•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 19/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Síugrás

26/11/2008 - 15:11

A síugrók is elkezdik


A síugrók is elkezdik - Síugrás
dpa

November utolsó hétvégéjén a síugrók is megkezdik hosszú menetelésüket, melynek keretében az összetett Világkupa mellett a februári világbajnokság és természetesen az újév napjai köré felépített hagyományos Négysáncverseny lesz a fókuszban.

Eurosport 2008-11-26

 

A síugrók is elkezdik - Síugrás

Az alapvetően konzervatív sportágnak minősülő síugróknál is lesznek komoly változások ebben a szezonban. Itt van mindjárt a februári világbajnokság programja, amely azért különösen érdekes, mivel a csehországi Liberecben már a női síugrók is világbajnoki érmekért ugorhatnak majd. Ez egyébként egy igazi mérföldkő a szakág történetében, hiszen ezzel az olimpiai programba kerülés is elérhető közelségbe kerülhet a síugró hölgyek számára. A 2010-es vancouveri olimpia programjára még nem kerültek be a női síugrók (ami azért tényleg kicsit furcsa lett volna annak tükrében, hogy a programról történő döntéskor még vb-t sem rendeztek nekik), de a mostani változások hatására már talán nem lenne meglepő, ha 2014-ben Szocsiban női síugró olimpiai bajnokot is avatnának.

Ami a férfiakat illeti, ott csak kisebb (a ruhák méretét, szabását idényről idényre átíró minimális szabálypontosítások ellett) programújításra kerül sor. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) ugyanis elindított egy új sorozatot erre a szezonra. Az ún. Team-Tour keretein belül majd 2009 februárjában egy három állomásból (Willingen, Klingenthal, Oberstdorf) álló csapatverseny sorozat is útjára indul.

A síugrók is elkezdik - Síugrás

Az előző szezonhoz képest talán az egyik legmeghatározóbb változás az, hogy több mint egy évtized után Janne Ahonen nélkül rendezik majd az idei versenyeket. Az ötszörös Négysáncverseny győztes finn versenyző összesen 36 Világkupa győzelemmel (már 1994-ben győzött Engelbergben) és a síugró sportot szeretők sajnálata közepette hagyta el szeretett sportágát. A tavalyi mezőnyből hiányozni fog még többek között az osztrák Andreas Widhölzl, a két svájci Guido Landert és Michael Möllinger, valamint Martin Mesik is. Lesz sajnos egy kényszerű hiányzó is idén, a német Georg Späth ugyanis október közepén összeszedett térdsérülése miatt várhatóan az egész havas szezonban nem versenyezhet. Jelentős változások voltak a csapatok körül dolgozó edzők között is, hiszen új tréner irányítja többek között a finn, a lengyel, a német, a svájci és a szlovén válogatottat is.

Ha az idei esélyeket nézzük, akkor az elmúlt három év tükrében nem lesz nehéz tippelnünk az összetett Világkupa győztesre. Az elmúlt három szezonban ugyanis rendre az a versenyző nyerte meg a téli sorozatot is, aki az évad előtti nyári Grand Prix-ban is a legjobb lett (2006-Janda, 2007-Malysz, 2008-Morgenstern). Ez a furcsa egybeesés az idén minden további nélkül folytatódhat, hiszen szinte az összes szakértő és az Internetes fogadóirodák egybehangzó értékelése alapján az osztrák Gregor Schlierenzauer a toronymagas favorit. Az a mindössze 18 éves versenyző, aki az előző két szezon alatt már tizenegy Világkupa versenyt is megnyert és aki ráadásul úgy nyerte a nyári Grand Prix sorozatott, hogy két versenyen (Sapporóban) nem is indult és a nyolc indulása alkalmából ötször nem talált legyőzőre.

A síugrók is elkezdik - Síugrás

Vetélytársból persze nem lesz hiány, Schlierenazeuernek azonban az elmúlt évad formáit látva elsősorban házon belülről, vagyis az osztrák csapatból akadhatnak komoly riválisai. Leginkább a tavalyi összetett Világkupa győztes Thomas Morgenstern lehet esélyes az ismétlésre, de Andreas Kofler, Martin Koch vagy Wolfgang Loitzl is elkaphatja a fonalat. Az esélyeseket latolgatva ne feledkezzünk el az Ahonen visszavonulásával a mezőny legtapasztaltabb és egyik legsikeresebb versenyzőjéről, a lengyel Adam Malyszról és a versenygyőzelemre bármikor esélyes norvég (Jacobsen, Romören, Hilde, Ljökelsöy, Bardal), svájci (Amman, Küttel), finn (Hautemäki, Olli, Happonen) vagy német (Uhrmann, Schmitt) klasszisokról sem. Új arcok nem nagyon várhatóak a versenyek dobogóin, az ifjoncok közül talán csak az utóbbi időben jó formában ugró (nem mellesleg friss finn bajnok) Ville Larinto, vagy az osztrák bajnokságon ezüstérmet szerző és Morgensternt is megelőző Markus Eggenhofer szereplése jelenthet majd üdítő kivételt.

A síugrók is elkezdik - Síugrás

Az Eurosport az előző télhez képest 250 órával többet, a tervek szerint összesen 950 órában közvetít a téli sportágakról. A havas-jeges sportokon belül is a listavezető a síugrás lesz, már ami a televíziós szereplést illeti, hiszen az egész szezonban összesen 180 órányi közvetítési időben számolunk majd be az ugrók küzdelmeiről. A 2008/09-es szezon síugró közvetítései pedig már ezen a héten elkezdődnek a finnországi Kuusamoból:

 

A tervezett közvetítési menetrend:

2008 november 27. csütörtök 18.15-19.00 Selejtező

2008 november 28. péntek 17.00-18.45 Csapatverseny HS-142

2008 november 29. szombat 14.45-16.45 Egyéni verseny HS-142

 

 

További cikkek:

Vége a Rohwein-sagának

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Síugrás

Hóeke extra - hétvégi összefoglaló - Síugrás

Síugrás - Hóeke extra - hétvégi összefoglaló

Roman Koudelka és a német csapat győzött a síugró VK-nyitányon, Ted Ligety csuklóját törte.

Schuster és a bizalom - Síugrás

Síugrás - Schuster és a bizalom

Sokáig tárgyaltak, de végül csak sikerült a német síugróknak megtartaniuk Werner Schuster kapitányt.

A konszolidáció éve - Síugrás

Síugrás - A konszolidáció éve

A felszerelések vonatkozásában elérte az optimumot a síugró sport - legalábbis a versenyigazgató szerint.

Nem gyógyíthatod meg saját magad! - Síugrás

Síugrás - Nem gyógyíthatod meg saját magad!

Tíz éves sikerszéria után szakított az osztrák szövetség a síugrók kapitányával, Alexander Pointnerrel.

Ember a lila sisak alatt - Síugrás

Síugrás - Ember a lila sisak alatt

Januárban vonult vissza a németek négyszeres világbajnok, kétszeres összetett Világkupa győztes síugrója, Martin Schmitt.

Nem bánok semmit sem - Síugrás

Síugrás - Nem bánok semmit sem

Még nem döntött a folytatásról, de nem bánja a visszavonulást Thomas Morgenstern.

A csendes fúrógép - Síugrás

Síugrás - A csendes fúrógép

Új szövetségi kapitánya van az osztrák síugró válogatottnak - de vajon miért?

Auf wiedersehen, Thomas! - Síugrás

Síugrás - Auf wiedersehen, Thomas!

Thomas Morgenstern befejezi pályafutását - a félelem a háromszoros olimpiai bajnok döntésének oka

Ezek a FIS-es fiúk mindig kitalálnak valamit - Síugrás

Síugrás - Ezek a FIS-es fiúk mindig kitalálnak valamit

Az ismert reklámszövegre hajazó cím természetesen ezúttal sportra, a síugrók nyári Grand Prix sorozatára vonatkozik.

Vége a pihenésnek - Síugrás

Síugrás - Vége a pihenésnek

Van nagyjából két hónap az évben, amikor az ember szívesen lenne síugró.