•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 29/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

10/12/2007 - 12:26

Kárpótlás Torinóért


Kárpótlás Torinóért - Sífutás
Reuters

Történelmi cseh siker született a davosi Világ Kupa hétvégén, hiszen a Milan Sperl, Martin Jaks, Lukas Bauer, Martin Koukal összeállítású cseh sífutó váltó története során először nyert versenyt.

Soha korábban sem a csehszlovák, sem pedig cseh váltó nem tudott még aranyérmet nyerni váltóversenyben. A cseh(szlovák) sífutó sport legnagyobb sikerét még 1933-ban az innsbrucki világbajnokságon érte el, amikor ezüstérmes lett a férfi váltó. Emellett még egy olimpiai bronzérem 1988-ból a termése, amely mellett korábban csak a dobogó harmadik fokáig jutottak a Világ Kupában is. A tavalyi szezonban már érett a siker a számukra, hiszen a svédországi Gallivare-ben rendezett versenyen harmadik helyen végeztek, ráadásul bíztató versenyzéssel.

Kárpótlás Torinóért - Sífutás

A torinói olimpián is hasonló meglepetésre készültek a csehek, mint a mostani, de akkor egy adminisztratív hiba a váltó éremesélyébe került. Történt ugyanis, hogy a cseh csapat menedzsere (akit a botrány után el is küldtek), Kvetoslav Zalcik tévedésbol a nagyszeru Milan Sperl helyett a sprinter Dusan Koziseket írta be befutó embernek a nevezéskor. Így a csehek az utolsó váltásnál hiába álltak még a harmadik helyen, a tapasztalatlan, 22 éves Kozisek végül két perc hátránnyal csak a kilencedik helyen tudott bejönni a célba.

A mostani siker némiképp kárpótlás tehát a csehek számára a torinói bukásért, hiszen ezúttal minden körülmény mellettük szólt. Abszolút nekik kedvezett a verseny lefolyása, hiszen meglehetosen lassú tempó és taktikai verseny jellemezte a 4x10km-es futamot. A gyakori, de nem meggyozo és elegendo ritmusváltások nem voltak elegendoek ahhoz hogy a gyengébb váltókkal rendelkezo csapatok leszakadjanak, így végig az élmezonyben tudott haladni például a kazah vagy az utóbbi idoben nem túlságosan eros finn négyes is.

Kárpótlás Torinóért - Sífutás

Egészen páratlan befutót láthatott amúgy a svájci közönség, hiszen a célegyenesbe még tíz (!!) váltó együtt fordult be, amire nem volt még példa sohasem, a célban pedig heten küzdöttek az érmes helyezésekért. Az elso helyezett csehek és a hetedik helyezett kazahok között mindössze 3,4 másodperc volt végül a differencia. A németek a végén nem szóltak bele az érmek alakulásába, mivel Tobias Angerer a az utolsó kanyarban egyensúlyát veszítve bukott és végül csak a tizedik helyre jött be.

Amióta a férfiaknál sífutóváltóban hivatalos versenyeket rendeznek olimpián, világbajnokságon és a Világ Kupában (ez 1933 óta összesen 146 versenyt jelent), a mostani volt a csehek elso gyozelme.

 

 

További cikkek:

Gunde Svan az új fonök

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.

Fájó visszalépés a Tour De Ski-n - Sífutás

Sífutás - Fájó visszalépés

Nem sérülés vagy gyengébb forma, hanem az időjárás akadályozta meg Justyna Kowalczyk indulását az idei Tour de Ski-n.

Na végre! - Sífutás

Sífutás - Na végre!

Sokáig váratták a rajongókat, de november utolsó napjaiban végre a sífutók is elkezdik már a Világkupa szezont.

Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia - Sífutás

Sífutás - Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia

Komoly nehézséggel néz szembe Petter Northug menedzsmentje: a norvég sífutó klasszis a pénz miatt lemaradhat a szocsi olimpiáról.

Northug otthagyta a norvég válogatottat - Sífutás

Sífutás - Northug otthagyta a norvég válogatottat

Kockázatos döntést hozott egy évvel a szocsi olimpia előtt Petter Northug, aki mostantól a norvég válogatott csapattól külön készül.