A kínai fölényre amúgy jellemző, hogy az elmúlt öt olimpia (1992-2008) összesen megszerezhető 32 műugró aranyából 24-et az ő versenyzőik nyakába akasztottak.

Tovább

 

 

 

 

 

Nigériáé az első aranyérem Londonban

Kévvel az amerikai Antonio Pettigrew öngyilkossága után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Nigériának ítélte oda a 2000-es nyári olimpia férfi 4x400 méteres váltó futásának aranyérmét. A német Thomas Bach vezetésével összeállt 15 fős Végrehajtó Bizottság már a pénteken megnyitásra kerülő olimpia helyszínén, Londonban ülésezett. Doppingolás miatt a szervezet már 2008 augusztusában Pekingben megfosztotta győzelmétől az amerikai váltót, miután Pettigrew elismerte kapcsolatát a dopping-ügyekben hírhedtté vált BALCO-laborral.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Berki aranyért, Hidvégi és Böczögő döntőért megy

OLIMPIAI BLOG - Olimpiai Játékok

Ha torna, akkor Berki Krisztián. Banálisnak tűnik, de ma Magyarországon ez a patinás sportág egyértelműen kétszeres világbajnokunk köré épült fel. A lólengésben amúgy hatszoros Európa-bajnoknak számító versenyző a londoni játékok egyik legbiztosabb magyar éremesélyesének tűnik. Mivel a torna pontozásos sportág, így hatványozott jelentősége van annak, hogy a 27 esztendős kiválóság az olimpia előtti két vb-n nem talált legyőzőre ezen a szeren, ráadásul nemzetközileg elfogadott (hála a FIG Technikai Bizottságában évek óta tevékenykedő Karácsony Istvánnak is), hogy jelenleg ő ennek a szernek a legjobb és legelegánsabb tornásza. Ez persze csak akkor ér valamit, ha Krisztián megcsinálja a saját gyakorlatát és nem ront. Ebben az esetben ugyanis még a hazai közönség előtt versenyző, elméletileg az övénél is nehezebb (7,1-es kiinduló pontszámú) gyakorlattal készülő - az általunk korábban már részletesen bemutatott - Louis Smith megelőzheti a mi fiúnkat. De csak ebben az esetben!

Tovább

 

 

 

 

A sportlövő apa és lánya is olimpikon lesz

Édesapja vigyáz majd Hayley Chapman ausztrál sportlövőre a londoni olimpián. David Chapmannek azonban nem ez lesz a fő feladata, hiszen maga is szerepel az egy hét múlva kezdődő játékokon. A 20 éves Hayley elmondta: abszolút nem zavarja, hogy apja a mellette lévő szobában lakik majd.

Tovább

 

 

 

 

 

Usain Bolt hermetikusan elzárva készül

Már brit földön készül az olimpiára Usain Bolt. A háromszoros olimpiai bajnok jamaicai atléta azonban nem készülhet nyugodtan a londoni játékokra. Egyrészt népszerűsége a világ minden részén az egeket verdesi, másrészt viszont váratlanul erős riválist kapott. A 100-as világbajnok Yohan Blake ugyanis a jamaicai atlétikai válogatón 100 és 200 méteren is legyőzte Boltot, így jelezte, hogy a címvédés nem lesz olyan egyszerű számára.

Tovább

 

 

 

 

Nem alhat feleségével az ausztrál sportolövő

Nem alhat feleségével a londoni olimpia idején az ausztrálok sportlövője, Russell Mark. A '96-os atlantai olimpia bajnoka nem érti hazája olimpiai bizottságának döntését, amely értelmében még akkor sem lehet egy szobában kedvesével (Lauryn), ha ő is tagja a hivatalos olimpiai küldöttségnek. "Az őrültség az egészben az, hogy tudok olyan meleg párokról a csapatban, akik egy szobában alszanak majd az olimpiai faluban. Minket viszont azért különböztetnek meg hátrányosan, mert heteroszexuálisak vagyunk" - dohogott a hatodik olimpiájára készülő 48 éves sportlövő.

Tovább

 

 

 

 

 

Lesz kuvaiti zászló a megnyitón

Az olimpia megnyitója elott két héttel sikerült "megkötnie a békét" a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) Kuvaittal, így az arab állam sportolói saját zászlajuk alatt vonulhatnak fel a londoni játékokon. A NOB még 2010 január elsejével függesztette fel a kuvaiti olimpiai bizottság tagságát, mondván az ország politikai vezetése túl nagy befolyással rendelkezik a sportirányításra vonatkozóan. A problémákat az elmúlt másfél évben azonban sikerült rendezni, így a július 27-ei megnyitón a kuvaiti zászló is megjelenhet az olimpiai stadionban.

Tovább

 

 

 

 

Kambodzsában gyártják az olimpiai ajándéktárgyakat

OLIMPIAI BLOG - Olimpiai Játékok

Vizsgálatot kezdeményezett a londoni olimpia szervezőbizottsága, mivel brit riporterek kiderítették, hogy a játékok ajándéktárgyait készítő cég nem az általuk elvárt sztenderdeknek megfelelően dolgoztat Kambodzsában. Élénk vita alakult ki Nagy-Britanniában annak kapcsán, hogy hol és milyen körülmények között készítik el a londoni olimpia ajándéktárgyait. Sajtóforrások ugyanis kinyomozták, hogy a ruhákat gyártó Adidas cég Kambodzsában állítja elő a sportkedvelők tízezrei által megvásárolt csecsebecséket. Ez még önmagában nem is lenne gond, viszont a hírek szerint embertelen körülmények között, éhbérért dolgoztatják a helyieket, akiknek nincs más választásuk. Brit oknyomozó riporterek ugyanis kiderítették, hogy heti 10 fontos alapbérért (kb. 3.700 forint) dolgoznak a munkások az óriáscégnek.

Tovább

 

 

 

 

Importból dúsították fel a brit olimpiai csapatot

Élénk vita kíséri Nagy-Britanniában azt statisztikai kimutatást, amelyet a The Daily Telegraph címu újság állított össze az olimpiára készülo honosított sportolókból. Ebbol ugyanis kiderült, hogy a londoni játékokra készülo 542 brit sportoló közül 60-an (11 százalék !) nem Nagy-Britanniában látták meg a napvilágot, így honosított sportolóként készülhetnek brit színekben a világ legjelentosebb sporteseményére. A brit napilap szerkesztoi nem vették figyelembe a "légiósok" között azokat, akik brit szülok gyermekeként külföldön születtek, így ez a hatvan fos létszám sokakat meglepett.

Tovább

 

 

 

 

Újra olimpián az aranyától megfosztott ír lovas

Nyolc évvel az athéni olimpián kialakult botránya után ismét indulhat a játékokon az ír lovas, Cian O'Connor. A 32 esztendos díjugrató eredetileg nem került be az ír csapatba, mivel azonban egyik társának lova megsérült, így mégis indulhat a londoni játékokon. A hétvégén Aachenben rendezett versenyen ugyanis Denis Lynch lova szenvedett sérülést, az állat lába túlérzékeny lett, amiért ki is zárták a versenybol.

Tovább

 

 

 

 

Csapatsportokban tartjuk a lépést a világgal

Vasárnap este a férfi kosárlabda torna pótselejtezojével véget ért az olimpia kvalifikációs rendszere a csapatsportokat tekintve. A a programban szereplo hat csapatsportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, gyeplabda, röplabda) kvalifikációját elemezte az közelgo londoni olimpia kapcsán. Ezen sportágakban meglehetosen széles a kör, hiszen összesen 55 ország delegál legalább egy csapatot a londoni játékokra. Természetesen a házigazdák szerepelnek a legnépesebb küldöttséggel a csapatsportokban, hiszen Nagy-Britannia - a rendezo jogán - mind a 12 érintett versenyszámban érdekelt lesz a hazai rendezésu olimpián.

Tovább

 

 

 

 

 

 

150 milliós aranyrúd jár a maláj bajnokoknak

Bár sportolói már 13 játékokon is részt vettek, Malajzia sportolói még sohasem nyertek olimpiai bajnoki címet. Ez a helyzet lehet, hogy a 2012-es játékok után sem fog megváltozni, de az biztos, hogy motivációból nem lesz hiány az ország sportolói számára Londonban. Szerdán ugyanis az egyik tehetos maláj üzletember bejelentette, hogy nagy értéku aranyrudakat ajánl fel azon sportoló(k)nak, aki(k) aranyérmet szereznek Londonban. A siker fejenként 2 millió ringgitet (nagyjából 150 millió forintot) hozhatna a konyhára a sikeresen szereplo sportolóknak. "Mindenkire, aki Londonból aranyéremmel tér haza, itthon egy újabb arany vár. Pontosan tudjuk, hogy a sportolóink milyen keményen dolgoznak és mennyi áldozatot hoznak a sikerért, így részt kell nekünk is vállalnunk abból, hogy jutalmazzuk oket" - indokolta közleményben a szokatlanul nagy értéku privát felajánlását Andrew Kam.

Tovább

 

 

 

 

 

34 hetes terhesen is indul a maláj sportlövo

Bár fekvo testhelyzetbol nem lohet, mégis vállalja a londoni indulást a terhes maláj sportlövono. A maláj sportlövono igazi kuriózuma lesz a londoni olimpiának.A maláj sportlövono igazi kuriózuma lesz a londoni olimpiának.A londoni olimpia egyik különleges résztvevoje lesz a maláj sportlövo Nur Suryani Mohd Taibi. A név nyilvánvalóan most még nem mond senkinek sem sokat, a 29 éves sportoló azonban azzal emelkedik ki a londoni játékokra készülo 10.500 sportoló közül, hogy terhesen várja az olimpia július 27-i megnyitóját. A játékok történetében o lesz mindössze a negyedik olyan sportolóno, aki áldott állapotban is versenyezni fog.

Tovább

 

 

 

 

Olimpia

Közeledik az Olimpia, ami nem csak a sportszerető közönség számára a legfontosabb sportesemény, de a sportszerkesztoségek számára is. Az Eurosporton július 27-tol augusztus 12-ig csak olimpiai közvetítéseket láthattok a nap 24 órájában. Ebbol napi 14 óra élo lesz, amit a szerencsések HD minoségben követhetnek végig.

Tovább

 

 

 

 

 

Fogyatkoznak Berki Krisztián riválisai

Sok más sportághoz hasonlóan ezen a héten a tornászoknál is le kellett adni a név szerinti nevezéseket a londoni olimpiára. A csapatok kijelölése kapcsán magyar szempontból persze a férfi lólengés mezonyét kellett a leginkább szem elott tartanunk. Ilyen vonatkozásban két meglepo és érdekes választást is ki kell emelni. A brit férfi csapatból ugyanis kimaradt (egészen pontosan csak tartalékként került nevezésre) a 2010-es birminghami Európa-bajnokság lólengés bajnoka, a 2009-es világbajnokság során egyéni összetettben ezüstérmet szerzo Daniel Keatings. A mindössze 22 esztendos tornász hiába tett sokat a januári pótkvalifikációs versenyen, hogy a brit férfi csapat kijusson a hazai rendezésu játékokra, most mégsem nevezték ot az ötfos keretbe, ami nagy meglepetést okozott tornász berkeken belül.

Tovább

 

 

 

Ju Na Kim befejezi

A 2014-es téli olimpia után befejezi pályafutását a noi mukorcsolyázás olimpiai bajnoka, a koreai Ju Na Kim - jelentette be a 21 éves versenyzo szombaton. A vancouveri olimpián rekord pontszámmal (228,56) gyoztes korcsolyázó a hirtelen jött siker után a figyelem középpontjába került, a rá nehezedo nagyobb nyomás miatt viszont azóta egyetlen versenyen sem jutott kétszáz pont fölé. A tavalyi moszkvai világbajnokság ezüstérme után Kim egy idore befejezte a versenyzést és azóta is a sportolói karrierjének folytatásán gondolkozott.

Tovább

 

 

 

 

Bekele ötezren biztosan nem véd címet

A tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan a londoni olimpián sem indul el az 5.000 méteres síkfutásban a szám klasszisa, Kenenisa Bekele. Az etióp olimpiai bajnok a péntek esti párizsi Gyémánt Liga versenyen indult el ezen a távon, ahol azonban csak a kilencedik helyen végzett. Bekele nem csak a helyezés, de az általa futott idoeredmény (12:55,79) miatt sem volt elégedett és ezért döntött úgy, hogy semmiképpen sem indul rövidebbik távján a játékokon.

Tovább

 

 

 

A Towerben orzik az olimpiai érmeket

Már Londonban vannak a nyári olimpiára készülo sportolók által oly nagyon áhított érmek. Az olimpia szervezoi úgy gondolták, hogy az arany-, ezüst- és bronzérmek a Towerben vannak a legbiztonságosabb helyen, ahol a brit koronázási ékszereket is orzik. Az érmeket még egy korábban megkötött szerzodés alapján a világ egyik legismertebb bányatársasága, a Rio Tinto készítette el. A medáliákat egészen addig a Tower mélyén orzik majd, amíg a júllius 27-én kezdodo olimpián a díjátadókon nem lesz szükség rájuk.

Tovább

 

 

 

Az év játékosa is tagja a brazil foci keretnek

A brazil noi válogatott szövetségi kapitánya, Jorge Barcellos megnevezte azt a 18 játékost, akikkel harcba indul a londoni olimpián. A keret legismertebb játékosa az a Marta, akit a FIFA tavaly januárban ötödször is megválasztott az év legjobb noi labdarúgójának. A francia Lyon sztárja, Rosana, valamint Cristiane is ott van a brazil keretben, utóbbi ráadásul új olimpiai csúcsot is dönthet majd a brit fovárosban. Jelenleg ugyanis o vezeti - a tavaly visszavonult német Birgit Prinzcel holtversenyben - az olimpiai tornákon a noi labdarúgók góllövolistáját.

Tovább

 

 

 

 

 

53 éves ausztrál lovas az olimpián

A héten eldolt, hogy Andrew Hoy is bekerült a londoni olimpiára utazó ausztrál lovascsapatba, így az 53 éves sportoló - az ausztrálok közül elsoként - a hetedik olimpiájára készülhet. "Amikor a hatodik olimpiámon részt vettem, eszembe jutott a rekord - nyilatkozott Hoy. - Amikor azonban eljön az ido, hogy a hazádat képviseld, már nem foglalkozol a csúcsokkal, ez csak egy kis extra. A cél, hogy világklasszis teljesítményt nyújts."Hoy 1984-ben, Los Angelesben mutatkozott be az ausztrál olimpia csapatban, majd Szöulban, Barcelonában, Atlantában, Sydneyben és Athénban is ott volt, négy évvel ezelott Pekingben azonban nem állt rajthoz. Hoy lovastusában csapatban három aranyérmet (1992, 1996, 2000) nyert, egyéniben Sydneyben második volt.

Tovább

 

 

 

 

 

Michael Phelps most "csak" hét számban indul

Michael Phelps vasárnap 100 méteres pillangóúszásban is gyozött az amerikai válogatón, ezzel eldolt, hogy a pekingi játékokhoz hasonlóan Londonban is nyolc számban rajtol majd. A 27 éves, 14-szeres olimpiai bajnok sportoló úgy tudott a világ idei legjobbjával, 51.14 mp-cel gyozni Omahában, hogy az elso 50-en kifejezetten lassan tempózott, s csak hatodiknak fordult. "Azt hiszem, összességében rendben van a dolog, bár az elso hossz és a benyúlás is szörnyu volt - mondta önkritikusan Phelps. - A legfontosabb számomra az volt ezen a héten, hogy megmutassam, megint magas szinten tudok teljesíteni egy ilyen suru programot."

Tovább

 

 

 

 

Ne menj balhézni Londonba!

Szigorú és extrém módon felgyorsított ügyrendet ígér a brit igazságszolgáltatás az olimpia idejére. Errol írt a The Times címu napilap keddi száma, amely szerint a július 27-én kezdodo olimpiai játékok ideje alatt elkövetett buncselekmények prioritást élveznek majd az ítélethozatalkor. A lapnak nyilatkozó ügyész, Alison Saunders elmondta, hogy a tervek szerint 24 órán belül elrendelhetik ezen idoszak alatt a bunösök letartóztatását.

Tovább

 

 

 

 

 

Érmefeldobás dönthet az olimpiai részvételrol

Különleges helyzet állt elo a hétvégén megrendezett olimpiai válogató versenyen az amerikai atlétáknál. A hölgyek szombati 100 méteres síkfutásában ugyanis két versenyzo hajszálra azonos idovel zárt a harmadik helyen, így egyelore nem tudható, hogy közülük ki vehet részt a londoni olimpián. A gyoztes Carmelia Jeter (10,92) és a második helyezett Tianna Madison (10,96) részvétele nem kérdéses, a harmadik indulási jogért azonban Allyson Felix és Jeneba Tarmoh között még a célfotó sem tudott különbséget tenni. Az ezredmásodpercre kikockázott mérésnél ugyanis mindkettojüknél 11,068-as idoeredményt hozott ki a gép. Mivel azonban Londonban egy országból egy számban maximum csak hárman indulhatnak, így nem lehet közöttük dönteni.

Tovább

 

 

 

 

 

Hetedszer is olimpián

Eddig mindössze három sportolónak adatott meg, hogy egyéni versenyszámban négyszer egymás után gyozzön a nyári olimpián. A londoni játékokon hárman is csatlakozhatnak ehhez az exkluzív klubhoz, amelyben mostanáig a távolugró Carl Lewis mellett a vitorlázó Paul Elvström és a szintén atléta Alfred Oerter találhatóak. A brit vitorlázó, Ben Ainslie és az olasz zászlóvivo, a torvívó Valentina Vezzali után a hollandok kiváló díjlovagló versenyzoje, Anky van Grunsven is ott lesz a brit fovárosban alig egy hónap múlva sorra kerülo játékokon, aki szintén sorrendben negyedik elsoségére hajt. A 44 esztendos lovas a legutóbbi három olimpia egyéni gyozteseként most is favoritnak számít. Grunsven már az 1988-as szöuli olimpián is részt vett és sorozatban hetedik ötkarikás versenyére készül - ilyen sokszor holland noi sportoló még nem állt rajthoz olimpián.

Tovább

 

 

 

Justin Gatlin újra felpörgött

Az Oregon állambeli Eugene-ben rendezték az elmúlt hétvégén az amerikai atléták olimpiai válogatóját. A tízpróba fantasztikus világcsúcsa mellett egy másik kiemelkedo eredmény is született, ezúttal a férfi 100 méteres síkfutásban. A válogatót ugyanis az athéni olimpiai bajnok Justin Gatlin nyerte meg, aki 9,80-s futásával feljött az idei világranglista második helyére. Nála gyorsabban csak a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt tudott futni, aki 9,76-ot és 9,79-et is futott már ebben az évben. A 30 éves - korábban doppingolás miatt négy évre eltiltott - Gatlin ugyan 1,8 m/s-os hátszélben futott a fináléban, de ez sem von le semmit az érdemeibol, hiszen élete legjobbját teljesítette a klasszikus távon.

Tovább

 

 

 

 

 

Forma-1-es futam lesz az Olimpiai stadionban?

Újabb ötlettel bovült a londoni olimpia utóhasznosítási tervezete. Az utóbbi évtizedekben gigászi méreture hízott nyári olimpiák után rendre komoly feladatot okoz a rendezo városoknak az olimpiai létesítmények hasznosítása és fenntartása a játékok befejezése után. Az athéni és a pekingi rossz tapasztalatokat felhasználva a brit szervezok próbálnak már idejében elébe menni a dolgoknak, ezen törekvések része az a pénteki hír is, amely szerint akár Forma-1-es futam rendezésére is alkalmas lehet a londoni Olimpiai Stadion és környéke.

Tovább

 

 

 

 

Meglepo bejelentés

Meglepo bejelentést tett egy svéd rádiónak nyilatkozva a svédek egykori kiváló alpesi sízoje, Anja Pärson. Az olimpiai és hétszeres világbajnok sízo ugyanis elismerte, hogy együtt él egy 39 éves novel, Filippával, akivel boldog párt alkot. "Elég volt abból, hogy szerepet játszok és másnak adom ki magamat, mint ami valójában vagyok. Mostantól felvállalom az igazságot, magam és Filippa miatt is. Szeretném, ha a híreszteléseknek ezentúl vége lenne" - mondta a 31 éves ex-sízo, aki idén márciusban jelentette be visszavonulását.

Tovább

 

 

 

 

Minden eladó lesz? Hova tunik az olimpiai eszme?

Szinte alig indult el, máris éles kritikával illették a londoni olimpia szervezobizottsága által életre hívott aukciós oldalt. Az kezdetben az olimpiai láng útjához kapcsolódóan hívták életre, így a váltófutás során használt fáklyák értékesítését tuzték ki céljául. Profilja viszont azóta kibovült más relikviákkal is, így a tervek szerint ezen keresztül árusítják majd többek között a férfi 4x100 méteres síkfutás gyoztes csapatának váltóbotját, a wimbledoni tenisztorna labdáit vagy éppen a strandröplabda döntoben használt labdákat is. Az oldal egyfajta hivatalos válasz kívánt lenni arra a folyamatra, amely szerint a fáklyafutásban résztvevo futók az internet segítségével folyamatosan adják tovább az általuk amúgy nem kis összegért, 199 fontért (közel hetvenezer forintért) megvett fáklyákat. Egyes futókat ráadásul a cégük fizetett be a futásra, így ok ingyen jutottak hozzá a késobb az eBay oldalán komoly pénzért továbbpasszolt olimpiai emléktárgyhoz.

Tovább

 

 

 

Öt NBA játékossal mennek Londonba a spanyolok

Az Európa-bajnoki címvédo spanyol férfi kosárlabda válogatott vezetoi kijelölték a londoni olimpiára utazó keretet. A pekingi olimpián ezüstérmet szerzo csapatban Pau Gasol (Los Angeles Lakers),Marc Gasol (Memphis Grizzlies), Jose Manuel Calderon (Toronto Raptors), Rudy Fernandez (Denver Nuggets) és Serge Ibaka (Oklahoma City Thunder) is az észak-amerikai profi ligát, az NBA-t képviselik majd. Sergio Scariolo szövetségi kapitány egyelore még 13 fos keretébol késobb még egy nevet le kell majd húzni, hiszen a játékokra csak tizenkét kosaras nevezheto.

Tovább

 

 

 

 

 

Léceket tesztelt - újra elmeszelték

Tavaly áprilisban doppingolás vétsége miatt eltiltotta a versenyzéstol a Nemzetközi Síszövetség (FIS) az észtek kétszeres olimpiai bajnok sífutóját, Andrus Veerpalut. A karrierjét nem sokkal azelott befejezo sífutóra három éves eltiltást szabtak ki, amely 2014 februárjában járt volna le. Ezt a határidot terjesztette ki a szövetség, amely közelmúltbeli határozatával újraindította a Veerpalu-dossziét. Az észtek korábbi klasszisa az idén januárban Otepää-ben rendezett Világkupa versenyen tesztelt síléceket a válogatott számára, ami az eltiltás értelmében tilos. A dopping-ügyekbol kifolyólag megítélt büntetés ugyanis nem csak a versenyzésre, hanem a sportággal kapcsolatos mindennemu háttértevékenységre is vonatkozik.

Tovább

 

 

 

 

Engedtek a koránkelés ellen tiltakozó ausztráloknak

Ritkán fordul elo az olimpiai versenyprogram elore rögzített menetrendjének módosítása, most azonban a londoni férfi gyeplabda torna kapcsán mégis ez történt. A pekingi bronzérmes, ilyen módon az egyik favoritnak számító ausztrál csapat ugyanis tiltakozást nyújtott be a csoportkör idorendje ellen. Az elégedetlenség oka az volt, hogy a csoportkörben az ausztrál csapat három mérkozése is reggel 8.30-kor kezdodött volna, míg az egyik fo rivális, az olimpiai bajnoki címvédo német csapat például egyetlen alkalommal sem játszik majd ennyire korán.

Tovább

 

 

 

 

Jelenleg is egészségügyi karanténban oriznek Canberrában két ausztrál vízilabdázót

Melissa Rippont és Nicola Zagame-t és az ausztrál noi válogatott egyik kísérojét azért kellett elkülöníteni, mert az igencsak fertozésveszélyes szamárköhögés tüneteit produkálták. A londoni olimpiára készülo ausztrál válogatott teljes személyzete jelenleg is ez egyik canberrai elit kutatóközpontban tartózkodik, ahol fokozott megfigyelésnek veti alá oket. Orvosi beszámolók alapján azonban a két játékosnak nem kell aggódnia az olimpiai szereplés miatt, néhány héten belül ugyanis ismét csatlakozhatnak majd az olimpiai felkészüléshez.

Tovább

 

 

 

 

 

Biros Péter viszi a magyar zászlót Londonban

A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyulésén a londoni olimpiával kapcsolatos fontos kérdésben döntöttek. A július 27-ei megnyitón Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó viszi a magyar zászlót. Ezzel o lesz ifj Szívós István (1980 - Moszkva) után a második pólós, aki olimpiai megnyitón ilyen elismerésben részesül. A küldöttek határoztak arról, hogy az olimpiai delegációt Borkai Zsolt MOB-elnök vezeti, helyettese - és a csapatvezeto - Molnár Zoltán, a MOB fotitkára lesz. A csapatvezeto helyettese Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója. A küldöttségvezetés további tagjai: Magyar Zoltán, Deutsch Tamás, Leyrer Richárd és Tóth Miklós MOB-alelnökök, Mihók Ildikó marketing igazgató, Szabó Bence sportigazgató, valamint Török Olivér sajtóattasé.

Tovább

 

 

 

 

 

Sztrájkra készülnek a londoni buszsoforök az olimpia alatt.

Ezzel a rémhírrel jelentek meg brit portálok a héten, miután a buszvezetok szakszervezete jelezte, hogy komolyan fontolgatják a munkabeszüntetést, ha nem teljesítik követelésüket. A játékok idején az elozetes kalkulációk szerint 800.000 fovel none a brit fováros buszainak forgalma, a megnövekedett terhelés kompenzálására a buszvezetok fejenként 500 fontos (kb. 185.000 forintos) kompenzációt követelnek. A közel 20.000 jármuvezetot képviselo szakszervezet tagjai nem egységesek ebben az ügyben, de tízbol kilencen támogatják a munkabeszüntetésekkel történo fenyegetést.

Tovább

 

 

 

 

Marija Sarapova viszi az orosz zászlót Londonban

A szerb ranglista elso, Novak Djokovics után a noi világelso teniszezo, Marija Sarapova is zászlóvivo lesz a londoni olimpián. Errol nyilatkozott az orosz teniszszövetség elnöke, Shamil Tarpiscsev kedden. "A tenisz világszerte népszeru sportág, így nem meglepetés, hogy a svájciak Federert, a spanyolok Nadalt kérték fel zászlóvivonek" - mondta az orosz teniszszövetség elnöke. Az oroszok Sarapova jelölésével szakítottak a hagyománnyal, amely szerint a korábbi olimpiákon eredményesen szereplo sportolók, foként férfiak vihetik a megnyitóünnepségen a zászlót.

Tovább

 

 

 

 

A balhés ausztrál úszó most fegyverekkel pózolt

A 24 esztendos úszó már korábban is részese volt több botránynak, most pedig azzal akasztotta ki a szövetség vezetoit, hogy egyik barátjával és úszótársával (Kenrick Monk) egy fegyverüzletben pózolt. Ezzel a mókával önmagában nem is lett volna gond, de D'Arcy az elkészült fotót megosztotta Facebook és Twitter oldalán is. A kép állítólag egy edzotáborozás során egy kaliforniai üzletben készült, ahol amúgy legális a fegyverek viselése.

Tovább

 

 

 

 

Végleges a londoni röplabda mezony

Vasárnap véget értek az olimpiai kvalifikációs röplabda tornák, így kialakult a londoni olimpia mezonye. A férfiak és a hölgyek között is 12-12 csapat fog megküzdeni az olimpiai bajnoki címért. A férfiak selejtezojében a németek szállították a drámát és a nagy meglepetést is. Történt ugyanis, hogy a május közepén rendezett európai kvalifikációs torna elodöntojében 3-1-re legyozték a házigazda bolgárokat, aztán a fináléban 0-2-rol egyenlítettek ugyan az olaszok ellen, ám a dönto szettet elvesztették 15-12-re, így végül az olaszok jutottak ki Londonba. A németeknek maradt viszont még egy esélyük, hiszen a selejtezo tornán hazai pályán, Kuba, Csehország és India elott kellett az elso helyen végezniük.

 

Tovább

 

 

 

 

 

Lemaradhat Londonról a triatlon noi címvédoje

Jelen állás szerint nem lehet ott a londoni olimpián a triatlon verseny noi címvédoje, az ausztrál Emma Snowsill. Ausztrál sajtóértesülések szerint ugyanis egyelore nem nevezték a háromszoros világbajnokot a Londonra készülo csapatba. A biztos résztvevo - nem mellesleg szintén kétszeres világbajnok - Emma Moffatt mellett ugyanis egyelore Emma Jackson és Erin Densham indulhat a londoni Hyde Parkban augusztus 4-én sorra kerülo versenyen. A 30 esztendos Snowsillt az utóbbi egy évben sérülések kínozták, így nem tudott megfeleloen felkészülni és a korábbi években általa hozott formát sem nyújtani.

Tovább

 

 

 

Egy német kajakos riválissal kevesebb Londonban

Valósággá vált a német kajak-kenusok korábbi félelme, így a vállsérüléssel küzdo olimpiai bajnok Nicole Reinhardt nélkül kell összerakniuk a londoni játékokra készülo válogatottjukat. "Sajnos egészségügyi problémái vannak, amelyek miatt nem tudja folytatni az olimpiai felkészülést. Azt a döntést kellett hoznunk, hogy számára befejezodött az olimpiai felkészülés" - nyilatkozta az egyik német sportportálnak Reinhardt edzoje, Jochen Zöhlke.

Tovább

 

 

 

 

 

Az újjáegyesítés óta a legkisebb német csapat utazik

Az újraegyesítés utáni idoszak legkisebb létszámú csapatát küldi Londonba a német sport - errol beszélt a német olimpiai bizottság vezetoje, Thomas Bach egy frankfurti sajtótájékoztatón. A pekingi 440 fos csapattal szemben most a brit fovárosba ugyanis "csak" 380 atlétával mehetnek. A németek a megrendezésre kerülo 26 sportágból 23-ban képviseltetik magukat a londoni játékokon. A kisebb csapat ellenére a németek szeretnék megszerezni az olimpiai éremtáblázat ötödik helyét, igaz azzal ok is tisztában vannak, hogy ezt minden korábbinál nehezebb lesz elérniük. Négy éve Pekingben 16 aranyéremmel és összesen 41 éremmel az ötödik helyen zárt a német sport a nyári olimpián.

Tovább

 

 

 

Nem jött össze az ötödik olimpia az ausztrál evezosnek

Elhúzódó sérülése miatt alig két hónappal az olimpia elott befejezte élsportolói pályafutását az ausztrálok olimpiai bajnok evezose, Duncan Free. A 39 éves evezos tavaly kerékpározás közben ütközött egy autóval, az akkor elszenvedett lábtörése és mellkasi sérülései okán pedig még az is kérdéses volt, hogy tudja-e folytatni a karrierjét. Free visszatért ugyan a mezonybe és a tervei szerint el is indult volna az ausztrál olimpiai válogatón.

Tovább

 

 

 

 

 

Most nem kellett a Rettenthetetlen a skót ellenálláshoz

Eredményesen védték meg magukat a skótok és kiharcolták, hogy a londoni olimpia ideje alatt a glasgowi Hampden Park stadion tetején az o nemzeti lobogójuk is ott lenghessen. A londoni olimpia szervezoi eredetileg azt szerették volna, hogy egyedüliként a brit lobogó legyen látható a labdarúgó stadion tetején, ahol a 2012-es nyári olimpia labdarágó tornájának néhány mérkozésére is sor kerül majd nyáron.

Tovább

 

 

 

Dopping vádak a kenyai futókkal szemben

Alig két hónappal a londoni olimpia kezdete elott különös vádakat fogalmaztak meg a kenyai hosszútávfutók kapcsán. A svéd doppingszakérto, Bengt Saltin az ARD-nek nyilatkozva az utóbbi idoszakban tapasztalt furcsaságokra hívta fel a figyelmet. „Az utóbbi években, foleg 2008 és 2010 között megfigyeltük azt, hogy az európai versenyekre érkezo kenyai futók vérértékei sokkal magasabbak, mint a korábbi években. Ilyesmit korábban nem tapasztaltunk sehol sem, így számomra egyértelmu, hogy a vér valamilyen szintu manipulációjáról lehet szó az o esetükben” - fogalmazott egyértelmuen a svéd professzor.

Tovább

 

 

 

 

 

Gyengülhet a német noi kajak négyes

A legrosszabb pillanatban sérült meg a németek olimpiai bajnok kajakosa, Nicole Reinhardt, így veszélybe került londoni indulása. Amíg magyar szempontból a duisburgi Világkupa verseny után egyszerusödött az olimpiára készülo kajak-kenu válogatott összeállítása, addig a németeknél a hazai hétvége összekuszálta a szálakat. Kozák Danuta megnyerte a kajak egyesek 500 méteres versenyét (így már olimpiai indulónak vallhatja magát ebben a számban), addig a németeknél még messze nem alakult ki, hogy ki képviseli a német színeket Londonban.

Tovább

 

 

 

Sydney magyar bajnoka az olaszok keretében

A 37 éves Märcz Tamás, Sydney olimpiai bajnoka meghívást kapott a világbajnok olasz válogatott ötkarikás keretébe. "Néhány héttel ezelott keresett meg az olasz szövetségi kapitány, hogy szeretné, ha csatlakoznék a londoni olimpiára készülo olasz válogatott kerethez. Néhány nap gondolkodás után úgy döntöttem, hogy igent mondok a felkérésre. A magyar válogatottba 11 évvel ezelott hívtak utoljára, azóta egy év kivételével az olasz bajnokságban játszottam. Olaszország a több mint egy évtizedben sokat adott számomra, és még ha a hazám mindig is Magyarország marad, Olaszországot második otthonomnak tekintem. Kaptam egy olyan lehetoséget, ami játékoskarrieremben szinte biztosan utoljára adódik. Örülök, hogy az általam nagyon tisztelt Alessandro Campagna-val adódik lehetoségem dolgozni, és hogy úgy gondolja, csapata segítségére lehetek céljaik elérésében. Amennyiben az utazó csapatba is bekerülök, megtiszteltetés lesz számomra, hogy újra a világ legrangosabb vízilabdatornáján vehetek részt" - nyilatkozta Märcz a magyar válogatott hivatalos honlapjának.

Tovább

 

 

 

 

Hetven fölé jutott Kovágó riválisa

Az olimpia közeledtével minden sportoló elkezdi a forma élesítését. Nincsenek ezzel másképp az atléták sem. A németek diszkoszveto világbajnoka, Robert Harting viszont már egyenesen élete formájában versenyzett az elmúlt hétvégén, hiszen a hallei versenyen karrierje során eloször túldobta a hetven métert. A berlini dobó ezzel még inkább alátámasztotta azt, hogy o az egyik legfobb esélyese a londoni olimpiának. "Az eldobás idozítése még mindig nem tökéletes, abban még szerintem van pár centiméter" - nyilatkozta boldogan az ezúttal 70,31-ig jutó Harting. Néhány nappal késobb Harting tovább javította legjobbját (70,66), amelyet Turnovban ért el.

Tovább

 

 

 

 

Kialudt az olimpiai láng

Alig három nap után hétfon megvolt az elso probléma a londoni olimpia fáklyaváltója kapcsán. A múlt pénteken brit földre érkezo staféta ugyanis egy technikai probléma miatt néhány néhány pillanatra megállni kényszerült. A kerekes székes David Follett számára is emlékezetes marad a váltóban való részvétel, hiszen a láng éppen az o szakaszán aludt el. . A technikai problémára persze felkészültek a brit szervezok, akik pillanatok alatt egy - szintén a görögországi Olympiából származó - orláng segítségével újfent meggyújtották a fáklyát, amely néhány másodperces késlekedés után folytathatta útját a július 27-ei londoni megnyitó elott.

Tovább

 

 

 

 

 

Ottey futni akar

Lassan az atlétika nagyasszonyának hívhatjuk Merlene Ottey-t, aki immáron 52 évesen sem képes szakítani az olimpiai álommal. Az egyik német újságnak nyilatkozó atlétano ugyanis elárulta, hogy feltett szándéka elindulni a londoni olimpián, ami karrierje nyolcadik ötkarikás eseménye lehetne. Ehhez azonban az egykori jamaicai, de most már évek óta szlovén színekben futó (az athéni olimpián is déli szomszédunk versenyzoje volt) vágtázónak meg kellene futnia a 11,38-as szintidot. Ez viszont nem lesz könnyu, hiszen Ottey hat év óta nem futott 100 méteren ennyire gyorsan.

Tovább

 

 

 

 

Nem jött össze Gebre álma...

A kenyai maratoni csapat kijelölése után néhány héttel az etióp szövetség is megnevezte azon három futóját, akik maratoni futásban képviselik országukat a londoni olimpián. Bár többször is hangsúlyozta szándékát és vágyát, végül a kétszeres olimpiai bajnok, immáron 39 esztendos Haile Gebrselassie nem lesz ott ebben a számban a játékokon. A korábbi világcsúcstartó ugyanis az utóbbi hónapokban nem tudott megfelelo versenyt futni (legjobbja a februárban, Tokióban futott 2:08,17 volt), így az etiópok inkább a jobb idoeredményeket eléro versenyzoikre bízzák a fo rivális kenyai futók legyozését.

Tovább

 

 

 

 

London után búcsúzik "Coach K"

Londonra ismét a korábbi sikeredzo, Mike Krzyzewski irányításával készül az amerikai férfi kosárlabda-válogatott. A többek között Kobe Bryanttel és LeBron Jamesszel felálló csapat a 2008-as pekingi olimpiához hasonlóan most is toronymagas esélyes. A csapat sikerének esélyét növeli, hogy a tengerentúlon (nem utolsósorban a Duke Egyetemmel szerzett négy NCAA bajnoki címe miatt) az egyik legelismertebb edzonek számító Krzyzewski vezeti, aki négy éve is sikerre vitte oket. Az amerikaik számára kimondhatatlan vezetékneve miatt csak "Coach K" néven ismert (még a is erre utal) szakember a mostanra legendássá vált barcelonai Dream Team mellett is dolgozott már, akkor segédedzoként is szerzett egy aranyérmet az 1992-es játékokon.

Tovább

 

 

 

 

A németek még mindig szeretnék az olimpiát

Hiába a müncheniek elbukott 2018-as kampánya, a lakosság szerint jó lenne, ha Németország végre olimpiát tudna rendezni. A németek többsége szeretné, ha ismét hazája rendezhetné meg az olimpiai játékokat. Erre a következtetésre jutott egy, a közelmúltban elvégzett felmérés. A németek utoljára 1972-ben München révén rendezhettek olimpiát és mivel mind a téli, mind pedig a nyári sportokat tekintve nagyhatalomnak számítanak, így joggal bízhattak benne, hogy tavaly München városa elnyerheti a 2018-as téli olimpiai játékok megrendezésének jogát. A dél-koreai Pjongcsang ellenében megélt csúfos kudarc után egy idore az olimpia-szkeptikusok kerültek elotérbe és a német város sokáig nem is gondolkozott a kandidációs folyamat folytatásában.

Tovább

 

 

 

A falklandi háborúra utaló klipben szerepelt, nem mehet Londonba

A Falkland-szigetetek készült - politikai felhanggal készített - hirdetés miatt úszhat el az olimpia az argentin gyeplabdázó, Fernando Zylberberg számára. A Falkland-szigetetek készült - politikai felhanggal készített - hirdetés miatt úszhat el az olimpia az argentin gyeplabdázó, Fernando Zylberberg számára. A 34 éves játékost ugyanis kihagyták a malajziai túrára utazó argentin válogatott keretbol, ami nagy valószínuséggel azt is jelenti, hogy lemarad a londoni olimpiáról. A Dél-Amerikához közel található Falkland-szigetek tulajdonlásáért kereken harminc évvel ezelott (1982) vívott háborút Argentína és Nagy-Britannia, a jubileum kapcsán pedig idén újra felerosödtek az ellentétek. A korábbi háborús veteránok szervezete éppen ezért készített egy provokatív videót, amelyen Zylberberg látható edzés közben, ahogy a szigetek fo látványosságainál edz.

Tovább

 

 

 

Putyin elnök köszöntoje

Az orosz államelnök, Vlagyimir Putyin is köszöntötte 75. születésnapján az olimpiai aranyérmes atlétanot, Tamara Presst. A testvérével, a 2004-ben elhunyt Irinával együtt összesen 26 világrekordot felállító és öt olimpiai bajnoki címet szerzo Tamara meglehetosen fiatalon, 1966-ban fejezte be aktív sportolói pályafutását - nem sokkal azután, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) bevezette a nemi hovatartozást ellenorzo vizsgálatokat.

Tovább

 

 

 

 

 

Újra lobog az olimpiai láng

Meggyújtották a londoni nyári olimpia lángját csütörtökön a görögországi Olümpiában. A fáklyát Héra istenno 2600 éves temploma elott egy "papno" korhu jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel. A fáklyaváltó elso futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol. A láng egyhetes, közel 2900 kilométeres görögországi útja során negyven várost érint, 490-en veszik kézbe, és jövo csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Brit körútja után az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

Tovább

 

 

 

A kiteboard is felkerült az olimpiai programba

Az utóbbi olimpiákon megszokhattuk azt, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) rendre „sakkozik” saját versenyszámaival és szinte folyamatosan változtatja az ötkarikás programban szereplo éremosztó számokat. Ez történt legutóbb a londoni olimpia elott is, ahol a tornado hajóosztály programról történo levétele mellett arról is döntés született, hogy a yngling hajóosztály versenyei helyett egy noi match racing kategória kerül fel a londoni programba. Már most döntés született arról, hogy a 2016-os nyári olimpián is lesz változás, ahol az utóbbi idoszakban roppant népszeruvé váló kiteboard lesz az újdonság.

Tovább

 

 

 

Giorgio Armani tervezte az olasz sportolók ruháit

Csütörtökön a divat fovárosában, Milánóban bemutatták az olasz sportolók ruházatát, amelyet a londoni olimpia megnyitóünnepségén viselnek majd. Az olasz egyenruhákat a híres divattervezo, Giorgio Armani elképzelései alapján állították össze. A bemutatón híres sportolók is részt vettek, így többek között a Londonban sorozatban negyedik egyéni bajnoki címéért küzdo torvívó, Valentina Vezzali, valamint a kiváló muugró, Tania Cagnotto is magára ölthette a divatos szerelést.

Tovább

 

 

 

 

Megvan az elso világrekord

Alig két és fél hónappal a londoni olimpia elott megszületett az elso világrekord a játékokra épült új Olimpiai Stadionban. A csúcs a brit kerekes székes világbajnok Hannah Cockroft nevéhez fuzodik, aki az egyik paralimpiai tesztversenyen 18,56 másodperc alatt teljesítette a 100 méteres távot. Pedig a versenyzo napja nem indult jól, ám a sors kárpótolta ot. „Szörnyu reggelünk volt, de így utólag megérte. Az a busz, amelynek a stadionba kellett volna bennünket vinnie, karambolozott, így taxikat kellett rendelni, hogy elvigyenek minket a stadionba, amelyeket viszont a külföldi versenyzoknek adtak oda. A nekünk kirendelt kocsi aztán beszorult a londoni dugóba, így két órára volt szükségünk, hogy elérjünk a stadionig. Lekéstük a bemelegítést, így csak annyi idom maradt a futam elott, hogy beüljek a kerekesszékembe és kis túlzással már indulnom is kellett” - lelkesedett Cockroft, aki futamában ugyan csak harmadik lett, de mivel a londoni szervezok vegyes futamokat (több sérültségi kategória versenyzoit indították együtt) rendeztek, így is érvényes világcsúcsot érhetett el.

Tovább

 

 

Pech, de egyben szerencse

Szombaton elkészítették a londoni vízilabda torna sorsolását. A legutóbbi három olimpiát megnyero magyar férfi vízilabda-válogatott egy csoportba került a nagy rivális szerb csapattal és a januári Eb-n döntot játszó Montenegróval is, így nem mondhatjuk, hogy szerencsések lennénk. Vagy mégis?

Tovább

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Olimpiai Játékok

Végre költségcsökkentés - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - Végre költségcsökkentés

Mindenkinél kiverte a biztosítékot a februári Szocsi téli játékok rendezési költsége, amelyet a kandidálással együtt közel 100 milliárd dollárra tesznek.

A ló túloldala - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - A ló túloldala

A norvég parlament nem adott állami garanciát a 2022-es téli olimpiára pályázó Oslo városának

Ifjúsági olimpia másodszor - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - Ifjúsági olimpia másodszor

Illik komolyan venni az augusztus 16-28 között Nankingban megrendezésre kerülő 15-18 éves fiatalok seregszemléjét.

Hol lesz a 2016-os nyári olimpia? - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - Hol lesz a 2016-os nyári olimpia?

Ijesztő képet fest a felkészülésről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a két év múlva megrendezésre kerülő ötkarikás játékokról

Bajban Rióban - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - Bajban Rióban

A nemzetközi közvélemény kiemelt figyelme Brazília kapcsán nagyrészt a közelgő foci vb-nek köszönhető

Szocsi: 16. nap - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - Szocsi: 16. nap

Csupán három aranyérem talált gazdára a XXII. téli olimpia utolsó napján, ebből kettő az oroszoké lett.

Szocsi: 15. nap - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - Szocsi: 15. nap

Remek versenyeket hozott a téli olimpia igazán sűrű napja.

Szocsi: 14. nap - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - Szocsi: 14. nap

Több klasszis számára is ma derült ki, sosem lesznek olimpiai bajnokok.

Szocsi: 13. nap - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - Szocsi: 13. nap

Történelmet írtak a franciák egy napon, amelyen 6 arany talált gazdára.

Szocsi: 12. nap - Olimpiai Játékok

Olimpiai Játékok - Szocsi: 12. nap

A nap, amelyen nagyszerű sportolókból legendák lettek.