•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 30/01/2015
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

02/03/2007 - 11:46

Norvég győzelem a férfi váltóban


Norvég győzelem - Sífutás
EFE

Izgalmas hármas befutót hozott a férfiak 4x10km-es sífutó váltója az északi sí-világbajnokságon. A győzelmet végül a norvégok szerezték meg.

Norvég győzelem - Sífutás

Az elmúlt három világbajnokságon egyaránt a norvég váltó nyerte meg a férfiak váltóküzdelmeit, ám ezúttal a szokásosnál is nagyobb konkurenciával kellett felvenniük a versenyt, hiszen a német és az orosz váltó is bivalyerősnek tűnt a rajtot megelőzően. Az első embereket követően még együtt volt a mezőny, a második 10km-en aztán a svéd Mathias Fredriksson és a norvég Odd-Björn Hjelmeset megrántották a mezőnyt, ahonnan egyedül az orosz Vaszilij Rotchev tudott velük menni. Fél távnál a vezető hármas és az üldözők között már 20 másodperc körüli különbség alakult ki, ami meglehetősen komoly (bár nem ledolgozhatatlan) hátránynak tűnt ebben a fázisban.

Norvég győzelem - Sífutás

A szabadstílusú részben aztán lényegesen nem változott a helyzet, a vezető három váltó (svéd, orosz, norvég) továbbra is együtt haladt és szép fokozatosan növelték előnyüket a két üldözővel, a németekkel és a franciákkal szemben. A vezető trióban az utolsó emberek sem tudtak elszakadni egymástól, így sprintbefutót láthatott a japán közönség ezúttal is (mint oly sokszor a férfi 4x10km-es váltóversenyek történetében). Az utolsó métereken a fiatal (tavaly háromszoros junior világbajnok) Petter Northugban volt a legtöbb erő, így a norvégok (Roenning, Hjelmeset, Berger, Northug összeállításban) megszerezhették sorozatban negyedik világbajnoki címüket ebben a számban. A két évvel ezelőtti világbajnok norvég gárdából ezúttal Berger és Hjelmeset volt ott a győztes csapatban. A második helyért nagy csata volt még a célvonalnál, végül ha hajszállal is, de az oroszok értek oda az ezüstéremre, a svédek váltója pedig bronzéremmel térhetet haza. Meglepetés a németek visszafogott szereplése, hiszen ezúttal lecsúsztak a dobogóról, a franciák pedig Vincent Vittoz fogadkozása ellenére „csak” az ötödik helyen végeztek.

Norvég győzelem - Sífutás

Mostani sikerével Lars Berger csatlakozott azon kevesekhez (az északi összetettes Hannu Manninen és a két finn sífutó hölgy, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen), akik ezen a vb-n már második aranyérmüket szerezték meg. Az éremtáblázaton a norvégok ismét utolérték a finneket, hiszen most már nekik is négy aranyérmük van Sapporoban.

Folytatás szombaton hajnalban a hölgyek utolsó sífutó versenyével, a 30km-es tömegrajtos futammal. A versenyt szombaton 05.30- tól kezdődően élőben közvetíti az Eurosport csatorna.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.

Cologna és Björgen bekezdett - Sífutás

Sífutás - Cologna és Björgen bekezdett

A norvég Marit Björgen és a svájci Dario Cologna sikerével indult útjára a 9. Tour de Ski sífutó verseny.

Tour de Ski - Sífutás

Sífutás - Tour de Ski

A Tour de Ski kilencedik kiadása szombaton rajtol Oberstdorfban a szokásos prológgal, majd vasárnap ugyanott egy üldözőversenyt rendeznek.

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.