•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 27/01/2015
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

28/12/2008 - 18:02

Klasszikusok előtérben


Klasszikusok előtérben - Sífutás
dpa

A klasszikus stílus legjobbjainak kedveztek a sífutók Tour de Ski sorozatának vasárnapi szakaszai.

Eurosport 2008-12-28

 

Klasszikusok előtérben - Sífutás

Vasárnap a németországi Oberhofban a prológot követően a klasszikus stílusú sífutás legjobbjaié volt a terep. A Tour de Ski sorozat második versenynapján a hölgyeknél 10 km, a férfiaknál pedig 15 km volt a táv. A versenyt hendikep indítással rendezték, azaz a szombati prológ győztesei indulhattak elsőként, a többiek pedig a tegnap összeszedett hátrányuknak megfelelően időkülönbséggel rajtoltak mögöttük. A női versenyben nem történt nagy meglepetés, ahogyan az várható volt, a klasszikus stílus legjobbjai, a finnek vették át az irányítást: Virpi Kuitunen és az összetett Világkupában is vezető Aino Kaisa Saarinen hamar utolérték a mezőny elejét és megelőzték a prológ győztes Claudia Nystad-ot. A táv nagy részében a nagy hatos (a két finn illetve Marit Björgen, Justyna Kowalczyk, Arianna Follis és Petra Majdic) együtt mentek, majd két kilométerrel a vége előtt elkezdett nyúlni a sor. Majdic leszakadt a többiekről, míg az élen Kuitunen és Björgen harcolt egymással a győzelemért és a Tour összetett elsőségért. Végül Kuitunen volt a gyorsabb a hajrában, aki ezzel két nap után átvette a vezetést összetettben, igaz csak néhány másodperccel Björgen és a jól hajrázó Kowalczyk előtt. Kuitunen immár az ötödik szakaszgyőzelmét aratta a Tour de Ski versenyek történetében és ő az első versenyző, aki mindhárom eddigi kiírásban tudott szakaszt nyerni.

Klasszikusok előtérben - Sífutás

A férfiak versenyében a német Axel Teichmann a szombati bónusz másodperceknek köszönhetően tetemes, 13,2 másodperces előnnyel indulhatott a 15 km-es klasszikus stílusú távra. A mögüle másodikként rajtoló svájci Dario Cologna hamar, nagyjából 3000 méter után befogta a németet, a két sífutó pedig innentől kezdve egymást segítve haladt a mezőny élén egészen a befutóig. A mögöttük zajló eseményekből Teichmannék nem sokat érzékeltek, mert előnyük nem csökkent sohasem 20 másodperc alá a nagyjából 25-30 főből álló főmezőny előtt. Többen is az élére álltak az üldözőknek (a Tour de Ski tavalyi győztese, Lukas Bauer és a norvég Eldar Roenning is), de végül senki sem vállalta fel az igazi vezér szerepet, így ez a csapat közel fél perces hátránnyal érkezett be a hajrát megnyerő és ezzel az összetett vezetést is átvevő Cologna és az erejével láthatólag spóroló Teichmann mögött. A szakasz nagy győztese az egész távon a legjobb időt produkáló Martin Johnsrud Sundby, aki a 49. helyről jött fel a 14.-re. A Tour de Ski 2006/07-es kiírásának győztese, a német Tobias Angerer is jó szakaszt teljesített, hiszen a visszafogottabb szombati teljesítménye után az ötödik helyre jött előre, jelezve, hogy vele ismét számolni kell az összetett győzelem szempontjából.

A Tour de Ski mezőnye hétfőn (december 29.) Csehországba utazik, ahol Prága belvárosában szabad stílusú sprintversennyel folytatódik a hét versenyből álló sorozat. A prágai sprintversenyt hétfőn 14.45-től élőben közvetítjük az Eurosporton.

 

A női verseny állása (2 szakasz után)

1. Virpi Kuitunen 30:23,2

2. Marit Björgen +2,2 sec hátrány

3. Justyna Kowalczyk +6,2 sec

4. Arianna Follis +8,7 sec

5. Aino Kaisa Saarinen +10,7 sec

6. Petra Majdic +29,4 sec

 

A férfi verseny állása (2 szakasz után)

1. Dario Cologna 43:05,1

2. Axel Teichmann +5,6 sec

3. Sami Jauhojaervi +26,6 sec

4. Devon Kershaw +27 sec

5. Tobias Angerer +28,9 sec

6. Jaak Mae +29,1 sec

 

További cikkek:

Kettős német győzelem a Touron

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.

Cologna és Björgen bekezdett - Sífutás

Sífutás - Cologna és Björgen bekezdett

A norvég Marit Björgen és a svájci Dario Cologna sikerével indult útjára a 9. Tour de Ski sífutó verseny.

Tour de Ski - Sífutás

Sífutás - Tour de Ski

A Tour de Ski kilencedik kiadása szombaton rajtol Oberstdorfban a szokásos prológgal, majd vasárnap ugyanott egy üldözőversenyt rendeznek.

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.