•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 18/04/2015
 

Home

 

Síugrás

07/01/2010 - 09:52

Andreas Kofler a Négysáncverseny bajnoka


Andreas Kofler  - Síugrás
Imago

Thomas Morgenstern győzött a Négysáncverseny bischofshofeni záró állomásán, összetettben azonban a kiegyensúlyozottan szereplő Andreas Kofleré a siker. Az osztrákok mind a négy sáncon nyertek, ilyenre utoljára 35 éve volt példa.

Andreas Kofler - Síugrás

Szerdán Bischofshofenben véget ért a síugrók idei Négysáncversenye. Az utolsó állomás előtt az volt a kérdés, hogy Andreas Kofler és Gregor Schlierenzauer közül ki nyeri meg az összetett versenyt. Bár a két osztrák ugró mögött Simon Ammann, Wolfgang Loitzl és Janne Ahonen is ott voltak még a rangsorban, de reálisan nézve csak a 14,6 pontos hátrányban lévő Schlierenzauernek lehetett esélye Kofler legyőzésére.

Az első sorozatban gyakorlatilag ugyanakkorát ugrott a két nagy esélyes, így a csapatban olimpiai arany-, egyéniben olimpiai ezüstérme Kofler esélyei tovább növekedtek. A két osztráknál hét méterrel nagyobbat ugró, a 136 méterrel az első kör legjobbját nyújtó Simon Amman viszont megnyerte a sorozatot. A svájci ezzel közelebb jött az élmezőnyhöz, sőt összetettben megelőzte Schlierenzauert is, és feljött a harmadik helyre, közvetlenül a szintén jól ugró (134 méter) Janne Ahonen mögé. Koflernek azonban bőven maradt előnye a második sorozatra, hiszen több mint 12 ponttal vezetett Ahonenék előtt.

A második sorozatban elsőként Schlierenzauer következett az esélyesek közül, aki 134 méterig jutott, de nem sokkal később az alig fél méterrel rövidebbet ugró Kofler azonnal visszaelőzte őt az összetettben. A sorozat végén következő Ammann és Ahonen sem tudott sáncrekord közelében ugrani (ez kellett volna nekik az előzéshez), így eldőlt, hogy a torinói olimpián ezüstérmet szerző Kofler nyerte meg az idei Négysáncversenyt. Az idény legstabilabban ugró versenyzője 25.000 osztrák szurkoló előtt is képes volt elviselni az esélyesség terhét Bischofshofenben és az első állomáson megszerzett előnyét megőrizve pályafutása legszebb egyéni sikerét aratta. A csapatban többszörös világbajnok Kofler ezzel a Négysáncverseny történetének nyolcadik osztrák összetett bajnoka lett, Loitzl 2009-es sikere után Ausztria pedig zsinórban másodszor ünnepelhetett.

Andreas Kofler - Síugrás

Az osztrákok aztán végül minden szempontból taroltak az idei Négysáncversenyen, hiszen a remekül ugró, közel két év szünet után ismét versenyt nyerő Thomas Morgenstern (133 és 136 métert ugrott) hozta nekik a bischofshofeni versenyt is. Ez pedig azt jelenti, hogy 1975 után másodszor, mind a négy sáncon osztrák győzelem született. Harmincöt évvel ezelőtt Karl Schnabl nyerte az utolsó három állomást, de összetettben az a Willie Pürstl lett a bajnok, aki Oberstdorfban tudott győzni. Az osztrák síugró válogatott egy másik (szintén a hetvenes évek közepétől kezdve általuk tartott) rekordot is megdöntött, hiszen Wolfgang Loitzl tavalyi három versenygyőzelme után immár zsinórban a hetedik versenyt nyerik meg a sógorok a Négysáncversenyen. A bischofshofeni verseny után leginkább a két sáncon (Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck) is győztes Schlierenzauer lehet csalódott, hiszen összetettben mindössze fél ponttal szorult le a dobogóról. A huszadik születésnapját egy nappal a bischofshofeni verseny után betöltő osztrák versenyző így is történelmet írt, hiszen ő lett a Négysáncverseny történetének mindössze kilencedik olyan versenyzője, aki mind a négy sáncon legalább egy versenyt meg tudott nyerni.

Andreas Kofler - Síugrás

A végül összetettben a második helyen végző Janne Ahonen újabb rekordot döntött, hiszen összesítésben tízedszer is dobogós lett a Négysáncversenyen. Az öt összetett győzelmével szintén rekorder finn harmadszor lett második és mivel emellett még két bronzérme is van, így megelőzte az eddig ebben a mutatóval vele holtversenyben álló német Jens Weissflogot. Andreas Kofler nagyon mély gödörből kapaszkodott vissza a nemzetközi mezőny elejére, hiszen legutóbb nagyon gyenge évadja volt, akkor csak a 34. helyen fejezte be a Világkupa sorozatot. Tavaly Kofler a selejtezőben kiesett Bichofshofenben, majd első dühében elment síelni, Loitzl sikerét pedig csak a televízión keresztül kísérte figyelemmel. Egy évvel később viszont a Négysáncverseny összetett győzteseként ünnepeltetheti magát ugyanezen a helyszínen. A Négysáncverseny történetében Kofler lett amúgy a 100. versenyző, aki dobogóra tudott állni az összetett értékelésben. Egy évvel ezelőtt is Ammann-Schlierenzauer párharcot várt mindenki a Négysáncversenyen, akkor Wolfgang Loitzl meglepte a favoritokat, a történelem pedig most ismételte önmagát, hiszen Kofler sikerére is viszonylag kevesen tippeltek volna december közepén.

 

Az 58. síugró Négysáncverseny végeredménye:

1. Andreas Kofler (AUT) 1027,2 pont í

2. Janne Ahonen (FIN) 1013,9 pont

3. Wolfgang Loitzl (AUT) 1011,6 pont

4. Gregor Schlierenzauer (AUT) 1011,1 pont

5. Simon Ammann (SUI) 1008,3 pont

6. Thomas Morgenstern (AUT) 987,1 pont

7. Pascal Bodmer (GER) 936,2 pont

8. Martin Koch (AUT) 935,0 pont

9. Adam Malysz (POL) 932,9 pont

10. Anders Jacobsen (NOR) 927,5 pont

 

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Síugrás

Anders Fannemel új rekord: 251,5 méter! - Síugrás

Síugrás - Anders Fannemel új rekord: 251,5 méter!

Egy napot élt Prevc 250m-es világrekordja

Hannawald kárpótlása - Síugrás

Síugrás - Hannawald kárpótlása

A német síugró legenda, Sven Hannawald számára jó és rossz hírt is tartogatott a vasárnapi innsbrucki verseny.

Szürke zóna - Síugrás

Síugrás - Szürke zóna

A síugró ruhák és aláöltők körül alakult ki kisebb vita a Négysáncversenyen. A svájciak Jacobsent vádolják...

Irány Ausztria! - Síugrás

Síugrás - Irány Ausztria!

Végre jó időjárási körülmények, jött is a remek verseny - ez volt az újévi forduló Garmisch-Partenkirchenben.

Erős Pista - Síugrás

Síugrás - Erős Pista

Meglepő osztrák fölényt hozott a síugró Négysáncverseny első, oberstdorfi állomása.

Azért a szél az úr - Síugrás

Síugrás - Azért a szél az úr

A szél és a hóesés miatt nem lehetett versenyt rendezni Oberstdorfban - pótlás hétfőn, ha az időjárás is úgy akarja.

Prevcé az obertdorfi selejtező - Síugrás

Síugrás - Prevcé az obertdorfi selejtező

Szlovén síugró nyerte az oberstdorfi selejtezőt, vasárnap tényleg elkezdődik az idei Négysáncverseny.

A levegő ura(i) - Síugrás

Síugrás - A levegő ura(i)

Szokatlanul korán, már Karácsony után egy nappal elkezdődik a síugrók Négysáncversenye - ezúttal is tengernyi esélyessel.

Hóeke extra - hétvégi összefoglaló - Síugrás

Síugrás - Hóeke extra - hétvégi összefoglaló

Roman Koudelka és a német csapat győzött a síugró VK-nyitányon, Ted Ligety csuklóját törte.

Schuster és a bizalom - Síugrás

Síugrás - Schuster és a bizalom

Sokáig tárgyaltak, de végül csak sikerült a német síugróknak megtartaniuk Werner Schuster kapitányt.