•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 26/04/2015
 

Home

 

Sífutás

10/12/2007 - 12:26

Kárpótlás Torinóért


Kárpótlás Torinóért - Sífutás
Reuters

Történelmi cseh siker született a davosi Világ Kupa hétvégén, hiszen a Milan Sperl, Martin Jaks, Lukas Bauer, Martin Koukal összeállítású cseh sífutó váltó története során először nyert versenyt.

Soha korábban sem a csehszlovák, sem pedig cseh váltó nem tudott még aranyérmet nyerni váltóversenyben. A cseh(szlovák) sífutó sport legnagyobb sikerét még 1933-ban az innsbrucki világbajnokságon érte el, amikor ezüstérmes lett a férfi váltó. Emellett még egy olimpiai bronzérem 1988-ból a termése, amely mellett korábban csak a dobogó harmadik fokáig jutottak a Világ Kupában is. A tavalyi szezonban már érett a siker a számukra, hiszen a svédországi Gallivare-ben rendezett versenyen harmadik helyen végeztek, ráadásul bíztató versenyzéssel.

Kárpótlás Torinóért - Sífutás

A torinói olimpián is hasonló meglepetésre készültek a csehek, mint a mostani, de akkor egy adminisztratív hiba a váltó éremesélyébe került. Történt ugyanis, hogy a cseh csapat menedzsere (akit a botrány után el is küldtek), Kvetoslav Zalcik tévedésbol a nagyszeru Milan Sperl helyett a sprinter Dusan Koziseket írta be befutó embernek a nevezéskor. Így a csehek az utolsó váltásnál hiába álltak még a harmadik helyen, a tapasztalatlan, 22 éves Kozisek végül két perc hátránnyal csak a kilencedik helyen tudott bejönni a célba.

A mostani siker némiképp kárpótlás tehát a csehek számára a torinói bukásért, hiszen ezúttal minden körülmény mellettük szólt. Abszolút nekik kedvezett a verseny lefolyása, hiszen meglehetosen lassú tempó és taktikai verseny jellemezte a 4x10km-es futamot. A gyakori, de nem meggyozo és elegendo ritmusváltások nem voltak elegendoek ahhoz hogy a gyengébb váltókkal rendelkezo csapatok leszakadjanak, így végig az élmezonyben tudott haladni például a kazah vagy az utóbbi idoben nem túlságosan eros finn négyes is.

Kárpótlás Torinóért - Sífutás

Egészen páratlan befutót láthatott amúgy a svájci közönség, hiszen a célegyenesbe még tíz (!!) váltó együtt fordult be, amire nem volt még példa sohasem, a célban pedig heten küzdöttek az érmes helyezésekért. Az elso helyezett csehek és a hetedik helyezett kazahok között mindössze 3,4 másodperc volt végül a differencia. A németek a végén nem szóltak bele az érmek alakulásába, mivel Tobias Angerer a az utolsó kanyarban egyensúlyát veszítve bukott és végül csak a tizedik helyre jött be.

Amióta a férfiaknál sífutóváltóban hivatalos versenyeket rendeznek olimpián, világbajnokságon és a Világ Kupában (ez 1933 óta összesen 146 versenyt jelent), a mostani volt a csehek elso gyozelme.

 

 

További cikkek:

Gunde Svan az új fonök

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.