•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 18/04/2015
 

Home

 

Rali

06/01/2009 - 23:49

A dinoszauroszok földjén


A dinoszauroszok földjén - Rali
dpa

A Dakar rally 4-ik napján Jacobacciból Neuquenbe tartott a mezőny.

EUROSPORT 2009-01-06

 

A dinók hazájába, amely a pleontológuok egyik paradicsoma, és ahol természetesen sok dinoszaurusz – mondjuk így – modellel is találkozhatunk. Még a Dakar Rali versenyzői is megcsodáltak egy-két ilyet, persze csak a szakasz végén.

Amely egyébként rövidebb lett a tervezettnél, a szervezők adminisztratív okokra való hivatkozással a 459 km-es szelektív szakaszt 380-ra rövidtették. Az eleje köves volt, majd következett a homok és az off-road rész, sűrű növényzettel. Ma reggel 444 jármű, 182 motor, 24 kvad, 160 autó és 78 kamion vágott neki a távnak.

A dinoszauroszok földjén - Rali

A motorosoknál újra Marc Coma volt a legjobb. Elmondása szerint a szakasz eleje vezetéstechnikailag számára kedvező volt, elboldogult a navigációval, majd a technikás és fárasztó befejező résszel is. Mögötte kevesebb mint 2 perc hátrányban Cyril Despres ért célba, akinek ez volt az első jó napja Argentínában. Az előző napon még rovarcsípéstől feldagadt arccal közlekedő David Casteu a hetedik lett. Az amerikai Jonah Street egyre jobb, mai harmadik helyével az összetettben feljött a második helyre, igaz, a Fretignével szembeni előnye kevesebb, mint 50 mp.

Dési János egy újabb sikeres napon van túl, 42-ik lett, amivel az összetett verseny 36-ik helyén áll.

A dinoszauroszok földjén - Rali

A magyar autósoknál viszont beütött a krach. Legalábbis Szalay Balázsnál, akinek a kísérőkamionja mára végképp harcképtelenné vált, így az Opeles versenyző, szervizgárda nélkül kezdte meg a mai napot. A 186-ik km-nél balszerencséjére eltört a kocsi kormányrúdja, így meg kellett állnia. Segítő kamion híján órákig vesztegelt, majd később jött a hír, a 147-ik helyre visszacsúszva végül neki tudott vágni a távnak, de később újra megállt szerelni. A cikk írásakor újra úton vannak, reméljük beérnek, és képesek folytatni a küzdelmet.

Palik László viszont annál sikeresebb volt. A Nissanos versenyző a 21-ik helyen ért célba, így az összetettben már a 16-ik helyen áll. Liszi László, aki a kamionosokkal együtt rajtolt, az 52-ik lett Mitsubishijével, amely az összetettben a 37-ik helyre jó.

A dinoszauroszok földjén - Rali

A gyári menőknél Sainz és Nasszer al-Attijah vívtak késhegyre menő csatát. A párharcot végül egy lassú defekt ellenére Sainz nyerte meg, alig 6 mp-cel a katari előtt. A szakaszgyőzelemeket tekintve 2-2-re állnak, az összetettben a VW-s spanyol előnye kevesebb mint 4 perc a BMW-s Nasszer al -Attijah előtt. Tegnapi gondja után ma nagyszerűen ment Luc Alphand, a francia a 3-ik helyre hozta ma a Mitsubishit. Peterhansel ma csak a 8-ik helyet csípte meg, az összetettben a negyedik, de a hátránya már több mint 15 perc.

A dinoszauroszok földjén - Rali

A kamionosoknál a Ginaffal versenyző holland Gerard de Rooy nyert, az orosz Csagin előtt. A Kamazos azonban még mindig 10 percen belül van, így a csata – ma is többször is megelőzték egymást - valószínűleg tovább folytatódik közöttük. A Palik Lászlót kísérő kamion (Szaller/Pócsik/Csitári) ma is nagyszerűen ment, 18-ik helyük az összetett versenyben a pompás 15-ik helyet jelenti.

A kvadosoknál a spanyol Joan Manuel Gonzalez nyert, az összetettben azonban továbbra is francia Declerck vezet.

A végére egy rossz hír. Most derült ki, hogy a még első napon balesetet szenvedő angol autós páros, a Paul Green/Matthew Harrison duó még mindig kórházban van. Green mellkas-és gerincsérüléseket szenvedett, továbbra is mesterséges lélegeztetőgépen tartják, és Harrison állapota is súlyos.

A verseny ötödik napján Neuquenből San Rafaelbe kell eljutniuk a versenyzőknek. Az össztáv 763 km, a szelektív szakasz hossza 506 km. Itt már homokdűnék is várnak a versenyzőkre, és a távolban feltűnnek a Cordillerák csúcsai is.

 

 

További cikkek:

Patagónia felé

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Rali

Vége a kalandnak - Rali

Rali - Vége a kalandnak

Emlékezetes versenyt hozott a 2015-ös Dakar rali

Dakar VIDEÓ - Rali

Rali - Dakar VIDEÓ

Dakar VIDEÓ

Désit kizárták - Rali

Rali - Désit kizárták

Beigazolódott az aggodalom, a hétfői szakaszon elmulasztott 39 kilométer miatt kizárták Dési Jánost a Dakarról.

Szoros verseny - Rali

Rali - Szoros verseny

Megkezdődött a 2015-ös Dakar rali második hete és mind a négy kategóriában teljesen nyílt a verseny.

Dakar rali 8. szakasz - Rali

Rali - Dakar rali 8. szakasz

Dakar rali 8. szakasz

Tragédia és tűz - Rali

Rali - Tragédia és tűz

Fekete napot zártak tegnap a lengyelek a Dakar-ralin: Michal Hernik motoros elhunyt, a síugró legenda Adam Malysz autója porig égett.

Dakar 4. szakasz VIDEÓ - Rali

Rali - Dakar 4. szakasz VIDEÓ

Dakar 4. szakasz összefoglaló: Al-Attiyah újabb szakaszgyőzelme

Dakar 1. szakasz VIDEÓ - Rali

Rali - Dakar 1. szakasz VIDEÓ

Nasser Al-Attiyah az élen a Dakar első szakaszán

Borulás, defekt, műszaki gond - Rali

Rali - Borulás, defekt, műszaki gond

Nagyjából ezek a jellemzők a magyarok eddigi szereplésére a 2015-ös Africa Eco Race-en.

Africa Eco Race: 3. szakasz - Rali

Rali - Africa Eco Race: 3. szakasz

3. szakasz összefoglaló VIDEÓ