•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 21/04/2015
 

Home

 

Sífutás

04/02/2010 - 13:43

Női sífutás


Hat sífutó versenyszámot rendeznek a vancouveri olimpián a hölgyeknél.

A mezőny az elmúlt évekkel ellentétben idén sokkal kiegyensúlyozottabb, így az sem kizárt, hogy valamennyi számban más nemzetbeli győztest avatnak.

Bár a sífutás már a franciaországi Chamonix-ban rendezett első téli olimpián is ott szerepelt a versenyprogramban, a nők mégis csak 28 évvel később mutatkozhattak be ötkarikás versenyeken ebben a sportágban. Az oslói játékokon (1952) csupán egy számot rendeztek a részükre, a 10 kilométeres klasszikus stílusú versenyben hármas finn siker született, a győztest pedig Lydia Wideman-nak hívták. A női sífutó versenyprogram az ezt követő években szépen bővült, a torinói olimpiától kezdődően pedig immár hat versenyszámból áll. A vancouveri olimpián a sífutó versenyeket a többi északi szakághoz hasonlóan Whistler-ben rendezik meg. A helyszín nem ismeretlen a mezőny számára, hiszen az elmúlt szezonban rendeztek itt versenyeket a Világkupa sorozaton belül. Bár a 2009 januárjában rendezett futamokon eléggé foghíjas volt a mezőny, a próbaolimpia nem feltétlenül a versenyzők számára volt igazán fontos. A sífutásban kiemelt szerepe van a vaxolásnak, így ha a legjobbak versenyzők nem is vállalták a Kanadába utazást, a technikai stábok maximális létszámmal és aktivitással vettek részt az eseményen. A whistleri pálya amúgy nem lesz könnyű a vaxmestereknek, hiszen egyik fele nyílt terepen (a verseny idején akár erős napsütésben), a másik pedig erdőben, várhatóan fagyos terepen halad, így adott esetben a papírforma erőteljes borulása is elképzelhető. Az egyes versenyszámok esélyeinek (néhol szubjektív) latolgatásánál haladjunk időrendi sorrendben:

 

Női 10 km szabad stílus (február 15.)

Női sífutás - Sífutás

Az olimpiai versenyek rögtön a legrégebb óta a programban szereplő versenyszámmal kezdődnek, amely sokak számára alapvetően határozhatja meg a további szereplés (elsősorban pszichés) aspektusait.  A női mezőnyre ebben a szezonban különösen igaz volt a „rejtőzködés”, vagyis sokan hagytak ki különböző versenyeket a sikeres olimpiai szereplés érdekében, a rejtőzködők nagy része pedig alighanem erre a tradicionális versenyre koncentrál. Ebben a szezonban eddig kétszer rendeztek 10 km-en szabad stílusú versenyt, a beitostoleni szezonnyitón a norvég Marit Björgen, a svájci Davosban pedig az orosz Irina Khazova győzött. A négyszeres világbajnok Björgen idén maximálisan az olimpiára készül, ennek érdekében pedig több Világkupa verseny mellett kihagyta a Tour de Ski sorozatot is. A kevésbé intenzív tréningekkel, a korábbiaktól eltérően energiatakarékosabban készülő norvég klasszis Vancouverben ebben a versenyszámban számíthat a legjobb esélyekkel a győzelemre. Nekem valami azt súgja, hogy az eddig két olimpiai ezüstéremmel rendelkező, az aranyra mindennél jobban vágyó Björgen meg is szerzi a legfényesebb érmet, igaz a végsőkig kiélezett harcot kell majd ezért folytatnia a két svéddel, a Tour de Skit egyaránt kihagyó Charlotte Kallával és Anna Haaggal. Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy mi van a többiekkel (pl. Majdic, Kowalczyk, Saarinen, Kuitunen, Follis). Róluk is lesz szó természetesen, de véleményem szerint ők inkább más versenyszámokra fognak fókuszálni az olimpián, így 10 km-en (ha el is indulnak) nem lesznek dobogón.

Tipp: 1. Marit Björgen (NOR) 2. Charlotte Kalla (SWE) 3. Anna Haag (SWE)

További esélyesek: Irina Khazova (RUS) Kristina Smigun (EST)

 

Női klasszikus sprint (február 17.)

Női sífutás - Sífutás

Négy évvel ezelőtt Torinóban nagy meglepetés született, az akkor szabad stílusban lebonyolított versenyben ugyanis a szinte alig ismert kanadai Chandra Crawford győzött. Az utóbbi egy évben sérülésekkel küzdő Crawford várhatóan ott lesz most is a mezőnyben, de ezúttal is reális győzelmi esélyek nélkül. Az ezúttal klasszikus stílusban rendezendő futamon viszont idén sem kizárt a meglepetés. Ha a szezon előtt kérdezik az esélyeket, szinte mindenki egyértelműen a szlovén Petra Majdic-ot jelölte volna meg favoritnak. Majdic státusza persze ebben a kérdésben azóta sem változott, hiszen a szlovénok sprint Világkupa győztese idén is nyert már sprint versenyeket. Az ebben a szezonban megrendezett három klasszikus stílusú sprint közül egyet megnyert (Oberhof), kétszer pedig ezüstérmes volt (Kuusamo, Otepaa), így egyértelműen az olimpia nagy esélyesének számít. Aki miatt viszont mégsem lehet teljesen nyugodt Majdic az nem más, mint az alig húsz éves Hanna Falk. A nemzetközi mezőnybe idén berobbant svéd sífutónő Düsseldorfban (igaz szabad stílusban) megszerezte pályafutása első Világkupa győzelmét, majd az otepaa-i sprintben a láthatóan kitűnő erőben lévő Majdicot lehajrázva is győzni tudott, immár klasszikus stílusban is. Mivel utóbbi pálya kialakítása és a befutó egyenes hosszúsága hasonlít az olimpiai pályára, így Falk nem esélytelen az olimpiai dobogóra kerülésre, sőt akár még többre is. A tavaly januárban rendezett próbaolimpiát a szlovák Alena Prozachkova nyerte Whistlerben és mivel akkor sem Falk, sem pedig Majdic nem indultak, a mélyebb szintű pályaismeret akár kamatozhat is számára. Klasszikus stílusról lévén szó, nem feledkezhetünk meg a finnekről (főleg Aino Kaisa Saarinen lehet erős) és arról a Justyna Kowalczyk-ról sem, aki a szezon első sprint versenyén (Kuusamo) karrierje során először tudott ebben a stílusban futamot nyerni. Ebben a számban én meglepetést szimatolok, talán sokan megköveznének érte, de szerintem Petra Majdic még dobogón sem fog végezni.

Tipp: 1. Hanna Falk (SWE) 2. Justyna Kowalczyk (POL), 3. Alena Prochazkova (SVK)

További esélyesek: Marit Björgen (NOR), Aino Kaisa Saarinen (FIN)

 

Női 15 km-es üldözéses (február 19.)

Női sífutás - Sífutás

Talán a legnehezebben megtippelhető versenyszám, aminek paradox módon mégis van egy toronymagas esélyese. Ebben a versenyformában az idei szezonban mindössze egy futamot rendeztek (Rybinsk), de az ottani erősen foghíjas mezőny (svédek, norvégok, finnek hiányoztak) miatt Justyna Kowalczyk győzelme abszolút papírforma volt. A lengyelek összetett Világkupa győztese és kétszeres libereci világbajnoka azonban az elmúlt évek versenyzéseit látva mégis a legnagyobb favoritja ennek a versenynek. A szám világbajnoki címét védő lengyel sífutónő mindkét stílusban kiemelkedő tudással rendelkezik, így nehezen képzelhető el, hogy bárki is leszakítsa őt a tömegrajtos indítású futamon. Kowalczyk azonban mégsem lehet biztos a sikerben, hiszen sokakkal ellentétben ő végigversenyezte a szezont, így kérdéses, milyen erőállapotban lesz február közepén. Egy, a sífutásban különösen jellemző dologgal is számolnia kell, vagyis könnyen elképzelhető, hogy akad szép számmal olyan versenyző a mezőnyben, aki a várhatóan négy számot is vállaló Kowalczykkal ellentétben csak erre az egy futamra fog koncentrálni. Ilyen lehet a világbajnoki ezüstérmes Kristin Steira, a szintén norvég Therese Johaug vagy a finnek all-roundere, Riita-Liisa Roponen is. Az orosz női versenyzők idén számtalan meglepetést okoztak már a Világkupában, így az sem zárható ki, hogy lesz egy-két emberük a végső hajrára, bár nekik talán inkább a váltó lehet a fő versenyszámuk Vancouverben.

Tipp: 1. Justyna Kowalczyk (POL), 2. Kristin Steira (NOR), 3. Marianna Longa (ITA)

További esélyesek: Valentina Sevcsenko (UKR), Therese Johaug (NOR)

 

Csapat sprint – szabad stílus (február 22.)

Női sífutás - Sífutás

Az egyéni sprint verseny esetleges csalódásainak kiheverésére jó lehetőség az öt nappal később sorra kerülő csapat sprint, amely most szerepel mindössze másodszor az olimpiai programban. Az ezúttal szabad stílusban sorra kerülő futamban valamivel kevesebb esélyt adnak a szakértők a címvédő svédeknek és az inkább klasszikus stílusban erős finneknek és norvégoknak. Az olimpia előtti utolsó ilyen lebonyolítású futam német-szlovén-orosz dobogót hozott Rybinskben és könnyen lehet, hogy az olimpián is hasonló lesz a dobogósok névsora, igaz szerintem más sorrendben. A rybinski futamot az olimpiai felkészülés miatt kihagyó Petra Majdic ugyanis az egyéni verseny gyengébb szereplése után ezúttal Vesna Fabjannal párban mindenkit legyőzhet. A német női sífutók Vancouverben várhatóan csak a váltó számokban lesznek érdekeltek az éremcsatáknál, de a „nagy öregekre” (Evi Sachenbacher, Claudia Nystad) épülő csapatuk ezúttal sem utazik majd haza medália nélkül. A dobogó harmadik fokára teljesen reális eséllyel pályáznak az oroszok, akik a németekhez hasonlóan szintén a váltó számokra koncentrálnak majd elsősorban. A Liberecben egyéni sprint világbajnoki címet szerző Arianna Follis kitűnő formában szerepelt eddig idén a Világkupában, igaz az olimpiai program nem kifejezetten kedvező a számára, de talán ebben a számban lehet a legtöbb esélye az éremszerzésre.

Tipp: 1. Szlovénia 2. Németország 3. Svédország

További esélyesek: Oroszország, Norvégia, Olaszország

 

Női 4x5 km-es váltó (február 25.)

Női sífutás - Sífutás

Az ekkorra már alaposan kifacsart versenyzők számára egy újabb futam következik az olimpia második hetében. Ilyenkor jöhetnek jól a friss emberek. A népes csapattal Vancouverbe utazó orosz női sífutók címvédőként jó esélyekkel várhatják a futamot, igaz ismételt olimpiai győzelmük azért meglepetés lenne. A favorit egyértelműen a tavalyi világbajnokságon is győztes finn váltó, amely a Muranen-Kuitunen-Roponen-Saarinen összeállításban szerepelve a legerősebbnek tűnik a mezőnyben. A jó formában lévő Marit Björgennel kiegészülő norvégok Libereccel ellentétben ezúttal odaérhetnek a dobogóra, míg az elmúlt egy évben rengeteget erősödő svédek a 2009-es világbajnoki bronzérem után most még merészebb célokkal érkezhetnek erre a versenyre. A korábban már említett német női váltó talán utolsó nagy világversenyén szerepelhet ilyen összeállításban, az adott esetben a biatlonos Miriam Gössner (vagy talán még Magdalena Neuner) által kisegített csapat szintén kihasználhatja a friss erőkben rejlő lehetőségeket.

Tipp: 1. Finnország 2. Norvégia 3. Németország

További esélyesek: Svédország, Oroszország

 

Női 30 km klasszikus stílusú (február 27.)

Az olimpia hagyományosan befejező versenyszáma, a tömegrajtos indítású 30 km-es futam, amelyet Whistlerben ezúttal klasszikus stílusban rendeznek meg. A Világkupában ritkán rendeznek hasonló futamot és mivel a tavalyi libereci világbajnokságon szabad stílusban rendezték a 30 km-es versenyt, így az esélyek elég nehezen tippelhetőek. Az addigra már megrendezett öt versenyszám eredményei (sikerei, kudarcai) sokak számára jelenthetnek plusz motivációt vagy visszahúzó erőt. Ráadásul a klasszikus stílus és a bevezetőben már említett hóviszonyok miatt akár vaxverseny is lehet a dologból, a megfelelő „anyagra” rátaláló versenyzők között osztják majd ki az érmeket. Ebben a stílusban elsősorban a norvégok és a finnek számítanak nagymenőnek (nem utolsósorban a vaxmestereknél falhalmozott know-how miatt), így szerintem közöttük kell majd keresni a végső győztest. Az idei szezonban keveset versenyző, de annál többet készülő Virpi Kuitunen és a Tour de Ski-n is bombaerősnek bizonyuló Aino Kaisa Saarinen lehetnek a favoritok. Nem lenne meglepetés a lengyel (addigra már talán olimpiai bajnok, így felszabadultabban versenyző) Kowalczyk, a tavalyi szezon végén hatalmas meglepetésre Trondheimben egy hasonló futamot már megnyerő szlovén Majdic, vagy a norvégok, a sapporoi vb-n 2007-ben ezüstérmet nyerő Kristin Steira és az ottani bronzérmes Therese Johaug sikere sem.

Tipp: 1. Virpi Kuitunen (FIN), 2. Therese Johaug (NOR), 3. Masako Ishida (JPN)

További esélyesek: Aino Kaisa Saarinen (FIN), Kristin Steira (NOR), Petra Majdic (SLO)

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.