•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 18/04/2015
 

Home Snooker

 

Snooker

21/04/2012 - 18:52 - Updated 18/07/2013 - 11:44

SNOOKER BLOG


SNOOKER BLOG - Snooker
Imago
  • További információk :
  • Fórum

Robertson Kína ura

Marco Fu nyerte az idei második pontszerzőt, az Ausztrál Opent. A kissé érdektelen torna igen magas színvonalú finálét hozott (főleg az első fele), 11 félszázas break-kel. Fu 9-6-ra győzött Robertson ellen, csakúgy, mint a legutóbbi, egyben első pontszerző döntőjében, O’Sullivan ellen, a hat évvel ezelőtti Grand Prix-n.

Tovább a cikkre

Robertson Kína ura

Az ausztrál snookeres megnyerte az utóbbi két kínai pontszerzőt, ezenkívül tavaly döntőt játszott az Inetrnational Championshipen. Mondhatni, Kína-szakértő lett belőle, ami manapság igen hasznos, hiszen a pontszerzők felét ott rendezik, és hatalmas pénzdíjakat osztanak. A China Open 85.000 fontos fődíja után tehát most Wuxiból is 80.000 fonttal gazdagabban térhet haza. Mellékesen jócskán megszilárdította világelsőségét. De ami a legfontosabb: megszerezte a nyolcadik pontszerző trófeáját.

Tovább a cikkre

 

 

 

Higgi és Robbo másodszor

SNOOKER BLOG - Snooker

Az idei első három profi verseny közül kettőn is Higgins és Robertson jutott be a döntőbe. A harmadik versenyen, a múlt heti APTC-n nem is indult az ausztrál, tehát értelemszerűen nem is döntőzhetett. Bulgáriában Higgins győzött 4-1-re. Korábban sosem találkoztak ők ketten döntőben, és a Wuxi Classic fináléja lesz az első alkalom, amikor pontszerző esemény fináléjában játszanak egymással.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

Érik a Higgins - Robertson döntő

A negyeddöntő párosítások Wuxiban. Kiesett a 16 között Williams, aki gyatra játékot mutatva kapott ki a sokkal egyenletesebb teljesítményt nyújtó, és valamivel kevesebbet hibázó, valamint nagyobb break-eket lökő Hamilton ellen. A világranglista 40-dik "öregúr" háromszor ért el 50 feletti break-et, Williams viszont egyszer sem jutott 40 fölé.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

Ötesélyes

SNOOKER BLOG - Snooker

A Wuxi Classic második fordulójában kiesett Hawkins, Ding és Bingham. Csupán öt olyan játékos maradt versenyben, akik korábban nyertek már pontszerző versenyt. És a 16 játékos közül csak heten vannak olyanok, akik ott voltak a legutóbbi világbajnokság főtábláján, ráadásul egyikük sem jutott túl a második fordulón.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

Félmezőny

A Wuxi Classicon nem jutott be a legjobb 32 közé a top 16-os játékosok fele. Ketten el sem indultak (Maguire és Davis). Ketten még Gloucesterben kaptak ki (Selby és Murphy), négyen pedig a helyszínen elvesztették az első meccsüket. A legnagyobb meglepetés Trump kiesése, aki Li Hangtól kapott ki, mégpedig nagyon simán, 5-2-re. Li korábban eljutott a Welsh Openen a legjobb 32 közé, és játszott egy APTC döntőt. Ez utóbbi eredményének köszönheti, hogy idén a profik között indulhat (az utóbbi három szezonban csak PTC-ken vehetett részt). Remek játékkal győzte le a gyengén muzsikáló Trumpot. Li a kínai Xiao Guodonggal, Peter Ebdon legyőzőjével találkozik szerdán.

Tovább a cikkre

 

 

 

Klasszisok Wuxiban

SNOOKER BLOG - Snooker

A 2013/14-es snooker szezont is a Wuxi Classic indítja a pontszerző tornák szintjén. Így volt ez tavaly is, amikor a 13-dik kiemelt Ricky Walden legyőzte a döntőben a 14-dik helyen rangsorolt Stuart Bingham-et. A meglepetések tornája volt ez, hiszen a döntősök mellett Marcus Campbell és Mark Davis, két nem kiemelt egészítette ki az elődöntő mezőnyét. O’Sullivan nem indult (ahogy idén sem), Selby a negyeddöntőben, Trump a második fordulóban, Robertson és Ding pedig szégyenszemre az első körben kiesett.

Tovább a cikkre

 

 

Hiperdöntő

Lehetetlen szavakkal leírni, hogy mennyire élvezetes volt a 2013-as snooker világbajnokság döntője. Szerencsére az Eurosport a héten elég sokat ismétel belőle, tehát aki lemaradt róla, valamelyest pótolhatja az élményt. Aki pedig látta, az tudja, hogy a valaha volt egyik legjobb világbajnoki döntőt látta, és ami ennél is nagyobb szó: az összes snooker mérkőzések közül is kimagaslik ez a találkozó. Nagyon ritka ugyanis az olyan sportesemény, amelynek minden egyes perce élvezetes. Különösen igaz ez egy olyan eseményre, ami nettó 7 óra 17 percig tart. Ami 15 perc alatti átlagos frame-hosszt jelent.

Tovább a cikkre

 

 

Túl a döntőn?

SNOOKER BLOG - Snooker

Ronnie O’Sullivan 17-11-re legyőzte Judd Trumpot a snooker világbajnokság elődöntőjében. Ezzel elvileg túl van a torna nehezén. A döntőben ugyanis Barry Hawkins lesz az ellenfele. Az elődöntő előtt már tudni lehetett, hogy akárhogyan is alakulnak a mérkőzések, a felső ágról érkező döntős lesz a toronymagas favorit a világbajnoki cím megszerzésére. És látva a Walden – Hawkins meccset, ez az érzés tovább erősödött.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

Űrsnooker

Ronnie O’Sullivan ellenállhatatlanul játszott a negyeddöntőben. 12-1-re vezetett Bingham ellen, és kevésen múlt, hogy Bingham egyáltalán ki tudta harcolni a harmadik szakaszt. Becsületére legyen mondva, hogy 12-1-ről felzárkózott 12-4-re, igaz, ehhez kellett O’Sullivan kapkodása is. Gyorsan be akarta fejezni a meccset, és ez hibákhoz vezetett. Bingham azonban nem ment sokra az esti szakasszal, mert Ronnie azonnal besöpörte a még szükséges egyetlen frame-et.

Tovább a cikkre

 

 

 

Sebességet váltunk

SNOOKER BLOG - Snooker

Az autó-motor sportok szerelmeseit gyorsan le kell hűtenem: ez egy snooker cikk. A világbajnokság roppant hosszú első fordulója után a majdnem ugyanolyan terjedelmű második kör ma a végéhez ér. Négy mérkőzés zárószakaszát játsszák le a mai napon, és a győztesek csatlakoznak a negyeddöntőbe már bejutott négy játékoshoz. Murphy, Trump, Hawkins és White már ott van a legjobb nyolc között.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Nincs több skót

1988 óta először fordul elő, hogy nem jut be skót játékos a snooker világbajnokság negyeddöntőjébe. A mostani helyzet sokkal kellemetlenebb a skótok szempontjából, mint a 25 évvel ezelőtti. Akkor ugyanis egyetlen játékosuk, a 19 éves (ennek ellenére máris háromszoros pontszerző győztes) Stephen Hendry volt az egyetlen, aki egyáltalán a főtáblára került. A második fordulóban azonban 13-12-re kikapott Jimmy White-tól. A következő években maga Hendry 19-szer jutott el legalább a negyeddöntőig, és Higgins, Dott, McManus, valamint Maguire is ott volt Skócia képviseletében, amikor szükség volt rájuk.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

Robertson is kizuhant

SNOOKER BLOG - Snooker

Az első forduló végére maradt a legnagyobb meglepetés: kiesett a világbajnokság harmadik kiemeltje, a 2010-es világbajnok Neil Robertson. Ráadásul úgy, hogy 5-2-re is vezetett, és a meccs első felében meglökte a torna eddigi legnagyobb break-jét (143). Mégis kikapott Milkinstől 10-8-ra. Leginkább önmagát verte az ausztrál, a „Tejesember” nem játszott annyira ellenállhatatlanul, hogy feltétlenül ki kelljen kapnia tőle.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

Minden nap meglepetés

A nyolcadik és a hetedik kiemelt után a hatodik helyen rangsorolt Maguire is kiesett a snooker világbajnokság első fordulójában. Pedig a skótok ötszörös pontszerző győztese és kétszeres világbajnoki elődöntőse abszolút esélyes volt a világranglista 70-dik helyén álló Crucible-újonc Dechawat Poomjaeng ellen. Különösen úgy, hogy Maguire nyert idén egy tornát, a Welsh Opent. A thaiföldi játékos ezzel szemben mindössze harmadszor jutott el a legjobb 32 közé pontszerző eseményen. Mégis a roppant szórakoztatóan játszó (színészkedő?) Dechawat jutott tovább, a torna első döntő frame-es meccsén.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Ritkul a mezőny

SNOOKER BLOG - Snooker

Hétfőn kiesett Higgins és Allen. Az eddig véget ért nyolc mérkőzésből három hozott meglepetést. Higgins nem volt bombaformában az utóbbi hónapokban, de még így is volt esélye Mark Davisszel szemben. Csakhogy a világranglista 16-dik helyezettje remekelt a meccs első felében, és 6-3-as előnyre tett szert. A folytatásban Higginsnek nagyon jó esélye volt az egyenlítésre, mert break-erősen játszott, Davis pedig kissé visszaesett. A négyszeres világbajnok skót azonban elrontott egy nagyon könnyű belökést 6-4-es állásnál, és Davis 57 pontos hátrányból el tudta lopni ezt a frame-et.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

Eddig

Eddig öt mérkőzést játszottak le a snooker világbajnokságon. Az ötből négy meccs papírforma eredményt hozott. Ronnie O’Sullivan simán verte Campbellt, és nemigen érződött a címvédőn az egyéves kihagyás. Nagyjából úgy játszott, ahogy korábban is játszott volna az első fordulóban. Nem lett tehát igazuk azoknak, akik féltették őt a meccshiány miatt. Persze ahogy egyre nehezebb ellenfelek jönnek vele szembe, úgy kell egyre jobban játszania ahhoz, hogy meglegyen a címvédés.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Ronnie és a többiek

SNOOKER BLOG - Snooker

Szombat délelőtt 11 órakor kezdődik a 2013-as snooker világbajnokság. A valaha volt legkülönlegesebb torna várható idén a Crucible-ben. Természetesen Ronnie O’Sullivan visszatérése adja meg a verseny varázsát és valódi súlyát. Hátha van, aki nem tudja: az aktuális világbajnok egyetlen PTC-meccs kivételével az egész szezonban nem játszott tétmérkőzést, ezért igazán izgalmas, hogy mit látunk majd tőle a nyitónapon. És ha győz, akkor a későbbiekben.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Az utolsó forduló

Pénteken pihennek a selejtezősök, és a hétvégén dől el, hogy a megmaradt 32 játékos közül ki lesz az a 16, aki eljut a világbajnokság főtáblájára. Öldöklő küzdelmet folytattak a kvalifikátorok az elmúlt napokban. Számtalan drámát, döntő frame-es ütközetet látott az a néhány néző, aki figyelemmel kísérte az eseményeket. Nehogy azt higgyük, hogy ezek mellékes csaták. A profi snooker második vonalának is a világbajnoki meccsek a legfontosabbak a szezonban, de persze sokuknak nem adatik meg a Crucible színházba való eljutás.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

A Crucible kiemeltjei

SNOOKER BLOG - Snooker

Ezekben a napokban, egészen vasárnapig nagyüzemben játsszák a selejtezőket a másfél hét múlva kezdődő világbajnokságra. Addig is, amíg kiderül, hogy melyik 16 játékos csatlakozik a kiemeltekhez, érdemes áttekinteni, hogy kik azok, akik biztosan ott lesznek a Crucible színházban. Roppant erős a kiemeltek névsora, elsősorban azért, mert mind a 16 játékos nyert már korábban legalább egy pontszerző tornát. Összesen 107 tornagyőzelemmel büszkélkedhetnek, ami fejenként 6,7-es átlagot jelent.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

15 nap múlva kezdődik

Április 20-án rajtol a snooker világbajnokság. Aligha van a sportágnak olyan kedvelője, aki ne tudná, hogy Ronnie O’Sullivan visszatérése és címvédési kísérlete miatt lesz különösen izgalmas a 2013-as VB. De azért bőven lesznek más érdekességek is. A selejtező úgy néz ki, hogy minél lejjebb található egy játékos a világranglistán, annál több meccset kell nyernie. Az első 16 helyezett ugye kiemelt, nekik nem kell játszaniuk (a kivételt lásd lejjebb).

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

A harmincasok tornája

SNOOKER BLOG - Snooker

A 2013-as China Openen az a négy játékos jutott be az elődöntőkbe, akiknek többé-kevésbé uralniuk kellett volna az utóbbi éveket. Ezt a tornát ők uralták, de az utóbbi évek során egyikük sem tudott akárcsak hasonlóan kimagaslóan teljesíteni, mint korábban a Ronnie – Higgins – Williams trió. És nemcsak azért, mert erősebb a mezőny, mint 15 évvel ezelőtt. Inkább azért, mert rettentően hullámzóan játszanak, és gyakran simán kikapnak az első fordulókban is.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Lisowski elbukott

Nem azért esett ki a China Open negyeddöntőjében, mert egy korábbi világbajnok, Murphy volt az ellenfele. 4-2-re vezetett ugyanis Lisowski, de a hatodik frame után mintha egy másik játékos, egy klasszissal gyengébb snookeres állt volna az asztalnál. Lehet, hogy hirtelen eszébe jutott, hogy élete első elődöntőjéért játszik, és megijedt a lehetőségtől. Az is lehet, hogy elbízta magát. Mindenesetre alig lökött be golyót, és a biztonsági játéka is csapnivaló volt. Nem csoda, hogy 5-4-re elbukta a meccset. Az előző körben 4-2-es hátrányból fordított, most 4-2-es előnyből kapott ki. Kár érte.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

Rontott maximumkísérlet.

SNOOKER BLOG - Snooker

Nem jött össze Mark Selby-nek élete második hivatalos maximuma. Egészen parádésan haladt a King elleni harmadik frame-ben, főleg az utolsó piros utáni pozícionálás volt csodálatos, de a végén a fal közelében álló fehérrel kellett volna belökni az utolsó golyót, és ez nem sikerült. Így nem lett meg (egyelőre) a 98-dik maximum, és Selby nem lépett (ugyancsak egyelőre) a két maximummal bírók táborába. Még 2009 júniusában, a Jiangsu Classicon lökte egyetlen 147-esét.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

 

Csúcsjáték Lisowskitól

Jack Lisowski néhány éve a legnagyobb tehetségek közé tartozik. 21 éves, 2010 óta profi, és jelenleg mindössze a 42-dik a világranglistán, de szépen gyűjti a skalpokat. A legújabb értékes győzelmet a világelső, Judd Tump ellen aratta. Két nagyon hasonló stílusú játékos találkozott a China Open első fordulójában, és a villámgyors tűzijátékot a (még) fiatalabb angol nyerte.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Az utolsó előtti

SNOOKER BLOG - Snooker

Hosszú évek óta a China Open a világbajnokság előtti utolsó pontszerző verseny a snooker naptárban. Idén sem lesz ez másként. Korábban igen kevés időt hagyott a szövetség a China Open és a világbajnokság között a pihenésre és felkészülésre, de idén (ahogy már tavaly is) közel három hét fog eltelni a pekingi döntő és a Crucible első meccse között.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Dingparádé

Ding Junhui megnyerte a harmadik PTC nagydöntőt, 4-3-ra legyőzve Neil Robertsont a fináléban. Ráadásul úgy, hogy az ausztrál vezetett 3-0-ra. Szemet gyönyörködtető mérkőzés volt, néhány órán keresztül még boldogan néztük volna a meccset. Robertson az egyetlen, aki bánhatja, hogy ilyen „hosszúra” sikeredett a döntő, hiszen egyetlen frame-re volt a sikertől.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A maximumgyáros

SNOOKER BLOG - Snooker

Ding Junhui a PTC negyeddöntőjében meglökte önmaga ötödik, a profi mezőny 97-dik hivatalos maximumát. A kínai 2011 decemberében robbantott, amikor három nap alatt lökött két 147-est, és felugrott a ranglista negyedik helyére. A szombati maximummal megerősítette a pozícióját. Hendry és Ronnie 11-et löktek, Higgins 7-nél tart, és Ding mögött hárman állnak 3 maximummal: Wattana, Cope és Bingham.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Újabb súlyos áldozatok

Trump, Higgins és Doherty is kiesett. Egyértelműen a világelső veresége a legnagyobb meglepetés, de Doherty búcsúja is totógyilkos eredmény. Trump ugyanis Alfie Burdentől kapott ki, aki önmagához képest remekül játszott, de még így is kijelenthető, hogy a világelső önmagát győzte le. Pocsék játékkal is eljutott 3-3-ig, de a döntő frame a világranglista 55-dik helyén álló 36 éves angol játékosé lett, mégpedig igencsak meggyőző stílusban, egy 113-as break-kel.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiesett Selby és Maguire

SNOOKER BLOG - Snooker

A PTC nagydöntő első napján máris születtek meglepetések. Selby a nyitónap utolsó meccsén nem bírt Lisowskival. Lassan a mumusává válik a fiatal angol tehetség, aki eddigi négy meccsükből hármat megnyert. Igaz, eddig csak PTC-ken találkoztak. Kérdés, hogy egy nagy pontszerzőn mi lenne, illetve mi lesz majd az eredmény.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

PTC menetrend

A PTC nagydöntőt egyasztalos formátumban rendezik. Ennélfogva élőben vagy felvételről minden fontos eseményt látni fogunk. Cserébe viszont elég hosszúra nyúlik az első két forduló. Kedden kezdődik a torna, és péntek estére derül majd ki, hogy kik jutnak be a negyeddöntőbe. Péntekig minden nap hat mérkőzést fognak játszani. Magyar idő szerint 11 órakor kezdődik a nappali program, négy folytatólagos mérkőzéssel. Az első esti meccs 19:30-kor kezdődik (vagy csúszás esetén később, de ez nem igazán valószínű), és rögtön utána jön a napi zárómeccs.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

PTC nagydöntő, új bajnokkal

SNOOKER BLOG - Snooker

A PTC sorozat harmadik szezonja zárul a héten az írországi Galway-ben. Az első kiadást két éve Murphy nyerte, tavaly pedig Lee lett a győztes. Sajnos Lee még mindig felfüggesztett állapotban várja, hogy mi lesz vele. Fogadási ügyben vizsgálódnak nála, nagyon régen, és ha egyáltalán elindulhat a világbajnokságon, akkor is selejteznie kell, annyira visszaesett a ranglistán. Október óta nem játszhat.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Sima címvédés

Bárki is komolyan gondolta, hogy Stevens legyőzi a döntőben Allent? Talán ő maga sem. Önmagához képest valóban jól játszott ezen a héten, és sok-sok szerencsével, valamint gyenge formában játszó, illetve dákóhibás ellenfeleket legyőzve jutott el a döntőig. Ahol a jobb snookeres győzött. Egyértelműen kijelenthető ugyanis, hogy ha Allen jó formában van, akkor Stevensnek (és sokan másoknak) semmi esélye ellene. Ezt ma bizonyította: 4-0-ra elhúzott, és 10-4-es győzelmet aratott. Stevens éppen csak ki tudta harcolni a második szakaszban a szünetet, de nem ment vele semmire .

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

Meglepetés meglepetés után

SNOOKER BLOG - Snooker

Robertson számított valamivel esélyesebbnek Stevens ellen. Csakhogy az ausztrál nagyon rosszul játszott az első elődöntőben. A breakekkel is akadtak gondjai, elsősorban a pozícionálások során, de a biztonsági játéka ezt is jócskán alulmúlta. Sokszor megesett, hogy nem lehetett eldönteni, mit akart: belökést vagy biztonságit. Sok induló lehetőséget adott Stevensnek, jóval többet, mint ami megengedhető lenne egy pontszerző elődöntőben.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

Emelkednek a tétek

Két hete Walesben hamar kipottyant sok esélyes, ezzel szemben a World Openen szinte minden meccs papírforma eredményt hozott, és szinte kizárólag klasszisok jutottak be a legjobb nyolc közé. Két hete Walesben hamar kipottyant sok esélyes, ezzel szemben a World Openen szinte minden meccs papírforma eredményt hozott, és szinte kizárólag klasszisok jutottak be a legjobb nyolc közé.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Papírforduló

SNOOKER BLOG - Snooker

Alig-alig történt meglepetés a World Open első három napján. A szabadkártyás körből két hazai játékos jutott tovább, Lu Haotian legyőzte Bedfordot, Zhao Xintong pedig a dákóját elveszítő Higginsont. Mindketten kikaptak azonban a 32 között.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Ronnie visszatér!

Ronnie O’Sullivan ma bejelentette, hogy elindul az idei snooker világbajnokságon. Ezt minden további nélkül megteheti, selejtezőt sem kell játszania, hiába csúszott vissza a 24-dik helyre. Címvédőként ő lesz az első kiemelt a Crucible-ben. Kérdés, hogy mire megy az egész évben folyamatosan versenyző ellenfelekkel szemben, illetve további kérdés, hogy mi lesz vele a vébé után.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

Irány Kína!

SNOOKER BLOG - Snooker

A World Open tavaly költözött át Skóciából Kínába. Az első Haikou-ban rendezett World Opent Allen nyerte, a döntőben nagyon simán, 10-1-re legyőzve Lee-t. Nem volt könnyű útja odáig, hiszen Trumpon és Selby-n is túl kellett jutnia. Mindkettőjüket döntő frame-ben verte, és a fináléban parádézva (négy százas break) győzött. Ezzel első pontszerző trófeáját emelhette a magasba. Allen tehát címvédőként az első kiemelt lesz a hétfőn kezdődő versenyen.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Csak így tovább, Welsh Open!

Másodszor vetették be az új lebonyolítást a World Snooker eseményein. A German Masters után a Welsh Openen is ezt alkalmazták, és bőven fogunk még látni olyan versenyt, ahol a top 16 nem lesz kimelt. Nekik is játszaniuk kell egy meccset a főtáblára kerülésért, és ez jó. Nem kell ugyanis olyan játékosokat néznünk, akik jól állnak a ranglistán, de éppen vacak formában vannak. Helyettük viszont láthatunk alacsonyabban rangsorolt, de jobb formában érkező snookereseket.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Maguire a sírból jött vissza

SNOOKER BLOG - Snooker

Ez egy kicsit túlzás, mert 7-5-ös hátrányból fordított 9-8-ra, de aki látta a Welsh Open döntőjének esti szakaszát, annak is az első felét, az tudja, hogy mennyire ideges volt a skót. Nem csoda, hiszen 4-2-re még ő vezetett, aztán 7-5-re már Bingham. Magyarán hat frame-ből csak egyet nyert Maguire. És ekkor úgy látszott, hogy végképp elvesztette a fonalat, és képtelen lesz lenyugodni.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Bingham vagy Maguire?

A Welsh Open elődöntője előtt Ding és Trump tűnt esélyesnek a döntőbe jutásra, de mind a ketten kikaptak. A címvédő kínai 5-4-re vezetett Bingham ellen, de a Premier Liga bajnoka fordított. Az utolsó két frame-ben Ding indult meg először, de mindkétszer adott egy-egy lehetőséget az ellenfelének, aki kíméletlenül kihasználta azokat. Bingham egy 93-as és egy 108-as break-kel zárta le a meccset.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Négy kiemelt négy nem kiemelt ellen

SNOOKER BLOG - Snooker

Ez az állítás igaz lett volna egy korábbi tornán, de az új rendszernek köszönhetően az idei Welsh Openen már nem számítanak kiemeltnek a top 16-os játékosok. Akik közül négyen, Ding, Bingham, Trump és Maguire jutott be a negyeddöntőbe. És mind a négyen top 16-on kívülivel találkoznak, tehát megeshet, hogy bár elég kevés a „kiemelt” a torna vége felé, az elődöntő mezőnyét mégis csak topjátékosok fogják adni.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Advani, Baird és McManus a 16 között

Máris itt van az új lebonyolítási rendszer hozadéka. Olyan játékosok jutottak be a legjobb 16 közé a Welsh Openen, akik korábban még nem jártak ilyen magasságokban. A világranglista 66-dik Advani első profi szezonját futja, és már az International Championshipen is ott lehetett volna, hiszen kvalifikált, de inkább megszerezte hetedik English Billiards világbajnoki címét.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

SNOOKER BLOG - Snooker

Carter nélkül rajtol a Welsh Open

Múlt héten lejátszottak jónéhány selejtező t a hétfőn kezdődő Welsh Openre, és történt egy-két meglepetés. A Berlinben egy hete tornát nyerő Carter 4-2-re kikapott Greene-től, tehát már a 32 között sem léphet asztalhoz. Nem is utazik a helyszínre, ami kiemeltként furcsa, de ez is az új lebonyolítási rendszer hozadéka.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Dől a lé Walesben

SNOOKER BLOG - Snooker

A Welsh Open „hagyományosan” a legalacsonyabb díjazású pontszerző torna. Idén azonban jócskán nőttek a kereshető összegek, elsősorban a győztes díja, mely 30.000-ről 50.000 angol fontra ugrott. Az összdjíazás is emelkedett, közel 50.000 ezerrel többet osztanak szét idén, mint tavaly. Hátha Trump, aki nemrég a pénzdíjak emelését kérte számon, így motiváltabb lesz, és nem bukik el a torna korai szakaszában, ahogy tette az utóbbi hónapokban.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Carter összekapta magát

Carter számított valamelyest esélyesebbnek, mégis hátrányba került a German Masters döntőjében Marco Fu ellen. A hongkongi vezetett 2-0-ra, és 3-3 után 5-3-ra is elhúzott, így ért véget az első szakasz. Nagyon vacakul kezdődött a meccs, egy 52 perces frame-mel, de aztán jobban alakultak a dolgok. Egyre-másra születtek az 50 feletti break-ek, és Fu a negyedik frame-ben a maximumra tett kísérletet, de a 14. piros nem esett be, könnyen lehet, hogy egy kick miatt. Mindenesetre a döntő első felében Fu játszott jobban, és ezt tükrözte az eredmény is.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

A döntő csak jobb lehet

SNOOKER BLOG - Snooker

Aki azt gondolta, hogy a Robertson - Carter meccs lesz a színvonalasabb elődöntő, az velem együtt tévedett. A German Masters döntőjének első kiadó helyét úgy szerezte meg Carter, hogy egyszer sem lökött 50 feletti breaket. Ráadásul 6-2-re, simán nyert a kétszeres világbajnoki finalista.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Mi van Trumppal?

Ősszel döntőzött Sanghajban, aztán megnyerte az International Championshipet, majd nyert egy PTC-t, és döntőt játszott egy másikon. Világelső lett. Azóta kikapott a UK első fordulójában, a Masters második körében, és a German Mastersen a 32 között. És kiktől kapott ki, illetve milyen különbséggel! A UK-n Joyce verte, aki alig-alig szokott főtáblára kerülni. A Mastersen Trump döntő frame-es meccsen túljutott Hawkinson, aztán egy rendkívül alacsony színvonalú meccsen 6-1-re kikapott Dott-tól, aki aznap egy kicsit kevésbé játszott rosszul. Berlinben nagy nehezen legyűrte Wattanát, hogy aztán kikapjon Hamiltontól. Borzalmas eredménysor, nem is lenne fair, ha még mindig ő lenne a világelső.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Germán mesterek

SNOOKER BLOG - Snooker

Harmadszor rendezik meg a German Masters nevű pontszerző versenyt. Szinte biztosan új bajnokot fognak avatni, ugyanis a címvédő Ronnie O’Sullivan nem játszik az idei szezonban, a két évvel ezelőtti bajnok Mark Williams pedig gyenge formában van. Igaz, rajtuk kívül John Higgins is a korábbi bajnokok közé sorolható, ő még 1995-ben és 1997-ben győzött a German Open nevű, szintén pontszerző versenyen, és a mostani sikere nem lenne különösebben meglepő. Érdekes a lebonyolítás, ugyanis nem a hagyományos négyfordulós selejtezőt választották, 16 kiemelttel. Annyi az újítás, hogy a világranglista utolsó 64 helyezettje egy fordulóban megfeleződött, és a megmaradt 32 játékost összesorsolták a 32 legjobbal. A selejtezők nagy részét november végén lejátszották, de néhányat átvittek a helyszínre.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

Selby a legnagyobbak között?

SNOOKER BLOG - Snooker

Mark Selby harmadszor lett a Masters bajnoka. Ezzel csatlakozott öt játékoshoz, akiknek szintén minimum háromszor meglett a legnagyobb meghívásos torna trófeája. Thorburn, Hendry, Davis, Hunter és O’Sullivan. És most már Selby. Nagyon komoly társaságba került a jelenlegi világelső, aki ráadásul a UK-n is győzött, tehát esélye van a három nagy torna egy szezonon belüli megnyerésére. Már eddig is nagyon szép eredményeket tett le az asztalra, de ha a világbajnoki cím is meglesz (főleg akkor, ha idén), akkor ott lesz a neve a legeslegnagyobbak között.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

Meglesz a történelmi címvédés?

SNOOKER BLOG - Snooker

Neil Robertson mindössze a negyedik olyan játékos lehet, aki egymás után kétszer nyer Masters-trófeát. Eddig három snookeres, Cliff Thorburn, Stephen Hendry és Paul Hunter hajtotta végre ezt a bravúrt. Közülök is csak a két utóbbinak sikerült (amire Robertsonnak lehetősége nyílik) az első Masters-győzelem után rögtön összehozni a másodikat is. Hendry persze nem aprózta el, hiszen 1989-es első sikere után zsinórban még négyszer győzött, és 1996-ban is ő emelte a magasba a trófeát.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

Selby-thriller

Hatalmas fordítást hajtott végre a Masters egyik esélyese. A kétszeres bajnok megnyerte az első frame-et Bingham ellen, de aztán zsinórban ötöt elbukott. Teljesen szétesett a világelső, Bingham pedig szorgosan gyártotta a félszáz feletti break-eket, és a biztonsági csatákból is ő jött ki jobban. 5-1 után azonban nem tudta befejezni a mérkőzést, pedig a következő öt frame közül bármelyik elég lett volna neki. A kilencedikben volt a legnagyobb esélye, de kihagyott egy pirosat, és Selby egy 86-os break-kel zárkózott. A döntő frame-ben (sőt már hamarabb is) egyértelmű volt, hogy kinél van a lelki fölény, és Selby kisebb break-ekkel meg is szerezte a győzelmet.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

Robertson és a koncentráció

SNOOKER BLOG - Snooker

Nagyon közel állt a kieséshez a Masters címvédője. A nyitónap nyitómérkőzésén a két legutóbbi Masters bajnoka csapott össze. A két évvel ezelőtti győztes Ding vezetett 5-3-ra, és a tizedik frame-ben jó esélye nyílt a meccs befejezésére, de egy bontás után pechje volt, mert nem maradt pozíció a folytatáshoz. Robertson élt az utolsó lehetőségével, egy 62-es break-kel kiharcolta a döntő frame-et, ahol már ő volt lelki fölényben, és egy 90-essel bejutott a negyeddöntőbe. Igen magas színvonalú, ráadásul izgalmas meccsel kezdődött a Masters, szerencsénkre a két korábbi bajnok rangadója beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ketten együtt három százas break-et löktek.

Tovább

 

 

 

 

 

 

A Masters és az esélyesek

A világ jelenleg legjobb 16 snooker játékosa méri össze a tudását a vasárnap kezdődő meghívásos versenyen. Bele lehet kötni a felvezető mondatba, hiszen sem Ronnie O’Sullivan, sem Stephen Lee nem lesz ott a londoni Alexandra Palace-ben, ami azt jelenti, hogy hiányozni fog egy négyszeres bajnok, valamint a 2008-as döntős. Azonban ettől függetlenül is roppant erős a mezőny, hiszen 1998 óta az összes bajnok ott lesz, Ronnie-n és Paul Hunteren kívül. Név szerint: Mark Williams (2), John Higgins (2), Mark Selby (2), Matthew Stevens, Ding Junhui, valamint a címvédő, Neil Robertson.

Tovább a cikkre

 

 

 

 

 

 

 

 

Selby belelendült

SNOOKER BLOG - Snooker

Mark Selby decemberben megnyerte az Egyesült Királyság bajnokságát, aztán megnyerte a januári első versenyt is. Már a UK-döntővel visszaszerezte világelsőségét, és most egy kicsit még növelte az előnyét az üldözőkkel szemben. Ráadásul a PTC-ranglista élén végzett, két tornagyőzelemmel (mindkettő Németországban), valamint egy elvesztett döntővel. Fürstenfeldbruckban meggyőző fölénnyel nyerte a meccseit, kivéve a finálét, ahol Dott döntő frame-re kényszerítette. 3-2-es hátrányból fordított a világelső, egy 72-es és egy 90-es break segítségével. Az újabb siker, ha közel sem akkora léptékű, mint a UK volt, mégis további önbizalmat adhat neki a vasárnap rajtoló Masters előtt. Selby kétszer (2008, 2010) már megnyerte a legfontosabb meghívásost, és a kettő között is döntős volt. Az utóbbi két évben azonban nem jutott messzire, összesen csak egy meccset tudott nyerni.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

 

Évnyitó snooker Németországból

A németországi Fürstenfeldbruck (Münchentől nem messze található) a 2013-as év első versenyének helyszíne. Ez egy rendhagyó PTC-torna, annyiban, hogy az első két fordulót már november végén lejátszották a sheffiledi Snooker Akadémián. Így tehát csak 32-en lesznek ott a helyszínen, ahol emiatt jóval lazább lesz a lebonyolítás, mint azt megszokhattuk a PTC-ken.

Tovább

 

 

 

 

 

Az év utolsó adag snookere

SNOOKER BLOG - Snooker

Skóciában rendezik 2012 utolsó tornáját. Ravenscraig városa ad otthont a European Tour ötödik eseményének az idei szezonban. A PTC sorozat állomásaként természetesen ezúttal is háromnapos versenyről van szó. Pénteken és szombaton lejátsszák az első három forduló mérkőzéseit, vasárnap pedig a negyedik körtől egészen a döntőig mennek el a játékosok közül ketten.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Selby a csúcson

A sokáig szoros UK döntőt végül 10-6-ra nyerte Selby. 6-6-ig fej-fej mellett haladtak Murphyvel. Sőt, 4-2-re még vezetett a 2005-ös világbajnok, ehhez képest érdekes, hogy 10-6 lett a vége. Az utolsó tíz frame-ből nyolcat Selby nyert. Hogy miért? Murphy a vége felé már nem koncentrált kellőképpen (lehet, hogy elfáradt), és gyengébb biztonsági játékát nem tudta nagy break-ekkel ellensúlyozni.

Tovább

 

 

 

 

 

Selby vagy Murphy?

SNOOKER BLOG - Snooker

Selby először, Murphy másodszor lehet az Egyesült Királyság bajnoka. Murphy 2008-ban győzött ezen a versenyen, és azóta alig-alig nyert valamit. Mindig ott volt a legjobbak között, rengeteg elődöntőt játszott, de a kiugró sikerek elmaradtak. Legutóbb közel egy éve, a Mastersen döntőzött, és viszonylag simán, 10-6-ra kikapott Robertsontól. Most nagyon nehéz meccsekkel jutott el a fináléig, döntő frame-ben verve Brecelt és Cartert. Az elődöntőben, Carter 8-4-es vezetésénél nem hiszem, hogy sokan bíztak benne, de ekkor elővette a legagresszívabb játékát, és minden bejött neki. Óriási volt, amit abban az öt frame-ben művelt.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Fura elődöntők

Fura meccsek, fura eredmények. A versenyek előtt meg szoktam nézni a főtáblát, és végiggondolom, hogy kiket várok az elődöntőkbe. A mostani tippjeim nagyon nem jöttek be. A négy játékos közül ugyanis csak egyet tartottam esélyesnek a négy közé jtuásra, Murphy-t, és őt is leginkább azért, mert a leggyengébb negyedbe került. Milkins, Dott és Brecel legyőzésével ott is van az elődöntőben, de még ez sem volt egyszerű, hiszen hajszálon múlt a negyeddöntős győzelme. Megköszönheti Brecelnek, hogy kihagyta az utolsó rózsaszínt.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Higgins maximummal esett ki

Tetőfokára hágott a dráma szerda este az Egyesült Királyság Bajnokságán. A második forduló nem hozott olyan briliáns teljesítményeket, mint amilyet az elsőben többektől is láthattunk. Az első négy mérkőzés kifejezetten csalódásnak mondható, leszámítva Bingham fantasztikus koncentrációját Maguire ellen, 4-4 után. Szerda délután Selby és Day egy kimondottan vacak meccset játszott, és King és Brecel sem sokkal jobbat. Utóbbi meccs mégis kiemelkedően érdekes volt, hiszen Brecel újabb sikert ért el, mégpedig 0-3-ról fordítva. Lökött néhány nagyon szép break-et, de az igazsághoz tartozik, hogy a győzelmében komoly szerepet játszott néhány rendkívül szerencsés lökés, amelyek egyértelműen felbosszantották Kinget. Mindazonáltal King nem lökött 50 feletti break-et, tehát összességében jogos a veresége.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Brecel történelmi sikere

Az ifjú belga titán először nyert főtáblás meccset pontszerzőn. Néhány éve már tudjuk róla, hogy óriási tehetség. A 2011/12-es szezonban szabadkártyával indult a profik között. A világbajnokságon láthattuk először főtáblán játszani. Akkor négy selejtezőt kellett megnyernie, mint ahogy a mostani verseny előtt is. A vébén kikapott Maguire-től a 32 között, és nem végzett a legjobb 64-ben a világranglistán, de ismét szabadkártyát kapott a main tourra, így maradhatott a profik között.

Tovább

 

 

 

 

 

Ennyit Trump döntőjéről

SNOOKER BLOG - Snooker

Máris kiestek a tavalyi döntősök. A címvédő Trump Mark Joyce-tól kapott ki. 5-2-re is vezetett, tehát mondhatjuk, hogy önmagát is verte. Ez az eredmény az év egyik legnagyobb meglepetése. Egyben fontos jelzés Trumpnak arra, hogy nem elég, hogy kiválóan játszik, most már azzal is számolnia kell, hogy mindenki őt akarja legyőzni a leginkább. Nehéz dolog a csúcson lenni, főleg először, annyi év üldözés után. Igazából ciki ez a vereség, főleg 5-2-ről, de Trumpot vigasztalhatja a tudat, hogy Allen is kiesett. Persze valójában ez nyilván nem érdekli.

Tovább

 

 

 

 

 

Induljon a UK!

Lesz újabb Trump – Higgins döntő? Az utóbbi két hónapban Trump és Higgins három döntőben is találkozott, és elképzelhető, hogy az Egyesült Királyság Bajnokságán is így lesz. Trump ugyanis a felső ágon indul, Higgins pedig az alsó ágra került, tehát a sorsolás nem akadály. A világelsőnek elképzelhető, hogy Bingham lesz a legnehezebb ellenfele a döntőbe vezető úton. Bingham ugyanis legyőzte őt a múlt hétvégi Premier Liga döntőben, mégpedig roppant magabiztos játékkal, 7-2-re. Ráadásul Bingham az elődöntőben Higgins verte, igaz, őt csak 5-4-re tudta legyőzni. Mindenesetre nagyon nehéz ellenfél.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Megvan a UK főtábla

Lejátszották a selejtezőket a jövő szombaton kezdődő UK Championshipre. Az utolsó fordulóban igen sok helyen borult a papírforma. A 16 párosításból hét helyen is az alacsonyabban rangsorolt játékos jutott tovább. Ennek köszönhetően főtáblás lesz Steve Davis, viszont két másik világbajnok, Ebdon és Doherty is kiesett. Doherty a 21 éves Michael White-tól kapott ki, aki idén már kétszer is átverekedte magát a selejtezőkön, de Wuxiban és az International Championshipen is kihullott a szabadkártyás körben. Yorkban persze nem kell szabadkártyás meccset játszani (az első idei pontszerző, amit a sportág őshazájában rendeznek), White ellenfele a 32 között Selby lesz, aki mostanában nincs kirobbanó formában, esetleg elkapható lehet a számára.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Újabb 147-ek

Az Egyesült Királyság Bajnokságának selejtezőiben két maximális break született. Előbb Andy Hicks lökött 147-et szerdán, a Daniel Wells elleni selejtezőjén, melyet megnyert. A következő körben viszont kikapott Mark Joyce-tól, tehát nem lesz ott a főtáblán. Viszont életében először maximumot ért el, 39 évesen, világranglista 64-ként. Igaz, ettől nem fog előrébb lépni. Volt ő egyébként 17-dik is, volt ő világbajnoki elődöntős is, de még a 90-es évek közepén.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Trump-Higgins: 1-1

SNOOKER BLOG - Snooker

Ők ketten játszották az elmúlt hét mindkét döntőjét. Szerdán Gloucesterben Higgins győzött, aztán vasánap visszavágott Trump, mégpedig egy nagyon magabiztos, 4-0-s kiütéssel. Persze a PTC versenyek kicsik, a döntőik is kicsik, nem lehet összehasonlítani sem díjazás, sem motiváció szintjén a nagy pontszerzőkkel. Trumpnak mégis fontos lehet, hogy legyőzte Higginst, ugyanis az utóbbi időkben igen sokszor kikapott tőle. Nemcsak a szerdai döntőben, hanem még a 2011-es VB fináléban, a szeptemberi Shanghai Masters döntőjében, és a Premier Ligában is.

Tovább

 

 

 

 

Az első verseny Bulgáriában

Az utóbbi két hét harmadik PTC versenyét rendezik. Az International Championship kezdete óta nem pihentek a legszorgosabb snookeresek. Például Ding, aki az új kínai szuperversenyen a 16 között búcsúzott, az azt követő ázsiai PTC-n harmadik fordulós volt, és a tegnap este véget ért UK PTC-n (Gloucester-ben) elődöntőt játszott. Vagy például Bingham is ott volt mindhárom versenyen, igaz, hullámzó szerencsével. Az ázsiai PTC-t ugyanis megnyerte, a másik két tornán viszont kikapott az első körben.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Ronnie O’Sullivan kihagyja a szezont

Kihagyta a szezon első öt hónapját, de benevezett az International Championshipre. Aztán két nappal a kezdés előtt visszalépett. Napokig találgattak a rajongói, hogy indul-e a UK-n, a Mastersen, egyáltalán bármilyen tornán. Hát most itt a válasz: nem indul ebben a szezonban már semmilyen hivatalos versenyen. Személyes problémákra hivatkozva mondta le a szezont. Jól tudjuk, hogy mentális problémái vannak, egészen konkrétan bipoláris. Lehet, hogy rosszabbra fordult az állapota, de az is lehet, hogy egyszerűen csak pihenni akar egy évet. Úgy eltölteni egy kis időt, ahogyan neki jólesik. Miért is ne? Ki ne vágyna erre?

Tovább

 

 

 

 

 

 

Trump hatalmas hajrával győzött

Az új világelső az új kínai torna első győztese. Trump és Robertson döntője nem hozott igazán parázs mérkőzést. Nem potyogtak a százasok, de azért bőven löktek 50 feletti break-eket. Robertson 0-2-es hátrányból 4-2-re fordított, ekkor uralta a játékot. A meccs nagy részében valamivel jobban játszott az újdonsült világelsőnél, de Trump valahogy mégis tartotta magát, és 6-5-re vezetett is. Igaz, nem sokáig, mert az ausztrál ezután zsinórban három frame-et nyert, és 8-6-ra elment.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Judd Trump személyében új világelső kerül a snookermezőny élére.

SNOOKER BLOG - Snooker

Trump a tizedik játékos, aki az 1975-ben bevezetett hivatalos profi világranglistán meg tudta szerezni az első helyet. 37 év alatt összesen 19-szer változott a világelső személye. Az első 23 év három sztár domináns időszakát hozta. Előbb Reardon (egy évig megszakította Thorburn), aztán Davis, majd Hendry uralkodott. 1998 után elkövetkezett a rövidebb ideig tartó uralmak időszaka. Ez annak köszönhető, hogy sokkal több jó játékos van már a profik között, mint korábban. A legeslegjobbak sem tudtak sokáig világelsők lenni, viszont többször is visszatértek a csúcsra.

Tovább

 

 

 

 

 

 

A második elődöntőt szombaton játsszák

A papírformának megfelelően Robertson simán verte Lu Haotiant, annak ellenére is, hogy az ausztrálnak nem igazán ment a break-építés. Főleg a korábbi meccseihez képest. Az első két fordulóban, Day és Stevens ellen ugyanis négy százas break-et lökött, a negyeddöntőben viszont csak egyszer jutott félszáz fölé, akkor is csak 60 pontig. Mondhatni, hogy egyre kevesebbet nyújtott, ahogy haladt előre a tornán, de ez azért is lehet, mert érdekes módon egyre könnyebb ellenfeleket kapott. Az elődöntőre viszont nagyon össze kell szednie magát, mert Murphy más kávéház, mint a korábbi legyőzöttek.

Tovább

 

 

 

 

Trump – Ebdon elődöntő

Trump nehezen, Ebdon könnyebben jutott be az International Championship elődöntőjébe. A különbség elsősorban az ellenfeleknek köszönhető. Trump ugyanis az év talán legszínvonalasabb meccsét játszotta Allen ellen. Mindketten remek formát mutattak, potyogtak a nagy break-ek. Olyasmi volt ez a negyeddöntő, mint Trump és O’Sullivan tavalyi antwerpeni fináléja. Csak hosszabb. És ugyanúgy döntő frame-mel ért véget. Melyet Trump nyert. Alig lehet kétségünk, hogy ez a párosítás lesz a következő évek slágermeccse. Olyan, mint O’Sullivan és Williams összecsapásai. És ahogy náluk általában Ronnie győzött, úgy a fiataloknál eddig Trump áll sokkal jobban az egymás elleni mutatóban.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Csak három világbajnok maradt

Az International Championship harmadik napján kiesett Williams is. Ezzel követte a három korábban búcsúzó világbajnokot, Doherty-t, Higginst és Dottot. O’Sullivan távol maradt, Steve Davis nem kvalifikált, ezért csak egyszeres világbajnokok maradtak versenyben: Ebdon, Murphy és Robertson. Ebdonnak még mindig nem kellett játszania a helyszínen, Murphy és Robertson meggyőzőek voltak az első fordulóban. Rajtuk kívül még Allen, Ding és Maguire brillírozott, és magabiztosan jutott tovább Selby és Trump is.

Tovább

 

 

 

 

 

Csáó Higgins!

SNOOKER BLOG - Snooker

Megvan az International Championship első bombameglepetése: kiesett a négyszeres világbajnok Higgins. Pedig úgy nézett ki, hogy a két évvel ezelőtti szezonhoz hasonlót produkálhat, hiszen a nyári versenyek kihagyása után megnyerte az elsőt, amin elindult. Sanghaj után azonban nem hozott neki szerencsét a következő kínai helyszín. 2-0-ra vezetett ugyan a kínai Cao (ejtsd csáo) Yupeng ellen, de aztán öt frame-et nyert a kínai. Higgins egy maximumkísérlet 80-assal szépített, de Cao némi szerencsével megnyerte a kilencedik frame-et, és ezzel a meccset is, 6-3-ra. Higgins nem játszott jól, semmiképp nem érdemelt volna győzelmet. Persze ez a tény nem mindig szokta megakadályozta meg a siker elérésében.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Ronnie visszalépett

Ronnie O'Sullivan nem lesz ott az International Championshipen. Orvosai tanácsára, ahogy nyilatkozta. Érdekes, hogy orvosai nem tanácsolták el a hetek óta tartó bemutatósorozattól, melyet Jimmy White-tal együtt "tolnak". És szintén érdekes egy másik nyilatkozat a héten Ronnie-tól, miszerint megbánta, hogy nevezett a versenyekre.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Az első International Championship

Vasárnap megkezdődik az első International Championship, mely az Egyesült Királyság Bajnokságának kínai változata akar lenni. A helyszín Chengdu (vagy Csengtu) lesz, Szecsuán tartomány fővárosa, ami innen Európából nézve leginkább azért érdekes, mert tudnunk kell, hogy a szombati óraállítás után 5 óra lesz az eltérés, tehát a helyszínen 14:30-kor kezdődő mérkőzések nálunk 7:30-kor fognak rajtolni, az esti szakasz pedig 12:30-kor.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Allen trófeagyűjteménye

Nagyon szimpatikus volt Allen a döntő utáni nyilatkozatában. Megkérdezte a riporter, hogy lesz-e hely a trófeáknak (mert az antwerpeni nagy). Erre azt mondta, hogy nincs neki olyan sok. A három százas breakre azt mondta, hogy ez nem normális, ő nem így szokott játszani. Kellemesen szerény volt. Az utóbbi másfél évben akadt néhány igen ellenszenves megnyilvánulása, de most nagyon szimpatikusan beszélt. Kérdés, hogy így marad-e akkor is, amikor nem ő a győztes.

Tovább

 

 

 

 

 

Tévé kontra helyszín

SNOOKER BLOG - Snooker

Miért jó a helyszínen lenni, és miért jó tévén nézni egy snooker versenyt? Az a helyzet, hogy bő hat év snooker kommentálás után végre sikerült eljutnom egy versenyre. Az antwerpenit választottam, mert nagyon tetszett tavaly, és mert a városra is kíváncsi voltam. És ugye Belgium, eszméletlen sörök, a világ legjobb sült krumplija a világ legjobb majonézével, szóval a hasamnak is jó most. Az agyam viszont kicsit szétesett egy teljes nap snooker után, nem beszélve az ülepemről. 11 asztalon megy a játék, az ember csak kapkodja a fejét, hiszen nincs olyan pillanat, amikor ne játszana legalább 3-4 asztalon egy vagy két érdekes, szimpatikus, vagy izgalmas játékos. Ebből a szempontból tehát mindenképp jobb a helyszínen lenni, mint a tévé előtt ülni, hiszen itt van választék. Ugyanakkor 3-4 meccset egyszerre úgysem tud követni az ember (az eredményt persze igen, de az érdekel a legkevésbé), tehát a multitable-nek is megvan a hátránya.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stephen Lee-t felfüggesztették

A csütörtöki Premier Liga fordulóban Higginsszel játszott, és 4-2-re kikapott, Az utolsó frame az utolsó golyókon dőlt el; Lee hosszabbítóról kihagyta a rózsaszínt, és kikapott. Másnap kiderült, hogy gyanús fogadások érkeztek a meccsre, és emiatt felfüggesztették. 2010-ben már indítottak vizsgálatot Lee ellen bundaügyben. Az állami (egész pontosan királyi) szervezet, a Crown Prosecution Service idén október 2-án bejelentette, hogy nem emel vádat Lee ellen. A Pool Biliárd és Snooker Szövetség (WPBSA) viszont egyeztetést kezdeményezett a Szerencsejáték Bizottsággal (Gambling Commission). Tehát ez a korábbi ügy, és a mostani kulminált Lee-nél.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Robi 10-1

Neil Robertson tizenegyedik fontos döntőjét játszotta, és tízedik győzelmét aratta Gdyniában. Fontos alatt a pontszerzők, kis-pontszerzők és a Masters értendők. Az ausztrál megnyerte az első hat pontszerző döntőjét, az első három PTC-fináléját, és a 2012-es Masters-döntőt is. Egyetlen szépséghiba van a mérlegében: a PTC 2012-es nagydöntőjének elvesztése, Lee ellen, mégpedig 4-0-ra.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

 

Gdynia Open

A snooker mezőny jelentős része Lengyelországban tartózkodik, ahol a European Tour második versenyét rendezik péntektől vasárnapig. A helyszín nem tudja magába fogadni egy ilyen verseny 128-as mezőnyét, ezért az első két fordulót már augusztus közepén lejátszották Sheffieldben, és mi a legjobb 32 játékost láthatjuk majd Gdyniában. Illetve egészen pontosan azokat, akik másfél hónapja a legjobb formában voltak. Mint például Michael Wasley, aki első profi szezonját tölti, és máris képernyőre kerül egy versenyen. Nem lesz könnyű dolga, egyrészt azért, mert Maguire az ellenfele a 16 közé jutásért. Másrészt pedig azért, mert az utóbbi 6-7 hetet feltehetőleg ennek a meccsnek a bűvöletében töltötte le. Ez egy nagy lehetőség számára, hogy megmutassa, mit tud, és hogy esetleg ország-világ szeme láttára győzzön le egy kiváló játékost.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Ki a legjobb?

SNOOKER BLOG - Snooker

Az örök kérdés a snookerben: ki minden idők legjobbja? Az örök kérdés a snookerben: ki minden idők legjobbja? Szerintem nem lehet rá választ adni, hiszen már Reardon, Davis és Hendry is más és más érában játszottak, és a mostani helyzet megint teljesen különbözik a korábbitól. Elsősorban abban, hogy sokkal több a jó játékos, és sokkal több a verseny, mint korábban. Utóbbi azért érdekes, mert nem lehet, és nem is érdemes minden egyes tornára ugyanúgy koncentrálni, tehát nem lehet már olyan dominanciát kialakítani, mint amilyet sikerült a fent említett uraknak.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Hibátlan snookerhétvége

Az elődöntőkben Williams – Trump, és Higgins – Murphy meccseket játszottak. Ennél sokkal jobb négyes nem kerülhetett volna a Shanghai Masters final fourjába. A játékosok ki is tettek magukért. Mind a két elődöntő remek játékot hozott, azzal az eredménnyel, hogy Trump és Higgins jutott be a döntőbe. Mint a 2011-es világbajnokságon.

Tovább

 

 

 

 

 

 

A sima eredmények napja

A Shanghai Masters második fordulója elsősorban a könnyed sikerekről szólt. Három 5-0-s győzelem született: Carter verte Maguire-t, Perry Robertsont és Higgins Day-t a lehető legnagyobb különbséggel. Utóbbi eredmény nem igazán meglepő, hiszen a skót világbajnok már az első fordulós meccse második felében is remekelt, és ezt folytatta Day ellen. Maguire és Robertson nem játszottak jól az első körben sem, de az 5-0 így is brutális eredménynek tűnik. Maguire összesen 33 pontot kapart össze az egész meccsen, ami katasztrofális.

Tovább

 

 

 

 

Selby kizuhant

A címvédő, egyben világelső folytatja idei vacak szereplését. A világbajnokság első körös kiesését még sérülésre lehetett fogni, de az új szezonban már szó sincs ilyesmiről. Az eddigi három pontszerzőből kettőn az első fordulóban búcsúzott, márpedig az utóbbi években ez igen ritkán esett meg vele. A világbajnokság előtt sorozatban 14 alkalommal mindig megnyerte legalább az első meccsét, ebből négyszer döntőt játszott, és további háromszor elődöntőt.

Tovább

 

 

 

 

 

Lu legyőzte Fut

SNOOKER BLOG - Snooker

A friss U21-es világbajnok, a mindössze 14 éves Lu Haotian élete (eddigi) legnagyobb sikerét aratta a Shanghai Masters szabadkártyás körében, Fu elleni győzelmével. Lu korábban már háromszor is próbálkozhatott szabadkártyásként, de a tavalyi szezonban Ford és Ebdon, idén Wuxiban pedig O’Brien győzte le. Nagyon izgalmas és magas színvonalú meccset játszott a két ázsiai. Mindketten löktek egy-egy százast, és a döntő frame-et egy 76-os break-kel nyerte az ifjonc. Gratuláció neki, és sok sikert az első főtáblás meccséhez, Allen ellen.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hatodik Shanghai Masters

Hétfőn kezdődik a Shanghai Masters, a szezon harmadik pontszerző versenye. A sanghaji torna a tavalyi évet nem számítva mindig meglepetést hozott. Tavaly Selby és Williams játszotta a döntőt, ebben nem volt semmi meglepő. Ahogy Selby győzött, az már érdekesebb volt. Gyakorlatilag egy snookerből menekülésen fordult meg a meccs. Selby 7-9-ről fordított, az utolsó három frame-et megnyerve. Ezzel 65.000 fontot kasszírozott. Idén már 75.000 font jár a győztesnek, és az összdíjazás is emelkedett, 350.000-ről 400.000-re.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lawler első győzelme

A harmadik Nagy-Britanniában rendezett PTC versenyt Rod Lawler nyerte, ezzel élete első tornagyőzelmét aratta. Márpedig 41 évesen ez nem akármilyen teljesítmény. Hát még úgy, hogy az elmúlt szezon végén kiesett a main tour-ról. Aztán elindult a Q School kvalifikációs versenyein, és az utolsón (újra) kiharcolta a profi státuszt. Az éppen hogy profi Lawler legyőzött négy nála nagyobb halat: Bingham-et, Lee-t, Dale-t és Fu-t. Kettőt közülük 4-3-ra. Márpedig az említettek mind nyertek már pontszerzőt. Lawlernek ez nem sikerült 1990 óta tartó pályafutása során. A legközelebb az 1996-os International Openen került hozzá, amikor döntőt játszott, de kikapott Higginstől.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Snooker-hömpöly

Az év hátralevő részében hét versenyt fogunk közvetíteni. Két hétnél hosszabb ideig egyszer sem maradunk snooker nélkül. Szeptember 17-én kezdünk a Shanghai Mastersszel. 23-án rendezik a döntőt. Aztán októberben három versenyről is jelentkezünk. Először a lengyelországi (Gdynia) PTC-ről, október 5-7-ig. Aztán a belgiumi (Antwerpen) PTC következik október 19-21 között. És még mindig októberben járunk, amikor elkezdődik (28-án), de már átnyúlik novemberbe (4-ig) az International Championship nevű új kínai verseny, mely a UK Championshippel szeretne versenyezni pénzdíj, ranglista pontok, és presztízs tekintetében. Az előbbi kettő persze könnyebben megoldható, mint az utóbbi.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Doherty első maximuma

Selby megvédte címét a Paul Hunter Classicon, de engem jobban meghatott Doherty maximuma. Az írek 15 évvel ezelőtti világbajnoka, hat pontszerző győztese, egykori világranglista második mindmostanáig maximum nélkül állt. A világ egyik legjobb játékosa volt az utóbbi 20 évben (most már csak a 31-dik), de nem tudott maximumot lökni, pedig időközben olyanok is löktek 147-et, akik hozzá képest sehol sem voltak, és nem is lesznek játéktudásban. Ebből is látszik, hogy a maximum nem számít ám olyan sokat.

Tovább

 

 

 

 

Végre megint snooker!

Csütörtök és vasárnap között rendezik az első European Tour állomást, a németországi Fürthben. A név megtévesztő lehet, igazából a PTC sorozat egyik állomásáról van szó. Szám szerint a szezonbeli negyedikről. A legutóbbit két hete Gloucesterben rendezték, és Gould nyerte. A döntőben Maguire-t győzte le, aki az előző PTC verseny győztese volt. Úgy tűnik, a skótok egyik ásza megtalálta a formáját. Csakhogy ő nem lesz ott Fürthben.

Tovább

 

 

 

Snooker

SNOOKER BLOG - Snooker

Nem a snooker játszotta a főszerepet a világ sportéletében, hiszen megrendezték az olimpiát. Sok szép magyar siker, és más csodás dolgok is történtek Londonban, de sajnos mindent zárójelbe tesz Sipi halála. Egy nagyszerű kollégát, egy kiváló kommentátort vesztettünk el személyében, aki sokakkal megszerettette a kerékpársportot. Velem biztosan. Nem jelent persze semmit, de Sipi nagyon szerette a snookert. Ahányszor meglátott engem, mindig kérdezte, hogy ki fog játszani aznap, és gyakran elmondta, hogy szeret snookert nézni, mert megnyugtatja.

Tovább

 

 

 

 

 

 

 

Eltiltották Jogiát

Shailesh Jogia, azaz, ahogy mi ismerjük, Joe Jogia bűnösnek találtatott fogadási ügyében. A januári Shootouton Matt Selttel játszott volna az indiai származású angol snookeres. A torna előtt szokatlanul nagy téttel érkeztek fogadások Jogia vereségére. Azóta kiderült, hogy Jogia számos sms-t küldött egy ismerősének, aki ellene fogadott. Jogia azzal védekezett, hogy ismerősei tudtak a sérüléséről, és emiatt fogadtak ellene. A tornától egyébként vissza is lépett sérülésre hivatkozva. Csakhogy a fogadások egy részét már a visszalépés előtt megtették. Az sms-ekről nem tudott elfogadható magyarázatot adni.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Maguire feltámadt

Lejátszották az első UK PTC tornát, melyet Stephen Maguire nyert. Maguire az utóbbi versenyeken rendre kiesett az első körben. Tavasszal két döntőt játszott, de mindkettőt elbukta. A German Mastersen O'Sullivan, a China Openen Ebdon győzte le. A világbajnokságon elődöntőt játszott. Aztán idén egyetlen meccset sem nyert, ráadásul nem a legnagyobb menőktől kapott ki. Sőt.

Tovább

 

 

 

 

Hawkins az 50-dik

Barry Hawkins nyerte az Ausztrál Open döntőjét, mégpedig elsöprő fölénnyel. Hawkins elképesztően jól játszott élete első pontszerző döntőjében. Ráadásul egy olyan ember ellen, aki megnyerte az utóbbi három fináléját, és összesen kilenc trófeával büszkélkedhet. Ezek miatt Ebdon tűnt esélyesnek, de nem sokáig. Hawkins hamar elhúzott 4-1-re, és az sem zavarta meg, hogy Ebdon felzárkózott 5-3-ra.

Tovább

 

 

 

 

Nem sokan maradtak

Kialakult az Ausztrál Open elődöntőjének mezőnye. Robertson, ahogy tavaly, idén is a második fordulóban búcsúzott, mégpedig igen vacak játékkal. A világelső is kiesett, és Ding is, egyikük sem jutott el a negyeddöntőig sem. Akik maradtak, azok összesen 10 pontszerző sikert tudnak felmutatni. Ebből 9-et a 2002-es világbajnok Ebdon.

Tovább

 

 

 

 

Női snooker

Kurucz Laci időnként előveszi a női teniszezőket, szerinte érthetetlen, hogy az egyikük 6-1-re nyeri az első szettet, aztán a másikuk 6-2-re a másodikat. Hihetetlen ez a hullámzás, szokta mondani Laci. Ebben csak az a furcsa, hogy éppen egy snookerrajongó mond ilyet. Ugyanis a snookermeccseken hasonlóan komoly hullámvölgyek szoktak előfordulni. Csak hogy a legfrissebb példákat vegyem elő: a bendigói első fordulóban Murphy 4-1-re vezetett, de Campbell egyenlített, kiharcolta a döntő frame-et. Amit Murphy megnyert. Cao Yupeng 4-0-ra elhúzott Carter ellen. A világbajnoki döntős 4-3-ra felzárkózott, majdnem egyenlített, de a kínai végül 5-3-mal továbbment.

Tovább

 

 

 

 

 

Hétfőn kezdődik az Ausztrál Open

Eredeti nevén Australian Goldfields Open, melyet tavaly rendeztek meg először. Elég sok neves hiányzó lesz, de ettől még jó versenyre számíthatunk. Ott lesz ugyanis a világelső Selby, a helyiek sztárja, Robertson, a címvédő Bingham, aki remekül kezdte az idei szezont, és az idei első címvédő győztese, Walden. A nagy nevek közül Murphy, Carter, Ding, Ebdon és Lee, valamint Doherty is utazik Bendigóba.

Tovább

 

 

 

 

Hat piros, egy iráni

Villámgyorsan érik egymást az események a bangkoki 6 pirosas világbajnokságon. A tegnap véget ért csoportkörben akadt néhány meglepetés, hiszen kiesett például Ebdon, igaz, a legnehezebb csoportból. Gould kiesése egyre kevésbé számít eseménynek, bármilyen szinten. Maguire viszont egy olyan csoport ötödik helyén zárt, ahol az iráni Hossein Vafaei lett az első, és a 46 éves Darren Morgan is továbbjutott. Maguire az első APTC-n nem nyert mérkőzést, egy ismeretlen kínaitól kapott ki 4-0-ra. Wuxiban a leggyengébb selejtezős, Rod Lawler verte 5-4-re, szintén az első körben. Bangkokban csak az egyiptomi Mohammed Ibrahimot tudta legyőzni. Mi van vele?

Tovább

 

 

 

 

Alternatív tippjáték

Július 9-én (azaz hétfőn) kezdődik az Australian Goldfields Open, melyre tippjátékot hirdetek. Nem akarok versenyezni HegGerrel, aki az szervez tippelést a pontszerző tornákra. Így nálam nem az egyes mérkőzésekre lehet tippelni, hanem az egész tornán végigívelő dolgokra. A részletezés előtt leszögezem, hogy a tippjátéka ihletett, ezért minden jogdíj Petrát és Gábort illeti.

Tovább

 

 

 

Wuxiból Bangkokba

Véget ért a Wuxi Classic, a döntőt Ricky Walden nyerte Stuart Bingham ellen 10-4-re. Nem volt jó mérkőzés, nem érdemes sokat foglalkozni vele, de az kiemelendő, hogy Bingham lökött egy 147-es break-et.

Tovább

 

 

A hétvége elé

Négyen maradtak Wuxiban, sztárjátékos nincs köztük. Négyen összesen két pontszerző sikert tudnak felmutatni. Ennélfogva némi bemutatásra szorulnak. Fentről lefelé haladunk a főtáblán. Stuart Bingham, 36 éves, angol. Jelenleg 14-dik a világranglistán. Pályafutása kiemelkedő sikere a tavalyi Australian Open megnyerése.

Tovább

 

 

 

Trump kiesett

A Wuxi Classic második fordulójában mindösszesen hét kiemelt lépett asztalhoz, és közülük öten továbbjutottak, tehát ma nem sok meccsen borult a papírforma. Williams és Allen személyében két kiemelt találkozott, egyiküknek mennie kellett. Allen játszott gyengébben, ő esett ki. Williams sem brillírozott.

Tovább

 

 

 

Csak hét kiemelt maradt Wuxiban

Ahogy várható volt, sok meglepetés született az első fordulóban. Kiesett, sőt kizuhant Robertson, Murphy, Ding és Lee, valamint szorosabb meccseken kikapott Maguire és Carter is. Gould és Higginson búcsúja nem tartozik a valódi meglepetések közé, hiszen Gouldtól az utóbbi időkben az a meglepő, ha megnyer egy meccset, Higginson meg nem is lett volna kiemelt, ha Higgins elindul.

Tovább

 

 

 

 

Wuxi, első nap

Még csak három első körös mérkőzést játszottak le Wuxiban, de máris van meglepetés. Neil Robertson minden bizonnyal azért búcsúzott rögtön az első körben, mert nem készült fel rendesen a szezonkezdetre. Nem indult a múlt heti APTC-n, a mai, Jamie Burnett elleni volt a szezonbeli első tétmérkőzése. Rozsdás volt, simán kikapott 5-1-re, tiszta sor. Burnett viszont igencsak boldog lehet, hiszen rég nem jutott el ilyen messzire pontszerzőn. Két éve Sanghajban döntőt játszott, életében először. Abban a szezonban kétszer még főtáblára került, de nem tudott meccset nyerni sem Wales-ben, sem a Crucible-ben. A tavalyi szezonban viszont már egyszer sem jutott el a főtábláig. Ehhez képest most legyőzte a selejtezőben Luca Brecelt és Marco Fut, aztán szabadkártyás mérkőzésen Jin Longot.

Tovább

 

 

 

 

A snooker elit már Kínában van, Ding szővárosában

A szezon első komoly versenye az ázsiai PTC sorozat (APTC) első állomása volt. Komoly volt abban a tekintetben, hogy itt ranglista pontokat lehetett szerezni, de a mezőny nem volt a legacélosabb. Stuart Bingham nyerte a tornát, a döntőben Stephen Lee-t legyőzve. A negyeddöntőben Ding Junhui volt Bingham ellenfele, más igazán rangos játékossal nem találkozott.

Tovább

 

 

 

 

 

 

Baljós árnyak

Lassan egy hónapja nem jelentkeztem, de most már itt az ideje ismét bekapcsolni a blogot, hiszen beindul az új szezon. Ezen a héten rendezik az első pontszerző versenyt, az APTC (Ázsiai PTC) sorozat első állomását. Ezt még nem közvetíti az Eurosport, de a következő heti Wuxi Classicról már élőben fogunk jelentkezni. No de ezekről a versenyekről majd később. Most nézzünk meg néhány érdekes és fontos eseményt az elmúlt másfél hónapból.

Tovább

 

 

 

 

Interjú Dunai Edével

Május 16-20 között rendezték az Austrian Opent, melyen részt vett a négyszeres magyar bajnok, valamint Közép- és Kelet-Európa bajnok Dunai Ede, aki remek szereplést nyújtva bejutott a legjobb 16 közé.

Tovább

 

 

 

 

 

Az új szezonról

Kialakult a 2012/2013-as szezon menetrendje, megvannak a szerezhető ranglista pontok, és ami fontosabb, a pénzdíjak. Utóbbi összességében a kétszeresére nőtt három év alatt, ez mindenképp nagyon jó hír. A következő szezonban valamivel több, mint hétmillió fontot fognak kiosztani a snookeresek között. Ez még mindig aprópénz mondjuk a teniszezők keresetéhez viszonyítva, de persze nem kell velük versenyezni. A rengeteg pénzt rengeteg tornán lehet majd megszerezni. Öt kínai pontszerző, plusz három kínai PTC (APTC néven), ezenkívül az elmúlt szezonban már látott versenyek biztosítanak játéklehetőséget. Tehát még a korábbinál is melósabb lesz ez a szezon, annak, aki rendesen végig akarja csinálni.

Tovább

 

 

A világranglistáról

Nem szeretem a világranglistát. Borzasztóan konzervatívnak tartom. Miért kell közel két éves eredményeket is alapul venni hozzá? Mi köze van egy játékos jelenlegi állapotához annak, hogy másfél évvel korábban elődöntős volt egy versenyen? A világranglista nagyon erősen védi a top 16-ot. Nem könnyű bekerülni, de kiesni még sokkal nehezebb. Ott van például Martin Gould. Októberben jutott be a legjobb 16 közé. Azóta a pontszerzőkön négyszer kiesett az első körben, és kétszer jutott be a második fordulóba. Tovább egyszer sem. A PTC tornákról fel tud mutatni két elődöntőt és egy elbukott döntőt. Ennyi. És ezzel a teljesítménnyel nemhogy kiesett volna a top 16-ból, hanem még javított is a helyezésén. Alapvető problémának tartom, hogy akkor is kap ranglista pontot a kiemelt játékos, ha elveszti az első körös meccsét. Például a világbajnokságon 1400 pont jár egy kiemeltnek első körös vereség esetén.

Tovább

 

 

Nem ez volt a legjobb világbajnokság

Két dolog miatt. Az egyik Stephen Hendry visszavonulása. Fantasztikus érzés lehetett neki, hogy lökött egy maximumot, és hogy elment a negyeddöntőig. És aztán jöhetett a bejelentés. Lenyűgöző, hogy valaki ennyire tisztán látja, hogy többre már nem futja, és be tudja látni, hogy nem érdemes még évekig lökdösni a golyókat a selejtezőkben. Talán Dave Hendon írta, hogy Steve Davis a játék öröméért snookerezik, Hendry-t viszont a győzni akarás vitte előre. Ezért hagyta abba 43 évesen, miközben Davis még 50 felett is aktív.

Tovább

 

 

 

Persze hogy megnyerte

Ronnie O’Sullivan megszerezte negyedik világbajnoki címét. Sima volt a döntő. 10-7-nél még lett volna esélye Carternek, de 14-7-nél már nem volt. Igaz, nyert egymás után négy frame-et, de ez csak arra volt elég, hogy ne kapjon ki annyira, mint négy éve. Akkor 18-8, most 18-11 lett a végeredmény.

Tovább

 

 

 

 

 

Négy év után megint Ronnie és Carter

2002 óta nem fordult elő kétszer ugyanaz a párosítás világbajnoki döntőben. Akkor Ebdon és Hendry játszott egymással, 1996 után másodszor. Ebdon visszavágott korábbi vereségéért, és világbajnok lett. Most a korábbi győztes, O'Sullivan az esélyes, de nem hiszem, hogy idén is annyira simán legyőzi Cartert, mint 2008-ban.

Tovább

 

 

 

 

Az elődöntők felénél

Érik a 2008-as döntő megismétlődése. Ronnie O’Sullivan 11-5-re vezet Matthew Stevens ellen, ebben nincs semmi meglepő. Ali Carter a harmadik szakasz előtt 10-6-ra vezet Stephen Maguire ellen, számomra ez sokkal kevésbé volt várható. Igaz, onnantól kezdve, hogy Carter egyáltalán túljutott az első két fordulón, már lehetett érezni, hogy nagyon akarja a döntőbe jutást. Pláne azok után, ahogy legyőzte Judd Trumpot.

Tovább

 

 

 

 

Ronnie vagy nem Ronnie?

Kialakult az elődöntő mezőnye a világbajnokságon. Ronnie O’Sullivan 13-10-re legyőzte Neil Robertsont. Az eredmény mutatja, hogy a hatalmas rangadó helyett simább meccset játszott a két világbajnok. A második szakaszban O’Sullivan remekelt, és a harmadikban, ha lehet, még jobban játszott. Külön kiemelendő a 20-dik frame-ben lökött 100-as break-je, melyet 5 perc 23 másodperc alatt hozott össze. 30 lökésre volt szüksége, ez azt jelenti, hogy 11 másodperc alatt maradt a két lökés között eltelt idő. Brutális.

Tovább

 

 

 

Hendry nélkül

Stephen Hendry bejelentette visszavonulását. Tegnap is snookereztek a Crucible színházban, de az egészet felülírta és érdektelenné tette az esti hír. Hendry nagyon csúnya, 13-2-es veresége után a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy visszavonul. Mint mondta, már három hónapja eldöntötte. Azzal indokolt, hogy rengeteg kötelezettsége van, és a családjával is szeretne sok időt tölteni.

Tovább

 

 

 

 

 

Végre dráma is volt

Ali Carter döntő frame-es mérkőzésen győzte le a tavalyi döntős Judd Trumpot. Ki gondolta volna, hogy Carter 9-12-ről kiharcolja a döntő frame-et? Én nem. Ki gondolta volna, hogy a döntő frame-ben Trump háromszor is hibára kényszeríti ellenfelét a döntő frame végjátékában? Én nem. És ki gondolta volna, hogy ez sem lesz elég neki a továbbjutáshoz? És ki gondolta volna, hogy Carter nagyképűen fog nyilatkozni a győzelem után? Én nem.

Tovább

 

 

 

 

Ronnie szuper formában!

Ronnie O’Sullivan mesés játékkal nyert sorozatban hat frame-et, és a továbbjutás kapujába került Mark Williams ellen. Vasárnap délután 5-3-as O’Sullivan vezetésről folytatták a meccset. Szombat délután Williams legfeljebb közepesen játszott, O’Sullivan jobb volt, de ő sem volt teljes mértékben meggyőző. A walesiek világbajnoka 87%-os golyóbelökéssel nyert három frame-et, és ez nem lehetett hízelgő O’Sullivan-nek, aki 94%-kal lökdöste be a golyókat.

Tovább

 

 

 

 

 

Négyen már a nyolc között

Lejátszották a második fordulós mérkőzések felét, és egyik sem alakult szorosan. Cao Yupeng megszorongatta Ryan Day-t, 9-7-ről kezdték a záró szakaszt. Day szombat este egészen remek formát talált, és négy csodás break-kel besöpörte a győzelmet. Két százast lökött, és még két 70 felettit.

Tovább

 

 

 

 

A második forduló slágermeccsét játsszák ők ketten. Egyértelműen O’Sullivan az esélyes.

Egyrészt azért, mert 24-7-re vezeti az egymás elleni statisztikájukat. 1994-ben, a Welsh Open selejtezőjében találkoztak először, és akkor 5-1-re győzött O’Sullivan. Öt döntőt játszottak egymással, ebből négyet nyert az angol. A világbajnokságon háromszor futottak össze, 2006-ban, 2008-ban és 2010-ben. Kétszer a második fordulóban, egyszer a negyeddöntőben, tehát mindig 13 nyert frame-ig tartó mérkőzésen. Mind a háromszor O’Sullivan győzött. Mark Williams tíz éve nem tudta legyőzni riválisát. A 2002-es Thailand Masters elődöntőjében 5-2-re győzött a walesi, azóta viszont tizenháromszor kikapott O’Sullivan-től. Az figyelhető meg kettejük mérkőzésein, hogy a korábban mutatott formától függetlenül O’Sullivan mindig komolyan veszi a Williams elleni meccseket, azt pedig jól tudjuk, hogy ha ő komolyan veszi a snookert, akkor nagyon nehéz legyőzni.

Tovább

 

 

 

 

Az első forduló és a selejtezősök

Öt ázsiai főtáblás volt idén a Crucible-ben. Csak egy maradt közülük, de ő igen érdekes. Cao Yupeng ugyanis a világranglista 81. helyezettje, és életében most először játszott főtáblás meccset pontszerző eseményen. És győzött. Ezzel ő lett a legalacsonyabban rangsorolt játékos, aki bejutott a második fordulóba. Négy selejtezőt kellett játszania. Korábban egy másik kínai snookeres, Liang Wenbo is végrehajtott hasonló bravúrt. 2008-ban ő is debütánsként szerepelt a Crucible-ben, és neki is négy selejtezőn kellett túljutnia, hiszen a világranglista 66. helyén állt. A főtáblán legyőzte Doherty-t és Swailt, és a negyeddöntőben O’Sullivantől kapott ki. Caónak Ryan Day a következő ellenfele, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy negyeddöntőbe jut a kínai.

Tovább

 

 

 

 

A második forduló

Kétségtelen, voltak komoly meglepetések az első körben. Nyolc selejtezős jutott tovább, ilyen nem történt 20 éve. Két párosításban is selejtezősök játszanak egymással, tehát legalább ketten bejutnak a negyeddöntőbe. Én nem hiszem, hogy mindez azt jelentené, hogy az idei világbajnokság gyengébb színvonalú, mint a korábbiak. A kiemeltek között feltehetőleg volt , aki elbízta magát, voltak, akiknek rosszul sikerült a formaidőzítés, és volt aki sérüléssel játszott. A továbbjutott selejtezősök nem tehetnek arról, hogy kivel játszottak, ők mindent megtettek a sikerért. Legfeljebb Perry a kivétel, hiszen Dott önmagát győzte le.

Tovább

 

 

 

Tippek

Csütörtökön már elkezdődnek a második fordulós meccsek. Ennek örömére megkérdeztem kollégáimat, ők hogyan látják az esélyeket.

Tovább

 

 

Hogy lehet így kiesni?

Ding Junhui 9-6-ra vezetett, Ryan Day padlón volt ellene. Mégis a kínai kapott ki, egy olyan játékostól, aki éppen elveszteni szokta ilyen előnyből a mérkőzéseket, nem megnyerni ilyen hátrányból. Így nem jön létre a Ding – Cao kínai találkozó a második fordulóban.Nem értem Dinget. 6-4-es hátrányból fordított 9-6-ra, tehát öt frame-et nyert zsinórban. Hogyan tudta ezután elbukni ezt a meccset? Tudom, hogy ennek semmi értelme, de egy kicsit haragszom Dingre. Nem mintha bármi érdekem fűződne a sikeréhez, és nem is vagyok megátalkodott szurkolója. Mégis bosszant, hogy miért nem volt képes még egy frame-re koncentrálni, hogyan engedhetett ki a kezéből egy megnyert meccset? Ha egy mezei versenyen teszi ezt, akkor kisnyúl, de miért nem képes a világbajnokságon rendesen odafigyelni a végjátékra? Így soha nem lesz világbajnok, pedig a tudása alapján már legalább 1-2 döntőt kellett volna játszania.

Tovább

 

 

 

 

 

Mark Allen megint bizonyította, hogy mekkora bal*&@#.

Történt ugyanis, hogy 10-6-ra kikapott Cao Yupengtől. Az északír játékos szerint Cao a tizedik frame-ben az egyik lökésnél tolta a fehér golyót, és ezt nem mondta be. Egyrészt, ha Allen így látta, miért nem szólt azonnal? Másrészt, ha tényleg így történt, akkor a játékvezetőnek be kellett volna mondania. Igaz, a játékosnak is illik bemondania, de éppen a tolást nem könnyű megítélni. Harmadrészt, és ez a legfontosabb, semmilyen körülmények között nem szabad és nem lehet azt mondani, hogy a kínai játékosok csalnak. Merthogy ez jött ki Allen száján a meccs utáni sajtótájékoztatón. Hogy lehet valaki annyira bal*&@#, hogy ilyet mond? Egyrészt nem igaz (lásd például Liangot, aki bemondta a tolást a döntő frame-ben), másrészt borzasztóan gusztustalan és sportszerűtlen, harmadrészt egetverő ostobaság is a sportágba rengeteg pénzt hozó kínaiakra ilyet mondani.

Tovább

 

 

 

 

3-2 a selejtezősök javára

Öten jutottak be a második fordulóba, közülük hárman selejtezősök. Kiemeltként búcsúzott Mark Allen, Martin Gould és Stuart Bingham, továbbjutott Higgins után Robertson is. Allen kiesése meglepetés. Vaskos. Eddigi legjobb szezonját (két pontszerző döntő, amiből az egyiket megnyerte) pocsék világbajnoki szerepléssel zárja. Nem lett volna szabad kikapnia a világranglista 81. helyén álló Cao Yupengtől. Egy vébéújonctól. Még akkor sem, ha a kínai remekelt. Allennek még jobban kellett volna játszania. Úgy tűnt egyébként 9-6-nál, hogy magára talál, hiszen belökte a frame-ballt, a feketét, de beesett a fehér is, és ezzel a hibával elbukta a frame-et és a meccset is. A négy selejtezőt nyerő Cao így bejutott a második körbe, ez óriási dolog.

Tovább

 

 

 

 

Két asztal gyönyör

Aki nem nagyon ismeri a snookert, és nem követi az eseményeket, az talán nem is érti, mitől annyira izgalmas a világbajnokság. Elvégre, mondhatni, csak egy ugyanolyan verseny, mint az összes többi pontszerző, ugyanúgy 32-es a főtábla, ugyanúgy van 16 kiemelt, és ugyanúgy 16 játékos érkezik a selejtezőből. Persze a többi versenyhez képest a díjazás is más, de ami lényegesen megkülönbözteti a világbajnokságot minden egyéb tornától, az valóban a hosszúsága. Nagyon komoly állóképességre van szükség a világbajnoki cím megszerzéséhez. Egy átlagos pontszerző verseny egy hétig tart, és a győztesnek 30 vagy 31 frame-et kell megnyernie. A világbajnokság 17 napig tart, és a győzelemhez 71 frame kell. Nem akármilyen különbség!

Tovább

 

 

 

 

Aki nem nagyon ismeri a snookert, és nem követi az eseményeket, az talán nem is érti, mitől annyira izgalmas a világbajnokság.

Elvégre, mondhatni, csak egy ugyanolyan verseny, mint az összes többi pontszerző, ugyanúgy 32-es a főtábla, ugyanúgy van 16 kiemelt, és ugyanúgy 16 játékos érkezik a selejtezőből. Persze a többi versenyhez képest a díjazás is más, de ami lényegesen megkülönbözteti a világbajnokságot minden egyéb tornától, az valóban a hosszúsága. Nagyon komoly állóképességre van szükség a világbajnoki cím megszerzéséhez. Egy átlagos pontszerző verseny egy hétig tart, és a győztesnek 30 vagy 31 frame-et kell megnyernie. A világbajnokság 17 napig tart, és a győzelemhez 71 frame kell. Nem akármilyen különbség!

Tovább

 

 

 

 

16 éve nem volt címvédés. Higginsnek vajon sikerül?

A négyszeres világbajnok idei éve csődközeli állapotot tükröz. Rövid távú kérdés az ő esetében, hogy vajon mire viszi a világbajnokságon. Hosszú távon sokkal érdekesebb, hogy végleg kiégett, vagy csak ez az éve sikerült vacakul. Idén mindössze két pontszerző negyeddöntőt játszott, emellett van egy PTC döntője, és négy második fordulós, valamint két első fordulós búcsúja. Higgins szintjén ez rendkívül gyenge teljesítmény. Ugyanakkor nem szabad elfelednünk, hogy ő bármikor képes villantani. Az utóbbi öt világbajnokságból hármat megnyert, és 2007-ben úgy lett világbajnok, hogy alig volt jobb szezon után, mint idén. Leírni tehát semmiképp sem szabad, de az is elképzelhető, hogy ő lesz az első kieső.

Tovább

 

 

Eurosport - Buzás Gábor

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Snooker

Ding, Selby vagy Ronnie? - Igy várjuk mi a snooker vb-t  - Snooker

Snooker - Ding, Selby vagy Ronnie? - Igy várjuk mi a snooker vb-t

Elkezdődött a snooker világbajnokság, második videónkban az első fordulóról beszélgettünk.

Skót és Walesi rangadók az első körben - Snooker

Snooker - Skót és Walesi rangadók az első körben

Négy újonc játszik idén a Crucible-ben - ketten megkapták az első két kiemeltet.

A Snooker-VB kiemeléséről - Videó - Snooker

Snooker - A Snooker-VB kiemeléséről - Videó

A 2015-ös világbajnokság első videója.

Így teljesüljön mindenkinek minden álma - Snooker

Snooker - Így teljesüljön mindenkinek minden álma

A legjobb női snookeres, Reanne Evans rögtön egy világbajnok ellen kezd a férfi vb selejtezőjében.

Ez nem döntő - Snooker

Snooker - Ez nem döntő

Elmaradt a nagy csata a pekingi döntőben, de vannak tanulságai a tornának.

Papírforma elődöntők?  - Snooker

Snooker - Papírforma elődöntők?

Ding – Wilson és Selby – Maflin elődöntőket játszanak a China Openen. Könnyed meccsek, egyértelmű Selby – Ding párosítás várható a döntőben, gondolhatnánk.

Ding feltámadóban - Snooker

Snooker - Ding feltámadóban

Kérdés, hogy mire megy csütörtökön Williams ellen.

Robertson máris készülhet a Crucible-re  - Snooker

Snooker - Robertson máris készülhet a Crucible-re

Ding mérkőzést nyert a China Openen, ami manapság hírérték.

Főpróba Pekingben - Snooker

Snooker - Főpróba Pekingben

A China Open kezdődik hétfőn, ami régóta a világbajnokság előtti utolsó pontszerző torna.

Bankokban az út vége - Snooker

Snooker - Bankokban az út vége

Thaiföld ad otthont a PTC-nagydöntőnek ezen a héten.