•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 27/04/2015
 

Home

 

Skeleton

09/02/2010 - 12:54

A száguldó csontváz


A száguldó csontváz  - Skeleton
Reuters

Kissé morbid voltam a címben, elnézést. Szóval: a száguldó váz, vagyis skeleton az olimpián.

Nem olyan hosszú ez a történet, hiszen 1999-ben vették fel a modernkori olimpia programjára, és 2002-ben rendeztek először a skeletonosok számára ötkarikás játékokat. Pedig valójában egy ősi sportról beszélünk.

A történetírás szerint 1882-ben a brit hadsereg katonái építettek először olyan pályát Svájcban, melyen egy kis váztákolmánnyal siklottak. Aztán két évvel később a britek már St. Moritz és Celerina között rendeztek versenyt. 1887-ben a svájciak pedig már Nagy Nemzeti versenyt írtak ki. Fontos volt megjegyezni a bevezetőben a modernkori olimpia kifejezést. Ugyanis 1887-ben a svájciak kitalálták az úgynevezett ’Cresta Run’-t, mely formában (mikor St. Moritz volt a házigazda) 1928-ban és 1948-ban versenyeztek az olimpián. A ma is divatos versenyzési forma rendkívül veszélyes; talán annyiban hasonlít csak a jelenkori profi versenyekhez, hogy hason csúsznak egy vázon az emberek. Valójában óriási a különbség, és hihetetlenül veszélyes pályákon futják a ’Cresta Run’ versenyeket.

Később a nyugat-németek is a sportág felé fordultak. 1969-ben mesterséges pályát hoztak létre, és ugyanebben az évben Münchenben skeletonos klubot alapítottak. A 80-as évek közepén, 1986-ban a bobosok a szárnyaik alá vették a “kis testvért” és ezzel a hivatalos szövetségbe (FIBT) került a skeleton. 1998-ban már élőben csodálhatták meg a nézők ezt a sportágat a tv készülékeken keresztül, amikor az Eurosport tűzte műsorára a világbajnokságot. 2000-ben már a nőknek is rendeztek vb-t, s innentől már ismerjük a történetet.

A száguldó csontváz - Skeleton

A sportág vezetői szeretnék, ha több nemzet is képviseltetné magát a világversenyeken, de erre a földrajzi adottságok, és a pályahiány miatt kevés lehetőség nyílik. Főleg amerikai, svájci, német, orosz, kanadai, lett és osztrák versenyzők vitézkednek. Elég csak az eredménylistákat megnézni. Salt Lake City-ben két amerikai olimpiai arany született: a hölgyeknél Tristan Gale, az uraknál Jimmy Shea diadalmaskodott. Aztán Torinóban jött a svájci Maya Pedersen és a kanadai Duff Gibson.

Természetesen a Világkupában erősen szereplők közül kerülhet ki a vancouveri győztes. Mellisa Hollingsworth azok után, hogy szoros csatában megnyerte a Világkupát, nagyon szeretne a hazai olimpiáján is bizonyítani. A kanadai hölgy mellett Shelley Rudman, Kerstin Szymkowiak és Anja Huber is két futamot nyert az évadban, vagyis kiélezett küzdelem várható az olimpián.

A férfiaknál más a helyzet. A 26 éves lett Martins Dukurs fölényesen nyerte a Világkupát, így a torinói hetedik helyezett méltán bízhat abban, hogy olimpiai aranyéremmel távozik Kanadából.

Eurosport - Vörös Csaba

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Skeleton

Száguldó csontvázakon - Skeleton

Skeleton - Száguldó csontvázakon

A skeletonosok kétségkívül nincsenek híján a bátorságnak.

A száguldó csontváz  - Skeleton

Skeleton - A száguldó csontváz

Kissé morbid voltam a címben, elnézést. Szóval: a száguldó váz, vagyis skeleton az olimpián.

Cikk archívum - Skeleton

Skeleton - SKELETON 2007

SKELETON 2007

Skeleton - Tűz(oltó) a jégen

Az olimpia nyolcadik napján a férfi skeletonosok kerültek sorra, Cesana Pariolban.

SKELETON TORINÓ 2006 - Skeleton

Skeleton - SKELETON TORINÓ 2006

OLIMPIAI HÍREK

Skeleton - Megvan az első svájci arany

A női skeletonosok másodjára mérkőzhettek meg egymással a téli olimpiák története során.

Skeleton - Samu az Olimpián (2.)

Vajon mi vesz rá egy izompacsirtát arra, hogy egy aprócska vázszerkezetre, mínusz egynehány fokban, ráhasaljon, és embertelen tempóban, egy

Skeleton - Samu az Olimpián

Hallottak már olyat, hogy valaki nyer egy olimpiai aranyérmet, utána meg eltűnik a süllyesztőben? Nem?

Cikk archívum - Skeleton

Skeleton - SKELETON 2006

SKELETON 2006