•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 25/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

27/02/2007 - 14:14

Björndalen történelmet írhat


Björndalen - Sífutás
dpa

A norvég Ole-Einar Björndalen történelmet írhat a sífutók 15km-es szabadstílusú versenyében, ha a szerdai versenyen nyerni tud a sapporo-i világbajnokságon.

Björndalen - Sífutás

A sapporói északi sí-világbajnokság felénél tartunk és a szerdai napon rendezik meg a férfiak 15km-es egyenkénti indítású szabadstílusú versenyét, amely elsősorban a norvég biatlonos klasszis Ole-Einar Björndalen szereplése miatt kerül(he)t a figyelem középpontjába. A norvégok ötszörös olimpiai bajnok biatlonosa már jó néhány alkalommal tett kirándulást a sífutók világába, a korábbi évadokban állt már többször is a dobogón a sífutó Világ Kupa sorozat versenyein. A svédországi Gallivare-ben aztán tavaly év végén olyat tett, amivel joggal került be nem csak a sporttörténelem legfényesebb lapjaira, hanem a mostani verseny fő esélyesei közé is. Akkor a 15km-es szabadstílusú versenyben (amiben majd szerdán is indulni fog) meg tudta nyerni első VK-sikerét a sífutók között. Ezzel ő lett a történelem első olyan biatlonosa, aki sífutó Világ Kupa versenyt is tudott nyerni.

Björndalen - Sífutás

A siker után a norvég az örömszavak mellett rögtön bejelentette, hogy ha ereje és a nemzetközi versenynaptár megengedi, akkor nem csak a február eleji biatlon világbajnokságon vesz majd részt, hanem a sífutó között is szívesen kipróbálná magát egy világversenyen. Az antholzi vébén szerzett világbajnoki címet a biatlonosok között és most ugyanezt tervezi a Sapporói északi sí-világbajnokságon is. Természetesen ezúttal nehezebb dolga lesz majd, hiszen a szezon eleji VK-versennyel ellentétben ezúttal az évad legfontosabb versenyén próbálkozik majd meglepetést okozni. Nehéz dolga lesz (és akkor még finoman fogalmaztunk), pláne úgy, hogy a mezőny most már rá is figyelni fog. A verseny szerda reggel, magyar idő szerint hajnali 6.30-kor kezdődik, a 121 induló között ott lesz mind a négy magyar (Tagscherer Zoltán, Tagscherer Imre, Holló Mátyás és Cseke Csaba) résztvevő is.

Egyébként a két téli sportágban vitézkedők tábora nem túl népes, szemezgessünk egy kicsit a múlt és a közelmúlt hősei közül&hellip

A norvég Johan Grottumsbraten például képes volt két különböző sportágban világbajnoki címet szerezni, ráadásul ő még egyet csavart is a dolgon, hiszen egyetlen világversenyen, az 1931-es oberhofi világbajnokságon szerezte mindkét aranyérmét. Az egyiket északi összetettben, a másikat pedig a sífutók 18km-es versenyszámában. Az olimpiákon is remekelt a norvég, hiszen a vb-t megelőzően három esztendővel, az 1928-as ötkarikás játékokon is szerzett aranyérmet mind sífutásban (18km), mind az északi összetettben

Hasonló bravúrt vitt még véghez a szintén norvég Thorleif Haug, aki az 1924-es, Chamonix-ban megrendezett olimpián nyert két sífutó számot (18 és 50km), valamint északi összetettben sem talált legyőzőre. Emellett északi összetettben szerzett még egy világbajnoki második helyezést 1926-ban.

A hölgyek között többen is vannak, akik két sportágban vitézkedtek. Elsőként a szovjet, majd orosz színekben versenyző Anfisza Rezcovát kell megemlíteni, aki előbb sífutásban nyert olimpiai aranyérmet (1988-4x5km-es váltó) illetve ezüstérmet (1988-20km), majd áttért a biatlonra és ott is szerzett két ötkarikás első helyet (1992-7,5km, 1994-4x7,5km váltó) illetve egy bronzérmet (1992-3x7,5km váltó) is. A világbajnokságokon sem volt sikertelen Rezcova, hiszen a sífutók között három aranyérmet (váltóval) és két ezüstérmet is magáénak tudhat sikerekben gazdag pályafutása során.

A szánkósoknál is van példa a sportágváltásra. Emlékezhetünk az olasz Gerda Weissensteinerre, aki 1994-ben női szánkózásban lett olimpiai bajnok a lillehammeri olimpián, majd tavaly a torinói ötkarikás játékokon a hölgyek kettes bob versenyszámában is szerzett egy bronzérmet. És ott van még a másik nagy egyénisége a szánkózásnak, a német Susi Erdmann. Aki 1994-ben éppen Weissensteiner mögött lett második női szánkózásban, sőt 1992-ben egy olimpiai harmadik, majd 1998-ban, egy újabb negyedik helynek is örülhetett. Pályafutására a koronát a német hölgy végül a 2002-es olimpián, Salt Lake Cityben tette fel, ahol kettes bobban szerzett egy bronzérmet.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.

Fájó visszalépés a Tour De Ski-n - Sífutás

Sífutás - Fájó visszalépés

Nem sérülés vagy gyengébb forma, hanem az időjárás akadályozta meg Justyna Kowalczyk indulását az idei Tour de Ski-n.

Na végre! - Sífutás

Sífutás - Na végre!

Sokáig váratták a rajongókat, de november utolsó napjaiban végre a sífutók is elkezdik már a Világkupa szezont.

Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia - Sífutás

Sífutás - Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia

Komoly nehézséggel néz szembe Petter Northug menedzsmentje: a norvég sífutó klasszis a pénz miatt lemaradhat a szocsi olimpiáról.

Northug otthagyta a norvég válogatottat - Sífutás

Sífutás - Northug otthagyta a norvég válogatottat

Kockázatos döntést hozott egy évvel a szocsi olimpia előtt Petter Northug, aki mostantól a norvég válogatott csapattól külön készül.