•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 25/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

31/12/2010 - 20:03 - Updated 03/01/2011 - 14:51

Elkezdődött a Tour de Ski


Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás
Imago

Szilveszter napján a prológokkal kezdődött el a sífutó Tour de Ski sorozat ötödik kiírása. Az oberhofi nyitányon nőknél a lengyel Justyna Kowalczyk, a férfiaknál a svéd Marcus Hellner volt a leggyorsabb.

Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás

Az előző két kiíráshoz hasonlóan ezúttal is a németországi Oberhofban kezdődött el a sífutók Tour de Ski versenysorozata. Az első – amolyan bemelegítő - szakasz különlegessége volt, hogy az első három helyen célba érő versenyző időjóváírást kapott (15-10-5 másodperces megoszlásban) a célban. Mínusz négy fok körüli hőmérsékletben a nők 2,8 kilométeres prológjával kezdődtek el a futamok Oberhofban. A norvég Marit Björgen, Kristin Steira Vibeke Skofterud hármas távollétében a női mezőny talán tartalékosabbnak mondható, ugyanakkor az esélyek mégis sokkal egyértelműbbek mint a férfiaknál. A legtöbb szakértő a címvédő lengyel Justyna Kowalczykot tartja esélyesnek a végső győzelemre, aki rögtön az oberhofi nyitányon jól ment, hiszen 6:39-es idejénél senki sem tudott gyorsabban menni. Fél távnál, 1400 méternél ugyan még a svéd Charlotte Kalla állt a legjobb idővel, a célban azonban a később induló Kowalczyk javítani tudott és fél másodperces hátrányából másfél másodperces előnyt kovácsolt magának, így pályafutása harmadik szakaszát nyerte meg a Tour de Ski sorozaton.

A harmadik helyen a norvégok 2007-es sprint világbajnoka, Astrid Jacobsen érkezett be, akinek csak 4,8 másodperces lemaradása volt a szakasz győztes Kowalczyk mögött. A nap egyik kellemes meglepetését az orosz Julia Csekaleva okozta, aki az ötödik helyen zárta a prológot. Az összetett győzelemre is esélyesnek gondolt Aino Kaisa Saarinen ugyan hosszú ideig vezetett a célban, végül azonban csak a hatodik helyen zárt, így a negyedik helyen záró Riitta-Liisa Roponen mögött csak a második legjobb finn sífutó lett végül. A legutóbbi Tour de Skin ezüstérmet szerző szlovén Petra Majdic a nyolcadik helyen zárt, míg az olaszok sprint világbajnoka, Arianna Follis ezúttal visszafogott versenyzéssel csak a 17. legjobb idővel ért célba. A női mezőnyre szombaton egy 10 km hosszúságú, hendikep indítású klasszikus stílusú verseny vár, amelyet az Eurosporton január elsején 11.45 perces kezdettel élőben közvetítünk.

Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás

A Tour de Ski női versenyének állása: (1 verseny után):

1. Justyna Kowalczyk (POL) 6:24,0
2. Charlotte Kalla (SWE) +6,5 sec
3. Astrid Jacobsen (NOR) + 14,8 sec
4. Riitta-Liisa Roponen (FIN) +20,7 sec
5. Julia Csekaleva (RUS) +22,2 sec
6. Aino Kaisa Saarinen (FIN) + 22,3 sec

Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás

A férfiak első szakaszára (3750 méteres prológ) még több néző érkezett az oberhofi stadionba, ahol ezúttal is nagyon szoros versenyt láthatott a közönség. A 79 indulóból végül csak 75-en vállalták a részvételt, az utolsó pillanatban visszalépő négy sífutó között ott szerepelt az orosz Maxim Vegzsanyin is, akit La Clusazban 30 km-en aratott győzelme után sokan titkos favoritnak kiáltottak ki. A mezőny elején indulók közül az olasz Loris Frasnelli volt a leggyorsabb, a nyolcas rajtszámmal induló olasz versenyző hosszú ideig a célban és az 1400 méteres ellenőrző pontnál is vezetett. Utóbbin ugyan előbb a svéd Jesper Modin, majd pedig az orosz Alekszej Petyukov is megelőzte őt, de Frasnelli számára már ekkor egyértelmű volt, hogy akár még dobogós is lehet. Végül nem lett az, de hatalmas meglepetésre így is az ötödik helyen fejezte be az oberhofi prológot. A célban előbb a remekül hajrázó Petter Northug vette át tőle a vezetést, akit viszont hamarosan követett a sprint specialista orosz Alekszej Petyukov, aki még a norvégok kétszeres olimpiai bajnokánál is gyorsabb volt, igaz csupán kilenctized másodperccel.

Elkezdődött a Tour de Ski - Sífutás

A mezőny végén induló favoritok közül a svéd Marcus Hellner kezdett a leggyorsabban, aki ugyan az 1400 méteres pontnál még csak a harmadik legjobb idővel rendelkezett, de a célban már ő vette át a vezetést és ezzel meg is nyerte a szakaszt. Petyukov második helye némiképp meglepetés, az oberhofi prológot tavaly megnyerő Northug bronzérme viszont abszolút papírforma. A mezőny végén induló, az összetett Világkupát továbbra is vezető orosz Alekszander Legkov is nagyot hajrázott, de végül a dobogóról éppen leszorulva a negyedik helyen zárt. A férfiak mezőnyében nem voltak különösebben nagy meglepetések, az összetett győzelemre pályázó Dario Cologna a hetedik, a címvédő cseh Lukas Bauer pedig a kilencedik helyről várja a második szakaszt, lemaradásuk pedig nem tekinthető számottevőnek. A férfiak számára szombaton egy hendikep indítású, 15 km-es klasszikus stílusú futam következik Oberhofban, amelyet az Eurosporton január 1-én 12.30-tól kezdődően élőben közvetítünk.

 

A Tour de Ski férfi versenyének állása: (1 verseny után):

1. Marcus Hellner (SWE) 7:19,5
2. Alekszej Petyukov (RUS) +7,0 sec
3. Petter Northug (NOR) +12,9 sec
4. Alekszander Legkov (RUS) +19,8 sec
5. Loris Frasnelli (ITA) +20,1 sec
6. Robin Duvillard (FRA) +20,8 sec

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.

Fájó visszalépés a Tour De Ski-n - Sífutás

Sífutás - Fájó visszalépés

Nem sérülés vagy gyengébb forma, hanem az időjárás akadályozta meg Justyna Kowalczyk indulását az idei Tour de Ski-n.

Na végre! - Sífutás

Sífutás - Na végre!

Sokáig váratták a rajongókat, de november utolsó napjaiban végre a sífutók is elkezdik már a Világkupa szezont.

Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia - Sífutás

Sífutás - Northug dilemmája: Pénz vagy olimpia

Komoly nehézséggel néz szembe Petter Northug menedzsmentje: a norvég sífutó klasszis a pénz miatt lemaradhat a szocsi olimpiáról.

Northug otthagyta a norvég válogatottat - Sífutás

Sífutás - Northug otthagyta a norvég válogatottat

Kockázatos döntést hozott egy évvel a szocsi olimpia előtt Petter Northug, aki mostantól a norvég válogatott csapattól külön készül.