•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 21/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

12/03/2007 - 14:02

Smigun és Hjelmeset diadala


Smigun és Hjelmeset - Sífutás
dpa

A Lahtiban rendezett Világ Kupa hétvége sífutó hosszú távú versenyeit az észt Kristina Smigun és a norvég Odd-Börn Hjelmeset nyerték meg.

Smigun és Hjelmeset - Sífutás

Elsőként a hölgyek 10km-es klasszikus stílusú versenyét rendezték meg Lahtiban a sífutóknál, melyet kisebbfajta meglepetésre az észtek kétszeres olimpiai bajnoka, Kristina Smigun nyert meg. Önmagában az nem meglepő, ha egyik kedvenc számában nyer az észt (ebben a számban lett ötkarikás bajnok is Torinóban), viszont a torinói sikerei óta nem nyert versenyt és idén is mindössze kétszer állt dobogón eddig, így ennek tükrében a hozzáértők sem várták Smigun mostani győzelmét. Sokkal inkább esélyesek voltak a finnek, szakemberek még a hármas finn sikert sem zárták ki a futamot megelőzően. Az előző napi győzelmének (és az összetett Világ Kupa siker bebiztosítása feletti örömének) tudatában Virpi Kuitunen nem volt igazán motivált, végül csak a 12. helyen zárt. A finnek végül dobogóra sem kerültek, hiszen Saarinen az ötödik, az előző napi sprint ezüstérmes Roponen pedig a kilencedik helyen zárt csupán. Jól ment viszont Kristina Smigunnak, aki 3 km-nél már az élre állt és onnan kezdve fokozatosan növelte előnyét a többiekkel szemben. A második helyre az elsősorban a szabadstílusban otthonosan mozgó, a sapporo-i vb-ről az egyetlen orosz aranyérmesként távozó Olga Savialova végzett, aki most klasszikus stílusban is letette a névjegyét. A dobogó harmadik fokán is meglepetés ember, Viola Bauer állt, a német a 2002-es olimpia óta nem végzett ennyire elől nagy versenyen. A sokáig dobogós helyen haladó norvég Kristin Steira végül negyedik lett. Meglepetésre ezúttal a cseh Neumanova is jól mozgott a klasszikus stílusban és hetedik helyével jó néhány értékes pontot hozott az összetett Világ Kupa második helyéért zajló csatában a norvég (most csak a 16. helyen záró) Marit Björgennel szemben.

Smigun és Hjelmeset - Sífutás

A férfiaknál a klasszikus stílusú, egyenkénti indításos 15km-es versenyen ezúttal is (mint az egész évadban szinte mindig) a norvégok játszották a főszerepet. Az 50km friss világbajnoka, a 34 esztendős Odd-Björn Hjelmeset ezúttal is ellenállhatatlan volt, több mint 20 másodpercet vert honfitársára Eldar Roenningre. A hármas viking diadalt ezúttal Tobias Angerer akadályozta meg, aki végül az utolsó métereken megelőzte Frode Estil. A német versenyző négy versennyel a szezon vége előtt szinte biztosan megvédi összetettbeli elsőségét a Világ Kupában, hiszen előnye 378 pont az üldöző Alekszander Legkoval szemben.

Folytatás a sífutóknál majd szerdán a norvégiai Drammenben, ahol sprintversenyt rendeznek mindkét nem számára. Az Eurosporton szerdán (március 14.) 16.00-tól lesz látható a norvégiai verseny végkifejlete.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.

Fájó visszalépés a Tour De Ski-n - Sífutás

Sífutás - Fájó visszalépés

Nem sérülés vagy gyengébb forma, hanem az időjárás akadályozta meg Justyna Kowalczyk indulását az idei Tour de Ski-n.

Na végre! - Sífutás

Sífutás - Na végre!

Sokáig váratták a rajongókat, de november utolsó napjaiban végre a sífutók is elkezdik már a Világkupa szezont.

Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia - Sífutás

Sífutás - Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia

Komoly nehézséggel néz szembe Petter Northug menedzsmentje: a norvég sífutó klasszis a pénz miatt lemaradhat a szocsi olimpiáról.

Northug otthagyta a norvég válogatottat - Sífutás

Sífutás - Northug otthagyta a norvég válogatottat

Kockázatos döntést hozott egy évvel a szocsi olimpia előtt Petter Northug, aki mostantól a norvég válogatott csapattól külön készül.