•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 19/12/2014
Eurosport
 

Home

 

Síugrás

13/01/2006 - 10:00

Andreas Goldberger utolsó ugrása


Alig ért véget a síugrók - minden korábbinál szorosabb végeredményt hozó - hagyományos négysáncversenye, ismét nagy esemény közeledik a havas lejtők legbátrabb sportemberei számára. A hétvégén az ausztriai Kulmban (a világ legnagyobb, természetes hegyoldalba épített síugró sáncán) rendezik meg a sírepülő világbajnokságot (január 12-15.), melynek keretében az osztrákok hivatalosan is elbúcsúztatják

Andreas Goldberger utolsó - Síugrás

Alig ért véget a síugrók - minden korábbinál szorosabb végeredményt hozó - hagyományos négysáncversenye, ismét nagy esemény közeledik a havas lejtők legbátrabb sportemberei számára. A hétvégén az ausztriai Kulmban (a világ legnagyobb, természetes hegyoldalba épített síugró sáncán) rendezik meg a sírepülő világbajnokságot (január 12-15.), melynek keretében az osztrákok hivatalosan is elbúcsúztatják egykori világklasszis versenyzőjüket, Andreas Goldbergert.

Andreas Goldberger utolsó - Síugrás

A tavalyi versenyszezon végén visszavonult, mindenki által csak „Goldi”-nak becézett és ismert sportoló búcsúztatása alkalmából a hazai szervezők pénteken délután külön műsorral kedveskednek. A sokszor bohém, minden mókában partnernek számító Goldberger ezúttal is megadja a módját a búcsúnak, hiszen eleget téve a szervezők felkérésének életében még egyszer – utoljára - felliftezik a toronyba és lecsúszik a lejtőn a számára oly sok sikert hozó kulmi síugró sáncról.

Az 1972-ben született osztrák sportoló alig múlt húsz éves, amikor berobbant a síugrók mezőnyébe, az osztrák síugró rajongók régóta dédelgetett vágyainak valóra váltójaként. Legnagyobb sikereit mindjárt pályafutása elején, még a ’90-es évek közepén aratta. Három összetett Világ Kupa sikerével (1992/93, 1994/95, 1995/96), két négysáncverseny összetett győzelmével (1992/93, 1994/95) valamint hét világbajnoki és két olimpiai érmével minden idők egyik legnagyszerűbb osztrák síugrójaként vonulhat vissza.

Andreas Goldberger utolsó - Síugrás

Népszerűségére jellemző, hogy 1993-ban és 1996-ban is az év sportolójává választották Ausztriában, ebben az időszakban szinte habzsolta az életet, sikereinek köszönhetően szinte mindent megengedhetett magának. Nem volt mintagyerek, élt is a kedvező lehetőségekkel, számtalan kisebb-nagyobb botrányával okozott álmatlan éjszakát az osztrák szövetség vezetőinek. Egyetlen ballépése volt csupán, melyet még neki sem bocsátottak meg, 1997-ben nyilvánosan is elismerte, hogy kokaint fogyasztott. Emellett pedig már a mindig engedékeny osztrák illetékesek sem mehettek el szó nélkül, fél évre eltiltották a versenyzéstől a hazájában még ennek ellenére is töretlenül népszerű „Goldi”-t.

Válaszként Goldberger előbb durcás kisgyerekként hazája elhagyásával fenyegetőzött (jugoszláv/szerb színekben akart indulni a további versenyeken, ennek érdekében az állampolgárságot is felvette rövid időre), majd rövid úton belátta, hogy Ausztrián kívül aligha kapna hasonló szintű anyagi és erkölcsi elismerést. A sikerekben gazdag, viharos éveket és az eltiltást követően azonban nem tudott már igazán visszakapaszkodni a nemzetközi élvonalba, bár végig hasznos tagja volt az osztrák válogatottnak (csapat világbajnoki cím – Lahti 2001), végül 2005. május 29-én mégis bejelentette végleges búcsúját a sáncok világától. Nem szakadt el szeretett sportágától, tavaly november óta az osztrák televízió szakkommentátoraként járja a versenyeket.

Andreas Goldberger utolsó - Síugrás

A hétvégi búcsú körítése sem lesz akármilyen, lévén a szervezők előbb Goldberger több mint egy évtizedes pályafutásából összevágott videó összeállítással (többek között bemutatva szenzációs sírepülő világbajnoki címét, melyet itt Kulmban közel 60.000 (!!) osztrák szurkoló előtt szerzett meg 1996 februárjában) kedveskednek egykori kedvencüknek és a pozitív érzelmeket kiváltó este reményében kilátogató osztrák síugró rajongóknak. Ezt követően pedig a Világ Kupa jelenlegi éllovasától, a cseh Jakub Jandától veszi át – időlegesen- Goldberger a síugró léceket, hogy élete utolsó ugrását végrehajtsa. Az osztrákok egykori fenegyereke komolyan veszi a búcsút, nem szeretne beégni ezen a jeles eseményen, ezért már november eleje óta ismét edzésben van. Pályafutása során utoljára, hozzá méltó módon, jó technikával végrehajtott, igazi sírepüléssel szeretne lejönni a sáncról és - ahogy ő maga is mondja - végleg berepülni életének második, immár civil szakaszába.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Síugrás

Hóeke extra - hétvégi összefoglaló - Síugrás

Síugrás - Hóeke extra - hétvégi összefoglaló

Roman Koudelka és a német csapat győzött a síugró VK-nyitányon, Ted Ligety csuklóját törte.

Schuster és a bizalom - Síugrás

Síugrás - Schuster és a bizalom

Sokáig tárgyaltak, de végül csak sikerült a német síugróknak megtartaniuk Werner Schuster kapitányt.

A konszolidáció éve - Síugrás

Síugrás - A konszolidáció éve

A felszerelések vonatkozásában elérte az optimumot a síugró sport - legalábbis a versenyigazgató szerint.

Nem gyógyíthatod meg saját magad! - Síugrás

Síugrás - Nem gyógyíthatod meg saját magad!

Tíz éves sikerszéria után szakított az osztrák szövetség a síugrók kapitányával, Alexander Pointnerrel.

Ember a lila sisak alatt - Síugrás

Síugrás - Ember a lila sisak alatt

Januárban vonult vissza a németek négyszeres világbajnok, kétszeres összetett Világkupa győztes síugrója, Martin Schmitt.

Nem bánok semmit sem - Síugrás

Síugrás - Nem bánok semmit sem

Még nem döntött a folytatásról, de nem bánja a visszavonulást Thomas Morgenstern.

A csendes fúrógép - Síugrás

Síugrás - A csendes fúrógép

Új szövetségi kapitánya van az osztrák síugró válogatottnak - de vajon miért?

Auf wiedersehen, Thomas! - Síugrás

Síugrás - Auf wiedersehen, Thomas!

Thomas Morgenstern befejezi pályafutását - a félelem a háromszoros olimpiai bajnok döntésének oka

Ezek a FIS-es fiúk mindig kitalálnak valamit - Síugrás

Síugrás - Ezek a FIS-es fiúk mindig kitalálnak valamit

Az ismert reklámszövegre hajazó cím természetesen ezúttal sportra, a síugrók nyári Grand Prix sorozatára vonatkozik.

Vége a pihenésnek - Síugrás

Síugrás - Vége a pihenésnek

Van nagyjából két hónap az évben, amikor az ember szívesen lenne síugró.