•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 22/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

18/11/2010 - 14:19 - Updated 18/11/2010 - 14:49

Northug és a többiek


Northug és a többiek - Sífutás
Reuters

A svédországi Gällivare-ben szombaton a férfiak számára is elkezdődik a sífutók 2010/11-es Világkupa sorozata, ahol újra a norvég Petter Northug lehet a mérce.

A norvég sífutóknál a jövőre esedékes oslói északi-sí világbajnokság lesz a fő esemény ebben a szezonban, ez jelentheti a vetélytársak egyetlen komoly esélyét az összetett Világkupa megnyerésére. A vancouveri olimpia sztárja, a Kanadából négy éremmel (közte két arany) hazatérő Petter Northug ugyanis amúgy szinte verhetetlennek tűnne a 2010/11-es Világkupa évadban is. A mindössze 24 éves, de már most a sportág történetének egyik legnagyobb alakjának számító Northug mind klasszikus, mind pedig szabad stílusban remekel, sprintben és hosszú távon is versenyképes (az olimpián csapat sprintben és 50 km-en nyert), így nehéz olyan versenyt elképzelni, ahol ne lenne favorit. A terhelést is bírja a szervezete, amit jól mutat, hogy ő volt a mezőny egyetlen olyan sífutója az olimpián, aki mind a hat számban elindult. Hasonló terveket dédelget Oslóra is, ahol a tervek szerint öt számban láthatjuk majd versenyezni és hozzá méltó módon egyértelműen „ötből ötöt” szeretne is megnyerni.

Northug és a többiek - Sífutás

Northug legfőbb riválisa a svéd Marcus Hellner lehet idén, aki már az előző szezont is a harmadik helyen fejezte be és aki már Vancouverben is megmutatta (ahonnan szintén két arannyal tért haza), hogy a svéd sífutók néhány év szünet után ismét a világ legjobbjai közé tartoznak. Hellner szintén fiatal, de már most, 25 évesen is rendelkezik a kellő tapasztalattal ahhoz, hogy megnyerje az összetett Világkupát. Számára a Tour de Ski sorozat lehet a vízválasztó, ha ott sok pontot szerez és a rybinski VK-hétvége helyett nem az azzal időpontban ütköző svéd nemzeti bajnokságot választja majd, akkor Northug nagy kihívója lehet. A női mezőnnyel ellentétben a férfiaknál jóval szélesebb az esélyesek köre, amelyhez idén is hozzátartozik a korábbi (2007/08) összetett győztes Lukas Bauer is. A cseh klasszikus stílus specialista az előző szezonban a Tour de Skin is legyőzte Northugot és mivel idén nyáron a kifejezetten gyengéjének számító sprint versenyekre is „rágyúrt”, várható, hogy ismét az élmezőnyben lesz jövő márciusban.

A svájci Dario Cologna korábban nyert már Tour de Skit, összetett Világkupát és idén februárban olimpiát is, így számára a sífutó Grand Slamből csak a világbajnoki cím hiányzik. nagy kérdés, hogy a hírek szerint (a tavalyival ellentétben) remek nyári felkészülést teljesítő svájci melyik eseményt részesíti idén előnyben. Ne legyünk meglepődve azon, ha ő az összetett kristálygömb helyett inkább egy szép oslói ereklyét nézett volna ki magának a szezonra vonatkozóan. Ha az összetett győzelemre nem is, de dobogóra mindenképpen esélyes lehet a francia Jean Marc Gaillard, aki az egyenkénti indításos klasszikus stílusú versenyeket leszámítva szinte minden futamon dobogós lehet. Nagyratörő álmainak megvalósításában nagy segítségére lehetnek honfitársai, a Lahtiban tavaly élete első VK-versenyét megnyerő Maurice Manificat vagy a továbbra sem a visszavonulásban gondolkozó Vincent Vittoz, akik egy-egy versenyen bárki dolgát megnehezíthetik.

Northug és a többiek - Sífutás

A sprinterek közül talán a svéd Emil Jönsson lehet az, akinek összetettben is lehetnek érmes ambíciói, de ehhez számára kötelező lenne a Tour de Ski indulás, amit nem biztos, hogy vállalni fog idén. Honfitársa, Johann Olsson már a szezon kezdete előtt leiratkozott az összetett esélyesek listájáról, lévén Marit Björgenhez hasonlóan ő is idejekorán jelezte, hogy nem indul a Tour de Skin, az ott szerezhető pontok nélkül pedig esélytelen a Világkupa siker. Az oroszoknál idén is Alekszander Legkov és Maxim Vegzsanyin vihetik a prímet, de számukra is inkább a részsikerek jelenthetik a fő célt. Bár a német férfiak remekül szerepeltek az olimpián, a még mindig az Axel Teichmann – Tobias Angerer páros által fémjelzett csapat számára így is nehéznek ígérkezik a Világkupa szezon, a két rutinos versenyző is inkább a világbajnokságra koncentrál majd várhatóan az idén. A finnek számára gyengén sikerült az olimpia, Matti Heikkinen és Sami Jauhojärvi így most a Világkupa sorozatban tehet sokat azért, hogy a szebb napokat is megélt finn sífutó sport ne csak a hölgyek eredményei miatt kerüljön be a hírekbe. A szabad stílusú versenyeken ismét figyelni kell a az olasz Pietro Piller Cottrer-re, a 36 éves veterán versenyző 15 km-en Vancouverben is érmes volt, rutinja pedig idén is sokat érhet.  

A szezonnyitó gällivare-i pálya két év után lesz ismét helyszíne a Világkupának, a közepes nehézségű terep jól ismert mindenki számára, hiszen semmi sem változott a 2008-as futamokhoz képest. A szezon első versenynapján, szombaton szabadstílusú egyéni versenyeket rendeznek (10 km /15 km), vasárnap pedig a váltó futamokra kerül sor. Az Eurosport természetesen az elmúlt évekhez hasonlóan a mostani szezonban is szinte valamennyi sífutó VK-versenyről élőben közvetít majd.

 

Az Eurosport tervezett hétvégi közvetítési programja a sífutó Világkupáról:

november 20. szombat 10.45-11.45 női 10 km szabadstílus - ÉLŐ
november 20. szombat 12.30-13.45 férfi 15 km szabadstílus - ÉLŐ
november 21. vasárnap 10.45-11.45 női 4x5 km váltó - ÉLŐ
november 21. vasárnap 12.30-14.15 férfi 4x10 km váltó - ÉLŐ

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.

Fájó visszalépés a Tour De Ski-n - Sífutás

Sífutás - Fájó visszalépés

Nem sérülés vagy gyengébb forma, hanem az időjárás akadályozta meg Justyna Kowalczyk indulását az idei Tour de Ski-n.

Na végre! - Sífutás

Sífutás - Na végre!

Sokáig váratták a rajongókat, de november utolsó napjaiban végre a sífutók is elkezdik már a Világkupa szezont.

Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia - Sífutás

Sífutás - Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia

Komoly nehézséggel néz szembe Petter Northug menedzsmentje: a norvég sífutó klasszis a pénz miatt lemaradhat a szocsi olimpiáról.

Northug otthagyta a norvég válogatottat - Sífutás

Sífutás - Northug otthagyta a norvég válogatottat

Kockázatos döntést hozott egy évvel a szocsi olimpia előtt Petter Northug, aki mostantól a norvég válogatott csapattól külön készül.