•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 28/04/2015
 

Home

 

Skeleton

08/02/2006 - 10:00

Samu az Olimpián


Hallottak már olyat, hogy valaki nyer egy olimpiai aranyérmet, utána meg eltűnik a süllyesztőben? Nem? Most sem fognak, mert nem elmondom a történetet, hanem leírom.

Samu az Olimpián - Skeleton

Hallottak már olyat, hogy valaki nyer egy olimpiai aranyérmet, utána meg eltűnik a süllyesztőben? Nem? Most sem fognak, mert nem elmondom a történetet, hanem leírom.

2002-ben, Salt Lake City-benn rendezték a Téli Olimpiát. Egyértelmű, hogy a hazai versenyzők előnyben voltak a többiekkel szemben. Ami Tristan Gale-t illeti, huszonkét éves volt, mikor házhoz jött neki az Olimpia. A pöttöm amerikai versenyzőhölgy Salt Lake City-benn él, és különösebb nemzetközi múlt nélkül porrá verte a mezőnyt, a négy futam alatt. Mármint a skeletonosoknál. Jut eszembe, még nem említettem, hogy a skeletonos hölgyekről akarok írni, azért is írtam Samut a címben, de érdekes, hogy Samunak nem szoktak nőt elnevezni; akkor hogyan került Samu a cikk elejére?

Samu az Olimpián - Skeleton

Ha az angol szótárat lapozgatjuk és megnézzük a skeleton szó jelentését, akkor először a ’csontváz’ jelentéssel találkozunk. Legalábbis abban a szótárban, amelyiket én néztem, ez szerepelt. Természetesen kissé morbid lenne, ha valaki egy csontvázat magához ölelve száguldozna egy jégcsőben, ezért a szó második jelentését kell komolyan venni. Ez pedig a ’váz’. Így már stimmel a dolog. Egy aprócska vázszerkezetre hasalnak rá a versenyzők azért, hogy minimális kormányzási lehetőséggel, potom százhúsz kilométeres sebességgel néhány tized, vagy század másodperccel jobbat menjenek, mint ellenfelük. Nyugodtan nevezhetjük a skeletont extrém sportnak, de az őrültek sportja kifejezés, talán még ennél is találóbb.

Ezek az emberek fejjel előre helyezkednek el a vázon, ami egy esetleges bukásnál, borzalmas eredményt hozhat. De én ezért imádom a skeletonosokat, mert látszik rajtuk, hogy megszállottak, és tisztelik az ellenfelüket, és örülnek, hogy csinálhatják ezt a sportot. Picit a régi időkre emlékeztetnek ők, mikor az emberi teljesítmény jobban dominált, a kemikáliák előállításánál.

Tristan Gale tehát címvédőként érkezik Torinóba. Sok jót nem jósolok neki, mert az Olimpia óta eltelt négy évben, szerzett egy világkupa és egy világbajnoki bronzérmet. Halovány teljesítmény egy olimpiai bajnoktól.

Samu az Olimpián - Skeleton

Az esélylatolgatásom ott be is fejeződik, hogy a világkupa győztes, kanadai, Mellisa Hollingsworth-Richards és egy svájci óra pontosságával közlekedő, Maya Pedersen lehet az olimpiai bajnok. Hollingsworth-Richards éppen Tristan Gale ellentettje, hiszen a kanadai versenyző az elmúlt hét évben, gyakorlatilag semmit nem tett le az asztalra. De tavaly nyáron megházasodott és ez jót tett a teljesítményének, és Salt Lake City-t kihagyva, élete első olimpiájára favoritként érkezik.

Pedersennél más a helyzet. Nyert már két világbajnokságot (2001, 2005) és egy világkupát (1997/1998). Pedersennek inkább a szülés tett jót, mint a házasság, mert mióta a szülésből visszatért, ellenállhatatlanul törtet előre, de érdekes módon valaki mindig elé áll. Tavaly Noelle Pikus-Pace húzta keresztül a számításait a világkupában, idén Mellisa Hollingsworh-Richards. Vajon az Olimpián ki lepi meg Mrs. Rolexet?

Eurosport - Vörös Csaba

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Skeleton

Száguldó csontvázakon - Skeleton

Skeleton - Száguldó csontvázakon

A skeletonosok kétségkívül nincsenek híján a bátorságnak.

A száguldó csontváz  - Skeleton

Skeleton - A száguldó csontváz

Kissé morbid voltam a címben, elnézést. Szóval: a száguldó váz, vagyis skeleton az olimpián.

Cikk archívum - Skeleton

Skeleton - SKELETON 2007

SKELETON 2007

Skeleton - Tűz(oltó) a jégen

Az olimpia nyolcadik napján a férfi skeletonosok kerültek sorra, Cesana Pariolban.

SKELETON TORINÓ 2006 - Skeleton

Skeleton - SKELETON TORINÓ 2006

OLIMPIAI HÍREK

Skeleton - Megvan az első svájci arany

A női skeletonosok másodjára mérkőzhettek meg egymással a téli olimpiák története során.

Skeleton - Samu az Olimpián (2.)

Vajon mi vesz rá egy izompacsirtát arra, hogy egy aprócska vázszerkezetre, mínusz egynehány fokban, ráhasaljon, és embertelen tempóban, egy

Skeleton - Samu az Olimpián

Hallottak már olyat, hogy valaki nyer egy olimpiai aranyérmet, utána meg eltűnik a süllyesztőben? Nem?

Cikk archívum - Skeleton

Skeleton - SKELETON 2006

SKELETON 2006