•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 25/04/2015
 

Home

 

Sífutás

19/10/2007 - 08:28

Gunde Svan az új főnök


Gunde Svan az új főnök - Sífutás
Scanpix

A négyszeres olimpiai bajnok sífutónak nem lesz könnyű dolga, gatyába kell ráznia a svédek sífutó csapatát.

Végre egy pozitív hír a svéd sífutó csapat háza tájáról…

Gunde Svan az új főnök - Sífutás

A tél vége óta csak a gond és a baj volt a jellemzo az északiaknál sífutó fronton. Bár a színfalak mögött folyamatosan zajlottak az egyeztetések, de ez idáig úgy tunt, hogy nem sikerült békét kötni a háborúban álló felek, a legjobb svéd férfi sífutók és a nemzeti csapatot felkészíto szakvezetoi stáb között. A botrányok még idén januárban kezdodtek, amikor lemondott a válogatott mellett dolgozó segédedzo, az egykori norvég sífutó legenda, Thomas Alsgaard. A norvég távozását még személyes konfliktusokkal magyarázták a vezetok, de aztán februárban, röviddel a világbajnokság elott folytatódtak az incidensek, amikor a svédek szakvezetoje, Inge Braaten éles kirohanást intézett versenyzoivel szemben, akik szerinte nem végeznek elégséges edzésmunkát és amúgy sem viselkednek elég lojálisan a csapattal szemben. A versenyzok pedig a szakember edzésmódszereit és a magaslati edzotáborokba vetett túlzott hitét kifogásolták. Igazi patthelyzet, melyet csak tetéztek a Sapporóban, a északi-sí világbajnokságon történtek. Az elozeteshez képest jóval korábban, nagy porfelho közepette sértodötten hazautazott ugyanis Thobias Fredrikson, mivel nem nevezték ot az egyéni sprint versenyre. (a svéd kapitány védelmében jegyezzük meg azért, hogy talán az elmúlt egy esztendo egyetlen jó döntést hozta ekkor Fredrikson kihagyásával, hiszen a helyére nevezett Mats Larsson végül ezüstérmes lett a sprintben, az egész svéd küldöttség legfényesebb érmét szerezve ezzel a vb-n)

Gunde Svan az új főnök - Sífutás

A svédek számára csalódást jelento világbajnokság (1 ezüst- és 1 bronzérem) után aztán Braaten is belátta, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább, így az eredetileg 2010-ig, a vancouveri olimpia végéig szóló szerzodését felmondva távozott a szövetségi kapitányi pozícióból. Helyét az addig az U23-as csapattal dolgozó Bengt Stattint vette át, akitol azt várták, hogy helyreállítja a csapaton belüli kohéziót és a 2007/08-as Világ Kupa sorozatban ismét sikeressé teszi az önjelölt sztárokból és meglehetosen zabolázatlan egyéniségekbol álló háromkoronás csapatot. Igaz Stattin pozíciója inkább Alsgaardéénak felelt meg, mert a foedzoséggel járó teljes felelosséget és hatalmat sohasem kapta meg. Lehet, hogy ebbol jött az újabb baj. Alig ért véget ugyanis a havas szezon, a nyári felkészülés elején robbant az újabb bomba a svédeknél: Matthias Fredrikson bejelentette ugyanis, hogy egyedül készül majd fel az elottünk álló új évadra. Június közepére aztán a szövetség képviseloi megelégelték a svéd fenegyerek magánakcióit és kirakták a nemzeti csapatból, innentol pedig már az alanyi jogon járó pénzügyi támogatást sem kaphatta meg. Az elszakadók táborát hamarosan növelte Mathias testvére, Thobias Fredrikson is, majd a kétszeres olimpiai bajnok Björn Lind és Anders Södergren is a nemzeti kerettol való távozás mellett döntött, ezzel jelezve, hogy nem csak a Fredrikson testvérekkel van a baj.

A renitensek ráadásul szeptember elején bejelentették, hogy külön sífutó csapat (Team Mekonomen) létrehozását határozták el, amely mellé igen komoly multinacionális cégeket is meg tudtak nyerni szponzornak, ily módon biztosítva a külön edzoi és szervizstáb fenntartását a vancouveri olimpiáig terjedo idoszakra.

Teljes káosz, bizonytalanság, anarchia…

Gunde Svan az új főnök - Sífutás

Na ennek a kusza és személyes sérelmektol sem mentes helyzetnek a feloldására szerzodtették Gunde Svant, aki nem kerül irigylésre méltó helyzetbe, ugyanakkor hatalmas tekintélye és sikereinek mítosza segíthet a helyzet feloldásában. Négyszeres olimpiai bajnokról van szó, a legendás svéd sífutók egyike a most 45 esztendos Svan.

A hír bejelentése egyébként általános megdöbbenést keltett a svédek körében és sokak szerint a kapkodás egyik megnyilvánulása, hiszen több bennfentes is azt állította utólag, hogy csak a sajtótájékoztatón értesült Svan beszervezésérol. Az egykori legenda ettol függetlenül azonnal munkába áll a válogatott mellett, teljes felelossége lesz a férfi és noi felnott- és utánpótlás válogatottak munkája felett. Az eddigi vezeto, Bengt Stattin sem került körön kívülre, de az o feladata a média kapcsolatok és az általános szervezési feladatok megoldására korlátozódik majd a jövoben. A svéd szövetség illetékesei bíznak benne, hogy Svan karizmája elegendo lesz arra, hogy újraegyesítse a svéd válogatottat és az idei Világ Kupa szezonban ismét sikerre vezesse a háromkoronás csapatot.

Csak néhány szóban Gunde Svan eddig (tényleg irigylésre méltó) pályafutásáról: Sikerei csúcsán, a nyolcvanas évek közepén összesen 16 világbajnoki és olimpiai érmet szerzett. Négyszeres olimpiai- és hétszeres világbajnok sífutásban, emellett ötször (!!) nyerte meg az összetett Világ Kupát. A sífutókhoz képest meglepoen fiatal korában, 1991-ben, huszonkilenc esztendos korában vonult vissza a sportágtól. Azóta autóversenyzoként és televíziós kommentátorként is dolgozott, így a csapatot övezo rivaldafény nem lesz szokatlan a számára…

 

 

További cikkek:

Véget ért a sífutó Világ Kupa

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.