•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 22/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

04/02/2007 - 09:12

Holtverseny a sífutó Világ Kupában


Holtverseny - Sífutás
Imago

Ritkaságszámba menő végeredmény született a szombati davosi sífutó Világ Kupa versenyen. A férfiak 15km-es szabadstílusú versenyében a francia Vincent Vittoz és a svájci Toni Livers holtversenyben lett első.

Holtverseny - Sífutás

A sífutó sportra nem jellemzőek a holtversenyek, még akkor sem, ha a sok más, időre mért sportággal ellentétben, itt nem századokra, hanem csupán tizedekre kerekítik az időeredményeket. A Világ Kupa versenyek történetében eddig mindössze egyszer fordult elő, hogy két versenyző azonos idővel érjen elsőként a célba (2002 novemberében a hölgyek 5km-es versenyében Kristina Smigun és Evi Sachenbacher végzett azonos idővel az élen). A férfiaknál tehát a mostani volt az első ilyen alkalom és volt még más különlegessége ennek a végereménynek ezen felül is. A svájci férfi sífutó sport történetében ugyanis első alkalommal fordult elő, hogy valaki Világ Kupa futamot tudjon nyerni. Ráadásul Toni Liversnek, a boldog győztesnek korábban a Világ Kupában mindössze egy 14. hely volt a legjobb helyezése, ezt a kiugró sikert pedig duplán hazai pályán, lakóhelyén, a svájci Davosban érte el.

Holtverseny - Sífutás

Aki esetleg felkapja a fejét az előző érdekességre és a Tour de Ski első, müncheni versenyének svájci győztesére, Christoph Eigenmann-ra, mint svájci Világ Kupa győztesre gondol, az nem jár messze az igazságtól. A svájci valóban nyert versenyt, de a Tour de Ski sorozat egyes futamait nem jutalmazzák Világ Kupa pontokkal, így az értékelésbe sem számít bele az ott elért eredmény, ezért marad tehát Toni Livers az első svájci Világ Kupa győztes férfi sífutó. (Amúgy a hölgyeknél is mindössze egy sikerük volt eddig a helvéteknek, még Evi Kratzer nyert 1987-ben Világ Kupa versenyt Calgaryban.)

Holtverseny - Sífutás

Nem szabad persze elfelejteni, hogy ezúttal meglehetősen tartalékos volt a mezőny, hiszen a németek és a norvégok szinte a teljes csapatukat pihentették ezen a hétvégén, de azért a vert mezőnyben így is akadtak veretes nevek (pl. Piller Cottrer, Gyementyijev, Koukal, Magal, di Centa). A francia Vincent Vittoznak (hiszen róla se feledkezzünk meg a svájciak hozsannázása közepette) egyébként ez volt pályafutása hatodik sikere a VK-ban és ezzel kitűnően hangolt a sapporói világbajnokságra, ahol tervei között szerepel a 2005-ös világbajnoki címének a megvédése is. Az olimpiai bajnok Christian Hoffmann is kitett magáért ezen a versenyen, hiszen 14 hónap szünet után szerzett ismét dobogós helyezést, némileg helyreállítva az osztrák sífutók -az utóbbi időben a torinói doppingvádak miatt igencsak megtépázott- önbecsülését.

Holtverseny - Sífutás

A hölgyek 10km-es szabadstílusú futama ezen a hétvégén nem volt ennyire kiélezett és szoros, a finn Virpi Kuitunen ezúttal is -most már nem meglepetésre- besöpörte a győzelmet (még úgy is, hogy nem a szabadstílus az erőssége). Mellé a táv második felére elfáradó Olga Savialova és a norvég -az összetett Világ Kupa elsőségről lassan lemondó és inkább már a világbajnokság felé kacsingató - Marit Björgen állhatott fel a dobogóra.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.

Fájó visszalépés a Tour De Ski-n - Sífutás

Sífutás - Fájó visszalépés

Nem sérülés vagy gyengébb forma, hanem az időjárás akadályozta meg Justyna Kowalczyk indulását az idei Tour de Ski-n.

Na végre! - Sífutás

Sífutás - Na végre!

Sokáig váratták a rajongókat, de november utolsó napjaiban végre a sífutók is elkezdik már a Világkupa szezont.

Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia - Sífutás

Sífutás - Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia

Komoly nehézséggel néz szembe Petter Northug menedzsmentje: a norvég sífutó klasszis a pénz miatt lemaradhat a szocsi olimpiáról.

Northug otthagyta a norvég válogatottat - Sífutás

Sífutás - Northug otthagyta a norvég válogatottat

Kockázatos döntést hozott egy évvel a szocsi olimpia előtt Petter Northug, aki mostantól a norvég válogatott csapattól külön készül.