•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 20/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

19/10/2007 - 08:28

Gunde Svan az új főnök


Gunde Svan az új főnök - Sífutás
Scanpix

A négyszeres olimpiai bajnok sífutónak nem lesz könnyű dolga, gatyába kell ráznia a svédek sífutó csapatát.

Végre egy pozitív hír a svéd sífutó csapat háza tájáról…

Gunde Svan az új főnök - Sífutás

A tél vége óta csak a gond és a baj volt a jellemzo az északiaknál sífutó fronton. Bár a színfalak mögött folyamatosan zajlottak az egyeztetések, de ez idáig úgy tunt, hogy nem sikerült békét kötni a háborúban álló felek, a legjobb svéd férfi sífutók és a nemzeti csapatot felkészíto szakvezetoi stáb között. A botrányok még idén januárban kezdodtek, amikor lemondott a válogatott mellett dolgozó segédedzo, az egykori norvég sífutó legenda, Thomas Alsgaard. A norvég távozását még személyes konfliktusokkal magyarázták a vezetok, de aztán februárban, röviddel a világbajnokság elott folytatódtak az incidensek, amikor a svédek szakvezetoje, Inge Braaten éles kirohanást intézett versenyzoivel szemben, akik szerinte nem végeznek elégséges edzésmunkát és amúgy sem viselkednek elég lojálisan a csapattal szemben. A versenyzok pedig a szakember edzésmódszereit és a magaslati edzotáborokba vetett túlzott hitét kifogásolták. Igazi patthelyzet, melyet csak tetéztek a Sapporóban, a északi-sí világbajnokságon történtek. Az elozeteshez képest jóval korábban, nagy porfelho közepette sértodötten hazautazott ugyanis Thobias Fredrikson, mivel nem nevezték ot az egyéni sprint versenyre. (a svéd kapitány védelmében jegyezzük meg azért, hogy talán az elmúlt egy esztendo egyetlen jó döntést hozta ekkor Fredrikson kihagyásával, hiszen a helyére nevezett Mats Larsson végül ezüstérmes lett a sprintben, az egész svéd küldöttség legfényesebb érmét szerezve ezzel a vb-n)

Gunde Svan az új főnök - Sífutás

A svédek számára csalódást jelento világbajnokság (1 ezüst- és 1 bronzérem) után aztán Braaten is belátta, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább, így az eredetileg 2010-ig, a vancouveri olimpia végéig szóló szerzodését felmondva távozott a szövetségi kapitányi pozícióból. Helyét az addig az U23-as csapattal dolgozó Bengt Stattint vette át, akitol azt várták, hogy helyreállítja a csapaton belüli kohéziót és a 2007/08-as Világ Kupa sorozatban ismét sikeressé teszi az önjelölt sztárokból és meglehetosen zabolázatlan egyéniségekbol álló háromkoronás csapatot. Igaz Stattin pozíciója inkább Alsgaardéénak felelt meg, mert a foedzoséggel járó teljes felelosséget és hatalmat sohasem kapta meg. Lehet, hogy ebbol jött az újabb baj. Alig ért véget ugyanis a havas szezon, a nyári felkészülés elején robbant az újabb bomba a svédeknél: Matthias Fredrikson bejelentette ugyanis, hogy egyedül készül majd fel az elottünk álló új évadra. Június közepére aztán a szövetség képviseloi megelégelték a svéd fenegyerek magánakcióit és kirakták a nemzeti csapatból, innentol pedig már az alanyi jogon járó pénzügyi támogatást sem kaphatta meg. Az elszakadók táborát hamarosan növelte Mathias testvére, Thobias Fredrikson is, majd a kétszeres olimpiai bajnok Björn Lind és Anders Södergren is a nemzeti kerettol való távozás mellett döntött, ezzel jelezve, hogy nem csak a Fredrikson testvérekkel van a baj.

A renitensek ráadásul szeptember elején bejelentették, hogy külön sífutó csapat (Team Mekonomen) létrehozását határozták el, amely mellé igen komoly multinacionális cégeket is meg tudtak nyerni szponzornak, ily módon biztosítva a külön edzoi és szervizstáb fenntartását a vancouveri olimpiáig terjedo idoszakra.

Teljes káosz, bizonytalanság, anarchia…

Gunde Svan az új főnök - Sífutás

Na ennek a kusza és személyes sérelmektol sem mentes helyzetnek a feloldására szerzodtették Gunde Svant, aki nem kerül irigylésre méltó helyzetbe, ugyanakkor hatalmas tekintélye és sikereinek mítosza segíthet a helyzet feloldásában. Négyszeres olimpiai bajnokról van szó, a legendás svéd sífutók egyike a most 45 esztendos Svan.

A hír bejelentése egyébként általános megdöbbenést keltett a svédek körében és sokak szerint a kapkodás egyik megnyilvánulása, hiszen több bennfentes is azt állította utólag, hogy csak a sajtótájékoztatón értesült Svan beszervezésérol. Az egykori legenda ettol függetlenül azonnal munkába áll a válogatott mellett, teljes felelossége lesz a férfi és noi felnott- és utánpótlás válogatottak munkája felett. Az eddigi vezeto, Bengt Stattin sem került körön kívülre, de az o feladata a média kapcsolatok és az általános szervezési feladatok megoldására korlátozódik majd a jövoben. A svéd szövetség illetékesei bíznak benne, hogy Svan karizmája elegendo lesz arra, hogy újraegyesítse a svéd válogatottat és az idei Világ Kupa szezonban ismét sikerre vezesse a háromkoronás csapatot.

Csak néhány szóban Gunde Svan eddig (tényleg irigylésre méltó) pályafutásáról: Sikerei csúcsán, a nyolcvanas évek közepén összesen 16 világbajnoki és olimpiai érmet szerzett. Négyszeres olimpiai- és hétszeres világbajnok sífutásban, emellett ötször (!!) nyerte meg az összetett Világ Kupát. A sífutókhoz képest meglepoen fiatal korában, 1991-ben, huszonkilenc esztendos korában vonult vissza a sportágtól. Azóta autóversenyzoként és televíziós kommentátorként is dolgozott, így a csapatot övezo rivaldafény nem lesz szokatlan a számára…

 

 

További cikkek:

Véget ért a sífutó Világ Kupa

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.

Fájó visszalépés a Tour De Ski-n - Sífutás

Sífutás - Fájó visszalépés

Nem sérülés vagy gyengébb forma, hanem az időjárás akadályozta meg Justyna Kowalczyk indulását az idei Tour de Ski-n.

Na végre! - Sífutás

Sífutás - Na végre!

Sokáig váratták a rajongókat, de november utolsó napjaiban végre a sífutók is elkezdik már a Világkupa szezont.

Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia - Sífutás

Sífutás - Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia

Komoly nehézséggel néz szembe Petter Northug menedzsmentje: a norvég sífutó klasszis a pénz miatt lemaradhat a szocsi olimpiáról.

Northug otthagyta a norvég válogatottat - Sífutás

Sífutás - Northug otthagyta a norvég válogatottat

Kockázatos döntést hozott egy évvel a szocsi olimpia előtt Petter Northug, aki mostantól a norvég válogatott csapattól külön készül.