•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 28/04/2015
 

Home

 

Sífutás

30/12/2011 - 18:14 - Updated 30/12/2011 - 19:48

Tour de Ski 2. szakasza


Tour de Ski 2. szakasza - Sífutás
dpa

A Tour de Ski második szakasza után Justyna Kowalczyk maradt az élen a nőknél, a férfiaknál viszont Axel Teichmann vette át a vezetést.

A 2011/12-es sífutó Tour de Ski sorozat pénteken egy 10 km-es klasszikus stílusú versennyel folytatódott a hölgyeknél, ahol a prológ alapján kialakult sorrendnek megfelelően hendikep indítással rajtolt a mezőny. Hiába indult az oberhofi prológ győztese, Justyna Kowalczyk hat másodperc előnnyel Marit Björgen előtt, a norvég az első kétszáz méteren utolérte őt, sőt a mezőnyből az első kör végére még további négy sífutó is feljött rájuk. A szintén norvég Therese Johaug mellett három finn sífutó (Saarinen, Sarasoja, Lahteenmaki) ért fel még az élre. A második 3 km-es körben aztán továbbra is Aino Kaisa Saarinen diktálta a tempót, a megnövekedett sebességet viszont két honfitársnője már nem bírta, akik fokozatosan leszakadtak.

Az utolsó körben így már csak négyen (Kowalczyk, Björgen, Johaug, Saarinen) haladtak az élen, a többiek pedig már fél perc körüli hátránnyal jöttek mögöttük. A befutó előtt 500 méterrel aztán Kowalczyk megindult. Csak a 30 km-es táv világbajnoka, Johaug tudott vele elmenni és a befutónál ők ketten harcoltak a szakaszgyőzelemért. Végül a valamivel erőteljesebb testalkatú lengyel sífutó ért be elsőként a célba, újabb szakaszsikere pedig azt jelentette, hogy maradt az összetett verseny élén. A hajrára az erős kezdés után Saarinen már elfáradt, így végül Marit Bjögen jött be a célba a harmadik helyen.

A hendikep indítás ellenére ezen a szakaszon is járt időjóváírás az első három helyezettnek, így a szombati oberstdorfi sprint előtt Kowalczyk 5,2 másodperces előnnyel áll a Tour de Ski élén. A lengyel sífutó most aratta pályafutása nyolcadik sikerét a versenyen, így átvette a vezetést a vonatkozó örökrangsor élén a finn Virpi Kuitunentől. "A hó nagyon nehéz volt és a vaxolás többünknek nem sikerült jól. Therese Johaug nagyon jó lehet a Tour de Skin és ahhoz, hogy őt legyőzhessem, az utolsó szakasz, az Alpe Cermis emelkedője előtt legalább két perces előnyt kellene kialakítanom vele szemben" - nyilatkozta Kowalczyk a verseny után, némiképp már a jövőbe tekintve.

A női verseny állása két szakasz után

1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 31:49,4

2. Therese Johaug (norvég) +5,2 mp

3. Marit Björgen (norvég) +17,1 mp

4. Aino Kaisa Saarinen (finn) +31,3mp

5. Krista Lahteenmaki (finn) +1:08,4

6. Kikkan Randall (amerikai) + 1:13,6 mp

A férfiak számára egy 15 km-es klasszikus stílusú versennyel folytatódott pénteken a Tour de Ski sorozat. A hendikep indításnak köszönhetően a prológot megnyerő norvég Petter Northug indulhatott elsőként. Bár az olimpiai bajnok sífutó nyilván szerette volna, nem tudta a mögötte rajtoló masszív mezőnyt maga mögött tartani és főként arra figyelt, hogy a hajrát jó helyről kezdhesse meg. A célegyenes előtti utolsó kanyarban (amely enyhe emelkedőt is tartalmazott) a szintén helyezkedő Dario Cologna elesett. A svájci sífutó viszont ezzel mindenkit feltartott 2-3 másodpercre, kivéve a német Axel Teichmannt, aki jó - talán ösztönös - érzékkel a mezőny élén haladt már ekkor. A német sikerét később már nem veszélyeztette semmi sem az utolsó métereken, így Teichmann átvette a vezetést az összetett versenyben.

A "mezőnyhajrát" végül Northug nyerte meg Cologna előtt, így a két nagy favorit továbbra is egymást figyelheti a versenyben. A férfiaknál sokkal szorosabb az élmezőny két szakasz után, mint a nőknél, ahol még 30-an is egy percen belül állnak az összetett versenyben. A mezőnyre pénteken este egy nagy utazás vár, hiszen Oberhof és Oberstdorf között közel 450 km a megteendő távolság, szombaton pedig már az oberstdorfi sprintverseny következik. "A nyáron nagyon sokat edzettem a párosbotozó technikára, ami most jól kamatozott. Éreztem, hogy a hajrában Petter még közelebb tud kerülni hozzám, de tudtam, hogy meglesz a győzelem" - nyilatkozta a német sífutó, akinek a hajrában még arra is volt családjának üzenjen.

A férfi verseny állása két szakasz után

1. Axel Teichmann (német) 45:48,3

2. Petter Northug (norvég) +7,3 mp

3. Dario Cologna (svájci) +12,9 mp

4. Alexander Legkov (orosz) +19,2 mp

5. Eldar Roenning (norvég) +20,3 mp

6. Giorgio di Centa (olasz) +21,4 mp

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.