Eurosport

TV Műsor

 
 
Snooker

UK - az első forduló elé

UK - az első forduló elé - SnookerImago

Ki nyeri a skót csatát, Hendry vagy Maguire?

 

Már csak egyet kell aludni az Egyesült Királyság Bajnokságának kezdetéig. Az első napon a főtábla felső részéből fognak lejátszani hat mérkőzést. Két asztalon megy majd a játék. Kezd Higgins és McLeod, valamint Ding és Mark Davis. Higgins esélyei teljesen egyértelműek, még akkor is, ha nem számíthat gyors győzelemre a „hegylakó” lassúsága miatt. Ding viszont talán az egyik legveszélyesebb selejtezős ellenfelet kapta az első körben. A 40 felé közeledő Davis élete legjobb formájában van, és legmagasabb ranglistahelyezésével büszkélkedhet (18.) Igaz, a kínai kétszer is nyert már UK-t, nem kell őt félteni, de nem lesz könnyű dolga.

UK - az első forduló elé - Snooker A második mérkőzéseket egyrészt Neil Robertson és Tom Ford, másrészt Graeme Dott és Matthew Selt fogja játszani. Mindkét párosításban nagyon nehéz elképzelni a papírforma borulását. Végül pedig következik Stephen Maguire Stephen Hendry ellen, illetve Matthew Stevens és Marcus Campbell. A két skót Stephen csatájában Maguire a kiemelt, Hendrynek kellett selejtezőt játszani, de a meccsen ez már persze nem fog számítani. Az viszont igen, hogy MacGyver (ahogy magunk között hívni szoktuk a UK 2004-es bajnokát) pocsék formát mutat mostanában, Hendry viszont biztos, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy visszajuthasson a legjobb 16 közé.

Idén 6 frame-et kell csak nyerni az első három fordulóban. A játékosok nagy része szerint ez presztízsveszteséget jelent a torna számára. Higgins adott a héten egy hosszú interjút, melyben többek között erről is beszélt, és azt is mondta, hogy olyanná vált a UK a rövidítés által, mint a Masters. Nem mintha a legnagyobb meghívásos versenynek nem lenne nagy presztízse, de az tudnivaló, hogy Higgins nem igazán szereti a Masterst. (Nem is megy neki jól, „csak” kétszer nyerte meg.) Barry Hearn egyébként azt „válaszolta”, hogy a BBC minden közvetítéshez végeredményeket akart, és ezen belül a hat nyert frame volt a leghosszabb vállalható. A piac, a média bizony nagy úr, ezt el kell fogadniuk a snookereseknek is.

UK - az első forduló elé - Snooker Higgins azt is elmondta, hogy borzasztóan elfáradt a tavalyi menetelés után. Nem csoda, hiszen egészen elképesztő csonka szezont produkált az eltiltása után. Azt hiszem, sokak szemében visszaállította a renoméját azzal, hogy minden idegszálával a győzelemre koncentrált minden egyes mérkőzésen, és meg is nyerte a UK-t, a Welsh Opent és a világbajnokságot, hogy csak a nagyobb tornákat említsem. Steve Davis a vb-döntő után mondta, hogy „...azt hiszem, John Higgins a legjobb snooker játékos, akit valaha láttam játszani.”

Higgins annyira elfáradt, hogy csak egyetlen PTC döntőt tud felmutatni az idei szezonban, azt is elvesztette Higginson ellen (nem a fia). Ugyanakkor ne feledjük, hogy a UK a szezon első igazán komoly versenye, és ha Higgins kipihente a mentális fáradtságot, és túlteszi magát azon, hogy rövidebbek lesznek a meccsek, akkor messzire érhet. Igaz, ehhez valószínűleg le kell győznie a negyeddöntőben Ronnie O'Sullivant.

UK - az első forduló elé - Snooker Az Eurosport honlapján fórumozókkal tippelünk a UK mérkőzéseire. Csupa lelkes, hozzáértő emberről van szó, akik elvétve tippeltek selejtezőből felkerült játékos győzelmére az első fordulóban. Hendry az egyetlen, aki több esélyt kapott tőlünk, mint ellenfele, Maguire. Meglátjuk persze, hogy mennyire jön be a papírforma, de első ránézésre úgy tűnik, hogy akár mind a 16, de legalább 14 kiemelt továbbléphet a második fordulóba. Tavaly csak 11 kiemeltnek sikerült. Idén azért lehet jóval magasabb ez a szám, mert sok párosításból nem a nagyobb nevek jutottak túl a selejtezőkön. Nem lett főtáblás Jamie Cope (helyette Joe Jogia lesz ott), Ken Doherty (Peter Lines), Fergal O'Brien (Li Yan), Peter Ebdon (Robert Milkins), Joe Perry (Adrian Gunnell). A selejtezőben sokan rosszul szerepeltek azok közül, akik a legmagasabban voltak rangsorolva, azaz csak egy meccset kellett (volna) nyerniük a főtáblára jutáshoz.

UK - az első forduló elé - Snooker Mozgalmas volt az utóbbi néhány nap. November 21-25-ig lejátszották a German Masters selejtezőit. 26-27-én a Premier Liga elődöntőit és döntőjét. 27-30-ig tartott a PTC 10. versenye, melyet Michael Holt nyert. Csak ide lehetett beszuszakolni ezt a tornát, szerdai döntővel. Kritikusok szerint túl sok a 12 PTC állomás, és azt hiszem, ezt nehéz vitatni. Viszont ezen a bizonyos 10. PTC-n két maximális break is született. Előbb David Gray (nov. 27.), aztán Ricky Walden (nov. 29.) is 147-et lökött. Ráadásul november 22-én Mike Dunn-nak is összejött a 147, ami azt jelenti, hogy nyolc napon belül három maximummal gazdagodott a lista, mely már 81-nél tart. Olyan már előfordult korábban is, hogy egy versenyen két 147-et löktek (2008-as vb, Ronnie O'Sullivan és Ali Carter), de nyolc napon belül háromnak még sosem örülhettünk. Erre is jó a sűrű versenynaptár. Kérdés, hogy ki mennyire tudta kipihenni, illetve felspannolni magát a UK-re. Kezdődjön a verseny!

 

 - Eurosport