•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 27/04/2015
 

Home

 

Sífutás

21/02/2007 - 14:57

Északi sí-világbajnokság


Sífutás - Sífutás
dpa

Sapporóban február 22. és március 4. között rendezik meg az északi sí- világbajnokságot. Beharangozónk harmadik részében a sífutás várható esélyeseivel foglalkozunk.

Sífutás - Sífutás

A sapporói világbajnokságon egyedül a sífutóknál lesznek magyar indulók akikért szoríthatunk. A férfiaknál négy (Tagscherer Zoltán, Tagscherer Imre, Holló Mátyás, Cseke Csaba), a hölgyeknél pedig egy (Zámbó Viktória) indulónk képviseli a magyar színeket. A csapatot egyedüli trénerként és egyben csapatvezetőként Rosivall Zoltán kísérte el Japánba. Fontos megemlíteni egy roppant sportszerű gesztust is a sífutóink háza tájáról, hiszen az eredetileg kijelölt hat fős magyar küldöttségben Holló Miklós lett volna a második szakvezető, aki elkíséri a sportolókat, ám ő lemondott az utazásról és felajánlotta helyét Cseke Csabának, aki a versenyzés mellett majd a vaxolásban is segít társainak a versenyek során. A hangulat kitűnő a magyar csapat háza táján, annál is inkább, mivel Tagscherer Zoltán az elmúlt héten Világ Kupa pontot szerzett a kínai versenyen (elsőként a magyar sífutó sport történetében). Hasonló sikerre (30. hely) most azért reálisan nem számíthatunk, hiszen a vb-n a kínai versennyel ellentétben mindenki nemzet képviselői indulnak, akik meghatározóak ebben a sportágban.

Sífutás - Sífutás

Az esélyesek közé főleg a norvégok számítanak, akik a legutóbbi oberstdorfi világbajnokságon igencsak sikeresen szerepeltek, hiszen a programban szereplő tizenkét sífutó versenyszámból hatot ők nyertek meg (3 férfi és 3 női számban), ezzel toronymagasan nyerték az éremtáblázatot. A norvég férfiaknál a Világ Kupában eddig vitézkedők közül ott lesz majd a három „H”-betűs sprint specialista (Hetland, Hjelmeset és Hofstad), a klasszikus stílus egyik legjobbja (Estil), a tavalyi háromszoros junior világbajnok (Northug). És akkor a hosszú távú specialista Aucklandról, a két biatlonosról (Berger, Bjorndalen), a Tour de Ski felfedezettjéről (Oestensen) és a Világ Kupában sokáig vezető Roenningről még nem is beszéltünk. Bivalyerős tehát csapat a norvég férfi gárda, nem lenne meglepetés, ha minden számban lenne dobogósuk ezen a világbajnokságon.

Sífutás - Sífutás

Persze unalmas lenne a verseny, ha csak a vikingekről szólna, a többiek is készültek „ezerrel” és nincsenek esélyek, esélyesek híján - szerencsére. Akik a leginkább megakadályozhatják a norvég dominanciát, azok a németek. Az összetett Világ Kupában toronymagasan vezető Tobias Angerer ezúttal is favorit lehet minden számban (a sprinteket kivéve), de a Filbrich – Göring- Sommerfeldt - Teichmann négyesből is szerezhet bármelyik érmet. Számolnunk kell Vincent Vittoz-zal is, aki a két évvel ezelőtti vb-n az üldözéses versenyszámban szerzett elsőségével a francia sífutó sport első világbajnoka lett. Ezúttal a címvédés reményével száll harcba, amire az idei idényben (ebben a versenyszámban) nyújtott teljesítménye alapján minden esélye meg is van. A hosszú távú versenyen (50km klasszikus) a csehek (Koukal, Magal) is okozhatnak meglepetést, a sprintereknél pedig továbbra is figyelni kell a svédekre (Lind, Larsson, Fredriksson).

Sífutás - Sífutás

A szezon eddigi eredményei alapján az orosz csapattal is számolni kell, és nem csak a váltóversenyben, hanem egyéniben is. Az olimpiai bajnok Gyementyijev mellé erre az évadra Alekszander Legkov is felzárkózott a nemzetközi klasszisok sorába (Tour de Ski 2. hely) és könnyen lehet, hogy Sapporóból sem távozik majd üres kézzel. Az olaszok az olimpia utáni évadot meglehetősen visszafogottan kezdték, ettől függetlenül Pietro Piller Cottrer vagy Giorgio di Centa is okozhat kellemetlen perceket a vetélytársaknak. A sífutó sport eredményei talán a legkevésbé megtippelhetők (főleg a férfiaknál), ám mégis megpróbálkozom vele és egyben hasonló játékra is invitálom Önöket, a www.eurosport.hu oldalon található fórumunkban Önök is tippelhetnek a versenyek eredményeire.

 

Tippek a férfiaknál:

 

Sprint: 1. Larsson 2. Hattestad 3. Lind

Sprint csapat: 1. Norvégia 2. Svédország 3. Németország

4x10km: 1. Oroszország 2. Norvégia 3. Csehország

30km üldözéses: 1. Gyementyijev 2. Vittoz 3. Angerer

15 km szabadstílus: 1. Bjorndalen 2. Legkov 3. Södergren

50km klasszikus: 1. Auckland 2. Sommerfeldt 3. Juohajarvi

 

Sífutás - Sífutás

A hölgyeknél egy kicsit talán kevesebb az esélyes, de ez ne tévesszen meg senkit, lehetnek a gyengébbik nemnél is jócskán váratlan eredmények. Ebben az évadban eddig a finnek okoztak pozitív meglepetést, főként Virpi Kuitunen révén, aki egyrészt fölényesen vezet az összetett Világ Kupában, másrészt pedig a Tour de Skin is tarolt. Meglepetés lenne, ha az idény során másodszor is csúcsformába tudna kerülni és ezúttal is a mezőny fölé nőne. A legfőbb ellenlábasai természetesen a norvégok lehetnek, legjobbjuktól, Marit Björgentől ezúttal is sokat várnak az északiak. A norvégok klasszisa az előző vb-ről három aranyéremmel távozott és ezúttal sem lenne meglepetés, ha halmozná a medáliákat. A szezon előtt (a tavalyi olimpia keserű tapasztalataiból okulva), más felkészülési módszert választott, jó néhány Világ Kupa hétvégét kihagyott annak érdekében, hogy az év fő versenyén megfelelő állapotban legyen. A Tour de Skin még kicsit tompább volt a kelleténél, de a vb-re ismét csúcsformában lehet.

Sífutás - Sífutás

A svéd hölgyekkel is számolni kell (Norgren, Dahlberg, Andersson), igaz elsősorban a sprintben és a sprint váltóban. A pályafutása befejezése előtt álló, olimpiai bajnok cseh, Katerina Neumanova is szeretne jó szájízzel búcsúzni a nemzetközi élmezőnytől. Sokan látatlanban odaadnák neki a 10km-es szabadstílusú verseny aranyérmét, hiszen ennek a számnak ő a toronymagas esélyese, az áhított sikerhez azonban tíz, kőkemény kilométert kell még neki is teljesítenie kell. A finnek közül Roponen vagy Saarinen, a norvégoktól Steira vagy Gjoemle is szerezhet érmet, sőt egyikük végső sikere sem lenne a nagy meglepetés kategóriájába sorolandó, csakúgy mint az idén szintén erős szlovén Petra Majdicé. A hölgyeknél a németek szerényebb esélyekkel szállhatnak harcba, az aranyérem tőlük meglepetés lenne. De azért dobos helyezésekben természetesen gondolkozhat Evi Sachenbacher és Claudia Künzel is, annál is inkább, mert idén még sokat nem mutattak, ami persze akár a formaidőzítés és erőtartalékolás jele is lehet. Az orosz hölgyeknél félig-meddig generációváltás zajlik, ráadásul a szezont a sikerembereik nagy része (Csepalova, Baranova, Rotcheva) szülés miatt kihagyja, így (v)érmes álmaik nemigen lehetnek.

 

Tippek a hölgyeknél:

 

Sprint: 1. Björgen 2. Crawford 3. Randall

Sprint csapat: 1. Norvégia 2. Svédország 3. Németország

4x5km: 1. Finnország 2. Norvégia 3. Németország

15 km üldözéses: 1. Kuitunen 2. Saarinen 3. Skofterud

10 km szabadstílus: 1. Neumanova 2. Savialova 3. Sevcsenko

30 km klasszikus: 1. Björgen 2. Steira 3. Kuitunen

 

 

A 2005-ös oberstdorfi világbajnokság eredményei:

FÉRFIAK:

 

50km klasszikus - tömegrajtos

1. Frode Estil ((Norvégia) 2:30:10,1

2. Anders Aukland (NORVÉGIA) + 0,7

3. Odd-Bjørn Hjelmeset (NORVÉGIA) + 1,4

 

Csapat sprint:

1. Hofstad,Hetland (NORVÉGIA)

2. Filbrich,Teichmann (NÉMETORSZÁG)

3. Kozisek,Koukal (CSEHORSZÁG)

 

4x10km váltó

1. (NORVÉGIA) Odd-Bjørn Hjelmeset, Frode Estil, Lars Berger, Tore Ruud Hofstad 1:39:04,4

2. (NÉMETORSZÁG) Jens Filbrich, Andreas Schlütter, Tobias Angerer, Axel Teichmann + 17,7

3. (OROSZORSZÁG) Nikolai Pankratov, Vassili Rotchev, Evgenij Dementiev, N.Bolchakov + 18,7

 

Sprint egyéni:

1. Vassili Rotchev (OROSZORSZÁG)

2. Tor Arne Hetland (NORVÉGIA)

3. Thobias Fredriksson (SVÉDORSZÁG)

 

30km üldözéses:

1. Vincent Vittoz (FRANCIAORSZÁG) 1:19:20,5

2. Giorgio Di Centa (OLASZORSZÁG) + 0,8

3. Frode Estil (NORVÉGIA) + 0,8

 

15km szabadstílus:

1. Pietro Piller Cottrer (OLASZORSZÁG) 34:49,7

2. Fulvio Valbusa (OLASZORSZÁG) + 11,2

3. Tore Ruud Hofstad (NORVÉGIA) + 14,2

 

NŐK:

30km klasszikus – tömegrajtos

 

1. Marit Bjørgen (NORVÉGIA) 1:27:05,8

2. Virpi Kuitunen (FINNORSZÁG) + 8,9

3. Natalia Baranova (OROSZORSZÁG) + 10,3

 

Csapat sprint:

1. Pedersen,Bjørgen (NORVÉGIA)

2. Lassila,P.Manninen (FINNORSZÁG)

3. Tchepalova,Sitko (OROSZORSZÁG)

 

4x5km váltó:

1. (NORVÉGIA) Vibeke Skofterud, Hilde G.Pedersen, Kristin Steira, Marit Bjørgen 57:15,5

2. (OROSZORSZÁG) Karisa Kurkina, Natalia Baranova, Evg. Medvedeva, Julija Tchepalova + 7,6

3. (OLASZORSZÁG) Gabriella Paruzzi, Antonella Confortola, Sabina Valbusa, Arianna Follis + 49,7

 

Sprint – egyéni:

1. Emelie Öhrstig (SVÉDORSZÁG)

2. Lina Andersson (SVÉDORSZÁG)

3. Sara Renner (KANADA)

 

15km üldözéses:

1. Julija Tchepalova (OROSZORSZÁG) 42:16,8

2. Marit Bjørgen (NORVÉGIA) + 15,7

3. Kristian Steira Størmer (NORVÉGIA) + 25,9

 

10km szabadstílus:

1. Katerina Neumannova (CSEHORSZÁG) 26:27,6

2. Julija Tchepalova (OROSZORSZÁG) + 1,2

3. Marit Bjørgen (NORVÉGIA) + 15,2

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.