•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 30/01/2015
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

21/11/2009 - 22:35

Norvég sikerek a nyitányon


Norvég sikerek a nyitányon - Sífutás
Eurosport

A nőknél Marit Björgen sikere papírforma, a férfiaknál Ronny Hafsaas győzelme ugyanakkor hatalmas meglepetés a beitostoleni sífutó szezonnyitón.

Szombaton délután a norvégiai Beitostolenben elkezdődött a 2009/10-es sífutó Világkupa sorozat. A hölgyek számára egyenkénti indítással 10 km-en, szabad stílusban rendeztek versenyt. Az egy héttel ezelőtti felkészülési versenyhez hasonlóan ezúttal is a norvégok klasszisa, Marit Björgen dominálta a futamot, aki az elejétől fogva vezetett és végül közel fél perces előnnyel utasította maga mögé a Tour de Ski sorozat 2008-as győztesét, a svéd Charlotte Kallát. A dobogó harmadik fokára a pályafutása első Világkupa dobogós helyezését szerző, szintén svéd Anna Haag állhatott fel. A negyedik helyen az a Krsitin Steira zárta a versenyt, aki fél távnál egy éles kanyarban (a feltűnően jeges pálya miatt is) látványos esést produkálva átesett egy másik pályaszakaszra, ahol kis híján összeütközött az egyik orosz versenyzővel.

Norvég sikerek a nyitányon - Sífutás

Marit Björgen ezzel a sikerével pályafutása 31. Világkupa győzelmét aratta és két év szünet után (2007 november Kuusamo) tudott ismét egyéni versenyt nyerni. Vele kapcsolatban  egy fontos hír is napvilágot látott szombaton, a norvég sífutó klasszis ugyanis a verseny utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy kihagyja a Tour de Ski sorozat 2010-es kiírását. Az idei Világkupa sorozatra az edzésmunkájában hatalmas változásokat eszközlő Björgen úgy tűnik, ezúttal a 2007/08-as szezonnal ellentétben nem akar hamar kimerülni és inkább a 2010-es vancouveri olimpiára fókuszál. A Tour de Ski kihagyása (az ott szerezhető nagy mennyiségű pont miatt) egyben azt is jelenti, hogy Björgen feladja az összetett Világkupa megnyerésének lehetőségét. Igaz ezt a sorozatot korábban már kétszer is (2004/05 és 2005/06) is megnyerte pályafutása során, ugyanakkor olimpiai aranyérme még nincsen.

 A férfiak kora délutáni, 15 km-es szabad stílusú versenyében hatalmas meglepetés született, hiszen az eredetileg biatlonban versenyző norvég Ronny Hafsaas nyerte meg a futamot. A nagyszerű utolsó öt kilométert produkáló norvég futó mindössze két tized másodperccel előzte meg a franciák legjobbját, Vincent Vittoz-t és csupán 6,6 másodperccel a végül harmadikként záró finn Matti Heikkinent. A finn versenyző Haaghoz hasonlóan pályafutása során első alkalommal állhatott fel Világkupa verseny dobogójára. A libereci világbajnokság hőse és egyben háromszoros aranyérmese, a norvég Petter Northug jól kezdett, öt kilométerig vezetett is, de ezúttal csak a negyedik helyen zárta a versenyt. Hafsaas neve a sífutó sportban különösebben nem volt ismert korábban, a 24 éves versenyző eddigi egyelten VK-versenyén Davosban (2007-ben) a 36. helyen végzett, emellett pedig a biatlon Világkupában gyűjtött Top10-es helyezéseket az elmúlt szezonban. Vasárnap a váltó versenyek következnek Beitostolenben, melyeket az Eurosporton ezúttal is közvetítünk.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.

Cologna és Björgen bekezdett - Sífutás

Sífutás - Cologna és Björgen bekezdett

A norvég Marit Björgen és a svájci Dario Cologna sikerével indult útjára a 9. Tour de Ski sífutó verseny.

Tour de Ski - Sífutás

Sífutás - Tour de Ski

A Tour de Ski kilencedik kiadása szombaton rajtol Oberstdorfban a szokásos prológgal, majd vasárnap ugyanott egy üldözőversenyt rendeznek.

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.