•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 26/04/2015
 

Home

 

Sífutás

18/11/2008 - 14:34

Kezdődik a sífutó Világkupa


Sífutó Világkupa - Sífutás
Imago

Az északi szakágak közül elsőként a sífutók kezdik meg a 2008/09-es Világkupa szezont. A svédországi Gallivare-ben szombaton az egyéni, vasárnap pedig a váltó versenyekkel kezdődik meg a sífutóknál az olimpia előtti évadban várhatóan rendkívül kiegyensúly

Eurosport 2008-11-18

 

Sífutó Világkupa - Sífutás

Az elozohöz képest jóval mozgalmasabb szezon elé néz a sífutó Világkupa mezonye a 2008/09-es kiírásban. Ennek egyik legfobb oka, hogy páratlan év révén ismét északi-sí világbajnokságot rendeznek majd, melynek helyszíne jövo februárban a csehországi Liberec lesz. Addig azonban még lesz néhány verseny a világ legjobb sífutói számára, ráadásul az egész szezont tekintve sem lehet panasz a program hiányára, hiszen mindkét nem számára 35 verseny szerepel a hivatalos versenynaptárban.

A versenyszezon azonban idén valamivel késobb, csak novemberben kezdodik el. A hagyományos, október végi düsseldorfi szezonnyitó idopontja 2002 után módosul, a német városban rendezett sprintversenyekre majd csak decemberben kerül sor. Az idei Világkupa sorozat így majd csak a mostani hétvégén a svédországi Gallivare-ben kezdodik el.

Sífutó Világkupa - Sífutás

A szezon elso csúcspontja a Tour de Ski sorozat harmadik felvonása lesz, melyet 2008. december 27. és 2009. január 4. között rendeznek meg. A korábban már megszokott versenyhelyszínek (Prága, Nove Mesto, Val di Fiemme) mellett idén egy új rendezo város, a német téli sport egyik fellegvára, Oberhof is csatlakozik A Tour de Ski sorozat így kilenc napon belül immár hét versenybol fog állni, minden valószínuség szerint az újév körüli idoszak egyik legizgalmasabb sportversenyét kínálva ezzel a téli sport szerelmeseinek.

A 2009-es év elején pár hetes szünetet követoen egy újabb „kötelezo” program következik a sorban, hiszen a teljes mezony átköltözik Kanadába. A Callaghan Valleyban rendezik ugyanis a 2010-es vancouveri téli olimpia tesztversenyeit, így a felszerelések, az idojárás, a terepviszonyok tesztelése céljából várhatóan minden nagymeno vállalja majd az észak-amerikai kiruccanást.

Idénre a FIS illetékesei elfogadtak egy új javaslatot is, melynek értelmében a norvégiai Trondheimben 2009-ben megrendezésre kerülo Világ Kupa fordulón a noi 30 km-es és a férfi 50 km-es tömegrajtos versenyen Világ Kupa pontokat is eredményezo, ún. részhajrákat vezetnek be. A hajrák elso három helyezettjét 15-10-5 ponttal jutalmazó rendszer alapján a férfiaknál adott esetben egy rajt-cél gyozelem a korábbi 100 pont helyett 175 VK-pontot is eredményezhet.

Sífutó Világkupa - Sífutás

Az évad másik kiemelkedo eseménye a 2009. február 19. és március 1. között Liberecben megrendezésre kerülo északi sí-világbajnokság lesz, amely Magyarországtól sincsen messze, így érdemes lesz akár személyesen is kilátogatni erre az eseményre és megnézni azt, hogy a tavalyi összetett VK-gyoztes Lukas Bauer és társai hogy szerepelnek majd hazai terepen.

A Világkupa sorozat aztán 2009 márciusában a hagyományos északi fordulókkal fejezodik be, Lahti és Trondheim után a két svédországi helyszín, Stockholm és Falun zárja a sorozatot. Azt gondolom, felesleges is külön hangsúlyozni, hogy az Eurosport a tervek szerint valamennyi versenyrol éloben közvetít.

 

A Világkupa sorozat pontos menetrendje:

 

A hétvége Eurosport-os sífutó közvetítése menetrendje:

2008 november 22. szombat 11.00- 12.00 Noi 10 km

2008 november 22. szombat 12.30- 14.00 Férfi 15 km

2008 november 23. vasárnap 10.30- 11.30 Noi 4x5 km váltó

2008 november 23. vasárnap 12.00- 13.45 Férfi 4x10 km váltó

 

 

 

További cikkek:

Lukas Baueré a kristálygömb

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.