•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 25/04/2015
 

Home

 

Sífutás

21/11/2009 - 22:35

Norvég sikerek a nyitányon


Norvég sikerek a nyitányon - Sífutás
Eurosport

A nőknél Marit Björgen sikere papírforma, a férfiaknál Ronny Hafsaas győzelme ugyanakkor hatalmas meglepetés a beitostoleni sífutó szezonnyitón.

Szombaton délután a norvégiai Beitostolenben elkezdődött a 2009/10-es sífutó Világkupa sorozat. A hölgyek számára egyenkénti indítással 10 km-en, szabad stílusban rendeztek versenyt. Az egy héttel ezelőtti felkészülési versenyhez hasonlóan ezúttal is a norvégok klasszisa, Marit Björgen dominálta a futamot, aki az elejétől fogva vezetett és végül közel fél perces előnnyel utasította maga mögé a Tour de Ski sorozat 2008-as győztesét, a svéd Charlotte Kallát. A dobogó harmadik fokára a pályafutása első Világkupa dobogós helyezését szerző, szintén svéd Anna Haag állhatott fel. A negyedik helyen az a Krsitin Steira zárta a versenyt, aki fél távnál egy éles kanyarban (a feltűnően jeges pálya miatt is) látványos esést produkálva átesett egy másik pályaszakaszra, ahol kis híján összeütközött az egyik orosz versenyzővel.

Norvég sikerek a nyitányon - Sífutás

Marit Björgen ezzel a sikerével pályafutása 31. Világkupa győzelmét aratta és két év szünet után (2007 november Kuusamo) tudott ismét egyéni versenyt nyerni. Vele kapcsolatban  egy fontos hír is napvilágot látott szombaton, a norvég sífutó klasszis ugyanis a verseny utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy kihagyja a Tour de Ski sorozat 2010-es kiírását. Az idei Világkupa sorozatra az edzésmunkájában hatalmas változásokat eszközlő Björgen úgy tűnik, ezúttal a 2007/08-as szezonnal ellentétben nem akar hamar kimerülni és inkább a 2010-es vancouveri olimpiára fókuszál. A Tour de Ski kihagyása (az ott szerezhető nagy mennyiségű pont miatt) egyben azt is jelenti, hogy Björgen feladja az összetett Világkupa megnyerésének lehetőségét. Igaz ezt a sorozatot korábban már kétszer is (2004/05 és 2005/06) is megnyerte pályafutása során, ugyanakkor olimpiai aranyérme még nincsen.

 A férfiak kora délutáni, 15 km-es szabad stílusú versenyében hatalmas meglepetés született, hiszen az eredetileg biatlonban versenyző norvég Ronny Hafsaas nyerte meg a futamot. A nagyszerű utolsó öt kilométert produkáló norvég futó mindössze két tized másodperccel előzte meg a franciák legjobbját, Vincent Vittoz-t és csupán 6,6 másodperccel a végül harmadikként záró finn Matti Heikkinent. A finn versenyző Haaghoz hasonlóan pályafutása során első alkalommal állhatott fel Világkupa verseny dobogójára. A libereci világbajnokság hőse és egyben háromszoros aranyérmese, a norvég Petter Northug jól kezdett, öt kilométerig vezetett is, de ezúttal csak a negyedik helyen zárta a versenyt. Hafsaas neve a sífutó sportban különösebben nem volt ismert korábban, a 24 éves versenyző eddigi egyelten VK-versenyén Davosban (2007-ben) a 36. helyen végzett, emellett pedig a biatlon Világkupában gyűjtött Top10-es helyezéseket az elmúlt szezonban. Vasárnap a váltó versenyek következnek Beitostolenben, melyeket az Eurosporton ezúttal is közvetítünk.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.