•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 26/04/2015
 

Home

 

Sífutás

28/12/2008 - 18:02

Klasszikusok előtérben


Klasszikusok előtérben - Sífutás
dpa

A klasszikus stílus legjobbjainak kedveztek a sífutók Tour de Ski sorozatának vasárnapi szakaszai.

Eurosport 2008-12-28

 

Klasszikusok előtérben - Sífutás

Vasárnap a németországi Oberhofban a prológot követően a klasszikus stílusú sífutás legjobbjaié volt a terep. A Tour de Ski sorozat második versenynapján a hölgyeknél 10 km, a férfiaknál pedig 15 km volt a táv. A versenyt hendikep indítással rendezték, azaz a szombati prológ győztesei indulhattak elsőként, a többiek pedig a tegnap összeszedett hátrányuknak megfelelően időkülönbséggel rajtoltak mögöttük. A női versenyben nem történt nagy meglepetés, ahogyan az várható volt, a klasszikus stílus legjobbjai, a finnek vették át az irányítást: Virpi Kuitunen és az összetett Világkupában is vezető Aino Kaisa Saarinen hamar utolérték a mezőny elejét és megelőzték a prológ győztes Claudia Nystad-ot. A táv nagy részében a nagy hatos (a két finn illetve Marit Björgen, Justyna Kowalczyk, Arianna Follis és Petra Majdic) együtt mentek, majd két kilométerrel a vége előtt elkezdett nyúlni a sor. Majdic leszakadt a többiekről, míg az élen Kuitunen és Björgen harcolt egymással a győzelemért és a Tour összetett elsőségért. Végül Kuitunen volt a gyorsabb a hajrában, aki ezzel két nap után átvette a vezetést összetettben, igaz csak néhány másodperccel Björgen és a jól hajrázó Kowalczyk előtt. Kuitunen immár az ötödik szakaszgyőzelmét aratta a Tour de Ski versenyek történetében és ő az első versenyző, aki mindhárom eddigi kiírásban tudott szakaszt nyerni.

Klasszikusok előtérben - Sífutás

A férfiak versenyében a német Axel Teichmann a szombati bónusz másodperceknek köszönhetően tetemes, 13,2 másodperces előnnyel indulhatott a 15 km-es klasszikus stílusú távra. A mögüle másodikként rajtoló svájci Dario Cologna hamar, nagyjából 3000 méter után befogta a németet, a két sífutó pedig innentől kezdve egymást segítve haladt a mezőny élén egészen a befutóig. A mögöttük zajló eseményekből Teichmannék nem sokat érzékeltek, mert előnyük nem csökkent sohasem 20 másodperc alá a nagyjából 25-30 főből álló főmezőny előtt. Többen is az élére álltak az üldözőknek (a Tour de Ski tavalyi győztese, Lukas Bauer és a norvég Eldar Roenning is), de végül senki sem vállalta fel az igazi vezér szerepet, így ez a csapat közel fél perces hátránnyal érkezett be a hajrát megnyerő és ezzel az összetett vezetést is átvevő Cologna és az erejével láthatólag spóroló Teichmann mögött. A szakasz nagy győztese az egész távon a legjobb időt produkáló Martin Johnsrud Sundby, aki a 49. helyről jött fel a 14.-re. A Tour de Ski 2006/07-es kiírásának győztese, a német Tobias Angerer is jó szakaszt teljesített, hiszen a visszafogottabb szombati teljesítménye után az ötödik helyre jött előre, jelezve, hogy vele ismét számolni kell az összetett győzelem szempontjából.

A Tour de Ski mezőnye hétfőn (december 29.) Csehországba utazik, ahol Prága belvárosában szabad stílusú sprintversennyel folytatódik a hét versenyből álló sorozat. A prágai sprintversenyt hétfőn 14.45-től élőben közvetítjük az Eurosporton.

 

A női verseny állása (2 szakasz után)

1. Virpi Kuitunen 30:23,2

2. Marit Björgen +2,2 sec hátrány

3. Justyna Kowalczyk +6,2 sec

4. Arianna Follis +8,7 sec

5. Aino Kaisa Saarinen +10,7 sec

6. Petra Majdic +29,4 sec

 

A férfi verseny állása (2 szakasz után)

1. Dario Cologna 43:05,1

2. Axel Teichmann +5,6 sec

3. Sami Jauhojaervi +26,6 sec

4. Devon Kershaw +27 sec

5. Tobias Angerer +28,9 sec

6. Jaak Mae +29,1 sec

 

További cikkek:

Kettős német győzelem a Touron

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.