•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 20/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

21/02/2007 - 14:57

Északi sí-világbajnokság


Sífutás - Sífutás
dpa

Sapporóban február 22. és március 4. között rendezik meg az északi sí- világbajnokságot. Beharangozónk harmadik részében a sífutás várható esélyeseivel foglalkozunk.

Sífutás - Sífutás

A sapporói világbajnokságon egyedül a sífutóknál lesznek magyar indulók akikért szoríthatunk. A férfiaknál négy (Tagscherer Zoltán, Tagscherer Imre, Holló Mátyás, Cseke Csaba), a hölgyeknél pedig egy (Zámbó Viktória) indulónk képviseli a magyar színeket. A csapatot egyedüli trénerként és egyben csapatvezetőként Rosivall Zoltán kísérte el Japánba. Fontos megemlíteni egy roppant sportszerű gesztust is a sífutóink háza tájáról, hiszen az eredetileg kijelölt hat fős magyar küldöttségben Holló Miklós lett volna a második szakvezető, aki elkíséri a sportolókat, ám ő lemondott az utazásról és felajánlotta helyét Cseke Csabának, aki a versenyzés mellett majd a vaxolásban is segít társainak a versenyek során. A hangulat kitűnő a magyar csapat háza táján, annál is inkább, mivel Tagscherer Zoltán az elmúlt héten Világ Kupa pontot szerzett a kínai versenyen (elsőként a magyar sífutó sport történetében). Hasonló sikerre (30. hely) most azért reálisan nem számíthatunk, hiszen a vb-n a kínai versennyel ellentétben mindenki nemzet képviselői indulnak, akik meghatározóak ebben a sportágban.

Sífutás - Sífutás

Az esélyesek közé főleg a norvégok számítanak, akik a legutóbbi oberstdorfi világbajnokságon igencsak sikeresen szerepeltek, hiszen a programban szereplő tizenkét sífutó versenyszámból hatot ők nyertek meg (3 férfi és 3 női számban), ezzel toronymagasan nyerték az éremtáblázatot. A norvég férfiaknál a Világ Kupában eddig vitézkedők közül ott lesz majd a három „H”-betűs sprint specialista (Hetland, Hjelmeset és Hofstad), a klasszikus stílus egyik legjobbja (Estil), a tavalyi háromszoros junior világbajnok (Northug). És akkor a hosszú távú specialista Aucklandról, a két biatlonosról (Berger, Bjorndalen), a Tour de Ski felfedezettjéről (Oestensen) és a Világ Kupában sokáig vezető Roenningről még nem is beszéltünk. Bivalyerős tehát csapat a norvég férfi gárda, nem lenne meglepetés, ha minden számban lenne dobogósuk ezen a világbajnokságon.

Sífutás - Sífutás

Persze unalmas lenne a verseny, ha csak a vikingekről szólna, a többiek is készültek „ezerrel” és nincsenek esélyek, esélyesek híján - szerencsére. Akik a leginkább megakadályozhatják a norvég dominanciát, azok a németek. Az összetett Világ Kupában toronymagasan vezető Tobias Angerer ezúttal is favorit lehet minden számban (a sprinteket kivéve), de a Filbrich – Göring- Sommerfeldt - Teichmann négyesből is szerezhet bármelyik érmet. Számolnunk kell Vincent Vittoz-zal is, aki a két évvel ezelőtti vb-n az üldözéses versenyszámban szerzett elsőségével a francia sífutó sport első világbajnoka lett. Ezúttal a címvédés reményével száll harcba, amire az idei idényben (ebben a versenyszámban) nyújtott teljesítménye alapján minden esélye meg is van. A hosszú távú versenyen (50km klasszikus) a csehek (Koukal, Magal) is okozhatnak meglepetést, a sprintereknél pedig továbbra is figyelni kell a svédekre (Lind, Larsson, Fredriksson).

Sífutás - Sífutás

A szezon eddigi eredményei alapján az orosz csapattal is számolni kell, és nem csak a váltóversenyben, hanem egyéniben is. Az olimpiai bajnok Gyementyijev mellé erre az évadra Alekszander Legkov is felzárkózott a nemzetközi klasszisok sorába (Tour de Ski 2. hely) és könnyen lehet, hogy Sapporóból sem távozik majd üres kézzel. Az olaszok az olimpia utáni évadot meglehetősen visszafogottan kezdték, ettől függetlenül Pietro Piller Cottrer vagy Giorgio di Centa is okozhat kellemetlen perceket a vetélytársaknak. A sífutó sport eredményei talán a legkevésbé megtippelhetők (főleg a férfiaknál), ám mégis megpróbálkozom vele és egyben hasonló játékra is invitálom Önöket, a www.eurosport.hu oldalon található fórumunkban Önök is tippelhetnek a versenyek eredményeire.

 

Tippek a férfiaknál:

 

Sprint: 1. Larsson 2. Hattestad 3. Lind

Sprint csapat: 1. Norvégia 2. Svédország 3. Németország

4x10km: 1. Oroszország 2. Norvégia 3. Csehország

30km üldözéses: 1. Gyementyijev 2. Vittoz 3. Angerer

15 km szabadstílus: 1. Bjorndalen 2. Legkov 3. Södergren

50km klasszikus: 1. Auckland 2. Sommerfeldt 3. Juohajarvi

 

Sífutás - Sífutás

A hölgyeknél egy kicsit talán kevesebb az esélyes, de ez ne tévesszen meg senkit, lehetnek a gyengébbik nemnél is jócskán váratlan eredmények. Ebben az évadban eddig a finnek okoztak pozitív meglepetést, főként Virpi Kuitunen révén, aki egyrészt fölényesen vezet az összetett Világ Kupában, másrészt pedig a Tour de Skin is tarolt. Meglepetés lenne, ha az idény során másodszor is csúcsformába tudna kerülni és ezúttal is a mezőny fölé nőne. A legfőbb ellenlábasai természetesen a norvégok lehetnek, legjobbjuktól, Marit Björgentől ezúttal is sokat várnak az északiak. A norvégok klasszisa az előző vb-ről három aranyéremmel távozott és ezúttal sem lenne meglepetés, ha halmozná a medáliákat. A szezon előtt (a tavalyi olimpia keserű tapasztalataiból okulva), más felkészülési módszert választott, jó néhány Világ Kupa hétvégét kihagyott annak érdekében, hogy az év fő versenyén megfelelő állapotban legyen. A Tour de Skin még kicsit tompább volt a kelleténél, de a vb-re ismét csúcsformában lehet.

Sífutás - Sífutás

A svéd hölgyekkel is számolni kell (Norgren, Dahlberg, Andersson), igaz elsősorban a sprintben és a sprint váltóban. A pályafutása befejezése előtt álló, olimpiai bajnok cseh, Katerina Neumanova is szeretne jó szájízzel búcsúzni a nemzetközi élmezőnytől. Sokan látatlanban odaadnák neki a 10km-es szabadstílusú verseny aranyérmét, hiszen ennek a számnak ő a toronymagas esélyese, az áhított sikerhez azonban tíz, kőkemény kilométert kell még neki is teljesítenie kell. A finnek közül Roponen vagy Saarinen, a norvégoktól Steira vagy Gjoemle is szerezhet érmet, sőt egyikük végső sikere sem lenne a nagy meglepetés kategóriájába sorolandó, csakúgy mint az idén szintén erős szlovén Petra Majdicé. A hölgyeknél a németek szerényebb esélyekkel szállhatnak harcba, az aranyérem tőlük meglepetés lenne. De azért dobos helyezésekben természetesen gondolkozhat Evi Sachenbacher és Claudia Künzel is, annál is inkább, mert idén még sokat nem mutattak, ami persze akár a formaidőzítés és erőtartalékolás jele is lehet. Az orosz hölgyeknél félig-meddig generációváltás zajlik, ráadásul a szezont a sikerembereik nagy része (Csepalova, Baranova, Rotcheva) szülés miatt kihagyja, így (v)érmes álmaik nemigen lehetnek.

 

Tippek a hölgyeknél:

 

Sprint: 1. Björgen 2. Crawford 3. Randall

Sprint csapat: 1. Norvégia 2. Svédország 3. Németország

4x5km: 1. Finnország 2. Norvégia 3. Németország

15 km üldözéses: 1. Kuitunen 2. Saarinen 3. Skofterud

10 km szabadstílus: 1. Neumanova 2. Savialova 3. Sevcsenko

30 km klasszikus: 1. Björgen 2. Steira 3. Kuitunen

 

 

A 2005-ös oberstdorfi világbajnokság eredményei:

FÉRFIAK:

 

50km klasszikus - tömegrajtos

1. Frode Estil ((Norvégia) 2:30:10,1

2. Anders Aukland (NORVÉGIA) + 0,7

3. Odd-Bjørn Hjelmeset (NORVÉGIA) + 1,4

 

Csapat sprint:

1. Hofstad,Hetland (NORVÉGIA)

2. Filbrich,Teichmann (NÉMETORSZÁG)

3. Kozisek,Koukal (CSEHORSZÁG)

 

4x10km váltó

1. (NORVÉGIA) Odd-Bjørn Hjelmeset, Frode Estil, Lars Berger, Tore Ruud Hofstad 1:39:04,4

2. (NÉMETORSZÁG) Jens Filbrich, Andreas Schlütter, Tobias Angerer, Axel Teichmann + 17,7

3. (OROSZORSZÁG) Nikolai Pankratov, Vassili Rotchev, Evgenij Dementiev, N.Bolchakov + 18,7

 

Sprint egyéni:

1. Vassili Rotchev (OROSZORSZÁG)

2. Tor Arne Hetland (NORVÉGIA)

3. Thobias Fredriksson (SVÉDORSZÁG)

 

30km üldözéses:

1. Vincent Vittoz (FRANCIAORSZÁG) 1:19:20,5

2. Giorgio Di Centa (OLASZORSZÁG) + 0,8

3. Frode Estil (NORVÉGIA) + 0,8

 

15km szabadstílus:

1. Pietro Piller Cottrer (OLASZORSZÁG) 34:49,7

2. Fulvio Valbusa (OLASZORSZÁG) + 11,2

3. Tore Ruud Hofstad (NORVÉGIA) + 14,2

 

NŐK:

30km klasszikus – tömegrajtos

 

1. Marit Bjørgen (NORVÉGIA) 1:27:05,8

2. Virpi Kuitunen (FINNORSZÁG) + 8,9

3. Natalia Baranova (OROSZORSZÁG) + 10,3

 

Csapat sprint:

1. Pedersen,Bjørgen (NORVÉGIA)

2. Lassila,P.Manninen (FINNORSZÁG)

3. Tchepalova,Sitko (OROSZORSZÁG)

 

4x5km váltó:

1. (NORVÉGIA) Vibeke Skofterud, Hilde G.Pedersen, Kristin Steira, Marit Bjørgen 57:15,5

2. (OROSZORSZÁG) Karisa Kurkina, Natalia Baranova, Evg. Medvedeva, Julija Tchepalova + 7,6

3. (OLASZORSZÁG) Gabriella Paruzzi, Antonella Confortola, Sabina Valbusa, Arianna Follis + 49,7

 

Sprint – egyéni:

1. Emelie Öhrstig (SVÉDORSZÁG)

2. Lina Andersson (SVÉDORSZÁG)

3. Sara Renner (KANADA)

 

15km üldözéses:

1. Julija Tchepalova (OROSZORSZÁG) 42:16,8

2. Marit Bjørgen (NORVÉGIA) + 15,7

3. Kristian Steira Størmer (NORVÉGIA) + 25,9

 

10km szabadstílus:

1. Katerina Neumannova (CSEHORSZÁG) 26:27,6

2. Julija Tchepalova (OROSZORSZÁG) + 1,2

3. Marit Bjørgen (NORVÉGIA) + 15,2

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.

Fájó visszalépés a Tour De Ski-n - Sífutás

Sífutás - Fájó visszalépés

Nem sérülés vagy gyengébb forma, hanem az időjárás akadályozta meg Justyna Kowalczyk indulását az idei Tour de Ski-n.

Na végre! - Sífutás

Sífutás - Na végre!

Sokáig váratták a rajongókat, de november utolsó napjaiban végre a sífutók is elkezdik már a Világkupa szezont.

Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia - Sífutás

Sífutás - Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia

Komoly nehézséggel néz szembe Petter Northug menedzsmentje: a norvég sífutó klasszis a pénz miatt lemaradhat a szocsi olimpiáról.

Northug otthagyta a norvég válogatottat - Sífutás

Sífutás - Northug otthagyta a norvég válogatottat

Kockázatos döntést hozott egy évvel a szocsi olimpia előtt Petter Northug, aki mostantól a norvég válogatott csapattól külön készül.