•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 25/04/2015
 

Home

 

Sífutás

12/03/2007 - 14:02

Smigun és Hjelmeset diadala


Smigun és Hjelmeset - Sífutás
dpa

A Lahtiban rendezett Világ Kupa hétvége sífutó hosszú távú versenyeit az észt Kristina Smigun és a norvég Odd-Börn Hjelmeset nyerték meg.

Smigun és Hjelmeset - Sífutás

Elsőként a hölgyek 10km-es klasszikus stílusú versenyét rendezték meg Lahtiban a sífutóknál, melyet kisebbfajta meglepetésre az észtek kétszeres olimpiai bajnoka, Kristina Smigun nyert meg. Önmagában az nem meglepő, ha egyik kedvenc számában nyer az észt (ebben a számban lett ötkarikás bajnok is Torinóban), viszont a torinói sikerei óta nem nyert versenyt és idén is mindössze kétszer állt dobogón eddig, így ennek tükrében a hozzáértők sem várták Smigun mostani győzelmét. Sokkal inkább esélyesek voltak a finnek, szakemberek még a hármas finn sikert sem zárták ki a futamot megelőzően. Az előző napi győzelmének (és az összetett Világ Kupa siker bebiztosítása feletti örömének) tudatában Virpi Kuitunen nem volt igazán motivált, végül csak a 12. helyen zárt. A finnek végül dobogóra sem kerültek, hiszen Saarinen az ötödik, az előző napi sprint ezüstérmes Roponen pedig a kilencedik helyen zárt csupán. Jól ment viszont Kristina Smigunnak, aki 3 km-nél már az élre állt és onnan kezdve fokozatosan növelte előnyét a többiekkel szemben. A második helyre az elsősorban a szabadstílusban otthonosan mozgó, a sapporo-i vb-ről az egyetlen orosz aranyérmesként távozó Olga Savialova végzett, aki most klasszikus stílusban is letette a névjegyét. A dobogó harmadik fokán is meglepetés ember, Viola Bauer állt, a német a 2002-es olimpia óta nem végzett ennyire elől nagy versenyen. A sokáig dobogós helyen haladó norvég Kristin Steira végül negyedik lett. Meglepetésre ezúttal a cseh Neumanova is jól mozgott a klasszikus stílusban és hetedik helyével jó néhány értékes pontot hozott az összetett Világ Kupa második helyéért zajló csatában a norvég (most csak a 16. helyen záró) Marit Björgennel szemben.

Smigun és Hjelmeset - Sífutás

A férfiaknál a klasszikus stílusú, egyenkénti indításos 15km-es versenyen ezúttal is (mint az egész évadban szinte mindig) a norvégok játszották a főszerepet. Az 50km friss világbajnoka, a 34 esztendős Odd-Björn Hjelmeset ezúttal is ellenállhatatlan volt, több mint 20 másodpercet vert honfitársára Eldar Roenningre. A hármas viking diadalt ezúttal Tobias Angerer akadályozta meg, aki végül az utolsó métereken megelőzte Frode Estil. A német versenyző négy versennyel a szezon vége előtt szinte biztosan megvédi összetettbeli elsőségét a Világ Kupában, hiszen előnye 378 pont az üldöző Alekszander Legkoval szemben.

Folytatás a sífutóknál majd szerdán a norvégiai Drammenben, ahol sprintversenyt rendeznek mindkét nem számára. Az Eurosporton szerdán (március 14.) 16.00-tól lesz látható a norvégiai verseny végkifejlete.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.