•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 25/04/2015
 

Home

 

Sífutás

04/02/2007 - 09:12

Holtverseny a sífutó Világ Kupában


Holtverseny - Sífutás
Imago

Ritkaságszámba menő végeredmény született a szombati davosi sífutó Világ Kupa versenyen. A férfiak 15km-es szabadstílusú versenyében a francia Vincent Vittoz és a svájci Toni Livers holtversenyben lett első.

Holtverseny - Sífutás

A sífutó sportra nem jellemzőek a holtversenyek, még akkor sem, ha a sok más, időre mért sportággal ellentétben, itt nem századokra, hanem csupán tizedekre kerekítik az időeredményeket. A Világ Kupa versenyek történetében eddig mindössze egyszer fordult elő, hogy két versenyző azonos idővel érjen elsőként a célba (2002 novemberében a hölgyek 5km-es versenyében Kristina Smigun és Evi Sachenbacher végzett azonos idővel az élen). A férfiaknál tehát a mostani volt az első ilyen alkalom és volt még más különlegessége ennek a végereménynek ezen felül is. A svájci férfi sífutó sport történetében ugyanis első alkalommal fordult elő, hogy valaki Világ Kupa futamot tudjon nyerni. Ráadásul Toni Liversnek, a boldog győztesnek korábban a Világ Kupában mindössze egy 14. hely volt a legjobb helyezése, ezt a kiugró sikert pedig duplán hazai pályán, lakóhelyén, a svájci Davosban érte el.

Holtverseny - Sífutás

Aki esetleg felkapja a fejét az előző érdekességre és a Tour de Ski első, müncheni versenyének svájci győztesére, Christoph Eigenmann-ra, mint svájci Világ Kupa győztesre gondol, az nem jár messze az igazságtól. A svájci valóban nyert versenyt, de a Tour de Ski sorozat egyes futamait nem jutalmazzák Világ Kupa pontokkal, így az értékelésbe sem számít bele az ott elért eredmény, ezért marad tehát Toni Livers az első svájci Világ Kupa győztes férfi sífutó. (Amúgy a hölgyeknél is mindössze egy sikerük volt eddig a helvéteknek, még Evi Kratzer nyert 1987-ben Világ Kupa versenyt Calgaryban.)

Holtverseny - Sífutás

Nem szabad persze elfelejteni, hogy ezúttal meglehetősen tartalékos volt a mezőny, hiszen a németek és a norvégok szinte a teljes csapatukat pihentették ezen a hétvégén, de azért a vert mezőnyben így is akadtak veretes nevek (pl. Piller Cottrer, Gyementyijev, Koukal, Magal, di Centa). A francia Vincent Vittoznak (hiszen róla se feledkezzünk meg a svájciak hozsannázása közepette) egyébként ez volt pályafutása hatodik sikere a VK-ban és ezzel kitűnően hangolt a sapporói világbajnokságra, ahol tervei között szerepel a 2005-ös világbajnoki címének a megvédése is. Az olimpiai bajnok Christian Hoffmann is kitett magáért ezen a versenyen, hiszen 14 hónap szünet után szerzett ismét dobogós helyezést, némileg helyreállítva az osztrák sífutók -az utóbbi időben a torinói doppingvádak miatt igencsak megtépázott- önbecsülését.

Holtverseny - Sífutás

A hölgyek 10km-es szabadstílusú futama ezen a hétvégén nem volt ennyire kiélezett és szoros, a finn Virpi Kuitunen ezúttal is -most már nem meglepetésre- besöpörte a győzelmet (még úgy is, hogy nem a szabadstílus az erőssége). Mellé a táv második felére elfáradó Olga Savialova és a norvég -az összetett Világ Kupa elsőségről lassan lemondó és inkább már a világbajnokság felé kacsingató - Marit Björgen állhatott fel a dobogóra.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.