•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 31/01/2015
Eurosport
 

Home

 

Sífutás

24/10/2006 - 14:56

Kezdődik a sífutó Világkupa


A téli sportágak közül elsőként - az alpesi sízők mellett - a sífutók kezdik meg a 2006/07-es Világkupa szezont. A hétvégén Düsseldorfban egyéni és csapat sprint versennyel kezdődik meg a sífutóknál az olimpia utáni évben várhatóan rendkívül kiegyensúlyoz

Sífutó Világkupa - Sífutás

Nem akármilyen szezon vár idén a sífutókra, hiszen az összetett Világ Kupáért vívott harc mellett ezúttal két másik esemény is célkeresztben van. Egyrészt jövő év február végén Sapporoban, Japánban rendezik majd az északi sí világbajnokságot, másrészt pedig idén debütál egy, a magas pénzdíjait tekintve is új versenysorozat. A -nem titkoltan- a francia kerékpáros körverseny (Tour de France) mintájára első alkalommal kiírt Tour de Ski lesz az évad nagy újdonsága. A december 29. és január 7 . között megrendezésre kerülő új sorozat - a kiemelt pénzdíjak miatt - nem csak a versenyzők, hanem remélhetőleg a lebonyolítás profizmusának következtében a média figyelmét is felkelti és új lökést ad majd a sífutó sport fejlődésének.

 

Sífutó Világkupa - Sífutás

Mindezek mellett pedig természetesen ott van az összetett illetve a sprint Világkupáért vívott harc is, lesz tehát miért küzdeni a földkerekség legjobb és leggyorsabb sífutóinak. Ez utóbbi cím megszerzéséért jónéhányan harcba szállnak majd a hétvégi sprint Világkupa versenyen is. A düsseldorfi évadnyitó lassan hagyománnyá válik a sífutóknál, hiszen ez lesz immár az ötödik évad, mely a német városban megrendezésre kerülő versennyel kezdődik el. A szervezők ezúttal is hatalmas munkát végeznek el a megfelelő pálya megépítésére, idén is közel 4000 m3 porhavat kell majd széthordani a 830 méter hosszúságú sífutó-kör megépítéséhez.

 

Sífutó Világkupa - Sífutás

A helyszín kétszeresen is hazai pálya a németeknek, hiszen Axel Teichmann, Tobias Angerer vagy Jens Filbrich nyaranta rendszeresen itt készülnek és a Rajna partján kialakításra kerülő sífutó pálya helyén végzik nyári síroller edzéseiket. A verseny sikerére nem csak a hazai versenyzők jó szereplése jelenthet garanciát, hanem az a tény is, hogy a hagyományokhoz híven ezúttal is ingyenes lesz a belépés a nézők számára, így a verseny alatt garantált a telt ház és a jó hangulat egyaránt.

 

Sífutó Világkupa - Sífutás

A szezonnyitón a hölgyeknél ott lesz a tavalyi sprint és az összetett Világkupa győztese, a norvég Marit Björgen is, aki a közelmúltban jelentette be, hogy az idei versenyévadot egy kicsit másképpen építi fel, mint a korábbiakat, hiszen szeretne végig jó formában maradni. Ennek érdekében négy Világkupa helyszínre el sem utazik majd. Így összesen nyolc versennyel kevesebbet teljesít, mint a többiek, de az ő klasszisát ismerve még így is bőven lehet esélye címei megvédésére. Annak mindenesetre örüljünk, hogy a düsseldorfi versenyen egészen biztosan láthatjuk majd Björgent, valamint Tobias Angerert a férfiak összetett Világkupa címvédőjét is, már persze csak azok, akik az Eurosport képernyőjére kapcsolnak az alábbi időpontokban:

 

 

2006. október 29. vasárnap 9.00-9.45h:

női és férfi sprint egyéni - összefoglaló

 

2006. október 30. hétfő 17.00-17.45h:

női és férfi sprint váltó - összefoglaló

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.

Cologna és Björgen bekezdett - Sífutás

Sífutás - Cologna és Björgen bekezdett

A norvég Marit Björgen és a svájci Dario Cologna sikerével indult útjára a 9. Tour de Ski sífutó verseny.

Tour de Ski - Sífutás

Sífutás - Tour de Ski

A Tour de Ski kilencedik kiadása szombaton rajtol Oberstdorfban a szokásos prológgal, majd vasárnap ugyanott egy üldözőversenyt rendeznek.

Norvég túlerő - Sífutás

Sífutás - Norvég túlerő

A norvég sífutók a hétvégén nagyon lenyomták a világot - mint Süsü a cölöpöt...

Björgen vagy Johaug - Sífutás

Sífutás - Björgen vagy Johaug

Az olimpia után sem pihenhet a két norvég sífutó klasszis - most az összetett Világkupáért csatáznak Falunban.

Újra Björgen és Northug? - Sífutás

Sífutás - Újra Björgen és Northug?

Vancouverből a sífutó aranyak kétharmadát a norvég-svéd páros vihette haza - Szocsiban az oroszok is gyűjtögetni akarnak.

Skót hódító a norvég trónon - Sífutás

Sífutás - Skót hódító a norvég trónon

William Wallace, Alexander Bell, Jim Clark, Alex Ferguson, Andy Murray - hamarosan egy sífutó folytathatja a sort?

Norvég söprés a Tour de Ski-n - Sífutás

Sífutás - Norvég söprés a Tour de Ski-n

Hét év alatt egyszer sem volt norvég győztes, most viszont mindkét nemnél az északiak nyerték meg a sífutók Tour de Ski sorozatát.

Folytatódó csillaghullás - Sífutás

Sífutás - Folytatódó csillaghullás

A hölgyeknél négy szakasz után kezd tisztulni a kép, a férfiaknál viszont még mindig nehéz jósolni a Tour de Ski sorozat győztesére.