•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 27/04/2015
 

Home

 

Síugrás

02/01/2010 - 10:27

Osztrák fölény Garmischban is


Osztrák fölény Garmischban - Síugrás
dpa

Tovább folytatódik az osztrák síugrók dominanciája az idei Négysáncversenyen. Gregor Schlierenzauer győzött Garmischban, az összetett verseny első hat helyezettje között négy osztrák versenyző is található.

Osztrák fölény Garmischban - Síugrás

Az 58. síugró Négysáncverseny második állomásán, a németországi Garmisch-Partenkirchenben is osztrák siker született. Az oberstdorfi események után azonban ez a tény már nem számít akkora meglepetésnek. A hagyományos újévi versenyen is kitűnően szerepeltek tehát Alexander Pointner tanítványai, akik már az első sorozat után is öt versenyzőt delegáltak a legjobb nyolc közé. Az első sorozatban az oberstdorfi kilencedik helyével (és közel negyven pontos lemaradásával) nagy hátrányba kerülő Gregor Schlierenazuer ugrott a legmesszebbre (136,5 méter), minimális különbséggel megelőzve a norvég Anders Jacobsent és a Négysáncverseny címvédőjét, a szintén osztrák Wolfgang Loitzlt. Hiába ugrott azonban jót az utóbbi napokban gyomorrontással küzdő Schlierenzauer, összetettben nem tudott jelentőset faragni a hátrányából. Az oberstdorfi győztes Andreas Kofler ugyanis szintén jól ugrott (136 méter), így a negyedik helyről várhatta a folytatást.

 

A csodálatos közönség (közel 25.000 néző) előtt rendezett második sorozatra fentebb vitték Walter Hoferék a beülőt, így tovább nőtt az esélye annak, hogy megdőljön Schlierenzauer 141 méteres sáncrekordja. A menet közben felerősödő hátszél miatt azonban végül a 140 méteres távolság fölé csak egy ugrónak sikerült kerülnie.  Igaz Simon Ammann ugrása után az igazi ínyencek is csak csettinthetnek, a kétszeres olimpiai bajnok svájci ugyanis 143,5 méterre repülve jócskán megjavította a rekordot, és ekkor úgy tűnt, hogy akár a győzelmet is megszerezheti. Nyernie végül nem sikerült, de ezt csupán annak köszönheti, hogy az ún. telemark talajfogást nem tudta bemutatni leérkezéskor, így a stíluspontokban megjelenő levonások miatt a másodszorra 135 méterig jutó Wolfgang Loitzl és a 137,5 métert ugró Schlierenzauer is megelőzték őt. A nap negatív szenzációját a svájci világbajnok, Andreas Küttel okozta, aki az első sorozat egyik leggyengébb (kis híján bukott) ugrását bemutatva csak az ötvenedik helyen zárt. A norvégok javítottak az oberstdorfi kudarcuk után, ezúttal három versenyzőjük is bekerült a legjobb tízbe (5. Anders Jacobsen, 7. Johan Remen Evensen, 8. Björn Einar Romören)

 

Osztrák fölény Garmischban - Síugrás

Győzelme ellenére Schlierenzauer az összetett Világkupában nem tudta megelőzni Ammannt, de kettejük között a különbség 18 pontra csökkent. Az osztrákok összetett Világkupa győztese most nyert másodszor Garmisch-Partenkirchenben, ahol már két évvel ezelőtt is a legjobbnak bizonyult. A mostani siker az osztrák síugrók 175. Világkupa győzelme is volt egyben. „Álomszerűen alakult a mai napom, különösen azok után, hogy az oberstdorfi verseny nem sikerült számomra. Ráadásul az elmúlt napokban beteg is voltam, ezúton is köszönöm Dr. Lotznak a kezelést. Értesültem róla, hogy Ammann nagyot ugrott másodszorra, de ettől függetlenül én is nagyot akartam ugrani, ami szerencsére sikerült is. Örülök a győzelemnek.” – nyilatkozta Schlieri a verseny után.

 

A kettős osztrák győzelem az eddigi formákat elnézve nem számít meglepetésnek, ugyanakkor a nap végén talán nem is a pályafutása 27. Világkupa versenyét megnyerő Gregor Schlierenzauer volt a legboldogabb. Andreas Kofler ugyanis 137 méteres második ugrásával jelezte, hogy nem volt véletlen az oberstdorfi győzelem és hiába lett most Garmischban „csak” negyedik, összetettben még így is növelte előnyét az üldözőkkel szemben. A két ausztriai versenyhelyszín előtt Kofler előnye már közel 20 pont a címvédő Loitzl előtt. A második és a hatodik helyen álló ugrók között azonban mindössze 12 pont a differencia, a Loitzl-Ahonen-Ammann-Schlierenzauer-Morgenstern ötös fogatból így még bárki lehet dobogós összetettben, sőt akár a Négysáncversenyt is megnyerheti. Ha viszont Kofler Innsbruckban és Bischofshofenben is ennyire kiegyensúlyozottan ugrik, akkor utóbbi cél eléréséhez négy kiemelkedően nagy ugrásra van szükséges. A Négysáncverseny résztvevői sokat nem pihenhetnek, szombaton ugyanis már az innsbrucki selejtező, vasárnap pedig a sorozat harmadik (egyben első ausztriai) versenye következik.

 

Eddig minden az osztrákok szája íze szerint alakul az idei Négysáncversenyen, ráadásul most a hazai versenyeik következnek, ahol a nemzeti kvóta keretein belül újabb hat versenyzőt nevezhetnek majd a mezőnybe. Az eddig parádésan szereplő hét ugrójuk mellett ott lesz majd az innsbrucki selejtezőben a hétfőn a Kontinentális Kupában (COC) első győzelmét jegyző Michael Hayböck, az idei COC-sorozatot vezető Andreas Strolz, valamint Markus Eggenhofer, Manuel Fettner, Mario Innauer és David Unterberger is. Ha ők is úgy ugranak, mint Koflerék, akkor jaj a többieknek…

 

A Négysáncverseny állása: (2 verseny után):

1. Andreas Kofler (AUT) 537,1 pont

2. Wolfgang Loitzl (AUT) 517,9 pont

3. Janne Ahonen (FIN) 512,5 pont

4. Simon Ammann (SUI) 509,0 pont

5. Gregor Schlierenzauer (AUT) 506,5 pont

6. Thomas Morgenstern (AUT) 505,3 pont

7. Johan Remen Evensen (NOR) 486,5 pont

8. Adam Malysz (POL) 479,1 pont

9. Martin Koch (AUT) 476,2 pont

10. Pascal Bodmer (GER) 470,5 pont

 

Az Eurosport további közvetítései az idei Négysáncversenyről:

január 2.              13.30-15.15              Innsbruck – selejtező - ÉLŐ

január 3.              13.30-15.30              Innsbruck – verseny - ÉLŐ

január 5.              16.30-18.00              Bischofshofen – selejtező - ÉLŐ

január 6.              16.00-18.00              Bischofshofen – verseny - ÉLŐ

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Síugrás

Anders Fannemel új rekord: 251,5 méter! - Síugrás

Síugrás - Anders Fannemel új rekord: 251,5 méter!

Egy napot élt Prevc 250m-es világrekordja

Hannawald kárpótlása - Síugrás

Síugrás - Hannawald kárpótlása

A német síugró legenda, Sven Hannawald számára jó és rossz hírt is tartogatott a vasárnapi innsbrucki verseny.

Szürke zóna - Síugrás

Síugrás - Szürke zóna

A síugró ruhák és aláöltők körül alakult ki kisebb vita a Négysáncversenyen. A svájciak Jacobsent vádolják...

Irány Ausztria! - Síugrás

Síugrás - Irány Ausztria!

Végre jó időjárási körülmények, jött is a remek verseny - ez volt az újévi forduló Garmisch-Partenkirchenben.

Erős Pista - Síugrás

Síugrás - Erős Pista

Meglepő osztrák fölényt hozott a síugró Négysáncverseny első, oberstdorfi állomása.

Azért a szél az úr - Síugrás

Síugrás - Azért a szél az úr

A szél és a hóesés miatt nem lehetett versenyt rendezni Oberstdorfban - pótlás hétfőn, ha az időjárás is úgy akarja.

Prevcé az obertdorfi selejtező - Síugrás

Síugrás - Prevcé az obertdorfi selejtező

Szlovén síugró nyerte az oberstdorfi selejtezőt, vasárnap tényleg elkezdődik az idei Négysáncverseny.

A levegő ura(i) - Síugrás

Síugrás - A levegő ura(i)

Szokatlanul korán, már Karácsony után egy nappal elkezdődik a síugrók Négysáncversenye - ezúttal is tengernyi esélyessel.

Hóeke extra - hétvégi összefoglaló - Síugrás

Síugrás - Hóeke extra - hétvégi összefoglaló

Roman Koudelka és a német csapat győzött a síugró VK-nyitányon, Ted Ligety csuklóját törte.

Schuster és a bizalom - Síugrás

Síugrás - Schuster és a bizalom

Sokáig tárgyaltak, de végül csak sikerült a német síugróknak megtartaniuk Werner Schuster kapitányt.