•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 21/04/2015
 

Home

 

Sífutás

24/10/2006 - 14:56

Kezdődik a sífutó Világkupa


A téli sportágak közül elsőként - az alpesi sízők mellett - a sífutók kezdik meg a 2006/07-es Világkupa szezont. A hétvégén Düsseldorfban egyéni és csapat sprint versennyel kezdődik meg a sífutóknál az olimpia utáni évben várhatóan rendkívül kiegyensúlyoz

Sífutó Világkupa - Sífutás

Nem akármilyen szezon vár idén a sífutókra, hiszen az összetett Világ Kupáért vívott harc mellett ezúttal két másik esemény is célkeresztben van. Egyrészt jövő év február végén Sapporoban, Japánban rendezik majd az északi sí világbajnokságot, másrészt pedig idén debütál egy, a magas pénzdíjait tekintve is új versenysorozat. A -nem titkoltan- a francia kerékpáros körverseny (Tour de France) mintájára első alkalommal kiírt Tour de Ski lesz az évad nagy újdonsága. A december 29. és január 7 . között megrendezésre kerülő új sorozat - a kiemelt pénzdíjak miatt - nem csak a versenyzők, hanem remélhetőleg a lebonyolítás profizmusának következtében a média figyelmét is felkelti és új lökést ad majd a sífutó sport fejlődésének.

 

Sífutó Világkupa - Sífutás

Mindezek mellett pedig természetesen ott van az összetett illetve a sprint Világkupáért vívott harc is, lesz tehát miért küzdeni a földkerekség legjobb és leggyorsabb sífutóinak. Ez utóbbi cím megszerzéséért jónéhányan harcba szállnak majd a hétvégi sprint Világkupa versenyen is. A düsseldorfi évadnyitó lassan hagyománnyá válik a sífutóknál, hiszen ez lesz immár az ötödik évad, mely a német városban megrendezésre kerülő versennyel kezdődik el. A szervezők ezúttal is hatalmas munkát végeznek el a megfelelő pálya megépítésére, idén is közel 4000 m3 porhavat kell majd széthordani a 830 méter hosszúságú sífutó-kör megépítéséhez.

 

Sífutó Világkupa - Sífutás

A helyszín kétszeresen is hazai pálya a németeknek, hiszen Axel Teichmann, Tobias Angerer vagy Jens Filbrich nyaranta rendszeresen itt készülnek és a Rajna partján kialakításra kerülő sífutó pálya helyén végzik nyári síroller edzéseiket. A verseny sikerére nem csak a hazai versenyzők jó szereplése jelenthet garanciát, hanem az a tény is, hogy a hagyományokhoz híven ezúttal is ingyenes lesz a belépés a nézők számára, így a verseny alatt garantált a telt ház és a jó hangulat egyaránt.

 

Sífutó Világkupa - Sífutás

A szezonnyitón a hölgyeknél ott lesz a tavalyi sprint és az összetett Világkupa győztese, a norvég Marit Björgen is, aki a közelmúltban jelentette be, hogy az idei versenyévadot egy kicsit másképpen építi fel, mint a korábbiakat, hiszen szeretne végig jó formában maradni. Ennek érdekében négy Világkupa helyszínre el sem utazik majd. Így összesen nyolc versennyel kevesebbet teljesít, mint a többiek, de az ő klasszisát ismerve még így is bőven lehet esélye címei megvédésére. Annak mindenesetre örüljünk, hogy a düsseldorfi versenyen egészen biztosan láthatjuk majd Björgent, valamint Tobias Angerert a férfiak összetett Világkupa címvédőjét is, már persze csak azok, akik az Eurosport képernyőjére kapcsolnak az alábbi időpontokban:

 

 

2006. október 29. vasárnap 9.00-9.45h:

női és férfi sprint egyéni - összefoglaló

 

2006. október 30. hétfő 17.00-17.45h:

női és férfi sprint váltó - összefoglaló

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sífutás

Marit Björgen döntött - Sífutás

Sífutás - Marit Björgen döntött

Fellélegezhetnek a norvég sífutó csillag rajongói, mert egyelőre nem vonul vissza, még egy évig biztosan versenyezni fog.

Óriási norvég fölény, Northug a király - Sífutás

Sífutás - Óriási norvég fölény, Northug a király

Az északi sí-világbajnokság utolsó napjai sem változtatták meg az erősorrendet, Norvégia félelmetes fölénnyel diadalmaskodott Falunban.

Tarolt a papírforma - Sífutás

Sífutás - Tarolt a papírforma

Norvégia váltója nyerte sífutásban az északi sí-világbajnokság női 4 x 5 kilométeres váltójának döntőjét. Északi összetettben osztrák siker született.

Hajrá a finisben - Sífutás

Sífutás - Hajrá a finisben

Már csak négy versenyszám maradt a faluni északi sí-világbajnokság programjából.

Johan Olsson 15km-es győzelme - Sífutás

Sífutás - Johan Olsson 15km-es győzelme

Johan Olsson megnyerte a szabadstílusú sífutó küzdelmeket,

Björgen újraírja a történelmet - Sífutás

Sífutás - Björgen újraírja a történelmet

Marit Björgen karrierje 30. érmét szerezte az északi sí világbajnokságokon vagy olimpiákon a tegnapi sprint verseny megnyerésével Falunban.

A svédek bajban, a magyarok szenzációsak - Sífutás

Sífutás - A svédek bajban, a magyarok szenzációsak

Emil Joensson visszalépett, míg Anna Haag és Daniel Richardsson indulása kétséges a vb-n. Kónya Ádám harmadik, Papp Ildikó pedig hetedik lett a kvalifikációban.

Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb - Sífutás

Sífutás - Norvég fölény várható - Kezdődik az Északi sí vb

Ma a női 5km-es és a férfi 10km-es szabadstílusú sífutó kvalifikációs versenyekkel elrajtol az északi sí-vb Falunban.

A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből  - Sífutás

Sífutás - A legizgalmasabb Tour de Ski lehet ebből

Ha 6-8 futó egyszerre kanyarodik majd be a toblachi stadionba, akkor minden idő legizgalmasabb befutója várhat ránk a hétvégén.

Björgen megállíthatatlan - Sífutás

Sífutás - Björgen megállíthatatlan

A norvég Marit Björgen a harmadik szakaszát is megnyerte az idei Tour de Skin, így már két perccel vezet a címvédő Johaug előtt.