•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 18/04/2015
 

Home

 

Sífutás

31/12/2010 - 20:03 - Updated 03/01/2011 - 14:51

Elkezdődött a Tour de Ski


Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás
Imago

Szilveszter napján a prológokkal kezdődött el a sífutó Tour de Ski sorozat ötödik kiírása. Az oberhofi nyitányon nőknél a lengyel Justyna Kowalczyk, a férfiaknál a svéd Marcus Hellner volt a leggyorsabb.

Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás

Az előző két kiíráshoz hasonlóan ezúttal is a németországi Oberhofban kezdődött el a sífutók Tour de Ski versenysorozata. Az első – amolyan bemelegítő - szakasz különlegessége volt, hogy az első három helyen célba érő versenyző időjóváírást kapott (15-10-5 másodperces megoszlásban) a célban. Mínusz négy fok körüli hőmérsékletben a nők 2,8 kilométeres prológjával kezdődtek el a futamok Oberhofban. A norvég Marit Björgen, Kristin Steira Vibeke Skofterud hármas távollétében a női mezőny talán tartalékosabbnak mondható, ugyanakkor az esélyek mégis sokkal egyértelműbbek mint a férfiaknál. A legtöbb szakértő a címvédő lengyel Justyna Kowalczykot tartja esélyesnek a végső győzelemre, aki rögtön az oberhofi nyitányon jól ment, hiszen 6:39-es idejénél senki sem tudott gyorsabban menni. Fél távnál, 1400 méternél ugyan még a svéd Charlotte Kalla állt a legjobb idővel, a célban azonban a később induló Kowalczyk javítani tudott és fél másodperces hátrányából másfél másodperces előnyt kovácsolt magának, így pályafutása harmadik szakaszát nyerte meg a Tour de Ski sorozaton.

A harmadik helyen a norvégok 2007-es sprint világbajnoka, Astrid Jacobsen érkezett be, akinek csak 4,8 másodperces lemaradása volt a szakasz győztes Kowalczyk mögött. A nap egyik kellemes meglepetését az orosz Julia Csekaleva okozta, aki az ötödik helyen zárta a prológot. Az összetett győzelemre is esélyesnek gondolt Aino Kaisa Saarinen ugyan hosszú ideig vezetett a célban, végül azonban csak a hatodik helyen zárt, így a negyedik helyen záró Riitta-Liisa Roponen mögött csak a második legjobb finn sífutó lett végül. A legutóbbi Tour de Skin ezüstérmet szerző szlovén Petra Majdic a nyolcadik helyen zárt, míg az olaszok sprint világbajnoka, Arianna Follis ezúttal visszafogott versenyzéssel csak a 17. legjobb idővel ért célba. A női mezőnyre szombaton egy 10 km hosszúságú, hendikep indítású klasszikus stílusú verseny vár, amelyet az Eurosporton január elsején 11.45 perces kezdettel élőben közvetítünk.

Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás

A Tour de Ski női versenyének állása: (1 verseny után):

1. Justyna Kowalczyk (POL) 6:24,0
2. Charlotte Kalla (SWE) +6,5 sec
3. Astrid Jacobsen (NOR) + 14,8 sec
4. Riitta-Liisa Roponen (FIN) +20,7 sec
5. Julia Csekaleva (RUS) +22,2 sec
6. Aino Kaisa Saarinen (FIN) + 22,3 sec

Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás

A férfiak első szakaszára (3750 méteres prológ) még több néző érkezett az oberhofi stadionba, ahol ezúttal is nagyon szoros versenyt láthatott a közönség. A 79 indulóból végül csak 75-en vállalták a részvételt, az utolsó pillanatban visszalépő négy sífutó között ott szerepelt az orosz Maxim Vegzsanyin is, akit La Clusazban 30 km-en aratott győzelme után sokan titkos favoritnak kiáltottak ki. A mezőny elején indulók közül az olasz Loris Frasnelli volt a leggyorsabb, a nyolcas rajtszámmal induló olasz versenyző hosszú ideig a célban és az 1400 méteres ellenőrző pontnál is vezetett. Utóbbin ugyan előbb a svéd Jesper Modin, majd pedig az orosz Alekszej Petyukov is megelőzte őt, de Frasnelli számára már ekkor egyértelmű volt, hogy akár még dobogós is lehet. Végül nem lett az, de hatalmas meglepetésre így is az ötödik helyen fejezte be az oberhofi prológot. A célban előbb a remekül hajrázó Petter Northug vette át tőle a vezetést, akit viszont hamarosan követett a sprint specialista orosz Alekszej Petyukov, aki még a norvégok kétszeres olimpiai bajnokánál is gyorsabb volt, igaz csupán kilenctized másodperccel.

Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás

A mezőny végén induló favoritok közül a svéd Marcus Hellner kezdett a leggyorsabban, aki ugyan az 1400 méteres pontnál még csak a harmadik legjobb idővel rendelkezett, de a célban már ő vette át a vezetést és ezzel meg is nyerte a szakaszt. Petyukov második helye némiképp meglepetés, az oberhofi prológot tavaly megnyerő Northug bronzérme viszont abszolút papírforma. A mezőny végén induló, az összetett Világkupát továbbra is vezető orosz Alekszander Legkov is nagyot hajrázott, de végül a dobogóról éppen leszorulva a negyedik helyen zárt. A férfiak mezőnyében nem voltak különösebben nagy meglepetések, az összetett győzelemre pályázó Dario Cologna a hetedik, a címvédő cseh Lukas Bauer pedig a kilencedik helyről várja a második szakaszt, lemaradásuk pedig nem tekinthető számottevőnek. A férfiak számára szombaton egy hendikep indítású, 15 km-es klasszikus stílusú futam következik Oberhofban, amelyet az Eurosporton január 1-én 12.30-tól kezdődően élőben közvetítünk.

 

A Tour de Ski férfi versenyének állása: (1 verseny után):

1. Marcus Hellner (SWE) 7:19,5
2. Alekszej Petyukov (RUS) +7,0 sec
3. Petter Northug (NOR) +12,9 sec
4. Alekszander Legkov (RUS) +19,8 sec
5. Loris Frasnelli (ITA) +20,1 sec
6. Robin Duvillard (FRA) +20,8 sec

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.